iPhone 7 Plus - Review

Το πιο μισητό/ αγαπημένο τηλέφωνο του πλανήτη
03 Οκτωβρίου 2016 16:34
iPhone 7 Plus - Review

Έφτασε λοιπόν η συσκευή που οι μισοί λατρεύετε και οι άλλοι μισοί λατρεύετε να μισείτε. Πραγματικά αξιοθαύμαστο γεγονός! Ο λόγος για το iPhone 7 Plus. Διάλεξα να σας δείξω το «μεγάλο» iPhone, μιας και είναι αυτό που ενσωματώνει τη μεγάλη αναβάθμιση, αυτή της κάμερας. Περισσότερα παρακάτω. Στο unboxing, έχουμε για ακόμη μία φορά, υποδειγματικό πακετάρισμα από την Apple. Μέσα στο κουτί, υπάρχει ο φορτιστής και το καλώδιο φόρτισης, τα δημοφιλή ακουστικά της εταιρίας, αυτή τη φορά με lighting απόληξη και όχι audio jack καθώς και έναν αντάπτορα που μετατρέπει το audio jack σε lighting. Μάλλον δε θα μάθετε πρώτοι από εμένα, πως αυτά συμβαίνουν διότι η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει την audio jack θύρα από τα iPhone. Εμένα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δε με ενοχλεί. Θα έχω πάντα συνδεδεμένο τον αντάπτορα στα ακουστικά μου και θα είμαι μια χαρά. Το πολύ κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι πλέον δε μπορώ να ακούω από τα ενσύρματα ακουστικά, όσο η συσκευή φορτίζει. Προφανώς και μπορώ να το κάνω αν έχω στην κατοχή μου ασύρματα ακουστικά που λειτουργούν μέσω Bluetooth, αλλά και πάλι, το θεωρώ μεγάλο λάθος. Κάτι μου λέει όμως ότι την κίνησή της θα την ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές.

Το iPhone 7 σχεδιαστικά δε γνωρίζει αλλαγές. Η εταιρία πρακτικά δίνει μία ολόιδια συσκευή με το iPhone 6 και iPhone 6S, με τη μόνη ειδοποιό διαφορά το καμουφλάρισμα των ανόητων γραμμών της κεραίας που ασχήμαιναν αισθητά το τηλέφωνο. Έχω την εντύπωση πως όλοι περιμέναμε, μετά από δύο χρόνια και με τη μετάβαση σε νέα γενιά, να δούμε αλλαγές στο σχεδιασμό. Το παράπονό μου όμως βασίζεται στην ανανέωση του πράγματος, γιατί αν το δεις μεμονωμένα, πρόκειται για απίθανη συσκευή, με φανταστική ποιότητα κατασκευής, φοβερά στιβαρή και πανέμορφη στο μάτι. Ειδικά η μαύρη matte έκδοση που έχω στα χέρια μου, παρότι γλιστράει επικίνδυνα, είναι ασύλληπτα όμορφη.

Στα του ήχου, τόσο το κεντρικό ηχείο κάτω, όσο και το ακουστικό είναι εξαιρετικά, ότι είδαμε δηλαδή στον προκάτοχό του. Ως το πρώτο iPhone που αντέχει κάτω από το νερό για μισή ώρα, αφού κουβαλάει IP 67 πιστοποίηση, περίμενα να γίνουν παραχωρήσεις στην ποιότητα του ήχου, αλλά διαψεύστηκα. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά στο Home Button. Αντί για φυσικό πλήκτρο, πλέον έχουμε ένα γυάλινο touch pad. Αυτή η επιφάνεια δεν πιέζεται, ωστόσο για δίνει το απαραίτητο feedback, όταν το δάχτυλο την αγγίζει, εκείνη ενεργοποιείται ένα μικρό χτυπηματάκι στη δόνηση, οπότε θα έλεγα πως προσημειώνεται το click. Και η αλήθεια είναι ότι το κάνει πολύ καλά. Μάλιστα, μέσω των ρυθμίσεων δίνεται η επιλογή για το πόσο αισθητή θα είναι η δόνηση. Η Apple λέει πως αυτό θα κάνει πιο γρήγορη και ευχάριστη τη χρήση της συσκευής. Δε είμαι ακόμη σίγουρος αν παρατήρησα κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση της ιδέας, είναι καλή.

Στο iPhone 7 Plus, έχουμε την ίδια Full HD Retina οθόνη των 5.5 ιντσών που γνωρίσαμε στον προκάτοχο. Η εταιρία ισχυρίζεται πως αυτή τη φορά έχει μεγαλώσει η γκάμα των χρωμάτων και πλέον βρίσκεται πιο κοντά στα κινηματογραφικά στάνταρ, με αποτέλεσμα τα χρώματα να είναι πιο αληθοφανή. Εγώ βάζοντάς το δίπλα στο iPhone 6S Plus, δεν είδα καμία σπουδαία διαφορά. Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αλλά παραείναι μικρές για να γίνουν εύκολα αντιληπτές. Συνολικά, για να μην την αδικώ όμως, είναι μία εξαιρετική οθόνη και ίσως αυτή με τη σωστότερη ισορροπία στα χρώματα. Δε λέω, φοβερές οι Super AMOLED της Samsung, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η παλέτα υπερβάλλει και χαλάει τον ρεαλισμό.

Μία βελτίωση που αντιλήφθηκα από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι στην μπαταρία των 2900mAh. Η Apple κάνει λόγο για μία επιπλέον ώρα και μάλλον είναι αλήθεια. Το θετικό είναι ότι η εταιρία, πλέον έχει φτάσει τα iPhone να κρατούν μία ολόκληρη μέρα βαριάς χρήσης. Το αρνητικό είναι ότι εμένα, ως κάτοχο συσκευής με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης, η έλλειψη αυτή μου φαίνεται σημαντική. Στα του λειτουργικού, το iPhone 7 Plus, τρέχει με το φρέσκο iOS 10. Με τη νέα έκδοση του λειτουργικού η εταιρία δεν πήγε πολλά βήματα μπροστά, αλλά φρόντισε να κάνει μερικές αλλαγές και βελτιώσεις που χρειάζονταν. Βέβαια, όσοι έχουν παλαιότερα iPhone, αυτές τις αλλαγές θα τις δουν. Το νέο λειτουργικό όμως αναδεικνύεται στο iPhone 7 Plus, μέσω του νέου hardware. Πλέον έχουμε το Α10 chipset της Apple που αποτελείται από έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2.23GHz και από GPU έξι πυρήνων. Σε συνδυασμό με τα 3GB RAM, νούμερο εξαιρετικά υψηλό για τις απαιτήσεις του iOS, η εμπειρία χρήσης είναι ασύλληπτη. Το multitasking είναι αστεία γρήγορο, ενώ η ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνουν ή φορτώνουν οι εφαρμογές, δεν τη συναντάς ούτε στις ναυαρχίδες του Android. Η έκδοση που έχω στα χέρια μου, έχει 128GB διαθέσιμα στον αποθηκευτικό χώρο και εφόσον δεν υποστηρίζεται SD κάρτα, θα πρέπει να αρκεστείτε σε 32/ 128/ 256GB εκδόσεις.

Το μεγάλο selling point του Plus, έναντι του απλού iPhone 7, είναι η διπλή κάμερα των 12MP. Η μία έχει αισθητήρα στα 28mm και f/1.8, και η άλλη στα 56mm και f/2.8, με αποτέλεσμα, εκτός από κορυφαία αποτελέσματα στο depth of field, χαρίζει ένα αστραπιαίο optical zoom 2x. Βέβαια, από εκεί και έπειτα μπορεί να γίνει ψηφιακό zoom έως και 10x. Η κάμερα καταγράφει, φυσικά έως και 4K βίντεο, έχει optical image stabilization και κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση στο HDR. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αν και συνεχίζει να βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες συσκευές, το iPhone 7 Plus τα πηγαίνει σίγουρα πολύ καλύτερα από το iPhone 6S Plus. Συνολικά, έχουμε μία από τις κορυφαίες κάμερες της αγοράς και σε αυτό δε χωρά καμία αμφιβολία.

Το iPhone 7 Plus των 128GB που κρατάω στα χέρια μου, κοστίζει λίγο κάτω από €1100. Το ξέρω και το ξέρετε, ότι όλες οι μεγάλες εταιρίες το έχουν παρακάνει με τιμές. Αυτό  είναι δεδομένο. Αλλά νομίζω πως η Apple ξέφυγε. Ναι, είναι μία εξαιρετική συσκευή και ίσως ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα της αγοράς. Ναι, η εμπειρία χρήσης, η άνεση, η ασφάλεια του λειτουργικού, είναι και αυτά σε υψηλότατα επίπεδα, ίσως υψηλότερα από κάθε συσκευή εκεί έξω. Αλλά €1100;

Tags: