Το Only Murders in the Building είναι η πιο χαλαρή και απολαυστική σειρά εκεί έξω

Τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή και εξηγούμε το γιατί
31 Αυγούστου 2022 11:03
Το Only Murders in the Building είναι η πιο χαλαρή και απολαυστική σειρά εκεί έξω

Με τον ρυθμό που κυκλοφορούν πλέον σειρές στις streaming υπηρεσίες είναι λογικό να χαθεί κανείς. Πόσο μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία -ειδικά στην περίπτωση του Netflix- είναι κάτω του μετρίου συνήθως. Ξεχωρίζουν, πλέον, λίγες σειρές αλλά χάνονται δυστυχώς πολλές περισσότερες. Μια από αυτές είναι το "Only Murders in the Building" που αν και στο εξωτερικό σαρώνει -και τελευταία εδώ στην Ελλάδα το πήραμε χαμπάρι, να’ναι καλά το Disney Plus- δεν θαρρώ ότι έχει λάβει την mainstream αναγνώριση που ολόψυχα θα έπρεπε να λαμβάνει και να γίνεται π.χ. trending στο Twitter.

Ίσως γιατί οπτικά μοιάζει μια πολύ τυπική σειρά μυστηρίου και δεν έχει δράκους, φωτόσπαθα και σπάντεξ; Μπορεί να είναι έτσι. Δεν έχει την αίγλη ενός blockbuster, δεν έχει τα εφέ, τα τοπία και ούτε τα σκηνικά μιας μεγάλης σειράς επιπέδου HBO. Είναι τέρμα προσγειωμένη και διαδραματίζεται σε μια πολυκατοικία στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστές τρεις καθημερινούς ανθρώπους αλλά εκεί είναι που κρύβεται όλη του η αίγλη.

Για όσους δε γνωρίζουν πρωταγωνιστούν οι Steve Martin, Martin Short και Selena Gomez στους ρόλους τριών ενοίκων της εμβληματικής πολυκατοικίας Arconia στη Νέα Υόρκη. Το πάθος τους για τις ιστορίες με δολοφόνους και τα crime podcasts ενώνει τους φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους, τόσο ηλικιακά όσο και κοινωνικά. Ωστόσο μπλέκονται σε μια πραγματική υπόθεση δολοφονίας την οποία αποφασίζουν ότι θα λύσουν, ηχογραφώντας παράλληλα το δικό τους crime podcast. Ακόμη δεν πειστήκατε; Καθίστε λίγο παραπάνω και ίσως να αλλάξετε γνώμη αν και κατ’εμέ σίγουρα θα πρέπει να συγκαταλέγετε στις σειρές που πρέπει να τσεκάρετε άμεσα και θα σας αναλύσω παρακάτω μερικούς πολύ απλούς λόγους.

Δημιουργοί του Only Murders in the Building είναι οι Steve Martin και John Hoffman. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι η 2η σεζόν του Only Murders in the Building ολοκληρώθηκε πρόσφατα και όλα τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο ελληνικό Disney Plus για να τα bingeάρετε άνετα -στις ΗΠΑ παίζει μέσω του Hulu. Η 3η σεζόν έχει ανακοινωθεί ήδη και αν όλα πάνε καλά θα δούμε την επιστροφή του το καλοκαίρι του 2023. 


Μυστήριο που μπλέκεται, ξεμπλέκεται και ξαναμπλέκεται και…

Μια μαγκιά που το Only Murders in the Building κάνει πολύ καλά είναι το σενάριο και η γραφή του, που είναι υπόδειγμα ενός καλού “whodunnit” μυστηρίου, χωρίς λιπαρά. Ποτέ δε θα βαρεθείτε από το ρυθμό, ποτέ δε θα πείτε «τι μας λέει τώρα» και «αυτό γιατί το έδειξε;». Όλα όσα εμφανίζονται έχουν σκοπό στην ιστορία είτε γρήγορα είτε αργά.

Ξέρει να κρύβει τους άσους

Το καλό το whodunnit το μυστήριο ξέρει να κρύβει καλά τις ανατροπές του. Γνωρίζει τι θα περιμένει το κοινό από χιλιόμετρα -τουλάχιστον την πλειοψηφία του- και χάρη σε αυτό το προβάδισμα στήνει τα πιόνια και το ξετύλιγμα της σεναριακής κλωστής του. Αφεθείτε στη μαγεία του, υπνωτιστείτε από το πως δίνει τους υπόπτους και πως σε κάνει να νομίζεις πως «αυτός είναι ο δολοφόνος» σε κάθε στροφή του. Και εκεί που το νομίζεις να ξαναστρίψει αλλού.

Ότι δεν φτάνει στα εφέ, το κάνει στα κοστούμια

Η αισθητική είναι το παν και η παραγωγή του “Only Murders” το γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό κρύβει τις όποιες εκ φύσεως αδυναμίες έχει, τονίζοντας με εξαιρετικό τρόπο τα ατού του. Εκτός του κτιρίου Αρκόνια που από μόνο του είναι ένας χαρακτήρας τελικά και της Νεοϋορκέζικης φινέτσας, τα σκηνικά του είναι απλά μεν αλλά τόσο καλαίσθητα που θέλω να δώσω τα εύσημα στην καλλιτεχνική διεύθυνση. Το ίδιο καταφέρνει και με το ενδυματολογικό κομμάτι εκεί που καταφέρνει να τονίσει στον θεατή το ύφος και το ποιόν του κάθε χαρακτήρα. Είτε είναι τα συντηρητικά ντυσίματα του Brazzos, είτε τα μοδάτα και νεανικά της Mabel, είτε τα πιο αβαν γκαρντ με τα δεκάδες φουλάρια του Oliver.

Η γαρνιτούρα του OMITB: Cameos

Τι άλλο χρειαζόταν μια ήδη πολύ καλή σειρά -για αυτό που είναι πάντα; Cameo εμφανίσεις από αστέρες του Χόλιγουντ. Από τις οθόνες σας θα περάσουν οι Tina Fey (του 30 Rock), η Cara Delevingne, η Amy Schumer, η Shirley McLaine, ο Sting (ναι, αυτός ο Sting!), η Amy Ryan του «The Office”, η Jane Lynch και πολλοί ακόμη. Καλύτερα να μην αναφέρω το ένα ακόμη επικό cameo στο φινάλε της 2ης σεζόν…

Καλό σενάριο δεν φτάνει μόνο για ένα καλό μυστήριο

Το καλό μυστήριο χτίζεται με πολλά και καλά κομμάτια του παζλ και σε αυτό το κομμάτι συνεισφέρει το μοντάζ. Εδώ όχι μόνο βοηθάει στην πολύ καλή γραφή του να ξεδιπλωθεί πλήρως και να ελιχθεί στον θεατή αλλά δίνει έναν απολαυστικότατο ρυθμό. Σαν έναν καλό μαέστρο που συντονίζει την ορχήστρα.

Μουσική: το ήμισυ της αισθητικής του

Λίγες σειρές καταφέρνουν να έχουν εμβληματικό soundtrack που εκτός από το να σε βάλει να ψαχτείς για αυτό, μπορείς να αναγνωρίσεις τη σειρά από τις πρώτες νότες. Το “Only Murders” κατάφερε να μου γαργαλήσει αυτή την περιέργεια καθώς έχει ένα παιχνιδιάρικο και άκρως ταιριαστό στο ύφος του soundtrack, το οποίο επιμελείται ο συνθέτης Siddharta Khosla. Χτίζει μομέντουμ και στιλάκι από τις μουσικές επιλογές του που δεν είναι καμία τυχαία και συμβάλλουν και σεναριακά πολλές φορές. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του είναι όταν έπαιξε το "You Should See Me in a Crown” της Billie Eilish με το μοντάζ για την Mabel της Selena Gomez.

Φυσικά η διάρκεια!

Θα μιλήσουν οι καθαροί αριθμοί εδώ για το πόσο πιο άνετη σειρά είναι το OMITB, εκτός από το χαλαρό και συνάμα πανέξυπνο ύφος της. 10 επεισόδια για κάθε σεζόν -περιμένουμε την 3η προς το παρόν- με το κάθε επεισόδιο να κυμαίνεται μεταξύ 30-37 λεπτών. Μπουκιά και συχώριο!