Sony Xperia Z3+

Ένα... καυτό τηλέφωνο. Κυριολεκτικά!
04 Σεπτεμβρίου 2015 14:17
Sony Xperia Z3+

Μετά το Z4 tablet της σειράς Xperia, έφτασε η ώρα να σας δείξω και τη ναυαρχίδα της Sony, όσον αφορά τα smartphones. Στο παρόν άρθρο, την τιμητική του έχει το Xperia Z3+, το νέο Android smartphone της Sony για το οποίο είχαν κυκλοφορήσει μερικές καλές και μερικές κακές φήμες. Το τηλέφωνο το είχα στην κατοχή μου για περισσότερες από 15 ημέρες και μπορώ να πω ότι οι φήμες τελικά δε διαψεύστηκαν. Στα της εξωτερικής εμφάνισης, έχουμε ένα κλασικό Xperia design και εδώ είναι προσωπικά απογοητεύομαι. Για να είμαι δίκαιος. Πρόκειται για μία πανέμορφη συσκευή, με εξαιρετικά υψηλή ποιότητα κατασκευής, ποιοτικά υλικά, στιβαρό σώμα και πολύ premium αίσθηση στα χέρια. Ωστόσο, με εξαίρεση ένα ελαφρύ lifting στο περίγραμμα, έχουμε ένα τηλέφωνο που μοιάζει επικίνδυνα πολύ με τους προκατόχους του. Για κάποιους αυτό ενδέχεται να μην είναι αρνητικό, αλλά προσωπικά θέλω η συσκευή που πλήρωσα κάτι εκατοντάδες ευρώ να διαφέρει από συσκευές τριετίας. Αν το κοιτάξουμε όμως ως μεμονωμένη περίπτωση, παράπονα δε σηκώνει. Το γυαλί στο πίσω και μπροστά -φυσικά- μέρος χαρίζουν κύρος, με τη Sony να ισχυρίζεται ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις γρατζουνιές και τα γδαρσίματα. Ωστόσο, αν και το πρόσεχα αρκετά, ανακάλυψα μερικές γρατζουνιές στο πίσω γυαλί. Το τηλέφωνο είναι επίσης αδιάβροχο και αντιστέκεται καλά στη σκόνη, με rating IP65 και IP68.

Στις διαστάσεις τώρα έχουμε 146.3mm στο ύψος, 71.9mm στο πλάτος και 6.9mm στο πάχος, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για αρκετά λεπτή συσκευή. Το γυαλί βεβαίως της δίνει λιγάκι βάρος παραπάνω και έτσι έχουμε 144 γραμμάρια στο σύνολο. Στο περίγραμμα, τώρα, φιλοξενούνται το power button, slot για τις Sim και microSD κάρτες, το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου, μία θύρα microUSB και δύο μικρόφωνα. Στο μπροστά μέρος, φιλοξενείται η δευτερεύουσα κάμερα των 5MP, με δυνατότητα καταγραφής Full HD βίντεο, οι αισθητήρες της οθόνης και τα δύο στερεοφωνικά ηχεία. Στα ηχεία τώρα, με τη βοήθεια διαφόρων τεχνολογιών της Sony, όπως το Clear Audio+ ή το Clear Bass, παράγουν έναν ωραίο, καθαρό και δυνατό ήχο, από τον οποίο λείπει εκείνο το ενοχλητικό “τσιριχτό”. Γενικά, για τηλέφωνο, το Z3+ έχει καταπληκτικό ήχο.

Περνάω στην οθόνη. Το Xperia Z3+ ενσωματώνει οθόνη με διαγώνιο 5.2 ιντσών. Το panel είναι τύπου IPS LCD και έχει ανάλυση Full HD, με πυκνότητα που σε αυτές τις ίντσες αγγίζει τα 424ppi. Η οθόνη της συσκευής έχει φοβερή αντίθεση, με όμορφα, φυσικά χρώματα, αρκετά βαθύ μαύρο και μία εκπληκτική ευκρίνεια που την κάνει να μοιάζει με οθόνη 2K ανάλυσης. Ικανοποιημένος έμεινα και από τη φωτεινότητα η οποία ανταπεξέρχεται τέλεια ακόμη και σε κόντρα απέναντι στις ακτίνες του ήλιου. Τέλος, η λειτουργία αφής είναι καλή, με γρήγορη απόκριση που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη, γλυκιά δόνηση στις εντολές, η αίσθηση γίνεται το λιγότερο εθιστική.

Η «χαμηλή» ανάλυση, βοηθάει πολύ και τη μπαταρία των 2930mAh να αντέχει λιγάκι παραπάνω από το συνηθισμένο. Προσωπικά, τη φόρτιζα κάθε βράδυ για δύο ώρες (τόσο χρειάζεται για να γεμίσει πλήρως) και δε σας κρύβω πως η δική μου χρήση είναι πολύ έντονη, οπότε σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, η μπαταρία ενδέχεται να κρατήσει και μισή ημέρα παραπάνω. Τα γρανάζια του Xperia Z3+ γυρίζουν μέσω του Snapdragon 810 chipset της Qualcomm, το οποίο αποτελείται από δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές χρονισμένους στα 1.5GHz και 2GHz και τον Adreno 430 για τον τομέα των γραφικών. Πριν περάσω στα παράπονα να αναφέρω πως η μνήμη RAM ανέρχεται στα 3GB και ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 32GB με δυνατότητα επέκτασης έως και 128GB. Εννοείται πως υποστηρίζονται όλα τα δημοφιλή 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Επιστρέφω στα του επεξεργαστή. Καταρχάς το Snapdragon 810 είναι ένα πολύ ισχυρό chip, τρέχει τα πάντα ομαλά, παίζει τα πιο απαιτητικά παιχνίδια χωρίς δυσκολία και γενικά χαρίζει μία φοβερά γρήγορη εμπειρία. Έχει όμως ένα σοβαρό ελάττωμα, που στη δική περίπτωση θα αποτελούσε και εμπόδιο αγοράς του τηλεφώνου. Αναφέρομαι στην ικανότητά του να ζεματάει τη συσκευή, με το παραμικρό. Η θερμοκρασία, στο πίσω μέρος, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν υποφερτή στο δέρμα. Προσωπικά φοβόμουν να το ζορίζω μήπως και πάρει φωτιά στα χέρια μου. Και δεν υπερβάλλω καθόλου, πιστέψτε με. Κυκλοφόρησαν κάποια updates που υποτίθεται θα βελτίωναν την κατάσταση, αλλά η πραγματικότητα είναι το ίδιο θλιβερή.

Το τηλέφωνο ζεσταίνεται πολύ παραπάνω από το κανονικό, ακόμη και στην απλή χρήση. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως κατά την εγγραφή 4Κ βίντεο, που τερματίζει η εφαρμογή της κάμερας, ελέω της υψηλής θερμοκρασίας. Με κάνει να αναρωτιέμαι, πραγματικά, πως πέρασε θετικά από τα tests κάτι τέτοιο; Πως είναι δυνατόν να το δοκίμασαν πριν την κυκλοφορία, να είδαν αυτές τις θερμοκρασίες και τελικά να έδωσαν το τελικό ΟΚ για την παραγωγή. Απίστευτο πραγματικά! Όσον αφορά το software, όπως και στην περίπτωση του Z4, έτσι και εδώ δε μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος. Η Sony, έχει κάνει φοβερή δουλειά στο custom λειτουργικό της, το οποίο βασίζεται φυσικά στην 5.0 έκδοση του Android. Αν και δεν είναι απαλλαγμένο από περιττές εφαρμογές, η εμπειρία χρήσης είναι γρήγορη και ομαλή, χωρίς κολλήματα ή άλλους είδους προβλήματα.

VIDEO REVIEW

 

Και τέλος έρχομαι στα της κεντρικής κάμερας, των 20.7MP. Πρόκειται για Exmor RS αισθητήρα, με G Lens των 25mm και διάφραγμα F2.0, με δυνατότητα καταγραφής 4K βίντεο και πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες. Σε έντονο φως, η κάμερα έχει εκπληκτικές επιδόσεις, με φοβερή λεπτομέρεια και πολύ ρεαλιστικά χρώματα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως, η κάμερα χωλαίνει αισθητά, παρουσιάζοντας εκείνον τον ενοχλητικό θόρυβο που ασχημαίνει πολύ τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Μου άρεσε πολύ το πλούσιο software της κάμερας, ενώ ευχάριστο βρήκα και το γεγονός ότι υπάρχει εγγενής υποστήριξη του H.265 codec που συμπιέζει ακόμη καλύτερα τα 4K βίντεο ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Το κακό είναι ότι ακόμη πολλές υπηρεσίες όπως το YouTube, δεν υποστηρίζουν αυτόν τον codec, ωστόσο υπάρχει επιλογή για καταγραφή με βάση το δημοφιλές H.264.

Το Sony Xperia Z3+ κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €689. Στο σύνολό της, η συσκευή είναι υπέροχη, ωστόσο το θέμα με τη θερμοκρασία είναι κατά την άποψή μου, μεγάλο αγκάθι στο να παρθεί η απόφαση προς επένδυση. Προσωπικά, όσο ικανοποιημένος και να έμεινα από τα υπόλοιπα, μία συσκευή που ζεματάει στα χέρια σε ανησυχητικό βαθμό, είναι καταδικασμένη.