Η σκοτεινή θεωρία του “Ψάχνοντας το Νέμο” που αλλάζει εντελώς το νόημα της ταινίας

Σύμφωνα με έναν fan!
01 Αυγούστου 2022 13:51
Η σκοτεινή θεωρία του “Ψάχνοντας το Νέμο” που αλλάζει εντελώς το νόημα της ταινίας

Είναι γνωστό ότι πολλές ταινίες των Disney και Pixar προσφέρουν πάντα ιδιαίτερες και συγκινητικές ιστορίες. Είτε αυτές αφορούν τη σημασία των σχέσεων των ανθρώπων, είτε κάτι άλλο, πάντα περνάνε ένα σημαντικό μήνυμα για το κοινό. Ένα από τα καλύτερα μηνύματα ήρθε από τη θρυλική animated ταινία, Finding Nemo (Ψάχνοντας τον Νέμο). Σε αυτή την ταινία, ένας πατέρας πρέπει να αποδεχθεί ότι ο γιος του μεγαλώνει και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλειά του.

Ωστόσο, μια νέα θεωρία που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, λέει ότι το Ψάχνοντας το Νέμο, μπορεί να είναι πιο σκοτεινό απ’ ό,τι νομίζετε. Στην αρχή του φιλμ, μια μεγάλη τραγωδία χτυπάει τον Marlin (πατέρα του Nemo), όταν ένα Barracuda (Σφύραινα) σκοτώνει τη γυναίκα του και σχεδόν όλα τα αυγά της. Ο Marlin λίγο αργότερα βρίσκει ένα αυγό, το οποίο είχε περάσει απαρατήρητο από το μεγάλο ψάρι, το οποίο γέννησε τον Nemo. Ενώ η ταινία μάς δίνει ένα σκοτεινό συναίσθημα από την αρχή, μία νέα θεωρία πηγαίνει τα πράγματα σε πιο σκοτεινά μονοπάτια.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, στην πραγματικότητα όλη η ιστορία της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον Marlin και από την οδύσσεια που περνάει με την απώλεια της οικογένειάς του και του Nemo, ο οποίος είναι και αυτός νεκρός.

Η θεωρία του Darklighter5000 δημοσιεύτηκε στο Reddit και λέει τα εξής:

Σύμφωνα με τον “Redditor”, η ταινία είναι μια αλληγορία του ταξιδιού ενός πατέρα και έχει να κάνει με τα πέντε στάδια της θλίψης. Ο Darklighter5000 αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν επέζησε κανένα μέλος της οικογένειάς του και ο Marlin είναι ο μόνος που έχει απομείνει.

  1. Άρνηση – Δεν αφήνει τον Nemo να πάει σχολείο γιατί δεν είναι “ασφαλές”.
  2. Θυμός – Μαλώνει τον γιό του που βγήκε έξω και δεν μπόρεσε να τον “ελέγξει”.
  3. Διαπραγμάτευση – Βρίσκει ένα ψάρι (την Dory) με αμνησία για να τον βοηθήσει να βρει τον γιο του.
  4. Απόγνωση – Η απόγνωση έρχεται όταν βλέπει τον Nemo να καταλήγει στην αποχέτευση από το σκηνικό στο οδοντιατρείο.
  5. Αποδοχή – Μαθαίνει να “αφήνεται” και να αφήνει τα πράγματα να είναι έτσι όπως είναι.

Σχεδόν όλοι στην ταινία λένε στον Marlin ότι πρέπει να “αφήσει” τον γιο του. Το ταξίδι του τον οδηγεί στο Land Down Under, που θα μπορούσε επίσης να σημαίνει “Underworld” (Κάτω Κόσμος). Αν το δούμε λίγο διαφορετικά, όλη η ταινία καταλήγει εκεί, στον Κάτω Κόσμο για να σώσει τη ψυχή του γιου του. Μπορεί να θεωρείται λίγο τραβηγμένη την τελευταία θεωρία, όμως, θα λέγαμε ότι ταιριάζει αν προσθέσουμε και όλα τα παραπάνω.

Επιπροσθέτως, η λατινική λέξη Nemo, σημαίνει στα αγγλικά “Nobody”, δηλαδή “κανένας” και αυτόματα αυτό κάνει τον τίτλο “Ψάχνοντας τον Κανέναν”.

Η ταινία τελειώνει με τον Marlin να αποχαιρετάει τον γιο του, όπου εκείνος εξαφανίζεται ουσιαστικά από το πλάνο μαζί με άλλα ψάρια.

Το Ψάχνοντας το Νέμο είναι μοναδικό και περνάει πολλά μηνύματα από την αρχή μέχρι το τέλος και με τη νέα θεωρία αποκτάει ένα εντελώς νέο πλαίσιο. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα απολύτως μιας και μιλάμε απλώς για μία θεωρία, αν βάλετε ξανά να την δείτε, ίσως αποκτήσει ένα άλλο, διαφορετικό νόημα, το οποίο δε χρειάζεται να “στέκει” κιόλας.


Η σύνοψη του Finding Nemo

Ο Marlin και ο γιος του Nemo, δύο τροπικά ψαράκια, ζουν σε μια ασφαλή γειτονιά του ωκεανού. Κάποια μέρα όμως, ο Nemo ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του και εξερευνά την απέραντη θάλασσα, καταλήγοντας στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου. Απελπισμένος ο Marlin προσπαθεί να τον βρει, ξεκινώντας μια πραγματική εμπόδια οδύσσεια με δεκάδες και κινδύνους. Ευτυχώς γι αυτόν, στο δρόμο του θα γνωρίσει την Dory, το πιο καλόκαρδο, αλλά και το πιο αφηρημένο ψάρι του πλανήτη, που θα τον πείσει ότι όλα γίνονται όπως εσύ τα θέλεις, αρκεί να το πιστεύεις πραγματικά.

Tags: