Sony Xperia Z5 Premium - Review

Το πρώτο smartphone με 4K οθόνη
17 Νοεμβρίου 2015 14:11
Sony Xperia Z5 Premium - Review

Οι οθόνες, όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, βελτιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Εκτός από την ποιότητα, αυξάνεται το με υψηλούς ρυθμούς και η ανάλυση. Υπάρχει όμως ένα αγκάθι σε αυτήν την ανάπτυξη. Το ανθρώπινο μάτι, ήταν και θα είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών, οπότε κάποιες εξελίξεις, θαρρώ πως γίνονται απλά στα χαρτιά, μιας και στην πράξη είναι άσκοπες. Εδώ και 15 περίπου ημέρες έχω στην κατοχή μου από την Sony, το Xperia Z5 Premium, το πρώτο smartphone της αγοράς με 4K οθόνη. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το mobile τμήμα του ιαπωνικού κολοσσού, προσπαθεί να καινοτομήσει και τα καταφέρνει. Το Z5 Premium, σε γενικές γραμμές ακολουθεί το δρόμο που έχει χαράξει το μεγαλύτερο μέρος των Xperia συσκευών και δε ξεφεύγει από το συνηθισμένο σχεδιασμό της Sony. Υπάρχει ένα μεταλλικό πλαίσιο στο περίγραμμα με καμπυλωτές άκρες, ενώ στο μπροστά και πίσω μέρος αποτελείται από γυαλί. Το γυαλί του, το οποίο να τονίσω πως δεν είναι Gorilla, αν και ελεοφοβικό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε δαχτυλιές. Το κράτημα στο χέρι, είναι ικανοποιητικό, δίνει την πρέπουσα ακριβή αίσθηση και συνεχίζει να μοιάζει περισσότερο με κόσμημα παρά με συσκευή καθημερινής χρήσης. Προσωπικά, αν και γνωρίζω πως είναι ανθεκτικό, το τόσο πολύ γυαλί το φοβάμαι. Μάλιστα, δεν τυχαίο πως το τηλέφωνο ζυγίζει 180 γραμμάρια.

Η παράδοση της Sony να δίνει στην αγορά αδιάβροχα τηλέφωνα, συνεχίζεται κανονικά και στην τελευταία ναυαρχίδα της. Το Xperia Z5 Premium είναι αδιάβροχο, με βαθμονόμηση IP68, που αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άνετα αν το βουτήξετε στο νερό για μερικά λεπτά, μην το παρακάνετε όμως. Στις διαστάσεις του τώρα, η οθόνη των 5.5 ιντσών καταλαμβάνει το 71% του συνολικού μεγέθους, με την αναλογία «screen to body» να είναι πολύ ικανοποιητική. Το Z5 Premium έχει ύψος 154.4mm, πλάτος 75.8mm και πάχος 7.8mm. Στο μπροστά μέρος, πάνω και κάτω συναντώ τα δύο στερεοφωνικά ηχεία της συσκευής, τα οποία δε σας κρύβω ότι με απογοήτευσαν, ίσως γιατί έχουμε να κάνουμε με αδιάβροχη συσκευή. Ο ήχος είναι ποιοτικός και καθαρός, αλλά η ένταση δεν είναι επαρκής και τα μπάσα πολύ κάτω του μετρίου. Η κατάσταση διορθώνεται αισθητά μέσω των ευπρόσδεκτων equalizers στο μενού των ρυθμίσεων, αλλά και πάλι ο ήχος χωλαίνει. Επιπλέον, με ενόχλησε, στις υψηλές εντάσεις η δόνηση που μεταφέρεται στα δάχτυλα μέσω του γυαλιού, όταν ακουμπούν το πίσω μέρος.

Στο μπροστά μέρος συναντώ επίσης την εμπρόσθια κάμερα των 5.1MP και τους αισθητήρες της οθόνης. Στο περίγραμμα υπάρχει μία θύρα microUSB 2.0, θέση για τα ακουστικά, πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, διπλή θύρα για την nanoSIM και την microSD κάρτα και δύο πλήκτρα για τα οποία θέλω να μιλήσω ξεχωριστά. Το πρώτο είναι το νέο, επίπεδο και όχι υπερυψωμένο μεταλλικό όπως είχαμε συνηθίσει, Power Button. Αυτό μπορεί αισθητικά να μη βολεύει όσο στο παρελθόν, αλλά συνέβη διότι πλέον σε εκείνο το σημείο έχουμε αισθητήρα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Θεωρώ πως η θέση για την αναγνώριση και το ξεκλείδωμα είναι η πλέον βολική, ενώ δηλώνω εντυπωσιασμένος, τόσο από την ταχύτητα της εκτέλεσης, όσο και από την ακρίβεια. Είναι ίσως ο γρηγορότερος αισθητήρας που έχω δει, μετά από αυτόν του iPhone 6S. Το δεύτερο πλήκτρο είναι το αποκλειστικά για το άνοιγμα της κάμερα πλήκτρο, το οποίο φυσικά χρησιμοποιείται και ως κλείστρο. Κατά την άποψή μου, και αυτό το έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, εφόσον τα τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει τις φωτογραφικές μηχανές, πρέπει να ενσωματώνουν ένα τέτοιο πλήκτρο.

Πριν περάσω στο highlight της συσκευής, την 4K οθόνη, επιτρέψτε μου να αναφερθώ εν τάχει στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Z5 Premium ενσωματώνει το Snapdragon 810 chipset της Qualcomm, που αποτελείται από δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές χρονισμένους στα 1.5GHz και 2GHz και τον Adreno 430 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Για την ιστορία, αν και έχουμε τον πρώτης γενιάς Snapdragon 810, δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα υπερθέρμανσης, κυρίως λόγω της καλύτερης θερμικής πάστας αλλά και των σωλήνων χαλκού που χρησιμοποίησαν οι μηχανικοί της Sony. Η συσκευή έρχεται με 3GB μνήμης RAM και 32GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, με δυνατότητα επέκτασης. Στα της μη αποσπώμενης μπαταρίας, τώρα, φοβόμουν λιγάκι την 4K οθόνη, για την οποία θεωρούσα πως τα 3430mAh, δε θα ήταν αρκετά. Η Sony επιμένει πως το τηλέφωνο βγάζει άνετα δύο ημέρες χρήσης. Αν και στις δικές μου δοκιμές, το τηλέφωνο έμπαινε στην πρίζα κάθε μέρα, νομίζω πως σε πιο φυσιολογική χρήση, ισχύουν πράγματι αυτό που ισχυρίζεται η εταιρία. Στα θετικά και οι λειτουργίες Stamina και Ultra Stamina, που είναι ικανές να επεκτείνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής της. Τέλος, η συσκευή υποστηρίζει όλα τα δημοφιλή 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Και περνάω τώρα στο selling point του Z5 Premium, την 4K οθόνη. Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαρίσω πως η οθόνη μετατρέπεται σε 4K μόνο όταν το περιεχόμενο είναι 4K ανάλυσης, κυρίως στα βίντεο. Στα μενού και στις περισσότερες εφαρμογές έχουμε μία οθόνη ανάλυσης 1080p. Το panel είναι IPS LCD και στην πυκνότητα, όταν μιλάμε για 4K φτάνει το «αστείο» νούμερο των 801ppi! Μην ενθουσιάζεστε, όμως, γιατί προσωπικά έχω πολλά παράπονα να κάνω. Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως στο σύνολό της είναι μία πολύ όμορφη οθόνη. Έχει πλούσιες γωνίες θέασης, πολύ καλά λευκά, ικανοποιητικά μαύρα, υψηλή φωτεινότητα και πραγματικά «γεμάτα» και πειστικά χρώματα. Κάτι όμως δεν πάει καλά με το 4K. Στα πλάνα που παρακολουθείτε, βλέπετε το ίδιο 4K βίντεο στην ίδιων διαστάσεων 2K οθόνη του LG G4 και στην οθόνη του Z5 Premium. Τα pixels όπως μπορείτε να διακρίνεται είναι εμφανέστερα στο Z5 Premium και εμφανίζονται με ένα παράξενο και σε σημεία ενοχλητικό πλέγμα. Και δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο ήταν αισθητό και σε άλλα 4K βίντεο. Δε γνωρίζω αν στα χέρια μου έφτασε προβληματική συσκευή ή αν κάτι δεν πάει καλά με το software και το upscaling, αλλά αυτό που συνάντησα εγώ όσες μέρες είχα τη συσκευή στα χέρια μου, είναι πλήρως απογοητευτικό ως προς το…4K του πράγματος.

Το Z5 Premium έρχεται με την 5.1.1 έκδοση του λειτουργικού Android, ενώ έχει γίνει νύξη από την Sony ότι περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες και το Marshmallow. Το λειτουργικό το βρήκα καλό, χωρίς όμως εκπλήξεις. Οι δευτερεύουσες, τις περισσότερες φορές αχρείαστες, εφαρμογές της Sony, δηλώνουν και πάλι βροντερό παρόν, ωστόσο με αυτό το hardware, όλα κυλούν ομαλά. Το τηλέφωνο είναι εξαιρετικά γρήγορο, δεν κολλάει πουθενά, παίζει εκπληκτικά τα παιχνίδια και γενικά προσφέρει, όπως και αναμένεται, μία πραγματικά ταχύτατη λειτουργία. Αυτό που δε μου άρεσε είναι το μενού της κάμερας. Το βρήκα λιγάκι παραπάνω περίπλοκο απ’ ότι θα έπρεπε. Από την άλλη, θετική βρήκα την ύπαρξη manual mode, που τα τηλέφωνα με ικανή κάμερα, πρέπει να έχουν οπωσδήποτε. Όσον αφορά την κεντρική κάμερα των 23MP, εμένα με δίχασε αρκετά. Σε γενικές γραμμές απαθανατίζει πολύ καλές φωτογραφίες, με υψηλή ευκρίνεια και δίχως υπερτονισμό στα χρώματα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως τα βρίσκει σκούρα και εμφανίζει ένα έντονο, ενοχλητικό noise. Η κάμερα μπορεί και απαθανατίζει 4K βίντεο στα 30fps, αλλά αυτό που εμένα με κέρδισε είναι το φοβερό image stabilization στα 1080p. Γενικά, αν και το DXoMark την κάμερα του Z5 Premium την κατατάσσει ως την καλύτερη κάμερα σε smartphone, εμένα δε μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε όσο θα ήθελα. Δεν αντιλέγω πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες κάμερες της αγοράς, αλλά κατά την άποψή μου, δεν είναι η καλύτερη.

VIDEO REVIEW

 

Το Sony Xperia Z5 Premium είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα ακριβότερα smartphones στην αγορά, αφού η τιμή του στην Ελλάδα ανέρχεται στα €899, €100 ακριβότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Την άποψή μου γι’ αυτές τις τιμές, νομίζω την έχετε διαβάσει πολλές φορές, οπότε δε χρειάζεται να σπαταλήσω ξανά χρόνο για να αναλύσω το πόσο απαράδεκτη είναι η τιμολογιακή πολιτική των μεγάλων εταιριών. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι μιλάμε για ένα φοβερά γρήγορο τηλέφωνο, με μία εξαιρετική κάμερα, πολύ καλή διάρκεια στην μπαταρία και με πολύ όμορφη οθόνη, η οποία όμως στο 4K του πράγματος, εμένα με απογοήτευσε οικτρά. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα, δικά σας.