MSI GTX 1060 Gaming X 6G – Review

Η απάντηση των πράσινων…
22 Ιουλίου 2016 14:32
MSI GTX 1060 Gaming X 6G – Review

Αν και περιμέναμε τη GTX 1060 λιγάκι αργότερα μέσα στη χρονιά, η AMD με την RX 480 άλλαξε τα σχέδια της Nvidia, οπότε το «πράσινο στρατόπεδο» έπρεπε να δώσει την απάντηση στους «κόκκινους». Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε η GTX 1060 με υλοποίηση της MSI, που ακούει στο όνομα «Gaming X 6G». Και επειδή ξέρω ότι πολλοί είστε εδώ για να με ακούτε να τη συγκρίνω με την RX 480 που πρόσφατα σας έδειξα, προς το τέλος του άρθρου θα δείτε συγκριτικές καρτέλες.

Η GTX 1060 της MSI σχεδιαστικά ακολουθεί την ίδια ακριβώς γραμμή και ύφος με τις υλοποιήσεις της εταιρίας για τα δύο μεγαλύτερα “αδερφάκια” της. Ο γνωστός μαύρος και κόκκινος συνδυασμός χρωμάτων δηλώνει βροντερό παρόν, ενώ οι εγκοπές, μερικές λεπτομέρειες όπως τα πτερύγια στο κέντρο και ο RGB φωτισμός στο λογότυπο, συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο. Μπορεί για εμένα να δημιουργεί πλήξη που βλέπω πανομοιότυπες κάρτες από την MSI, όμως ο αγοραστής που θα την πάρει από το ράφι και θα τη βάλει στο PC του, μάλλον θα είναι ικανοποιημένος από το σύνολο. Συνεχίζω να επικροτώ που η εταιρεία επιμένει στην χρήση μεταλλικού backplate στις κάρτες γραφικών της.

 

Και εδώ έχουμε το δοκιμασμένο και αποτελεσματικότατο σύστημα ψύξης Twin Frozr VI, το οποίο αποτελείται από δύο μεγάλους ανεμιστήρες των 10cm, που ψύχουν ένα μεγάλο heat sink και με τη βοήθεια των πέντε heatpipes πάχους έως και 8mm, διώχνουν τη θερμότητα από το chip. Οι ανεμιστήρες ξεκινούν να περιστρέφονται μόνο εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι η κάρτα είναι συνήθως εντελώς αθόρυβη. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που συνάντησα στις δοκιμές μου ήταν 68 βαθμοί Κελσίου και όταν ακόμη οι ανεμιστήρες ήταν στο 100% δεν έγιναν καν ενοχλητικοί. Μπορώ πλέον με ασφάλεια να πω πως η MSI έφτιαξε ένα από τα καλύτερα συστήματα ψύξης.

Η τροφοδοσία της κάρτας γίνεται μέσω ενός 8-pin καλωδίου, το οποίο κατά τη δική μου άποψη και εφόσον η κάρτα δεν ζητάει μέχρι 120W είναι αχρείαστο. Ένα 6-pin θα έκανε μια χαρά τη δουλειά του. Μια σημαντική έλλειψη της GTX 1060 είναι η απουσία υποστήριξης SLI, κάτι που νομίζω θα ξενερώσει αρκετούς enthusiasts. Τώρα, στα της συνδεσμολογίας η κάρτα προσφέρει μια HDMI, τρεις DisplayPort και μία DVI-D θύρα. Υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες με μέγιστη ανάλυση τα 8Κ.

H GTX 1060 είναι βασισμένη στο ίδιο GP106-A1 chipset της Nvidia, των 16nm και των 4 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ. Αν και υπάρχουν εκδόσεις και με 3GB, σας συμβουλεύω να κοιτάξετε απευθείας προς τις εκδόσεις των 6GB για να είστε εξασφαλισμένοι για το μέλλον, αφού η διαφορά στην τιμή δεν είναι τεράστια. Η έκδοση που σας δείχνω σήμερα έχει 6GB GDDR5 βίντεο μνήμης, η οποία είναι χρονισμένη στα 8100MHz, έχει memory bus 192-bit και bandwidth που φτάνει τα 192GB/s. Ο πυρήνας στο overclock προφίλ και με το boost χρονίζει στα 1809MHz. Υπάρχουν 1280 CUDA cores, 48 ROPs και 80 texture units.

Με την MSI να μας έχει συνηθίσει σε γενναίο overclock στις εκδόσεις της, βρήκα απογοητευτικό το εργοστασιακό overclocking που έχει κάνει στη GTX 1060, μιας και σε σχέση με την reference υπάρχει αύξηση μόλις 3%. Ωστόσο, κατάφερα να κάνω ικανοποιητικό overclocking φτάνοντας τη μνήμη πολύ εύκολα στα 2130MHz. Και είμαι βέβαιος ότι ανεβαίνει κι άλλο απλά δεν ήθελα να τη ζορίσω. Τώρα, όσον αφορά τα παιχνίδια, θα έλεγα πως η GTX 1060 χειρίζεται άψογα όχι μόνο τις FullHD αναλύσεις, αλλά και το 1440p gaming. Σε πολλές περιπτώσεις θα παίξετε ικανοποιητικά παιχνίδια ακόμη και σε 4Κ.

Σε σύγκριση με την RX 480, η 1060 έχει ένα αισθητό προβάδισμα, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που προδίδει η διαφορά τιμής μεταξύ των καρτών. Για την ιστορία, στην Αμερική η διαφορά τους είναι μόλις 60 δολάρια. Μια τελευταία παρατήρηση που έχω να κάνω πριν σας αφήσω να δείτε τις καρτέλες των δοκιμών, αφορά τις επιδόσεις σε περιβάλλον DirectX 12, που ακόμη και εκεί η GTX 1060 κερδίζει την RX 480. Όσο οι developers επενδύουν στο νέο πρωτόκολλο της Microsoft, δεν ξέρω αν θα αλλάξει αυτή η κατάσταση στο μέλλον, αλλά για την ώρα η 1060 κατέχει τα ηνία.

Και έρχομαι τώρα να μιλήσω για την τιμή, δυστυχώς, όταν μιλάμε για τα ελληνικά δεδομένα οι συγκρίσεις των καρτών που έκανα και προηγουμένως δεν έχουν υπόσταση, μιας και στη χώρα μας η GTX 1060 όλα δείχνουν πως θα έρθει με τιμή πάνω από τα €400. Οπότε, με τα ελληνικά δεδομένα η RX 480 μοιάζει ως μια πιο συμφέρουσα λύση. Πέρα από τα δικά μας σύνορα όμως νομίζω ότι η Nvidia έδωσε μια πολύ δυνατή πρόταση, που χαλάει λιγάκι το πανηγύρι της AMD.