CM Storm QuickFire XTI

Let the "light" in
03 Νοεμβρίου 2015 13:27
CM Storm QuickFire XTI

Ως γνωστόν, η CoolerMaster, στον τομέα των gaming πληκτρολογίων έχει πολλές και ουσιαστικά καλές προτάσεις, για όλες τις τσέπες. Προσωπικά, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το Trigger-Z, της CM Storm σειράς αλλά δε λέω όχι σε νέες προκλήσεις. Η CoolerMaster μού διέθεσε το QuickFire XTI της gaming σειράς της. Πρόκειται για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, αρκετά πιο μικρών διαστάσεων σε σχέση με το Trigger-Z, αλλά με μερικά όμορφα χαρακτηριστικά. Το XTI έρχεται σε μία συσκευασία που εξωτερικά δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο να αναδείξει, ωστόσο εσωτερικά δίνει μία σαφέστατα πιο premium αίσθηση. Εδώ μέσα, εκτός από το πληκτρολόγιο, το οποίο μάλιστα προστατεύεται από πάνινη θήκη, υπάρχει ένα φειδωλό εγχειρίδιο οδηγιών, ένα πλήκτρο με το λογότυπο της CoolerMaster σε περίπτωση που θέλετε να το αντικαταστήσετε, αφού τα πλήκτρα του XTI αφαιρούνται, η τσιμπίδα που βοηθάει στην αφαίρεση των πλήκτρων και ένα καλώδιο υφασμάτινων ινών, με επιχρυσωμένες άκρες και μήκος 1.5 μέτρο. Μιας και σας δείχνω το καλώδιο, ευκαιρία να μιλήσω για τη συνδεσιμότητα.

Αναμενόμενα το πληκτρολόγιο είναι ενσύρματο με την microUSB υποδοχή να βρίσκεται στο κέντρο του πίσω αυλακώματος σε μία που δίνεται στη χρήστη να οδηγήσει τακτοποιημένα το καλώδιο, ευθεία, αριστερά και δεξιά, μέσω αυστηρών αυλακιών. Εδώ πίσω υπάρχουν επίσης δύο στηρίγματα που ανοίγουν και βοηθούν στην μερική ανύψωση του keyboard. Τόσο στις άκρες των στηριγμάτων, όσο και στις τέσσερις άκρες του πληκτρολογίου, υπάρχουν ποιοτικά και υψηλού προφίλ λάστιχα που το σταθεροποιούν καλά πάνω στο γραφείο. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να μου δίνεται και μία υποδοχή USB. Η CoolerMaster συνεχίζει πεισματικά να μη χαρίζει αυτήν την άνεση, ακόμη και στα ακριβότερα πληκτρολόγιά της και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνω.

 

Το XTI είναι ένα keyboard που του αρέσουν πολύ οι γωνίες. Ο σχεδιασμός είναι ο πλέον βασικός, ωστόσο στα μηχανικά πληκτρολόγια είναι αυτό που ζητάω. Επίπεδες, επιφάνειες καλύπτουν το μαύρο σώμα το πληκτρολογίου, το οποίο στο σύνολό του αποτελείται από πλαστικά πολύ καλής ποιότητας. Γενικότερα, η αίσθηση στα χέρια είναι εξαιρετική και δίνει εξ αρχής το σήμα πως πρόκειται για ένα ακριβό και ποιοτικό keyboard. Στις διαστάσεις έχουμε 43.9 εκατοστά στο μήκος, 13 εκατοστά στο πλάτος και 4.1 εκατοστά ύψος. Το βάρος του ξεπερνάει ελαφρώς το ένα κιλό.

Όπως προείπα το XTI είναι μηχανικό πληκτρολόγια, με πλήκτρα από την Cherry MX, την αυθεντικότητα των οποίων η εταιρία φροντίζει να την τονίσει στα χαρακτηριστικά της συσκευασίας, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της. Εγώ έχω στην κατοχή μου την έκδοση με τα Brown Switches, ωστόσο διαθέσιμο υπάρχει επίσης με Blue και Red Switches. Τα Brown Switches χαρίζουν ένα αυστηρό feedback, με έναν σαφέστατα πιο χαμηλό θόρυβο κατά το πάτημα, από τον οποίο λείπει ο έντονος clicky ήχος. Αν και ήμουν λάτρης των Blue Switches, το Trigger-Z που και αυτό έχει Brown, με έκανε να αλλάξω γνώμη. Ειδικότερα, στα υψηλού προφίλ πλήκτρα του XTI η δακτυλογράφηση είναι απολαυστική, το ίδιο και το gaming. Θεωρώ πως τη χρήση του θα την εκτιμήσουν, τόσο επαγγελματίες, όσο και gamers μιας και μιλάμε για ένα πολύ γρήγορο πληκτρολόγιο.

 

Η διάταξη των πλήκτρων είναι η παραδοσιακή, με τους ελληνικούς χαρακτήρες να λάμπουν δια της απουσίας τους. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα macro keys, υπάρχει όμως δυνατότητα καταγραφής μακροεντολών και πολλαπλών λειτουργιών για κάθε πλήκτρο μέσω ειδικού software. Επιπροσθέτως, υπάρχουν τέσσερα πλήκτρα για ισάριθμα προφίλ, ενώ τα multimedia keys, καθώς και διάφορες ακόμη χρήσιμες λειτουργίες, ενεργοποιούνται μέσω του συνδυασμού του Faction key με τα πλήκτρα F. Να τονίζω πως δεν υπάρχουν και LED ενδείξεις για τις διάφορες λειτουργίες, όπως το Caps ή το Num Lock. Η ενημέρωση του χρήστη γίνεται μέσω ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του φωτισμού των εν λόγω πλήκτρων. Το keyboard έχει 1000Hz polling rate, με 1ms απόκριση, υποστηρίζει n-key rollover που σημαίνει όλα τα πατήματα των πλήκτρων γίνονται αντιληπτά από το PC και καταχωρούνται ξεχωριστά, οπότε αποφεύγονται φαινόμενα όπως το ghosting και το jamming.

Το QuickFire XTI έρχεται και με οπίσθιο φωτισμό για κάθε πλήκτρο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ο φωτισμός μπορεί να πάρει όλες τις διαβαθμίσεις του μπλε και του κόκκινου, καθώς και των συνδυασμό αυτών που στο σύνολό τους είναι 35. Ο φωτισμός είναι έντονος, όμορφος, χωρίς τρεμούλιασμα, αλλά δε σας κρύβω πως σε ένα τόσο ακριβό πληκτρολόγιο θα ήθελα να περισσότερες επιλογές στα χρώματα. Υπάρχουν, βεβαίως, διαφορετικά εφέ για τον τρόπο απεικόνισης του φωτισμού, όπως breathe, wave κλπ. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι τόσο το χρώμα, όσο και η ανάθεση των φωτιζόμενων πλήκτρων, γίνεται απευθείας πάνω στο πληκτρολόγιο και δεν απαιτείται το software. Η εταιρία, ανανεώνει διαρκώς μέσω firmware update τα εφέ και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με το φωτισμό και αυτό είναι κάτι που το διαπίστωσα στην περίοδο των δοκιμών μου.

VIDEO REVIEW

Το QuickFire XTI της CoolerMaster πωλείται στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €159. Δε σας κρύβω πως σε αυτά τα χρήματα θα ήθελα full RPG φωτισμό και έστω μία επιπλέον θύρα USB. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το XTI δεν είναι ένα ποιοτικό και αξιόπιστο μηχανικό πληκτρολόγιο, με γρήγορη λειτουργία, λυτό και compact σχεδιασμό και εντυπωσιακή υποστήριξη από την εταιρία μέσω firmware updates.