LG Nexus 5X - Review

Η επιστροφή των Nexus
19 Ιανουαρίου 2016 14:09
LG Nexus 5X - Review

Κακά τα ψέμματα, η Nexus σειρά της Google έχει χάσει την παλιά της αίγλη. Μετά τα υπερ-επιτυχημένα Nexus 4 και Nexus 5, παρόλο που έγιναν σημαντικές προσπάθειες, δεν είχαν την ίδια επιτυχία, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι. Φταίει το ότι αναμιγνύθηκαν νέες εταιρίες; Φταίει το ότι ο ανταγωνισμός στην value-for-money αγορά έγινε αμείλικτος; Το σίγουρο είναι ότι τα Nexus δεν ακούγονται όπως ακουγόντουσαν πριν δύο και τρία χρόνια. Στα χέρια μου έφτασε το Nexus 5X της LG, το οποίο είναι φτιαγμένο για λογαριασμό της Google. Πρόκειται για το mid-range μοντέλο της ανανεωμένης Nexus οικογένειας. Η αλήθεια είναι ότι η αποδοχή της εν λόγω συσκευής από το κοινό, δεδομένου ότι από την ίδια την LG υπάρχουν στην ίδια τιμή ακόμα πιο value-for-money προτάσεις, όπως είναι το LG G4, δεν είναι καθόλου εύκολη, μιλώντας πάντα για τα ελληνικά δεδομένα.

Ας περάσουμε όμως στη συσκευή. Το τηλέφωνο έρχεται με ένα καλώδιο USB Type-C για τη μεταφορά δεδομένων, το μετασχηματιστή ρεύματος Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μερικά manuals. Αρχικά, το Nexus 5X εμφανισιακά αλλά και στην αίσθηση μοιάζει εξαιρετικά πολύ με το Nexus 5 που γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια και του οποίου ήμουν κάτοχος. Το τηλέφωνο της LG αγαπάει πολύ τις καμπύλες και σχεδιαστικά χωρίς να ρισκάρει, παραδίδει ένα πολύ ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα. Στο σύνολό της είναι στιβαρή ως συσκευή, χωρίς να κρύβει την πλαστική της υπόσταση, παρόλα αυτά λατρεύω τη soft touch επένδυση στο περίγραμμα και στο πίσω μέρος, μιας και για τα δικά μου χέρια, αυτού το είδος το υλικό είναι το πλέον ιδανικό. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε την Type-C θύρα και τη θύρα των ακουστικών, στο πλάι υπάρχουν τα αρκετά clicky power button και πλήκτρα της αυξομείωσης της έντασης του ήχου, ένα slot για την για την κάρτα SIM, ενώ στο μπροστά μέρος υπάρχουν δύο θέσεις με γρίλιες που παραπέμπουν σε στερεοφωνικά ηχεία, ωστόσο μόνο το κάτω είναι το κεντρικό ηχείο, ενώ το πάνω λειτουργεί ως ακουστικό για τις κλήσεις.

Για το ακουστικό δεν έχω κανένα παράπονο. Είναι αρκετά δυνατό, χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα ακόμη και σε συνθήκες με έντονη ηχορύπανση. Το ηχείο όμως δε με ικανοποίησε καθόλου. Ο παραγόμενος ήχος και η ένταση του είναι αρκετά μέτρια. Στις υψηλές συχνότητες παρατήρησα το ενοχλητικό τσιριχτό, χάνοντας τόσο σε μπάσα όσο και σε πρίμα. Περίμενα κάτι καλύτερο σε αυτό το κομμάτι. Ακόμη και με τη χρήση ακουστικών, η κατάσταση παραμένει το ίδιο μέτρια. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι εδώ υπάρχει και μια selfie κάμερα των 5MP με f/2.0 η οποία σε συνθήκες καλού φωτισμού απαθανατίζει φωτογραφίες με καλή ευκρίνεια, αλλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού υστερεί, παρουσιάζοντας αρκετό ψηφιακό θόρυβο. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε το laser αισθητήρα για το γρήγορο auto-focus, τον οποίο η LG πλέον τον χρησιμοποιεί συχνά στις συσκευές της, ένα dual-tone flash, την κεντρική κάμερα η οποία συνοδεύεται από ένα εξόγκωμα (θα σας μιλήσω σε λιγάκι για αυτήν) και μία πολύ ευχάριστη προσθήκη, τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι από τους γρηγορότερους και ακριβέστερους αυτή τη στιγμή σε συσκευή. Μπορώ να πω ότι είναι ελάχιστα πιο γρήγορος από το Touch ID 2 του iPhone 6S και 6S Plus. Ως τηλέφωνο με οθόνη 5.2 ιντσών καταλαμβάνει στο ύψος 147mm, στο πλάτος 72.6mm και στο πάχος 7.9mm, ενώ το βάρος του αγγίζει τα 136g.

Ας ξεκινήσω με την οθόνη. Η Full HD ανάλυσή της στις 5,2 ίντσες είναι η ιδανική, χωρίς ίχνος πιξελιάσματος. Τα χρώματα είναι φυσικά, όπως πρέπει να είναι άλλωστε. Τα επίπεδα μαύρου είναι αποδεκτά, εμφανίζοντας όμως μια ελαφριά γκριζάδα. Η γωνία θέασης, λόγω του IPS LCD πάνελ είναι μέτρια. Το touch της οθόνης ήταν πολύ ομαλό και ανταποκρινόταν σε οποιοδήποτε άγγιγμα μου. Το μόνο ελάττωμα που παρατήρησα ήταν, όταν φόρτιζα την συσκευή και ταυτόχρονα την δούλευα, το touch της να μην ανταποκρίνεται σωστά στα αγγίγματα μου. Όμως όταν αποσύνδεα τη συσκευή από τη πρίζα αμέσως γινόταν λειτουργική, υπακούοντας σε όλες τις εντολές μου. Προφανώς κάτι πάει λάθος με την τάση του ρεύματος. Γενικά δε χρησιμοποιώ το τηλέφωνο όσο φορτίζει, οπότε για εμένα το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι και τόσο σημαντικό.

Στον εσωτερικό του κόσμο το Nexus 5X γυρίζει τα γρανάζια του με έναν Snapdragon 808 chipset της Qualcomm, το οποίο αποτελείται από έναν τετραπύρηνο και έναν διπήρυνο επεξεργαστή χρονισμένους στα 1.44GHz και 1.82GHz και τον Adreno 418 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Η μνήμη RAM φτάνει τα 2GB τα οποία για το stock Android που ενσωματώνει, είναι αρκετό για να το κάνει να λειτουργεί ομαλά. Στα του αποθηκευτικού χώρου δίνονται 16GB ή 32GB αναλόγως την έκδοση που θα προτιμήσετε. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω SD κάρτας. Η μπαταρία τώρα, των 2700mAh, βγάζει άνετα με κανονική χρήση μια ολόκληρη μέρα και ίσως λίγο παραπάνω. Με έντονη χρήση όμως θα χρειαστεί να μπει στην πρίζα, αφού δε θα προλάβει να βγάλει τη μέρα. Αυτό που παρατήρησα και μου άρεσε πολύ είναι ότι τελικά το Doze κάνει επιτέλους σωστή διαχείριση ενέργειας, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας που η συσκευή βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής και μέχρι τη στιγμή που την ξανά έπιασα στα χέρια μου, το ποσοστό της δεν είχε πέσει ούτε 1%. Επίσης μου άρεσε το γεγονός ότι φορτίζει πλήρως μέσα περίπου 1.5 ώρα.

Όσον αφορά το λειτουργικό τώρα το Nexus 5X, ως επίσημο μέλος της οικογένειας της Google, έρχεται με εγκατεστημένο το stock Android και μάλιστα στην έκδοση 6.0.1 Marshmallow. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου bloatware, παρά μόνο κάποιες εφαρμογές της Google. Η περιήγηση στο λειτουργικό είναι πολύ ομαλή, χωρίς το παραμικρό κόλλημα ή πρόβλημα. Το μόνο παράπονό μου είναι ότι κάποια στοιχειώδη πράγματα που έπρεπε να έχει το Android από προηγούμενες εκδόσεις ακόμα δεν τα έχει.

LG NEXUS 5X - VIDEO REVIEW

 

Και περνάω στην κεντρική κάμερα των 12.3MP με f/2.0. Αν και δεν το περίμενα, το Nexus 5X έχει μία εξαιρετική οπίσθια κάμερα. Ο αισθητήρας της απαθανατίζει φωτογραφίες και 4K βίντεο με απίστευτη ευκρίνεια σε συνθήκες καλού φωτισμού, χωρίς το παραμικρό ψηφιακό θόρυβο και δεν υπερβάλω. Ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα πάει περίφημα, αφού καταφέρνει να απαθανατίσει φωτογραφίες με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και με όσο λιγότερο ψηφιακό θόρυβο, δίνοντας την εντύπωση πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη Nexus συσκευή.

Το LG Nexus 5X κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €345, την ώρα που στο εξωτερικό έρχεται σε αισθητά χαμηλότερη τιμή, οπότε και είμαι υποχρεωμένος να το θεωρώ καταδικασμένο στην ελληνική, αφού το κορυφαίο της LG, το G4 το βρίσκει κάποιος σήμερα από €396. Γενικά είναι μία καλή συσκευή, πιστή στο ύφος των Nexus και με εκπλήξεις όπως η φανταστική κάμερα. Αν η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν πράγματι σε φυσιολογικά πλαίσια, θα μιλούσαμε για μία πολύ δελεαστική πρόταση.