AMD Radeon RX 480 - Review

Η καλύτερη value-for-money πρόταση της αγοράς, μέχρι νεοτέρας...
05 Ιουλίου 2016 13:53
AMD Radeon RX 480 - Review

Με την RX 480 επικράτησε ένα πανικός, όταν η AMD την ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο της E3. Για πολλούς είναι ο παίκτης που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα φέρει επανάσταση στο χώρο των καρτών γραφικών, ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις, απαιτούν ψυχραιμία. Στα χέρια μας έπεσε νωρίς-νωρίς η RX 480 8G D5 της Sapphire, από τις πρώτες υλοποιήσεις του νέου chip της AMD που ακούει στο όνομα Polaris. Αυτό που πρέπει εξ’ αρχής να τονιστεί είναι πως πρόκειται για την reference εκδοχή της νέας κάρτας γραφικών της AMD και όχι για κάποια custom υλοποίηση της Sapphire, με το δικό της σύστημα ψύξης κλπ. Η εταιρία σκοπεύει σύντομα να δώσει την πραγματικά δική της πρόταση με την Nitro έκδοση.

Εμφανισιακά, είναι απλή και προσωπικά λατρεύω τις γωνίες και το minimal ύφος. Δυστυχώς δεν έχουμε soft touch επιφάνειες στο εξωτερικό, όπως στη Fury X, ενώ απουσιάζει και το backplate στο πίσω μέρος. Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, η reference κάρτες της AMD χρησιμοποιούν ένα κλειστού τύπου σύστημα ψύξης, με έναν ανεμιστήρα πολλαπλών πτερυγίων. Αν και στα επίπεδα θορύβου σε full load δε μπορώ να πω πως με κούφανε, οι θερμοκρασίες που είδα ήταν λιγάκι αγχωτικές. Συγκεκριμένα, σε idle η κάρτα λειτουργούσε στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πλήρη φόρτο άγγιξε τους 84 βαθμούς Κελσίου. Αυτά τα νούμερα δεν επηρεάζουν την ίδια την κάρτα, μιας και είναι φτιαγμένη να λειτουργεί σε αυτές τις θερμοκρασίες, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της AMD, η οποία υπόσχεται πως με τη νέα αρχιτεκτονική του chip, οι κάρτες θα είναι πιο δροσερές και θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε ρεύμα, η RX 480 τροφοδοτείται μέσω μία 6pin υποδοχής από το τροφοδοτικό και ζητάει maximum 150W. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε και αφορά το ρεύμα μέσα από το PCI Express, πράγμα που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε κατόχους φθηνότερων motherboard, η εταιρία υποσχέθηκε πως θα το διορθώσει με το επόμενο update των drivers. Η κάρτα καταλαμβάνει δύο slots στη μητρική πλακέτα και στη συνδεσμολογία της προσφέρει τρεις θύρες DisplayPort 1.4 και μία θύρα HDMI 2.0a. Υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες με μέγιστη ανάλυση το 4Κ.

Η μεγάλη είδηση με την RX 480 αφορά την αρχιτεκτονική του chip. Η GCN αρχιτεκτονική τέταρτης γενιάς, γνωστή και ως Polaris, αφήνει τα 28nm και υιοθετεί, για πρώτη φορά σε GPU, τα 14nm. Αυτό επιτρέπει να τοποθετηθούν περισσότερα transistors, σε οποιοδήποτε κομμάτι πυριτίου, χωρίς όμως την αύξηση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της θερμοκρασίας. Για την ιστορία, οι νέες Pascal κάρτες της Nvidia, GTX 1070 και GTX 1080, είναι κατασκευασμένες στα 16nm.

Η RX 480 έρχεται με 4GB ή 8GB GDDR5 βίντεο μνήμης. Προσωπικά προτείνω να μην κοιτάξετε καν προς την 4GB έκδοση, αφού τα παιχνίδια αρχίζουν και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα textures, οπότε ζητούν και περισσότερη βίντεο μνήμη. Εγώ για τις ανάγκες του review, έλαβα την 8GB έκδοση. Η μνήμη λοιπόν, έχει bandwidth 256GB/s, bus στα 256-bit και χρονίζει στα 8000MHz. Ο πυρήνας, χωρίς το boost χρονίζεται στα 1120MHz και με το boost αγγίζει τα 1266MHz. Υπάρχουν 36 μονάδες επεξεργασίας και 2304 stream processors. Υποστηρίζεται, φυσικά το VR, τα πρωτόκολλα DirectX 12 και Open GL 4.5 καθώς και όλες οι τεχνολογίες της AMD, όπως το FreeSync, το Eyefinity, το CrossFireX και άλλα.

Η κάρτα υποστηρίζει επίσης και το WattMan εργαλείο της AMD, που υπόσχεται εκ βαθέως ρυθμίσεις για το overclocking. Με αυτές τις θερμοκρασίες στην reference έκδοση, δυστυχώς δε ασχολήθηκα με το overclocking. Προσπάθησα να λειτουργήσω όμως το CrossFire, μιας και έτυχε να βρεθούν δύο τέτοιες κάρτες στα χέρια μου και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αφού ακόμη οι Crimson Drivers δεν είναι ξεκάθαρο αν το υποστηρίζουν. Μπορεί τα 5.8 TFLOPs να ακούγονται πολλά, οι επιδόσεις της στα παιχνίδια είναι πολύ καλές, αλλά όχι σοκαριστικές όπως πολλοί έλεγαν. Για να έχετε μια εικόνα, συνολικά είναι μια κάρτα γραφικών στον πίνακα επιδόσεων θα την τοποθετούσα λίγο πάνω από την GTX 970 και ελάχιστα κάτω από την R9 390.

Η RX 480 της Sapphire, των 8GB κυκλοφορεί στη χώρα μας με τιμή κοντά στα €300. Μπορεί να μην είναι η κάρτα που θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά είναι σίγουρα η κορυφαία αγορά που μπορείτε να κάνετε σε αυτά τα χρήματα. Μέχρι να δούμε απάντηση με την GTX 1060 από την Nvidia, η αγορά της είναι μονόδρομος.