Plantronics RIG 7.1

Ο διάδοχος έφτασε, καλύτερος και φθηνότερος!
29 Μαρτίου 2015 21:34
Plantronics RIG 7.1

Όσοι θυμάστε την προηγούμενη παρουσίαση των Unboxholics για τo RIG headset της Plantronics, θα θυμάστε επίσης το πόσο πολύ είχαν ταιριάξει με τα γούστα μου, τουλάχιστον όσον αφορά τη μουσική. Στο στούντιό μας κατέφθασαν τα RIG 7.1 της Planctronics, ένα set ακουστικών που αποτελούν το διάδοχο των απλών RIG που είδαμε πέρυσι. Τα RIG 7.1, λοιπόν, έρχονται σε μία πολύ προσεγμένη συσκευασία με ακόμη πιο προσεγμένο πακετάρισμα. Γενικότερα, αυτό το πορτοκαλί που χρησιμοποιεί η εταιρία για το ντύσιμο του εικαστικού της μου αρέσει πολύ.

Εδώ μέσα, εκτός φυσικά από τα ακουστικά υπάρχουν σημειώσεις, όλων των ειδών, το καλώδιο με το αποσπώμενο μικρόφωνο, καθώς και ο AMP/ MIXER, που αποτελεί και το σημαντικότερο selling point των ακουστικών, τουλάχιστον κατά την άποψή μου. Με απλά λόγια και δίχως να μπαίνω σε λεπτομέρειες, μιας και το θέμα το έχω εξαντλήσει και στα προηγούμενα RIG, ο μείκτης είναι κύριος υπαίτιος που τα RIG γενικότερα είναι η χαρά της επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτιστοποίηση της συνολικής ακουστικής εμπειρίας.

Εν ολίγοις, με το MIXER μπορείτε να έχετε συνδεδεμένα τα ακουστικά, τόσο στην κονσόλα ή το PC σας και να παίζετε παιχνίδια, ενώ συγχρόνως μπορείτε να ακούτε μουσική από το κινητό, το tablet, το laptop κοκ ή να συνομιλείτε στο τηλέφωνο, στο Skype κλπ. Μεταξύ άλλων, ο MIXER δίνει πλήρη έλεγχο των εντάσεων της ισορροπίας του ήχου των δύο πηγών, χαρίζει τρία έτοιμα equalizer presets για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ διαφόρων επιλογών του ήχου, ενώ ενισχύει, από λίγο έως πολύ -αναλόγως την περίσταση- τη δυναμική απόδοση των ακουστικών.

Περνάω στα ακουστικά. Τα RIG 7.1 κουβαλούν ελάχιστες διαφορές από τον προκάτοχό τους. Είναι κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας υλικά, είναι στιβαρά αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και πολύ, πολύ άνετα στη χρήση. Βέβαια, η απομόνωση του ήχου δεν είναι το δυνατό τους σημείο αλλά σε γενικές γραμμές η χρήση τους είναι άνετη και ξεκούραστη. Στα του ήχου τώρα. Το 7.1 στον τίτλο, δυστυχώς θα πρέπει να απασχολεί μόνο όσους σκοπεύουν να συνδέσουν τα RIG στο PC τους ή το Mac και αυτό μόνο με τη βοήθεια του ειδικού software που συνοδεύει τα ακουστικά. Είναι μία παράξενη επιλογή, μιας και οι κονσόλες νέας γενιάς, γενικότερα, είναι πολύ ικανές στο να διαχειρίζονται surround ήχο.

Παρόλα αυτά, οι δύο 40mm μαγνήτες νεοδυμίου θα σας χαρίζουν έναν απολαυστικό stereo ήχο μέσω του audio jack 3.5mm που παρέχεται ως επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα RIG σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει τέτοια συνδεσμολογία. Σε ότι αφορά το μικρόφωνο, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές και μέχρι εκεί. Έχουν κάποια θεματάκια όταν τα ντεσιμπέλ της φωνής αυξάνονται απότομα και ακούγονται μερικά “σπασίματα” στον ήχο, αλλά όχι κάτι πολύ ανησυχητικό.

Γιατί αγαπάω τον ήχο των RIG; Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι τα πιο δυνατά ακουστικά που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, ενώ και το μπάσο τους για κάποιους ενδέχεται να είναι λίγο. Όπως, όμως, είχα αναφέρει και στην παρουσίαση των προηγούμενων RIG, λατρεύω την καθαρότητα του ήχου που προσφέρουν, ειδικότερα στις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Ίσως να ήθελα το κάτι παραπάνω στις χαμηλές, αλλά εμένα με καλύπτουν. Έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, ότι αγαπώ τον ξεκούραστο, γλυκό και καθαρό ήχο και τον προτιμώ πολύ περισσότερο από τον εκρηκτικό ήχο άλλων ακουστικών. Βέβαια, αυτά είναι γούστα, μιας και άλλοι θέλουν κάτι πιο δυναμικό στην εμπειρία τους. Τα RIG αυτούς, δε θα τους καλύψουν.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα RIG, τα 7.1 ξεκινούν από τα €99 σε πολλά ελληνικά καταστήματα, δηλαδή €30 ή ακόμη και €40 λιγότερα από τους προκατόχους τους. Και αυτό μόνο θετικά μπορώ να δω, μιας και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στις επιδόσεις, μειώθηκε αισθητά η τιμή τους. Προσωπικά τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Tags: