Slapstick κωμωδίες-ορόσημα του ’80 και του ’90 για να δεις!
Μπήκε κι ο Αύγουστος και σίγουρα τραβιέται κάτι δροσερό κι ανάλαφρο, όπως π.χ. ένα καλοκαιρινό αφιέρωμα σε slapstick κωμωδίες-σημεία αναφοράς του ’80 και του ’90! Σου ‘χω λοιπόν, κάτι καλό που θα σε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, σε μία εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά άφησε στα χείλη τη γλυκιά γεύση της αγνής νοσταλγίας. Όσοι ήταν τότε παιδιά και πρόλαβαν να τη ζήσουν την έχουν ταυτίσει μεταξύ άλλων, με τα πιο απολαυστικά παλαβά φιλμ!
Αν είσαι παιδί αυτής της γενιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει έστω κι ένα από αυτά, πόσω μάλλον να μην παραδεχτείς ότι γέλασες και ευχαριστήθηκες με την ψυχή σου τα καμένα αστεία, την καρτουνίστικη βία, τις εξωφρενικά επεισοδιακές καταστάσεις ή την έντονη τάση των ηρώων τους προς γκάφες ολκής και παροιμιώδεις πράξεις αγαρμποσύνης! Φυσικά και δεν θα δυσκολευτούμε να ζωντανέψουμε στη μνήμη μας τους «βασιλιάδες» του είδους, καθώς μεταφερόμαστε νοερά στα χρόνια που η slapstick σατιρική μυθοπλασία απογειώθηκε και μαζί με εκείνη και η ξεκαρδιστική φυσική κωμωδία!
Αυτό το throwback θα σου θυμίσει πώς ήταν να σπάει κανείς πλάκα έξω από το πλαίσιο του politically correct, τέρμα απενοχοποιημένα. Οι masters αυτών των θεαμάτων διακωμωδούσαν με πολύ γούστο και μαεστρία, κυρίως όμως με την απόλυτη έννοια της απομυθοποίησης ή της καφρίλας (όπως προτιμά ο καθένας) στιγμές και γεγονότα από τα ανθρώπινα! Γιατί όσο να πεις θέλει κι αυτό την τέχνη του!..
Ξεκινάω λοιπόν και οπωσδήποτε η μία περίπτωση είναι καλύτερη από την άλλη!…
History of the World: Part I (1981)
Η Τρελή Ιστορία του Κόσμου έρχεται δια χειρός του Mel Brooks, ο οποίος αποφασίζει να κάνει το θαύμα του, φέρνοντας τα πάνω κάτω σ’ αυτό που έχουμε κατανοήσει και καταγράψει ως γνώση, εμπειρία, εξέλιξη και ιστορική πορεία του ανθρώπινου γένους! Συνεπώς, τίποτε δεν είναι τόσο ιερό ή τόσο ιδανικό όπως φαίνεται! Και προφανώς τον Mel Brooks τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά! Ο σπουδαίος αυτός δημιουργός και ηθοποιός καταπιάνεται με μερικά από τα πιο βαρβάτα συμβάντα-τομές της ιστορίας ήδη από τη Λίθινη Εποχή, την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ιερά Εξέταση, αλλά και τη Γαλλική Επανάσταση! Θα τον δεις από άνθρωπο των σπηλαίων ή φιλόσοφο στο παλάτι του Καίσαρα, “ανελέητο” ιεροεξεταστή μέχρι και ερωτύλο Βασιλιά Λουδοβίκο XVI! Σκηνές άφθονου γέλιου, ξέφρενης καταδίωξης, τραγουδιού, χορού και πολλής μα πολλής αδεξιότητας και χαζομάρας! Τί σημειώθηκε όμως, ανά τους αιώνες; Ο Mel και η κομπανία του φροντίζουν να μας διαφωτίσουν πλήρως, λέγοντας βεβαίως την αλήθεια και μόνο την αλήθεια!
Spaceballs (1987)
Ούτε το σύμπαν του Star Wars ή άλλων διαστημικών ταινιών θα περνούσε κάτω από το ραντάρ του Mel Brooks! Ο μάστορας της φυσικής κωμωδίας μεγαλούργησε ακόμη μία φορά με τα Μπαλάκια Τρίτου Τύπου! Και οι περσόνες που έπλασε παραείναι ξεκάθαρες για να μην τις παραλληλίσεις με δημοφιλείς μορφές του παραπάνω τεράστιου franchise! Αναφέρω ενδεικτικά τους: ‘Yogurt ‘(‘Yoda’), ‘Captain Lone Starr’ (‘Han Solo’), ‘Barfolomew’ (‘Chewbacca’), ‘Vinny the robot’ (C-3PO), ‘Pizza the Hutt’ (!) (‘Jabba the Hutt’), και last but not the least… τον Rick Moranis ως ‘Άρχοντα Dark Helmet’ (Darth Vader). Αυτή η διαγαλαξιακή παρωδία είναι έτη φωτός μπροστά από πολλές απόψεις! Μας χάρισε ατακάρες μέσα από καθοριστικές αναλαμπές και κρίσεις συνείδησης (“Περιτριγυρίζομαι από μ@**3$!”), σπάσιμο του 4ου τοίχου και στιγμές όπου η μύηση στο “Schwartz”, την υπέρτατη Δύναμη και οι μάχες για τον έλεγχό της παίρνουν τις πιο σπαρταριστές τροπές!
Airplane! (1980)
O αξέχαστος Leslie Nielsen πρωταγωνιστεί σε Μια Απίθανη... Απίθανη Πτήση του Jim Abrahams και μας καλώς ορίζει στην πρώτη θέση του γέλιου σε μία διαχρονική slapstick κωμωδία που μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι “πετάει”! Με χιούμορ μέχρι δακρύων, μπόλικα ευτράπελα, παρεξηγήσεις, παράδοξα, λογοπαίγνια και ευρηματικές ανατροπές! Αυτή η ιδιότυπη παρωδία καταστροφής με εύστοχο σαρκαστικό ύφος «μιμείται» στην πιο αλέγρα τους εκδοχή ανάλογου τύπου θεάματα! Δράση, γοργός ρυθμός, και τέρμα χωρατατζίδικο σενάριο συνθέτουν μία πλοκή που σκίζει τους αιθέρες της διασκέδασης με άνεση και καμάρι! Αυτό το φιλμ-διαμαντάκι μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες του cast θα κάνει να μάγουλά σου να πονέσουν από το γέλιο και οπωσδήποτε θα σου μείνουν πολλές χαρακτηριστικές φάσεις. Λ.χ. το πώς αντιμετωπίζει κανείς έναν επιβάτη αεροπλάνου που είναι σε απόλυτο πανικό μέχρι το ενδεχόμενο μίας πτώσης με αεροσκάφος! Αυτό που δεν μπορείς πάντως, να αγνοήσεις είναι τα λόγια εμψύχωσης του Nielsen προς τον πιλότο και μια αεροσυνοδό σε μία άκρως κρίσιμη φάση του ταξιδιού: “Θέλω απλά να ευχηθώ και στους δυο σας καλή τύχη! Όλοι βασιζόμαστε πάνω σας!”.
Dracula: Dead and Loving It (1995)
O Mel Brooks εννοείται πως θα ξαναχτυπούσε με νέα slapstick κωμική ταινία! Οπότε, το Δράκουλας: Νεκρός και μ' αρέσει ήρθε να το επιβεβαιώσει πανηγυρικά! Αντλώντας έμπνευση από το λογοτεχνικό αριστούργημα “Dracula” του Bram Stoker, το ομώνυμο φιλμ που γύρισε ο Francis Ford Coppola το 1992 και τη σχετική φιλμογραφία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το θέμα, αναθέτει τον ρόλο του Βρικόλακα των Καρπαθίων, στον Leslie Nielsen! Και αυτό τα λέει όλα! Έτσι, τον βλέπουμε εδώ ως τον τρομερό και μάλλον κάπως άτσαλο Κόμη Δράκουλα να εγκαταλείπει την Τρανσυλβανία μαζί τον με πιστό του ακόλουθο, ‘Renfield’ (Peter MacNicol, aka τον “yes, master!” τύπο!) για να βρεθούν στο Βικτοριανό Λονδίνο. Από την άλλη, στο αντίπαλο δέος βρίσκεται ο περίφημος γιατρός και κυνηγός βαμπίρ, ‘Van Helsing’ τον οποίο και ενσαρκώνει ο Mel Brooks!Τί να πρωτοπεριγράψει κανείς και πού να σταθεί περισσότερο;! Αιμοδιψή νεκραναστημένα σώματα, μακάβριοι θρύλοι και παραδόσεις, παλιά, ερημωμένα κάστρα, κατάρες, υπνωτιστικά ξόρκια, καταβρόχθιση ζωυφίων, μεταμόρφωση σε νυχτερίδα, ατσούμπαλες συγκρούσεις πάνω σε τοίχους και παράθυρα, σημάδια από δαγκώματα στον λαιμό, δεσποσύνες σε κίνδυνο, αλλοφροσύνη και παιδαριώδης συμπεριφορά για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο κάθε φορά σε μία διαφωνία (“Fushtah!”), ή μήπως πίδακες αίματος από παλουκώματα στην καρδιά τα οποία ποτέ δεν ξέρεις αν πέτυχαν και ίσως χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να μην νεκραναστηθεί ένα Nosferatu;! Διαλέγεις και παίρνεις! Αλλά μάλλον αυτό το έργο τα έχει όλα! Απλώς έχε καλού κακού ένα πράγμα κατά νου: αν πέσεις ποτέ πάνω σε βαμπίρ που μόλις έχει τραφεί, βγάλ’ το απ’ τη μέση με συνοπτικές διαδικασίες, μέχρι όντως να σιγουρευτείς ότι “είναι αρκετά νεκρό”!
The Naked Gun Franchise (1988-1994)
Τρελές Σφαίρες και δεν συμμαζεύεται λοιπόν! Για ακόμη μία φορά που ο Leslie Nielsen ταυτίζεται με μία iconic κωμική φιγούρα, αυτή του άθελά του ταραχοποιού υπαστυνόμου ‘Franklin "Frank" Drebin’, ίσως του πιο επιρρεπή σε ατυχήματα και επικά “αυτογκόλ”, εκπροσώπου του Νόμου στα χρονικά του σινεμά! Μπορεί το The Naked Gun ως τηλεοπτική σειρά (αρχικό όνομα: Police Squad! ) να μην είχε σημαντική απήχηση, αλλά χωρίς αμφιβολία έκανε πάταγο λίγο αφότου διασκευάστηκε στην αγαπημένη spoof αστυνομική τριλογία της μεγάλης οθόνης που ξέρουμε και έχουμε παρακολουθήσει όλοι! Καταρχάς, κάθε μέρος της πασίγνωστης αυτής ανθολογίας ήδη από τους τίτλους αρχής του σατιρίζει πολλά δημοφιλή θέματα με αναμμένο τον φάρο ενός περιπολικού να φιγουράρει ακριβώς στη μέση του κινηματογραφικού κάδρου. Κάθε αστείο βρίσκει ακριβώς τη θέση και το νόημά του εκεί που πρέπει ώστε το κοινό να ξεσπά αβίαστα σε γέλια! Ο ‘Frank’ πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο του να επιδεικνύει συνεχώς κουράγιο και γενναιότητα εν ώρα καθήκοντος, κατορθώνει πάντα να βάζει σε μπελάδες τόσο τον εαυτό του όσο και δύο αξιόλογους φίλους και συνεργάτες του, τους οποίους υποδύονται ο O.J. Ο Simpson και ο George Kennedy, αντίστοιχα. Αλλά, όπως συνήθισε να λέει ο ίδιος ο ‘Frank’: “Κοίτα μωρό μου, είμαι αυτό που είμαι, και κάνω αυτό που κάνω. Μερικοί τύποι φτιάχνουν κορδόνια, άλλοι στρώνουν χλοοτάπητα, κάποιοι ζουν πολύ καλά στειρώνοντας ζώα. Εγώ πάλι είμαι μπάτσος!”.
Hot Shots! (1991)
Προφανώς και από το στόχαστρο της παρωδίας δε θα ξέφευγε το Top Gun με τον Tom Cruise! Μάλιστα, θα αποκτούσε τη δική του τρελά αστεία version, το Στραβοί πιλότοι σε F-16! του Jim Abrahams με τον Charlie Sheen, και τους συμπρωταγωνιστές του από το Two and a half men, Jon Cryer και Ryan Stiles. Έτσι, ο Sheen μας συστήνεται ως ο άσσος-πιλότος ‘Topper Harley’, ενώ ο Stiles ως ‘Kent Gregory’ που υποτίθεται ότι του πάει μονίμως κόντρα, θυμίζοντάς μας τον χαρακτήρα που έπαιζε ο Val Kilmer στο Top Gun (1986) του Tony Scott! Το εν λόγω project δε σταματάει να ειρωνεύεται με χιούμορ τα πιο τραβηγμένα σκηνικά του Top Gun, ενώ είναι τόσο ακομπλεξάριστο και αντισυμβατικό που δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά. Και όταν ο ‘Topper’ αποφασίζει να βγάλει τα εσώψυχά του στην φόρα, ενώ κάνει καμάκι, εκεί απλά υποκλίνεσαι: “Η καρδιά μου πέφτει γύρω από τους αστραγάλους μου σαν βρεγμένο σώβρακο. Όλη μου τη ζωή, το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να πετάω. Να βομβαρδίζω. Να πυροβολώ ανθρώπους”.
Top Secret! (1984)
Το Άκρως... τρελό και απόρρητο φέρει την υπογραφή του ευφάνταστου τρίδυμου δημιουργών “ΖΑΖ”, δηλαδή του Jim Abrahams και των αδερφών David Zucker και Jerry Zucker. Ο Val Kilmer κάνει το ντεμπούτο του στην υποκριτική και ηγείται του cast όντας τέρμα άνετος με το να τσαλακώσει την εικόνα του στα πρώτα βήματα της καριέρας του! Ερμηνεύει συγκεκριμένα τον ‘Nick Rivers’, έναν γόη και Αμερικάνο rock n’ roll τραγουδιστή ο οποίος γίνεται κατάσκοπος προκειμένου να σώσει έναν επιστήμονα που έχει απαχθεί στην Ανατολική Γερμανία ενώ ένα σχέδιο ολέθρου ετοιμάζεται. Στο φιλμ δεν είναι δυνατόν να μην προσέξεις τις εκπληκτικές ομοιότητες που παρουσιάζουν οι εχθροί με τους Ναζί, αν και ποτέ δεν κατονομάζονται έτσι. Η ορθή σκέψη πάει περίπατο σε ό,τι διαδραματίζεται εκεί μέσα που σου τσουρουφλίζει άκρως ευρηματικά και εύθυμα τον εγκέφαλο με μία υπερβολή που φτάνει στα όρια του απίθανου και του εξωφρενικά περιπαικτικού και ασόβαρου! Αρκεί να επισημάνω ότι θα δεις σταθμούς τρένων να κινούνται πάνω σε τροχούς ενώ την ίδια στιγμή ο σιδηροδρομικός συρμός μένει στάσιμος, αγελάδες με μπότες να περιδιαβαίνουν από εδώ κι από εκεί, τους καλούς της υπόθεσης να βγαίνουν σώοι και αβλαβείς, χωρίς ούτε μία γρατσουνιά έπειτα από άπειρο πιστολίδι και ανελέητο σφυροκόπημα ενώ η απόδραση από μία φυλακή παραπέμπει ξεκάθαρα σε ό,τι θα συνέβαινε σε ένα mystery spot! Και πού λαμβάνουν χώρα όλα αυτά και ακόμη περισσότερα ανορθόδοξα; Απαγορεύεται να σας το αποκαλύψουμε! Είναι άκρως τρελό και απόρρητο!...
Υπάρχουν πολλά ακόμη honorable mentions που μπορούν κάλλιστα να προστεθούν στη λίστα, ανάμεσα στα οποία είναι τα: Caddyshack (1980), Robin Hood: Men in Tights (1993), Dumb & Dumber (1994), Happy Gilmore (1996) κ.ά. Προσωπικά, όμως, θα έβαζα ακόμη δύο ταινίες οι οποίες ναι μεν δεν είναι των 80s και των 90s, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τις συμπεριλάβεις στο watchlist σου, δηλαδή το Monty Python And The Holy Grail (1975), και το Blazing Saddles (1974), αν δεν τις έχεις δει ήδη!
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.