Xiaomi Redmi Note 4 Review

10 πυρήνες στα €179, μόνο από την Xiaomi...
24 Νοεμβρίου 2016 13:12
Xiaomi Redmi Note 4 Review

Με μεγάλη προσπάθεια και αργές αλλά σταθερές κινήσεις, η Xiaomi έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στην κορυφή μαζί με τους μεγάλους “παίκτες” της αγοράς των smartphones. Και αυτά που κατάφερε ο Κινεζικός κολοσσός τα κατάφερε με το σπαθί του. Στα χέρια μου έφτασε το Xiaomi Redmi Note 4, ένα Android τηλέφωνο που θολώνει τα όρια μεταξύ mid-range και high-end συσκευών. Η εταιρία θέλει το Note 4 ως μοντέλο που θα συνυπάρχει δίπλα στο Note 3 ως μια πιο premium επιλογή και όχι ως διάδοχο, γι’ αυτό και οι κυκλοφορίες των δύο τηλεφώνων απέχουν μόλις μισό χρόνο μεταξύ τους.

Όπως και τα περισσότερα προϊόντα της εταιρίας έτσι και το Note 4, χαρακτηρίζεται από ποιοτική και στιβαρή κατασκευή. Το σώμα του είναι μεταλλικό με ματ υφή στο πίσω μέρος, ενώ diamond cut άκρες προσδίδουν περισσότερο κύρος στο σύνολο. Παρά το γεγονός ότι έρχεται με οθόνη 5.5 ιντσών, στην αίσθηση δε μοιάζει για τόσο μεγάλο τηλέφωνο. Γενικά, το βρήκα πολύ κομψό και εξαιρετικό στο κράτημα. Βέβαια δεν έχει και τίποτα που να το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα τηλέφωνα. Στο κάτω μέρος υπάρχουν γρίλιες δεξιά και αριστερά από τη micro-USB θύρα, ωστόσο το ηχείο φιλοξενείται μόνο στο ένα από αυτά και στο άλλο βρίσκεται το μικρόφωνο. Όσον αφορά την απόδοση του ηχείου, είμαι διχασμένος. Η ένταση και το μπάσο είναι καλά, αλλά η συνολική ποιότητα δε με εντυπωσίασε. Μου άρεσε η clicky αίσθηση των μεταλλικών πλήκτρων στο πλάι, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος είναι ένας από τους γρηγορότερους και ακριβέστερους που έχω δοκιμάσει. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως το slot αριστερά φιλοξενεί ή δύο SIM ή μία SIM και μία microSD έως 256GB.

Την οθόνη τώρα νομίζω πως την αδικούν πολύ τα παστέλ χρώματα του UI της Xiaomi. Το Full HD panel του Note 4 εκτός από τις φτωχές γωνίες θέασης, σε όλα τα άλλα διαπρέπει. Τα λευκά, τα μαύρα, η πιστότητα των χρωμάτων, η ευκρίνεια, όλα σε υψηλότατα επίπεδα. Τώρα, αυτή η οθόνη σε συνδυασμό με την τεράστια μπαταρία των 4.100mAh είναι ότι πρέπει για αναπαραγωγή media με τις ώρες. Μη σας τρομάζει η μεγάλη χωρητικότητα, η συσκευή υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση. Βέβαια δε θα το φορτίζετε και πολύ συχνά, αφού η μπαταρία σε φυσιολογική χρήση μπορεί να κρατήσει και δύο μέρες.

Προηγουμένως ανέφερα θόλωμα ορίων στις κατηγορίες από την εταιρία. Η Xiaomi έκανε το εξής λοιπόν. Σε ένα mid-range τηλέφωνο με 2GB ή 3GB RAM – ανάλογα αν θα προτιμήσετε τα 16GB ή 64GB αποθηκευτικού χώρου – ενσωμάτωσε έναν high-end επεξεργαστή 10 πυρήνων και συγκεκριμένα τον Helio X20 της MediaTek. Με τόσους πυρήνες το multitasking είναι γρήγορο, οι εφαρμογές ανοιγοκλείνουν ταχύτατα, το σερφάρισμα με πολλά tabs απροβλημάτιστο και τα παιχνίδια, ακόμη και τα πολύ απαιτητικά, τρέχουν ομαλά, τουλάχιστον στα 30fps.

Το Note 4 έρχεται με Android 6.0 Marshmallow και το custom skin της Xiaomi. Μπορεί να βλέπετε ελληνικά στη συσκευή που κρατάω στα χέρια μου, ωστόσο η Global έκδοση δεν ενσωματώνει την ελληνική γλώσσα, την οποία αν επιθυμείτε θα πρέπει να επεμβείτε στο λειτουργικό. Στην περιγραφή σας δίνω το link της επίσημης ελληνικής κοινότητας της Xiaomi, που εκεί θα βρείτε βήμα προς βήμα οδηγίες για ότι χρειαστείτε. Από κει και πέρα για να είμαι ειλικρινής, εμένα το MIUI συνεχίζει να μη με βολεύει, οπότε προτείνω το κατέβασμα κάποιου άλλου launcher. Όχι ότι έχει προβλήματα, αλλά λίγο τα πολύπλοκα μενού, λίγο η ψύχωση της εταιρίας με την ασφάλεια με κουράζουν. Κάποιοι άλλοι βέβαια θα αρεστούν οπότε είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Στις κάμερες τώρα, το Note 4 μπροστά έρχεται με κάμερα 5MP και f/2.0, ενώ η κεντρική κάμερα έχει αισθητήρα με ανάλυση 13MP και f/2.0 με δυνατότητα καταγραφής 1080p video. Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις σε φωτογραφίες και video είναι καλές, όχι όμως και τέλειες. Παρατήρησα ότι όταν έχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο εστίασης, τα πάει καλύτερα από ότι στα πανοραμικά πλάνα. Υποστηρίζεται HDR, αναγνώριση προσώπου, έχει ένα τυπικό software stabilization και όσον αφορά τις επιδόσεις της σε χαμηλό φως, ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά μέσα σε λογικά πλαίσια.

Το Xiaomi Redmi Note 4 θα το βρείτε στα ελληνικά καταστήματα από €180 για την έκδοση με τα 2GB RAM, ενώ για αυτήν των 3GB η τιμή ανέρχεται στα €215. Σε αυτά τα χρήματα και με βάση αυτά που εγώ συνάντησα στη συσκευή, θεωρώ πως πρόκειται για μία πάρα πολύ ελκυστική και αξιοπρεπή πρόταση.

Tags: