Samsung Galaxy S7 - Review

Νέο ή "νέο";
17 Μαρτίου 2016 13:09
Samsung Galaxy S7 - Review

Έφτασε η περίοδος του χρόνου όπου τα νέα μοντέλα κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους. Η Samsung όντας μία από τους μεγάλους του χώρου, είναι η πρώτη που ξεκινάει το χορό. Τα Galaxy S7 και S7 Edge λοιπόν ανέβηκαν σε παγκόσμια κλίμακα στα ράφια των καταστημάτων εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Κλασσικά η κοινότητα είναι διχασμένη με τους μισούς να βλέπουν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις και τους άλλους μισούς να θεωρούν τα τηλέφωνα ως μια αμελητέα αναβάθμιση των Galaxy S6 και S6 Edge. Στα χέρια μου εδώ και μία εβδομάδα έχω τη ναυαρχίδα της Samsung και στα επόμενα λεπτά θα καταθέσω με όσο πιο ψύχραιμη ματιά μπορώ την εμπειρία μου μαζί της. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το Samsung Galaxy S7, το καλύτερο smartphone του πλανήτη…πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα της Samsung. Για την ιστορία και για να ξεμπερδεύω εξαρχής με αυτά, στην κατοχή μου έχω το απλό Galaxy S7, ωστόσο υπάρχει και το Galaxy S7 Edge το οποίο διαφέρει με το απλό στις διαστάσεις της οθόνης, στις κυρτές άκρες του panel και αναμενόμενα στην μπαταρία. Και οι δύο συσκευές έρχονται σε μαύρο, λευκό, χρυσό και ασημί και σε εκδόσεις των 32 και 64GB.

Σήμερα θα δούμε τη μαύρη έκδοση, ή όπως την ονομάζει η Samsung την Black Onyx. Εντός της προσεγμένης συσκευασίας και κάτω από το τηλέφωνο βρίσκουμε τα manuals και την καρφίτσα για το slot της SIM. Πιο μέσα υπάρχει ο μετασχηματιστής ταχείας φόρτισης, το micro-USB καλώδιο, ένα σετ premium ακουστικών και για πρώτη φορά ένας USB προσαρμογέας για απευθείας σύνδεση USB stick. Η Samsung με το Galaxy S7 έχει κάνει το εξής: Ενώ εύκολα κάποιος με την πρώτη ματιά μπορεί να συμπεράνει πως εμφανισιακά μοιάζει πολύ με το S6, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα μικρότερο Note 5. Και επειδή το τελευταίο το είχα πρόσφατα στα χέρια μου σας εγγυώμαι πως πρόκειται για ξεκάθαρη μεταφορά του σχεδιασμού. Αυτό ο καθένας μπορεί να το εκλάβει είτε θετικά είτε αρνητικά. Εγώ θα το δω εντελώς ουδέτερα και θα πω ότι αυτό που κρατάω στα χέρια μου μου αρέσει πάρα πολύ. Η κατασκευή του είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το τηλέφωνο είναι απίστευτα στιβαρό και συμπαγές και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι απαράμιλλης ποιότητας. Συγκεκριμένα έχουμε περίγραμμα από αλουμίνιο ματ υφής, ενώ μπρος και πίσω καλύπτεται από το ανθεκτικότερο γυαλί που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε συσκευές, το Gorilla Glass 4.

Το S7 είναι ένα τηλέφωνο που λατρεύει τις καμπύλες. Και όταν λέω λατρεύει το εννοώ. Γωνία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Στις άκρες του περιγράμματος, στο ίδιο το περίγραμμα, αλλά μέχρι και εκεί που ενώνεται τόσο η οθόνη όσο και το πίσω μέρος με το περίγραμμα οι καμπύλες είναι πανταχού παρών. Η αίσθηση που προσφέρει όλο αυτό στα χέρια είναι φανταστική, αλλά στο ίδιο επίπεδο φαντασίας κυμαίνεται και η σταθερότητα στο χέρι. Μια βδομάδα τώρα παλεύω να το κρατήσω με ασφάλεια στις παλάμες μου.

Μετά από την γκρίνια για την απουσία ανθεκτικότητας σε νερό και σκόνη στο S6, το αδιάβροχο του πράγματος επιστρέφει από το S5 και μάλιστα με δείκτη πιστοποίησης IP68. Αυτό σημαίνει ότι το Galaxy S7 αντέχει έως και 30 λεπτά μέσα σε νερό βάθους έως και 1 μέτρου. Και όλα αυτά χωρίς να απαιτεί από το χρήστη να έχει προνοήσει ώστε να κλείσει ερμητικά θύρες κλπ. Σε αυτά που θέλω να σταθώ για τη φυσική υπόσταση του S7 είναι πρώτον το αισθητά μικρότερο σε ύψος εξόγκωμα της κάμερας, η απουσία IR Blaster, που για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω να στεναχωρήσει και κανέναν, η βελτιωμένη απόδοση του ακουστικού και η μετακίνηση του διπλού πλέον slot στο πάνω μέρος και λέω διπλού γιατί υποστηρίζεται επιτέλους microSD κάρτα έως και 200GB. Θέλω να σταθώ όμως στο ηχείο. Όσον αφορά την απόδοση, διαφορές σε σχέση με το S6 δε βρήκα, είναι ένα καλό, δυνατό καθαρό και με όμορφο μπάσο ηχείο. Όχι τίποτα συγκλονιστικό αλλά χρησιμοποιώντας το σχετικά πλούσιο software με το equalizer και μερικές έξυπνες τεχνολογίες το αποτέλεσμα μπορεί να έρθει πολύ κοντά στα γούστα του εκάστοτε χρήστη. Το πρόβλημά μου εντοπίζεται κλασσικά στη θέση που επιμένει η Samsung να βάζει το ηχείο της, σε σημείο δηλαδή που πανεύκολα μπορεί να καλυφθεί από το χέρι. Στα του home button η βελτίωση αφορά την ταχύτητα σάρωσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Δε σας κρύβω όμως ότι έχω αποτυχημένες προσπάθειες σε αντίθεση για παράδειγμα με το iPhone 6s που σπάνια δε θα διαβάσει σωστά το δάχτυλο. Και μιας και καταπιάστηκα με τους αισθητήρες, να αναφέρω και τον αισθητήρα καρδιακών παλμών ο οποίος μέσω του S Health καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και δίνει μια πλήρη αναφορά, ακόμη και το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα και όλα αυτά με ακρίβεια.

Η 5.1 ιντσών οθόνη του S7 είναι αναμφίβολα ένα από τα χαρακτηριστικά για τα οποία το ερωτεύεσαι. Το Super AMOLED panel ανάλυσης 1440 x 2560 pixels και πυκνότητας 577ppi είναι σαγηνευτικό σε όλα του. Το απόλυτο μαύρο, η εκπληκτική φωτεινότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι είναι ένα σκαλί πιο πάνω σε σχέση με το S6, τα έντονα και γεμάτα ζωντάνια χρώματα και οι υποδειγματικές γωνίες θέασης χαρίζουν μια απίστευτη εμπειρία θέασης. Είτε παρακολουθείς video είτε σερφάρεις στο web, είτε παίζεις κάποιο παιχνίδι, απλά δεν τη χορταίνεις. Ένα νέο χαρακτηριστικό για πρώτη φορά στη Samsung, είναι η always on λειτουργία, στην οποία προβάλλονται η ώρα, η ημερομηνία και τα notifications. Η Samsung ισχυρίζεται ότι η μπαταρία που καταναλώνει η εν λόγω λειτουργία είναι 1% ανά ώρα. Εγώ το απενεργοποίησα πάντως. Το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να προσάψω στην οθόνη είναι η υπερβολική ευαισθησία στη λειτουργία αφής. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι μια προσωπική ιδιοτροπία και να μην ενοχλεί άλλους, αλλά εφόσον με ενοχλεί πρέπει να το αναφέρω.

Μέσα στο S7 ζει το Exynos 8890 chipset της ίδιας της Samsung. Πιο συγκεκριμένα έχουμε δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές χρονισμένους στα 2.3GHz και 1.6 GHz, ενώ όσον αφορά τη λειτουργία των γραφικών, αναλαμβάνει η Mali-T880. Αυτά σε συνδυασμό με τα 4GB της μνήμης RAM έχουν ως αποτέλεσμα το τηλέφωνο να είναι αστεία γρήγορο. Εξεπλάγην από την ταχύτητα με την οποία έτρεχε τις εφαρμογές και από την ευκολία με την οποία διαχειριζόταν πολλαπλές εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα. Αν και το ζόρισα πολύ, δε διαπίστωσα κάποια ενοχλητική αύξηση της θερμοκρασίας. Παρόλο που δεν έχουμε να κάνουμε με υδρόψυξη όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν, υπάρχει ένας μεταλλικός σωλήνας που λειτουργεί περισσότερο ως heat pipe αφού δεν περιέχει υγρό μέσα και απάγει τη θερμότητα ικανοποιητικά. Ευχάριστα με εξέπληξε και η μπαταρία του Galaxy S7 η οποία σε χωρητικότητα φτάνει τα 3.000mAh. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από τον προκάτοχό του των 2.550mAh, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού πάχους της συσκευής κατά ένα περίπου χιλιοστό. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα δε με ενοχλεί καθόλου αυτό. Προτιμώ να έχω καλύτερη μπαταρία και το S7 έχει μια πολύ καλή μπαταρία, η οποία με φυσιολογική χρήση με άνεση ξεπερνάει τη μία μέρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και δύο ημέρες πριν βρει το δρόμο για την πρίζα, ενώ υπάρχουν βέβαια και τα battery saving modes για πιο απαιτητικές καταστάσεις. Η μπαταρία υποστηρίζει κανονική και ασύρματη ταχεία φόρτιση και για να μιλήσω με νούμερα, χρειάζεται περίπου 35 λεπτά από το 1% στο 75%.

Το Galaxy S7 έφτασε στα χέρια μου με την 6.0.1 έκδοση Android. Το ντεμπούτο του Marshmallow στη Samsung έγινε ομαλά και σε γενικές γραμμές με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Το λειτουργικό βρίθει από λειτουργίες και χαρακτηριστικά, δίνει ατελείωτες ανέσεις και συνεχίζει να μη βομβαρδίζει το χρήστη με περιττές λειτουργίες και εφαρμογές της Samsung. Αν καθίσει κάποιος και ψάξει σε βάθος τις επιλογές του μενού των ρυθμίσεων θα βρει αρκετά μικρά μη επιφανή διαμαντάκια. Ειδικά σε θέματα ασφάλειας η Samsung έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Βέβαια αυτά δε σημαίνουν ότι δε συνάντησα προβλήματα, τα οποία ευελπιστώ να εξαλειφθούν με επερχόμενες αναβαθμίσεις. Μια-δυο φορές το κινητό μου έκανε επανεκκίνηση, η SD κάρτα κάθε φορά που ανοίγει το τηλέφωνο εμφανίζει ενοχλητικές ειδοποιήσεις, τα notification badges τα οποία εγώ δεν επιθυμώ να βλέπω δε λένε να εξαφανιστούν, ενώ πολλές εφαρμογές αρνήθηκαν να κατέβουν στη συσκευή και χρειάστηκε να την επανεκκινήσω. Για την ώρα μπορώ να συμβιβαστώ με αυτά τα μικροπροβλήματα μιας και είναι ακόμα αρχή. Από την άλλη δεν ξέρω για το αν θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τέτοια προβλήματα σε συσκευές αυτού του επιπέδου από εταιρίες του βεληνεκούς της Samsung.

Για το τέλος άφησα επίσης ένα από τα πολύ δυνατά χαρακτηριστικά του S7, την κάμερά του. Καταρχάς μπροστά έχουμε μια selfie κάμερα των 5MP με f/1.7 η οποία αποδίδει πολύ καλά ακόμα και σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Ο αισθητήρας της κεντρικής κάμερας μπορεί να έρχεται με μικρότερη ανάλυση από προκάτοχό του, δηλαδή από 16MP σε 12MP, ωστόσο έχει μερικές πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Πρώτη και καλύτερη η dual-pixel τεχνολογία που επιτρέπει αστραπιαίο και ομαλότατο focus, το οποίο είναι μάλλον ότι καλύτερο έχω δει σε κινητό. Τα μεγαλύτερα pixels των 1.4μm σε συνδυασμό με το f/1.7 αποδίδουν εξαιρετικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη κάμερα της αγοράς, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι πρόκειται για την κάμερα με τις καλύτερες επιδόσεις στο σκοτάδι. Αξίζει τέλος να αναφέρω ότι υπάρχει Image Stabilization ακόμα και σε λειτουργία 60fps.

Το Samsung Galaxy S7 κυκλοφορεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη χώρα μας με τιμή €729. Όσοι πρόλαβαν να το προπαραγγείλουν πήραν δώρο και το Gear VR headset της Samsung. Όπως πάντα η υψηλή τιμή είναι από τα πράγματα που με ενοχλούν και θεωρώ πως οι εταιρίες εκμεταλλεύονται τους early adopters. Αν τα αφήσω όλα αυτά στην άκρη, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα smartphones της αγοράς το οποίο έχει όλα τα φόντα να ανταγωνιστεί από τώρα τις επερχόμενες προτάσεις των υπολοίπων μεγάλων εταιριών. Αν με ρωτήσετε για το αν αξίζει κάποιος να αναβαθμίσει σε S7 από S6, θα σας πω όχι, δεν αξίζει μιας και οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις από μια ήδη πολύ καλή συσκευή, είναι σχετικά μικρές.