AOC Q2778VQE 1440p Monitor

1440p, 1ms και 27 ίντσες. Ιδανικός gaming καμβάς!
03 Απριλίου 2015 15:18
AOC Q2778VQE 1440p Monitor

Η AOC είναι μία εταιρία που ειδικεύεται στις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών εδώ και χρόνια και κατέχει μία αξιοσέβαστη θέση στην εν λόγω κατηγορία προϊόντων. Το ντεμπούτο της στο κανάλι των Unboxholics γίνεται με ένα ολοκαίνουργιο monitor και συγκεκριμένα το Q2778VQE Monitor 27 ιντσών της AOC, μία ολόφρεσκη πρόταση της εταιρίας που εισέρχεται στη μάχη της αγοράς των QHD οθονών, δηλαδή αυτών με ανάλυση μεγαλύτερη των 1080p. Για την ιστορία, η τυπική συσκευασία στο εσωτερικό της, εκτός από το monitor και τη βάση, περιλαμβάνει ένα VGA, ένα DVI και ένα DisplayPort καλώδιο, καθώς και το καλώδιο της τροφοδοσίας του ρεύματος. Η τοποθέτηση της οθόνης στη βάση είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι το βίδωμα μιας χειρόβιδας στο κάτω μέρος της βάσης.

Στα της εμφάνισης, το monitor της AOC ακολουθεί ένα πολύ απλό ύφος, με γωνίες, μεγάλα bezels και ικανοποιητικά πλαστικά που σε σημεία έχουν glossy φινίρισμα. Δε θα έλεγα όχι σε κάτι λιγάκι πιο όμορφο και πιο ποιοτικό στο μάτι, αλλά ως γνωστόν τα προϊόντα της AOC δε φημίζονται για το design τους, αλλά για την ουσία και προσωπικά -τουλάχιστον στα monitors- ψάχνω την ουσία. Πριν περάσω σε αυτήν, λοιπόν, ας ρίξω μια ματιά στο υπόλοιπο monitor. Στο κάτω μέρος υπάρχει το πάνελ τον πλήκτρων για τις ρυθμίσεις και φυσικά η LED λυχνία λειτουργίας. Τέλος, η οθόνη μπορεί να πάρει κάθετη κλίση αρκετών μοιρών.

Όσον αφορά τη συνδεσμολογία, η οθόνη χαρίζει θύρες D-sub, DVI, HDMI και DisplayPort, που σημαίνει ότι είναι έτοιμη για όλα. Εδώ υπάρχει επίσης και η είσοδος τροφοδοσίας, η οποία πρέπει να πω πως αντιμετωπίζει προβλήματα, μιας και με την παραμικρή κίνηση του καλωδίου χάνει την επαφή και σβήνει το monitor. Δοκίμασα άλλο καλώδιο, η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Το νέο monitor της AOC, όπως προανέφερα έχει διαγώνιο 27 ιντσών -ή 68.5 εκατοστά- το panel της είναι τύπου TN, ενώ η μέγιστη ανάλυση φτάνει τα 2560x1440 pixels στα 60Hz που μεταφράζεται σε αναλογία διαστάσεων 16:9. Στα υπόλοιπα νούμερα έχουμε 1ms στο χρόνο απόκρισης, 1000:1 αναλογία αντίθεσης και 80m:1 αναλογία δυναμικής αντίθεσης. 16.7 εκατομμύρια χρώματα, είναι συμβατή με HDCP πρωτόκολλο, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η κατανάλωση σε ρεύμα που σε λειτουργία φτάνει τα 45W.

Καταρχάς, αυτό που λάτρεψα στην οθόνη είναι η ευκρίνεια. Η QHD ανάλυση αποδίδεται με εξαιρετικό τρόπο και η εικόνα δείχνει σχεδόν το ίδιο κοφτερή όσο ένα 4K monitor. Τα χρώματα από την πλευρά τους, χωρίς να αποτελούν ό,τι καλύτερο έχω δε σε οθόνη, είναι όμορφα, απεικονίζονται πειστικά και χωρίς τεράστιες αποκλίσεις. Δεν έμεινα ωστόσο ικανοποιημένος από τα επίπεδα μαύρου, ένα τίμημα που γενικότερα τα TN panels είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν. Τέλος, όσον αφορά τις γωνίες θέασης, λειτουργώντας το monitor σε dual διάταξη, και μάλιστα αρκετά μεγάλης γωνίας, δεν αντιμετώπισα κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Το μοναδικό μου παράπονο είναι ότι μέχρι να καταφέρω να φέρω τις ρυθμίσεις μέσα από το μενού στα μέτρα μου και να προσαρμοστώ σε αυτές, είδα κι έπαθα.

Δοκίμασα την οθόνη της AOC σε παιχνίδια, ταινίες, τη δούλεψα αρκετά σε περιβάλλον Windows, τη συνέδεσα σε κονσόλα και γενικά νομίζω πως έκανα ό,τι κάνει ένα μέσος χρήστης σε ένα τέτοιο monitor. Εκτός των παραπόνων που έχω για τα επίπεδα μαύρου, δε νομίζω να με απογοήτευσε κάπου. Απεναντίας την απόλαυσα σε ό,τι έκανε στα pixels της.

Το Q2778VQE Monitor της AOC κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με ενδεικτική τιμή λιανικής τα €399. Πρόκειται για μία καλή πρόταση που απευθύνεται, τόσο σε gamers και σινεφίλ, όσο και σε επαγγελματίες.

Tags: