LG Ultra Wide Curved 34UC97 Review

Χάρμα. Οφθαλμών.
16 Σεπτεμβρίου 2015 11:53
LG Ultra Wide Curved 34UC97 Review

Τα Ultra Wide monitors τελευταία κερδίζουν όλο και περισσότερο μερίδιο αγοράς, κυρίως γιατί αποτελούν μία καλή λύση για setups εργασίας, μειώνουν την ανάγκη για multi-monitor σύστημα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απογειώνουν την εμπειρία θέασης στα ύψη. Στα γραφεία των Unboxholics έφτασε το LG Curved Ultra Wide 34UC97 monitor, το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε από την πλήρη ονομασία, εκτός από την ιδιαίτερη αναλογία οθόνης σε 34 ίντσες, έρχεται με κυρτό panel. Η LG εισάκουσε τα παράπονα και στην προκειμένη περίπτωση ενσωμάτωσε μία εκπληκτική, μεταλλική βάση που εκτός από κύρος, χαρίζει και μεγαλύτερη σταθερότητα στην οθόνη. Η βάση τοποθετείται πανεύκολα και με το βίδωμα μερικών βιδών είναι έτοιμη για χρήση. Το μοναδικό παράπονο που έχω είναι ότι δίνει στην οθόνη δυνατότητα περιστροφής μόνο καθέτως και όχι οριζοντίως.

Η εταιρία βέβαια έχει δώσει στην αγορά ξεχωριστά και βάση τοίχου που χαρίζει όλες τις ανέσεις. Επιπροσθέτως, δε βρήκα και πολύ χρηστικό το γεγονός ότι οι θύρες για τη συνδεσμολογία, κρύβονται πίσω από ένα καπάκι ώστε τα καλώδια να οδηγούνται τακτοποιημένα προς το κέντρο της οθόνης. Ωστόσο το οπτικό αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις γραφείων που το πίσω μέρος φαίνεται, είναι αρκετά πιο συμμαζεμένο. Μιας και ανέφερα τη συνδεσμολογία να αναφέρω πως το πίσω μέρος του monitor βρίσκονται: η υποδοχή ρεύματος, ένα audio jack, δύο HDMI θύρες, μία θύρα DisplayPort, δύο Thunderbolt 2 θύρες (οι Mac users μπορούν ενθουσιαστούν), μία USB Up και δύο USB 3.0 θύρες.

Λίγο πιο κάτω υπάρχει και ένα joystick με το οποίο γίνεται ο έλεγχος των μενού, ενώ λειτουργεί και ως power button. Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως υπάρχουν και ηχεία, τα οποία όμως είναι πολύ τυπικών επιδόσεων. Στις διαστάσεις του τώρα, το monitor, με τη βάση καταλαμβάνει 83 εκατοστά στο μήκος, 22.4 εκατοστά στο πλάτος και 47.2 εκατοστά στο ύψος, με το βάρος συνολικά να αγγίζει τα 8.2 κιλά. Σχεδιαστικά, η οθόνη της LG είναι χάρμα οφθαλμών. Ακολουθεί την καθαρή, minimal φιλοσοφία, χωρίς έντονες γωνίες που σε συνδυασμό με το σαμπανιζέ μεταλλικής υφής χρώμα στο πίσω μέρος χαρίζει ένα πραγματικά εντυπωσιακό σύνολο.

Τα bezels είναι σχετικά μικρά, ενώ το περίγραμμα, αν και δεν είναι μεταλλικό, μοιάζει με τέτοιο και ταιριάζει απίστευτα με τη βάση. Κακά τα ψέματα, όμως, τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά αυτού του monitor είναι η αναλογία και η κυρτότητα της οθόνης. Όσον αφορά το πρώτο, έχουμε το κινηματογραφικό aspect ratio 21:9 στις 34 ίντσες. Αυτή η αναλογία προσφέρει άπλετο χώρο στο χρήστη να δουλέψει με πολλά παράθυρα ανοιγμένα, ενώ στις περιπτώσεις των παιχνιδιών ή των ταινιών, η θέαση είναι αριστουργηματική.

Το panel, που καλύπτεται από αντιθαμβωτική επιφάνεια είναι τύπου IPS και έχει μέγιστη ανάλυση 3440x1440 pixels, κάτι που τη συγκαταλέγει μεταξύ των 2K ή QHD οθονών. Στα υπόλοιπα νούμερα, έχουμε 1.000.000:1 δυναμική αντίθεση, 5ms input lag, με refresh rate τα 60Hz. Τα νούμερα αυτά την κάνουν ιδανική για τους επαγγελματίες και για μεγάλη μερίδα gamers, αλλά δε θα τη συνιστούσα στους πιο pro gamers που έχουν συνηθίσει να παίζουν σε panels των 120Hz και των 144Hz.

Πριν περάσω στις επιδόσεις, θέλω να σταθώ στην κυρτότητα της οθόνης. Όντας κάτοχος κυρτής τηλεόρασης εδώ και περίπου ένα μήνα, δε μπορώ να πω πως έχω δει ακόμη σοβαρές βελτιώσεις στην απεικόνιση. Ωστόσο, με το εν λόγω monitor κατάφερα να διακρίνω διαφορές μέσα στα πρώτα λεπτά και αυτό διότι τα monitors τα κοιτάμε από πολύ μικρότερη απόσταση, οπότε και τα αποτελέσματα είναι ευκολότερα εμφανή. Εν συντομία, μία κυρτή οθόνη χαρίζει ίση απόσταση από το pixel προς το μάτι σε όλο το μήκος και το πλάτος της οθόνης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαστρέβλωση των σχημάτων των αντικειμένων που απεικονίζονται στο panel.

Επιπροσθέτως, όλοι γνωρίζουμε πως τα pixels μετά από μία γωνία αρχίζουν και χάνουν την απόδοσή τους. Κάτι τέτοιο, σε μία τόσο μακριά οθόνη θα μπορούσε να είναι πρόβλημα (έστω και μηδαμινό), οπότε η κυρτότητα βοηθάει στα pixels να αποδίδουν στο 100%. Οπότε, θεωρώ λογικότατη κίνηση της LG να δώσει κυρτότητα σε ultra wide monitor.

Στην ποιότητα της εικόνας αυτή καθαυτή, το monitor με εντυπωσίασε παραπάνω από αυτό που περίμενα. Καταρχάς, ελέω της IPS τεχνολογίας, τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και πειστικά. Η φωτεινότητα είναι υψηλή, τα λευκά πανέμορφα και τα μαύρα ικανοποιητικά. Διέκρινα ένα ελαφρύ bleeding στα pixels κατά τις μαύρες οθόνες για να πω την αλήθεια, αλλά κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και όχι σε κάτι ενοχλητικό. Η εικόνα είναι ευκρινέστατη και σε συνδυασμό με τα όμορφα χρώματα, τα παιχνίδια και οι ταινίες σε αυτό το monitor λάμπουν πραγματικά.

VIDEO REVIEW

 

Το Ultra Wide 34UC97 monitor της LG κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα σε τιμή κοντά στα €1000. Προφανώς και το κόστος δεν είναι αμελητέο, από την άλλη όταν δείτε από κοντά το monitor αυτό να ξεδιπλώνει τις αρετές του, θα αντιληφθείτε γρήγορα προς τι όλο αυτό.

Tags: