iPhone 6s & 6s Plus

Το μήλον της Έριδος...
09 Οκτωβρίου 2015 20:16
iPhone 6s & 6s Plus

Σεπτέμβριος, λοιπόν, ένας μήνας που μεταξύ άλλων, ανακοινώνεται και κυκλοφορεί το νέο iPhone, και μαζί με αυτό, πέφτει για λίγο το ίντερνετ, τόσο για καλούς, όσο και για όχι και τόσο καλούς λόγους. Το θέμα είναι ότι η Apple ξέρει καλύτερα από τον οποιονδήποτε να δημιουργεί ντόρο, να φτιάχνει ουρές σε καταστήματα και να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είτε είσαι fan της, είτε όχι, αυτό οφείλεις να το παραδεχθείς. Στα χέρια μου εδώ και μέρες έχω στην κατοχή μου το iPhone 6S Plus, ωστόσο την ημέρα που γυρίζονται τα πλάνα που παρακολουθείτε, στο στούντιο πάτησαν το πόδι τους ένα ακόμη 6S Plus, παρέα με την Rose Gold έκδοση, του απλού iPhone 6S, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να σας τα δείξω και τα δύο. Εξ’ αρχής να ξεκαθαρίσω πως το 6S και το 6S Plus διαφέρουν ως προς το μέγεθος -το πρώτο έχει οθόνη 4.7 ιντσών, ενώ το Plus έχει 5.5 ιντσών- την χωρητικότητα της μπαταρίας (αλλά όχι τη διάρκεια ζωής της) και το γεγονός ότι η απλή έκδοση δεν έχει optical image stabilization στην κάμερα. Α, διαφέρουν και στην τιμή, αλλά αυτά προς το τέλος του κειμένου. Στην αγορά διατίθενται τέσσερις αποχρώσεις και συγκεκριμένα η Silver, η Space Grey, η Gold και η Rose Gold.

Το iPhone 6S έρχεται, αναμενόμενα, σε μία υποδειγματική συσκευασία με όλα τα παρελκόμενα, μεταξύ των οποίων και τα πολύ premium ακουστικά. Όντας «S» έκδοση, που μάλιστα η Apple το προσδιορίζει ως «Speed», το νέο iPhone εμφανισιακά δεν έχει διαφορές από τον προκάτοχό του και κουβαλάει όλα τα καλά και τα άσχημα. Έχει τον ίδιο όμορφο καμπυλωτό σχεδιασμό, την ίδια υψηλή ποιότητας κατασκευή, με το υπέροχο αλουμίνιο, το οποίο όμως γλιστράει και υπέροχα στο χέρι. Ήλπιζα ότι θα έδιωχναν τις άσχημες γραμμές της κεραίας, που όλοι καταδίκασαν με το iPhone 6, αλλά κάποιος εκεί στην Apple τις αγαπάει περισσότερο από το κανονικό. Κατασκευαστικά, η εταιρία, θέλοντας να διώξει μια για πάντα τον εφιάλτη του #Bendgate, που ήθελε τα τηλέφωνα να λυγίζουν, πρόσθεσε ένα ανθεκτικότερο κράμα αλουμινίου στο εσωτερικό, που η ίδια το κατατάσσει στη σειρά 7000. Επιπλέον, το νέο iPhone κάνει χρήση του Ion-X γιαλού στην οθόνη, που το γνωρίσαμε στο Apple Watch. Πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικό γυαλί σε γρατζουνιές και σπασίματα. Στα υπόλοιπα σημεία, δεν υπάρχουν ειδοποιείς διαφορές. Το ηχείο, αν και όχι στερεοφωνικό, είναι και πάλι εκπληκτικό στις επιδόσεις του και στα μπάσα του, τα πλήκτρα συνεχίζουν να είναι εθιστικά, ενώ η θύρα lighting δηλώνει και πάλι βροντερό παρόν.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση και αυτή που την άποψή μου με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η Force Touch λειτουργία της οθόνης, που πλέον η Apple την ονομάζει 3D Touch. Τι σημαίνει αυτό; Πλέον υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πίεσης πάνω στην οθόνη τα οποία εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Δε μιλάμε για παρατεταμένο άγγιγμα της οθόνης, αλλά και μεγαλύτερη πίεση προς τα μέσα, η οποία μάλιστα ακολουθείται και από μία γλυκιά δόνηση. Με αυτόν τον τρόπο δίνονται στο χρήστη επιπλέον συντομεύσεις, μπορεί να κάνει preview εικόνες, μηνύματα και mails και γενικά χαρίζεται ένα επιπλέον εργαλείο στο χειρισμό. Θεωρώ πως είναι μία σπουδαία καινοτομία της Apple την οποία θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, μιας και προσφέρει πραγματικά στη χρήση. Χρειάζεται λιγάκι εξοικείωση στην αρχή, αλλά άπαξ και το συνηθίσεις, όλα κυλούν ομαλά. Η 3D touch λειτουργία, υποχρέωσε την Apple να αυξήσει ελαφρώς το πάχος της συσκευής, από 6.9mm σε 7.1mm και 7.3mm αντίστοιχα σε 6S και 6S Plus, κάτι που εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου.

Τα νέο iPhone 6S και 6S Plus έρχονται με FullHD οθόνη τύπου IPS LCD, η οποία στολίζεται από την τεχνολογία Retina, που βγάζει για ακόμη μία φορά το φίδι από την τρύπα. Καλώς ή κακώς, όταν έχουμε συνηθίζει πλέον 2K οθόνες στις ναυαρχίδες με pixel density άνω των 500 ppi, τα 401 ppi σε τηλέφωνο τέτοιας κατηγορίας, μοιάζουν λίγα. Η πραγματικότητα, πέρα από τα νούμερα, όμως, λέει πως η οθόνη είναι εκπληκτική. Έχει την πρέπουσα ευκρίνεια, υψηλή φωτεινότητα και πλούσιες γωνίες θέασης, μπορεί να αναπαράγει φυσικά χρώματα χωρίς υπερτονισμούς και γενικά χαρίζει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Δε σας κρύβω, όμως, πως είναι η πρώτη χρονιά που δεν είμαι εντυπωσιασμένος από την οθόνη του iPhone, κυρίως γιατί από τα χέρια μου πέρασαν ορισμένες απίθανες οθόνες, όπως είναι αυτή του Galaxy S6 Edge Plus και του LG G4.

Τα γρανάζια της ναυαρχίδας της Apple γυρίζουν με τον A9 επεξεργαστή, κατασκευής Samsung και TSMC. Πρόκειται για έναν διπύρηνο επεξεργαστή, χρονισμένο στα 1.84GHz και αρχιτεκτονικής 64-bit. Πριν βιαστείτε να μιλήσετε για παλιές προδιαγραφές, θα σας προλάβω λέγοντας πως πρόκειται για έναν απίστευτα γρήγορο επεξεργαστή που στην πλειοψηφία των βασικών εφαρμογών, κερδίζει κατά κράτος επεξεργαστές 4 και 8 πυρήνων. Η μνήμη RAM, για πρώτη φορά σε iPhone φτάνει τα 2GB τα οποία είναι αρκετά για να κάνουν το τηλέφωνο να πετάει. Πραγματικά προσπάθησα πεισματικά να το κάνω να μου δώσει μία ευκαιρία για να γκρινιάξω για τα χαμηλά, σε σχέση με άλλες ναυαρχίδες, specs, αλλά δεν τα κατάφερα, κάτι που σημαίνει ότι η Apple έχει παντρέψει τέλεια το hardware με το software της. Παρατήρησα ωστόσο ότι το τηλέφωνο, κατά την εγγραφή 4K βίντεο αλλά και σε απαιτητικές εφαρμογές, θερμαίνετ στο πάνω μέρος. Όχι κάτι πολύ ενοχλητικό, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέο. Στα γραφικά, έχουμε την PowerVR GT7600, μία εξαπύρηνη GPU που αυτήν τη στιγμή είναι μία από τις ισχυρότερες στην αγορά.

Στα της χωρητικότητας, τώρα, η Apple προέβη σε μία ακαταλαβίστικη ή καλύτερα πονηρή ενέργεια. Τα νέα iPhone έρχονται σε 16GB, 64GB και 128GB εκδόσεις. Προσπέρασε, δηλαδή τα 32GB τα οποία προσωπικά θεωρώ ότι έπρεπε να είναι το πρώτο σκαλοπάτι στη χωρητικότητα και δε θα έπρεπε να υπάρχει καν η 16GB έκδοση σε τηλέφωνο που καταγράφει 4K video και δεν έχει επέκταση μέσω microSD κάρτας. Η εταιρία μας ανατρέχει στο App Thinning, στο γεγονός ότι ελέω του iOS 9, οι εφαρμογές έχουν μειώσει την χωρητικότητά τους, αλλά με συγχωρείται, δεν πείθει κανέναν. Τα 16GB είναι αστεία και σας συμβουλεύω να τα αποφύγετε πάση θυσία.

Κάτι που βρήκα πολύ βελτιωμένο στο νέο iPhone είναι το Touch ID το οποίο είχε θέσει ήδη στάνταρ ταχύτητας σε αυτή την τεχνολογία. Τώρα πλέον μιλάμε για ακαριαία και απροβλημάτιστη λειτουργία. Και περνάω στο iOS 9, το οποίο αποτελεί και το καλύτερο λειτουργικό της Apple από την εποχή της τέταρτης έκδοσης, γι’ αυτό άλλωστε είχαμε ομαλή κυκλοφορία, χωρίς προβλήματα σαν και αυτά του iOS 8 ακόμα και στο iPhone 4S (τηλέφωνο του 2011). Στο νέο λειτουργικό έχει βελτιωθεί ο τρόπος πλοήγησης στις εφαρμογές κατά την multi-tasking λειτουργία, έχουν προστεθεί από εδώ και από εκεί χαρακτηριστικά και ανέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές μιλάμε για iOS. Αφενός έχουμε να κάνουμε με ένα λειτουργικό που χαρίζει ολοκληρωμένη, γρήγορη και αποτελεσματική εμπειρία χρήσης, οπότε αναμενόμενα δεν μπορεί να απογοητεύσει, αφετέρου δε μπορώ να μη ζητάω σημαντικότερες ανανεώσεις με το πέρασμα των χρόνων.

Στις μπαταρίες των 6S και 6S Plus τώρα δηλώνω εντυπωσιασμένος. Το iOS 9 και η μη απαιτητική όσο άλλες, Retina display, βοηθούν στο να μπορεί να αντέξουν τα δύο τηλεφώνα πολύ παραπάνω από συνηθισμένο και πολύ παραπάνω από τους προκατόχους τους. Θα έλεγα ότι με φυσιολογική χρήση, η μπαταρία μπορεί να αντέξει ως και 2 ημέρες πριν χρειαστεί φόρτιση. Για την ιστορία, το 6S έχει μπαταρία λιθίου με χωρητικότητα 1715mAh και το 6S Plus 2915mAh.

VIDEO REVIEW

 

Η κεντρική κάμερα του iPhone 6S από τα 8MP του προκατόχου του, τώρα έχει 12MP στην οποία πλέον προστέθηκε επιτέλους δυνατότητα καταγραφής 4K video. Εδώ να σημειώσω, όπως ανέφερα στην αρχή του επεισοδίου, ότι το iPhone 6S δε γνωρίζει optical image stabilization. Το 6s Plus όμως στο οποίο υπάρχει το χαρακτηριστικό, το αξιοποιεί πλήρως και τα αποτελέσματα του σταθεροποιητή ακόμα και σε 4K video είναι εντυπωσιακά. Στη φωτογραφία μιλάμε για μια πολύ ικανή κάμερα με εξαιρετική λεπτομέρεια, πολύ πιστή απόδοση στα χρώματα και φοβερές δυνατότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Παρόλα αυτά συνάντησα αδυναμίες κυρίως στο HDR όταν ζητάμε λεπτομέρεια στη φωτογραφία σε σημεία που δεν φωτίζονται καλά. Η selfie κάμερα είναι επίσης βελτιωμένη.

Τα νέα iPhone 6S και iPhone 6S Plus κυκλοφορούν στη χώρα μας από σήμερα, 9 Οκτωβρίου και ζητάνε €789 και €899 για τις εκδόσεις των 16GB, τιμές που όπως σωστά περιμένετε από εμένα για να τις κηρύξω τραγικές, κυρίως γιατί είναι. Την ίδια τιμολογιακή πολιτική έχουν υιοθετήσει και οι ανταγωνιστές της, αλλά νομίζω πως η Apple το παρακάνει. Προσπερνώντας το ηλεκτροσόκ της τιμής και μένοντας στη συσκευή αυτή καθαυτή, θεωρώ πως η εταιρία φέτος παρέδωσε κάτι καλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Το iPhone 6S είναι ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα της αγοράς, είναι γρήγορο, είναι όμορφο, είναι ποιοτικό και χαρίζει μία πραγματικά υπέροχη εμπειρία.

Tags: