Sony Xperia Z2

"Κάλιο αργά, παρά ποτέ". Ρητό και για εμάς, αλλά και για την Sony...
01 Αυγούστου 2014 07:34
Sony Xperia Z2

Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, έχω στα χέρια μου επιτέλους τη ναυαρχίδα της Sony, όσον αφορά τα smartphones. Άλλωστε, ο σοφός λαός μας λέει “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Το Sony Xperia Z2, έφτασε στα γραφεία μας πριν από περίπου δύο εβδομάδες και μετά από τόσες μέρες παρέα με τη συσκευή, νομίζω πως νιώθω κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος.

Όποιος έχει έρθει σε επαφή με ένα Xperia τα τελευταία χρόνια, προφανώς και θα νιώσει οικεία με το Z2. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού, με το αλουμινένιο περίγραμμα, το οποίο ενώνει τα δύο γυάλινα κομμάτια του μπροστά και πίσω μέρους, παραμένει η ίδια. Έχουν μεταφερθεί χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές και οι πιο στρογγυλεμένες άκρες από το Z1, ωστόσο το Z2 έχει λιγάκι μεγαλύτερα bezels στην οθόνη, όχι όμως ενοχλητικά μεγάλα. Η δική μου άποψη λέει ότι περισσότερο μοιάζει με κόσμημα, παρά με τηλέφωνο και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Προσωπικά έτρεμα μη μου πέσει, γιατί δε ξέρω τι μπορεί να πάθει όλο αυτό το γυαλί σε μία καλή πτώση. Παρόλα αυτά, η ποιότητα κατασκευής, ο σχεδιασμός και η γενικότερη αίσθηση στα χέρια, βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε αυτό δε χωράει αμφιβολία. Τέλος, πρέπει να αναφέρω πως έχουμε να κάνουμε για ακόμη μία φορά, με αδιάβροχη συσκευή από τη Sony, πράγμα που επιβεβαιώνει τα της ποιότητας.

Στο μπροστά μέρος συναντώ τη δευτερεύουσα κάμερα των 2.2MP με δυνατότητα καταγραφής 1080p video στα 30fps, τους αισθητήρες της οθόνης και το ένα εκ των δύο στερεοφωνικών ηχείων της συσκευής. Το δεύτερο βρίσκεται στο κάτω μέρος, ούτως ώστε όταν κρατάει ο χρήστης το smartphone οριζόντια, να απολαμβάνει στερεοφωνικό ήχο από δεξιά και αριστερά. Όμως, δε μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από την απόδοσή τους. Δεν είναι άσχημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σημείο αναφοράς.

Προσωπικά έτρεμα μη μου πέσει, γιατί δε ξέρω τι μπορεί να πάθει όλο αυτό το γυαλί σε μία καλή πτώση. Παρόλα αυτά, η ποιότητα κατασκευής, ο σχεδιασμός και η γενικότερη αίσθηση στα χέρια, βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε αυτό δε χωράει αμφιβολία.

Στο κάτω μέρος βρίσκω το μικρόφωνο της συσκευής και μία εγκοπή για να τοποθετηθεί κάποιο λουράκι. Στα αριστερά υπάρχει ένα αρκετά γυμνό και σημείο που είναι λες και λείπει κάποιο καπάκι. Η συγκεκριμένη θέση χρησιμοποιείται για κάποια dock stations και διάφορα ακόμη περιφερειακά. Εδώ υπάρχει επίσης η microUSB θύρα της φόρτισης και το slot της κάρτας SIM τα οποία προστατεύονται από ένα καπάκι με λάστιχο. Φροντίστε να έχετε πάντα κλειστά τα εν λόγω καπάκια αν θελήσετε να «παίξετε» με το αδιάβροχο του πράγματος γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεων. Στο πάνω μέρος βρίσκω την audio jack θύρα των ακουστικών, καθώς και το noise cancellation μικρόφωνο του τηλεφώνου. Στα δεξιά τώρα υπάρχει το slot της microSD κάρτας που επίσης προστατεύεται από καπάκι, το κλασικό, πλέον, μεταλλικό και εξογκωμένο Power button των Xperia, το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου καθώς και ένα πλήκτρο για το κλείστρο.

Πρέπει να πω πως το συγκεκριμένο πλήκτρο λειτουργεί όπως και στις compact φωτογραφικές μηχανές, δηλαδή υπάρχει μία μεσαία θέση για το focus και η τελική που απαθανατίζει τη στιγμή. Προσωπικά θεωρώ πως όσο τα smartphone αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθιστούν τις φωτογραφικές μηχανές, θα πρέπει να ενσωματώνουν ένα τέτοιο πλήκτρο. Kudos λοιπόν στη Sony γι’ αυτήν της την κίνηση. Πίσω τώρα, βρίσκω την πολυδιαφημισμένη κάμερα των 20.7MP για την οποία θα σας μιλήσω σε λιγάκι, το flash και το σημείο που γίνεται η επαφή για την NFCεπικοινωνία, με το αντίστοιχο logo. Το Xperia Z2 έρχεται με μία οθόνη 5.2 ιντσών η οποία αν και μεγαλύτερη από τον προκάτοχό του, δεν αυξάνει κατά πολύ τις διαστάσεις του τηλεφώνου. Συγκεκριμένα έχουμε 146.8mm στο ύψος, 73.3mm στο πλάτος και 8.2mmστο πάχος. Το βάρος του, ελέω του γυαλιού, φτάνει τα 163 γραμμάρια.

Κουμάντο στο εσωτερικό του κάνει το Snapdragon 801 chipset της Qualcomm το οποίο ενσωματώνει τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2.3GHz και τον Adreno 330 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Εδώ μέσα υπάρχει και μπόλικη μνήμη RAM που φτάνει τα 3GB, ενώ όσον αφορά τη χωρητικότητα, διαθέσιμα αρχικά υπάρχουν 16GB που αναμενόμενα μπορούν να αυξηθούν μέσω της microSD κάρτας. Η οθόνη του τώρα, είναι τύπου IPS LCD και έχει ανάλυση FullHD που στις 5.2 ίντσες χαρίζονται περίπου 424ppi στην πυκνότητα των pixels. Η μπαταρία του, ένα από τα πλεονεκτήματά του κατ εμέ, τα πηγαίνει μια χαρά μιας και τα 3200mAh είναι αρκετά για να καλύψουν μία δραστήρια ημέρα χρήσης. Αν συνυπολογίσω και τις εξαιρετικές ικανότητες power saving, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα. Τέλος, το smartphone υποστηρίζει τα περισσότερα 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αυτά όσον αφορά τα νούμερα και το hardware γενικότερα. Η αλήθεια είναι δεν περίμενα κάτι λιγότερο από ένα flagship της Sony. Ωστόσο, εγώ είχα ανέκαθεν παράπονα από το software των Xperia και από τη γενικότερη εμπειρία χρήσης. Το πρώτο πράγμα που βελτίωσε η εταιρία είναι το UI. Απλό, λιτό, γεμάτο από λειτουργίες και χαρακτηριστικά και προ πάντων γρήγορο και ομαλό. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το touch του, ενώ αν και λεπτομέρεια, αγάπησα πολύ τη γλυκιά αλλά έντονη δόνηση της συσκευής. Για την ιστορία, το smartphone έρχεται με εγκατεστημένη την 4.4.2 έκδοση του Android.

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μία από τις καλύτερες FullHD οθόνες που ήρθα σε επαφή τους τελευταίους μήνες. Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς σε σχέση με τα προηγούμενα Xperia Z που κατά την άποψή μου χωλαίνανε σε αυτό.

Βελτίωση 2η. Η οθόνη. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μία από τις καλύτερες FullHD οθόνες που ήρθα σε επαφή τους τελευταίους μήνες. Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς σε σχέση με τα προηγούμενα Xperia Z που κατά την άποψή μου χωλαίνανε σε αυτό. Ζωντανά χρώματα, πλούσιες γωνίες θέασης, υψηλή φωτεινότητα που ανταπεξέρχεται άνετα στον ήλιο και πολύ ικανοποιητική ευκρίνεια. Η ενσωμάτωση της LifecororLED τεχνολογίας και των Triluminos και X-Reality Engine έδωσαν πραγματικά άλλη πνοή στη θέαση. Το μόνο που θα ζητούσα είναι λιγάκι καλύτερα μαύρα.

Βελτίωση 3η. Η κάμερα. Ένας μεγάλος ExmorRS αισθητήρας, με ανάλυση έως και 20.7MP και τα φοβερά G lens της Sony με F2.0 stop, χαρίζουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. 4Κ videoστα 30fps, 1080pστα 60fpsκαι 720pστα 120fps όσον αφορά το βίντεο, απίθανο image stabilization, HDR και ανάλυση φωτογραφιών που ξεπερνάει τα 5000 x 3000 pixels είναι μερικά από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Επίσης λάτρεψα -λάτρεψα όμως- τα 60fps στο preview. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό αρνητικό, το γεγονός ότι μετά από λίγα λεπτά χρήσης, η λειτουργία της κάμερας μπορεί να τερματιστεί λόγω υπερθέρμανσης. Η Sony λέει θα το διορθώσει με κάποιο update, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της συσκευής. Τέλος, πρέπει να αναφέρω πως το λογισμικό της κάμερας είναι πλούσιο σε χαρακτηριστικά και modes, τα οποία χαρίζουν μία πληθώρα επιλογών στο χρήστη.

To Sony Xperia Z2 κυκλοφορεί από εδώ και αρκετές εβδομάδες στη χώρα μας. Πλέον μπορείτε να το βρείτε κοντά στα €650 ή σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη φθηνότερα. Θεωρώ πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες προτάσεις της Sony και αδιαμφισβήτητα για ένα εξαιρετικό Android smartphone. Ποια είναι η δική σας άποψη; Περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας παρακάτω.

Tags: