10 τριλογίες που αξίζει να δείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας – Vol. 2

Γιατί μια δεκάδα δεν έφτανε
16 Σεπτεμβρίου 2022 12:07
10 τριλογίες που αξίζει να δείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας – Vol. 2

Στο προηγούμενο μέρος καλύψαμε μερικές βασικές τριλογίες που κάθε άτομο που βλέπει ταινίες και αγαπάει αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας αξίζει να δει. Τελικά ήταν αρκετές παραπάνω αυτές που έπρεπε να αναφερθούν θαρρώ και έτσι γεννήθηκε το δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος σε κινηματογραφικές τριλογίες.

Τώρα χωρίς κάποιο μακρόσυρτο πρόλογο, όπως στο πρώτο μέρος, πάμε κατευθείαν στο ψητό και στο Vol. 2, όπου αν και ο όρος τριλογία «χαλαρώνει», αλλά και πάλι θεωρούνται είτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τριλογίες:


Alien Trilogy

Αποτελείται από τα: Alien, Aliens, Alien 3.

O Ridley Scott γέννησε μια θρυλική γυναίκα χαρακτήρα, τη Ripley της Sigourney Weaver και ένα sci-fi σύμπαν που συνδύασε τον τρόμο και τη δράση με αριστουργηματικό τρόπο και κάπως έτσι τα Xenomorphs ήρθαν για να μείνουν. Μπορεί το Aliens 3 να είναι το μαύρο πρόβατο αυτής της «τριλογίας» λόγω διαφόρων προβλημάτων στην παραγωγή – ο David Fincher μέχρι και σήμερα το έχει αποκηρύξει από τη φιλμογραφία του- αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αξία των προηγούμενων δύο ταινιών.

The Bourne Trilogy

Αποτελείται από τα: The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum.

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον Matt Damon σε αστέρα ταινιών δράσης, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από το “Goodwill Hunting”. Κι όμως έκανε το μπαμ και ο Damon εδραιώθηκε σαν ένας σκληροτράχηλος αντί James Bond χαρακτήρας στη μεγάλη οθόνη, που μετέπειτα ο «νέος Bond” του Daniel Craig συγκρίθηκε αναπόφευκτα μαζί του. Όχι κι άσχημα.

Ocean’s Trilogy

Αποτελείται από τα: Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen

Η μεγαλύτερη και πιο απολαυστική ληστρική τριλογία όλων των εποχών θα έλεγε κανείς και θα έπεφτε μέσα. Ο Steven Soderbergh τη σκηνοθέτησε εξ ολοκλήρου με με ένα από τα πιο λαμπρά καστ του είδους που περιλαμβάνει τους George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia, Catherine Zeta-Jones, Al Pacino και Casey Affleck.

Sergio Leone’s Dollars Trilogy

Αποτελείται από τα: “A Fistful of Dollars”, “For A Few Dollars More”, “The Good, the Bad and the Ugly”

Τα πιο εμβληματικά «δολάρια» του σινεμά έρχονται δια χειρός του θρυλικού Sergio Leone. Η απόλυτη τριλογία για το γουέστερν είδος με έναν Clint Eastwood στα καλύτερά του. Είναι από τις ταινίες-σταθμός στο είδος των «καουμπόικων» ταινιών, επομένως τα λόγια περισσεύουν. Πόσο μάλλον όταν ακούσετε το αξεπέραστο soundtrack του Ennio Morricone.

Mission Impossible Trilogy 

Αποτελείται από τα: Mission Impossible, Mission Impossible II, Mission Impossible III. 

Την ξεκίνησε ο Brian De Palma, την μεγάλωσε ο John Woo και την ανέστησε ο J.J. Abrams. Ο Ethan Hunt του Tom Cruise παραμένει μέχρι και σήμερα ένα franchise καταιγιστικών κατασκοπικών ταινιών. Μπορεί να μην είχε ξεκινήσει με ακραίες blockbusterικές διαθέσεις όπως οι πιο πρόσφατες δύο-τρεις ταινίες του franchise, αλλά όλες οι Επικίνδυνες Αποστολές θα καταφέρνουν να σας έχουν γαντζωμένους στις θέσεις σας.

Millenium Trilogy

Αποτελείται από τα: The Girl With The Dragon Tattoo, The Girl Who Played With Fire, The Girl Who Kicked The Hornet's Nest.

Ποιος David Fincher, Rooney Mara και Daniel Craig; Οι Σουηδοί και όχι οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν πρώτοι και με επιτυχία την τριλογία των βιβλίων του Stieg Larsson. Η Noomi Rapace κεντάει στην οθόνη ως Lisbeth Salander και αν θέλετε μια καλή διασκευή των βιβλίων, τότε δε χρειάζεται να κοιτάξετε το αμερικάνικο remake.

X-Men Trilogy

Αποτελείται από τα: X-Men, X-Men 2, X-Men: The Last Stand

Αυτή η φουρνιά των X-Men δεν έτυχε μόνο να είναι η πρώτη κινηματογραφική αλλά και μια που έχει τέλειο casting. Τι να πει κάνεις για τον Wolverine του Hugh Jackman ή τον Professor X του Patrick Stewart που κατέληξαν να παίζουν τους ρόλους για σχεδόν 20 χρόνια. Ο Bryan Singer ήταν υπεύθυνος για το καλό ξεκίνημα των X-Men της Marvel, πολλά χρόνια πριν υπάρξει το MCU, κι ας είχε ένα πιο αδύναμο τρίτο κεφάλαιο.

Toy Story Trilogy

Αποτελείται από τα: Toy Story, Toy Story 2, Toy Story 3

Η Pixar χτύπησε φλέβα χρυσού όντας η πρώτη της ταινίας που απέκτησε sequel και μετατράπηκε σε ολόκληρο franchise. Ήταν και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με 3D γραφικά σε υπολογιστή, οπότε έθεσε και τεχνολογικά τα στάνταρ τότε. Η ιστορία των Woody και Buzz, τα νοήματα, οι ερμηνείες και το πόσο δεμένη είναι η ιστορία από την αρχή μέχρι το δακρύβρεχτο φινάλε αποδεικνύει το πόσο άψογες είναι κάθεμιά τους.

Star Wars Prequels

Αποτελείται από τα: Star Wars: The Phantom Menace, Star Wars: The Clone Wars, Star Wars: Revenge of the Sith.

Σας πρότεινα την original τριλογία, ε δεν γινόταν να μην προτείνω και την τριλογία του Star Wars που δείχνει την απαρχή όλου του οικογενειακού space opera δράματος των Skywalkers. Άλλωστε αυτή είναι και η σωστή κατ’εμέ σειρά για να τα δείτε (original-prequel-sequels). Ο George Lucas πήρε επ’ώμου την τριλογία αυτή και μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν τέλειο και να υπήρχαν αγκάθια και επιλογές που μέχρι και σήμερα επικρίνεται, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πρόσφεραν πολλά στο σύμπαν. Από τη μάχη με τους κλώνους, το διπλό σπαθί του Darth Maul, το “Duel of Fates” theme, τον Count Dooku του θρυλικού Christopher Lee, τον Yoda σε έξαλλες lightsaber μάχες, τον Samuel Jackson ως Mace Windu, αλλά και το «High Ground” του Obi-Wan στο φινάλε.

Spider-Man Raimi Trilogy

Αποτελείται από τα: Spider-Man, Spider-Man 2, Spider-Man 3

Ο πρώτος κινηματογραφικός Spider-Man ήταν δια χειρός του Sam Raimi που είχε διαπρέψει νωρίτερα ως horror σκηνοθέτης. Το casting του Tobey Maguire ως Peter Parker ήταν τέλειο, το ίδιο και του Willem Dafoe ως Norman Osborn. Έπειτα κατάφερε να ανεβάσει τα πάντα στο…11 με το Spider-Man 2 και να βγάλει ένα sequel που έκανε τα πάντα καλύτερα και πρόσφερε τον Alfred Molina ως τον απόλυτο Doc Ock. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτούσιοι επέστρεψαν στους ρόλους τους για το Spider-Man: No Way Home. Το τρίτο κεφάλαιο με τον Venom ήταν το πιο αδύναμο θα έλεγε κανείς, παρά τις cult στιγμές του.