Sony Xperia Z5 Compact

Το "μικρό", από τα "μεγάλα" της Sony
02 Δεκεμβρίου 2015 15:09
Sony Xperia Z5 Compact

Όπως έχω αναφέρει και πολύ πρόσφατα, προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι με υποδεέστερες εκδόσεις μεγάλων ναυαρχίδων. Περισσότερο με ενοχλεί η προσέγγιση των εταιριών παρά τα προϊόντα αυτά καθ’ αυτά. Βέβαια αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία. Στο στούντιο των Unboxholics Xperia Z5 Compact της Sony. Στην αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία Z5. Το Z5 Premium που σας έδειξα τον προηγούμενο μήνα, το Z5 και το Compact, τα οποία έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά όχι στην τιμή. Το Z5 Compact είναι ένα τηλέφωνο που εκ πρώτης όψεως δε σου γεμίζει το μάτι όντας πλαστικό στο κυρίως σώμα του, αλλά άπαξ και το πιάσεις στα χέρια σου αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για κάτι πολύ ανώτερο στην αίσθηση. Η Sony όπως μας έχει συνηθίσει, χρησιμοποίησε υψηλής ποιότητας υλικά και παρέδωσε ένα ακόμα στιβαρό και “δεμένο” - που λέμε στην καθομιλουμένη - τηλέφωνο. Το Z5 Compact αν και κρατάει τη βασική γραμμή σχεδιασμού που έχει θέσει η εταιρία στα Xperia εδώ και χρόνια, δίνει την εντύπωση ενός λιγάκι πιο φρέσκου –πάντα σχεδιαστικά- τηλεφώνου, πράγμα που το ζητάω καιρό τώρα στη σειρά της Sony. Λίγο το καμπυλωτό περίγραμμα, λίγο το σχεδόν βελούδινης υφής πίσω μέρος και λίγο αυτός ο ανθρακί χρωματισμός, συνθέτουν ένα ελκυστικό σύνολο.

Στο μέγεθός του, τηρώντας τις Compact προδιαγραφές του, καταλαμβάνει 127mm στο μήκος,  65mm στο πλάτος και 8.9mm στο πάχος. Η οθόνη του, η οποία να σημειώσω πως δεν προστατεύεται από Gorilla Glass αλλά από ανθεκτικό γυαλί ολεοφοβικής επίστρωσης, έχει διαγώνιο 4.6 ιντσών. Και το Z5 Compact είναι αδιάβροχο με δείκτη IP68 που σημαίνει ότι αντέχει σε νερό και σκόνη. Στο περίγραμμα βρίσκουμε τα slots της nanoSim και της microSD σε ένα καπάκι που κλείνει αεροστεγώς, θύρα micro USB 2.0, δύο μικρόφωνα, μία θύρα audio jack, τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης, ένα αποκλειστικό πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας και το νέου ύφους power button, το οποίο όπως σας έδειξα και στο Premium μοντέλο, πλέον φιλοξενεί και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Για την ιστορία, ο αισθητήρας είναι ταχύτατος και απροβλημάτιστος. Ωστόσο θα ήθελα το πλήκτρο πιο clicky στην αίσθησή του. Στο μπροστά μέρος υπάρχουν δύο στερεοφωνικά ηχεία μέτριας απόδοσης, αν και στις κλήσεις με ικανοποίησε και με το παραπάνω. Εδώ επίσης υπάρχει η δευτερεύουσα κάμερα ανάλυσης 5.1MP και οι αισθητήρες της οθόνης.

Περνάω στην οθόνη η οποία είναι τύπου IPS LCD. Εκ πρώτης όψεως αυτό που αντικρύζει κανείς ερχόμενος σε επαφή με το Z5 Compact, είναι μια όμορφη οθόνη με πλούσια χρώματα καλά λευκά και σχετικά υψηλή ευκρίνεια. Αυτά ισχύουν για το μέσο χρήστη. Αν επενδύσεις παραπάνω χρόνο σε αυτή την οθόνη και στο παρελθόν έχεις εμπειρία με οθόνες υψηλής ανάλυσης, αρχίζεις και διακρίνεις τις αδυναμίες της. Πρώτα από όλα μιλάμε για οθόνη ανάλυσης 720p, που σημαίνει ότι παρά τα 323ppi ένα λίγο πιο έμπειρο μάτι θα βλέπει pixels. Από εκεί και πέρα βρήκα απογοητευτικές τις γωνίες θέασης, όπου μετά από μια οπτική γωνία τα χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν έντονα, ενώ και τα μαύρα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

 Στο εσωτερικό του, τώρα, το Z5 Compact έρχεται με το Snapdragon 810 chipset της Qualcomm, ο οποίος αποτελείται από δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές χρονισμένους στα 1.5GHz και 2GHz και τον Adreno 430 στα γραφικά. Κάποιο σημαντικό πρόβλημα υπερθέρμανσης δε συνάντησα. Η μνήμη RAM βρίσκεται στα 2GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης φτάνει τα 32GB με δυνατότητα επέκτασης έως 200GB. Την μπαταρία του, χωρητικότητας 2.700mAh, τη βρήκα παραπάνω από ικανοποιητική, μιας και ακόμα και σε βαριά χρήση έβγαζε άνετα μιάμιση μέρα, ενώ ευπρόσδεκτη είναι φυσικά και η fast charge λειτουργία.

Στα του software η συσκευή έρχεται με εγκατεστημένη την 5.1.1, με την 6η έκδοση του λειτουργικού Android της Google να βρίσκεται στα σκαριά. Οι υπηρεσίες, τα applications και η τεχνολογίες της Sony δηλώνουν και εδώ βροντερό παρών και παρόλο που χαρίζουν ανέσεις στο χρήστη, χαρίζουν επίσης και πολλές υποχρεώσεις στο hardware. Θεωρώ υπερβολή από πλευράς Sony να φορτώνει τόσο πολύ χωρίς τη θέληση του χρήστη το τηλέφωνο. Όχι ότι αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του αλλά υπάρχει μέσα software το οποίο ελάχιστοι είναι αυτοί που θα το αξιοποιήσουν. Γενικά το τηλέφωνο είναι γρήγορο, η εμπειρία χρήσης είναι ομαλή, και το touch απροβλημάτιστο. Ένα από τα δυνατά σημεία της συσκευής είναι η κεντρική κάμερα. Με 23MP στη φωτογραφία και δυνατότητα καταγραφής 4K video αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις.

Σε συνθήκες υψηλού φωτισμού…γιατί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα απογοητεύει, με το θόρυβο στην εικόνα να είναι έντονος. Και εδώ είναι που θεωρώ ότι η Sony πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες. Οι κάμερες των τηλεφώνων τους φημίζονται και πολυδιαφημίζονται αλλά εξαιρετικές είναι μόνο σε καλό φωτισμό. Ωστόσο βρίσκονται πολύ πίσω σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως οι ίδιοι αισθητήρες της Sony, φιλοξενούνται και σε τηλέφωνα άλλων εταιριών και εκεί τα πηγαίνουν καλύτερα.

VIDEO REVIEW

 

Το Sony Xperia Z5 Compact κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €619. Είναι λιγάκι ιδιάζουσα η περίπτωση του Compact. Από τη μία έχουμε επεξεργαστή, κάμερα και μπαταρία high-end συσκευής, από την άλλη τα 2GB RAM και η 720p οθόνη φωνάζουν mid-range. Όλα αυτά έρχονται σε μια τιμή που σίγουρα φωνάζει high-end. Σαν τηλέφωνο εμένα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Είναι γρήγορο, είναι όμορφο και πολύ ευχάριστο στη χρήση. Προβληματίζομαι όμως με την τιμή, μιας και σε αυτά τα χρήματα ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Θαρρώ πως μία μέση λύση, δηλαδή κοντά στα €450 θα έκαναν το compact μία σαφέστατα πιο δελεαστική πρόταση.