Galaxy A8: Το κορυφαίο mid-range της Samsung

Premium χαρακτηριστικά και διπλή selfie κάμερα
19 Φεβρουαρίου 2018 09:41
Galaxy A8: Το κορυφαίο mid-range της Samsung

Συνήθως τα κινητά τείνουμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κύριες κατηγορίες. Τα low-end τα οποία είναι οι budget συσκευές, τα mid-range τα οποία απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από τα πολύ βασικά και στα high-end τα οποία είναι οι ναυαρχίδες των εταιριών. Υπάρχουν ωστόσο και συσκευές που τοποθετούνται στα ενδιάμεσα αυτών των τριών κατηγοριών. Μία τέτοια συσκευή είναι και το Galaxy A8 της Samsung, το οποίο έφτασε στα χέρια μας από τη Wind.

Η συσκευασία του A8 περιέχει τα βασικά, δηλαδή φορτιστή, καλώδιο USB και ένα σετ ακουστικών. Καταρχάς να πω ότι το A8 είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Ανήκει στην κορυφή της mid-range κατηγορίας της Samsung, έχει πολλά premium χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στις ναυαρχίδες, αλλά γίνονται και συμβιβασμοί.

Κατασκευαστικά το Galaxy A8 δανείζεται την ποιοτική γραμμή των ναυαρχίδων της εταιρίας S8 και Note. Έχει δηλαδή στιβαρό γυάλινο σώμα με μεταλλικό περίγραμμα, στρογγυλεμένες άκρες και μία πάρα πολύ premium αίσθηση στα χέρια. Τα γυαλιά του μπρος-πίσω είναι Gorilla Glass, ενώ είναι και αδιάβροχο με πιστοποίηση IP68. Στις θύρες και τα πλήκτρα δεν υπάρχουν εκπλήξεις, πέρα από το γεγονός ότι το κεντρικό ηχείο της συσκευής – παρεμπιπτόντως μετρίων επιδόσεων - βρίσκεται στην πάνω δεξιά πλευρά του πλαισίου, μία θέση που η Samsung κρίνει πως ο χρήστης δε θα εμποδίζει τον ήχο με τα δάχτυλά του…και δεν έχει κι άδικο. Φυσικό πλήκτρο Bixby δεν υπάρχει, ωστόσο η ψηφιακή βοηθός δηλώνει βροντερό παρών. Μία ακόμη σχεδιαστική αλλαγή είναι η τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την κεντρική κάμερα και όχι δίπλα από αυτήν. Συνεχίζω να πιστεύω όμως πως όσο ο αισθητήρας παραμένει κολλητά στην κάμερα, ο χρήστης δε θα το συνηθίσει ποτέ.

 Στην οθόνη τώρα, το A8 φιλοξενεί ένα sAMOLED πάνελ 5.6 ιντσών, ανάλυσης FHD+ ελέω της 18.5:9 αναλογίας που η Samsung ονομάζει Infinity Display. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής δεν είναι η εντυπωσιακή Infinity Display που είδαμε στο Galaxy S8 και Note 8, αφού τα bezels κάνουν αισθητή την παρουσία τους ειδικά στο πλαϊνό μέρος της συσκευής. Παρόλα αυτά σε ποιότητα δε βρίσκεται πολύ πίσω από αυτά, μιας και έχουμε μία πολύ εντυπωσιακή οθόνη, με πλούσια χρώματα, εκπληκτικά μαύρα και εξαιρετικές γωνίες θέασης.

Στα της μπαταρίας έχουμε 3.000mAh στη χωρητικότητα και διάρκεια χρήσης μιας μέρας, αλλά ευτυχώς υπάρχει fast charging μέσω της USB-C θύρας. Τα γρανάζια του A8 γυρίζουν χάρη στον οκταπύρηνο Exynos 7885 το οποίο αποτελείται από έναν εξαπύρηνο και έναν διπύρηνο επεξεργαστή ενώ τα γραφικά έχει αναλάβει η Mali-G71. Η RAM χαρίζει 4GB και σε αποθηκευτικό χώρο υπάρχουν 32 και 64GB ανάλογα με την έκδοση που θα προτιμήσετε. Υπάρχει και δυνατότητα επέκτασης με microSD έως και 256GB. Αυτά τα specs είναι ικανά να χαρίσουν απροβλημάτιστη χρήση, τόσο σε εφαρμογές όσο και σε παιχνίδια, αλλά μην περιμένετε να αγγίξει επιδόσεις ναυαρχίδων. Όσον αφορά το λειτουργικό το A8 τρέχει αυτή τη στιγμή με την 7.1.1 έκδοση του Android με το κλασσικό skin της Samsung που κουβαλάει όλα τα καλά και όλα τα κακά του.

Στις κάμερες τώρα, για πρώτη φορά η Samsung επιχειρεί να ενσωματώσει dual-camera στην εμπρόσθια πλευρά και φαίνεται να το έκανε καλά. Στα 16MP και 8MP με f/1.9 μπορεί να καταγράψει αξιοπρεπέστατο portrait mode με αρκετή λεπτομέρεια. Η μοναδική κεντρική κάμερα βέβαια των 16MP στο πίσω μέρος τα πάει καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χάρη στο f/1.7 που διαθέτει, αλλά η έλλειψη οπτικού σταθεροποιητή κάνει τις εικόνες σε μερικές περιπτώσεις τη νύχτα θαμπές. Αρνητικό και το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταγράψει 4K video. Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση όμως στο video κάνει πολύ καλή δουλειά για σταθερά πλάνα.

Το Galaxy A8 θα το βρείτε διαθέσιμο στα καταστήματα Wind έναντι €499. Σε γενικές γραμμές είναι μία πολύ αξιόλογη συσκευή η οποία όμως θεωρώ ότι απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν Samsung τηλέφωνο στα €500 και όχι γενικά τηλέφωνο στα €500. Οι fan της εταιρίας που δε θέλουν να επενδύσουν στις ναυαρχίδες της, ρίξτε μια ματιά εδώ.