5 western ταινίες τρόμου που αξίζει να δεις με την παρέα σου

Από κανίβαλους μέχρι αιμοσταγή βαμπίρ
12 Ιουλίου 2022 10:21
5 western ταινίες τρόμου που αξίζει να δεις με την παρέα σου

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα υποείδη τρόμου, είναι αυτό του western horror. Η περίεργη αυτή μίξη έχει βαθιές ρίζες, με τις πρώτες ταινίες που θέλησαν να ανακατέψουν στοιχεία από τα δυο είδη (του τρόμου και του western δηλαδή) να χρονολογούνται από το 1919 και μετά. Βέβαια, την εποχή εκείνη, το σινεμά βρισκόταν στα αρχικά του στάδια, οπότε, η θεωρία των κινηματογραφικών ειδών ήταν ακόμη θολή. Για παράδειγμα, το The Haunted Range του 1926, θεωρείται μία από τις πρώτες ταινίες-western που ενσωμάτωσαν στην πλοκή τους το υπερφυσικό χαρακτηριστικό. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα βρείτε πολλές περισσότερες δημιουργίες που πήραν στοιχεία από ένα είδος και τα τοποθέτησαν στις συμβάσεις ενός άλλου είδους.

Όσον αφορά το western horror, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το “πάντρεμά” του, μπορεί πραγματικά να λάμψει στα κατάλληλα χέρια ενός ικανού σκηνοθέτη, προσφέροντάς μας, έντονες κινηματογραφικές εμπειρίες. Η απεραντοσύνη της ερήμου κι η αίσθηση της ελευθερίας, που συνήθως βλέπουμε να απολαμβάνουν οι χαρακτήρες των western, μπορεί ανά πάσα στιγμή, να μετατραπεί στον απόλυτο εφιάλτη.

Στην παρακάτω λίστα, θα βρείτε ένα μικρό δείγμα ταινιών που κατάφεραν να μπλέξουν τα δυο είδη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τόσο στην αφήγηση όσο και στην ατμόσφαιρα.


Near Dark | Σκηνοθεσία: Kathryn Bigelow (1987)

Η Kathryn Bigelow είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2010, με το The Hurt Locker. Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, παρ' όλα αυτά, έγινε το 1987, με το νεο-γουέστερν τρόμου, Near Dark, το οποίο πραγματεύεται μία ιστορία βαμπίρ με φόντο την άγρια δύση. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων κι ο αείμνηστος Bill Paxton, σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην μεγάλη οθόνη. Παρά τα αρνητικά νούμερα στο box office, οι εντυπώσεις από κοινό και κριτικούς ήταν γενικά θετικές, ενώ με τα χρόνια, η ταινία κατάφερε να αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό.

Ravenous | Σκηνοθεσία: Antonia Bird (1999)

Το Ravenous, της Antonia Bird (άφησε την τελευταία της πνοή τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο), είναι ένα φεστιβάλ αίματος. Η περίπτωσή της θυμίζει αυτή του Near Dark. Κακή απόδοση στο box office, στην συνέχεια, όμως, όσο περνούσε ο καιρός, η ταινία δημιούργησε γύρω της αρκετή φασαρία για να την μετατρέψει σε ένα cult φαινόμενο. Σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που ισορροπεί ανάμεσα σε κωμωδία και τρόμο, αλλά κι οι παράξενες μουσικές μελωδίες των Michael Nyman και Damon Albarn, που προσδίδουν μία έξτρα δόση παράνοιας στο εγχείρημα της Αγγλίδας σκηνοθέτριας.

Dead Birds | Σκηνοθεσία: Alex Turner (2004)

Αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου που βασίζουν την αφήγησή τους περισσότερο στην εικόνα και λιγότερο στους διαλόγους, τότε το Dead Birds του Alex Turner, είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Χωρίς τις γνωστές υπερβολές και ευκολίες που προσφέρει διαχρονικά το συγκεκριμένο είδος, το premise της είναι απλό, λιτό και αρκετά ξεκάθαρό. Η πλοκή, λοιπόν, επικεντρώνεται σε μια ομάδα ληστών τραπεζών που βρίσκει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι ενώ έρχονται αντιμέτωποι με υπερφυσικές δυνάμεις. Το καστ με ονόματα όπως αυτά των Henry Thomas, Michael Shannon, Isaiah Washington, Patrick Fugit και Nicki Aycox, δίνει μεγαλύτερη ποιότητα στο project, ενώ το CGI είναι ίσως από τα αδύναμα κομμάτια του.

The Burrowers | Σκηνοθεσία: J. T. Petty (2008)

Ο J. T. Petty, γνωστός για τα βιντεοπαιχνίδια τρόμου Outlast και Outlast 2, γράφει και σκηνοθετεί το The Burrowers. Ο πεπειραμένος ηθοποιός Clancy Brown ηγείται το εξαιρετικό καστ, ενώ η υπόθεσή της εστιάζει σε μία ομάδα ντόπιων το 1879 που είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν τι συμβαίνει και οι κάτοικοι της περιοχής εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Η ταινία ξεχωρίζει για τον ευρηματικό συνδυασμό τρόμου και γουέστερν, ενώ ο χώρος που δίνεται για την ανάπτυξη των χαρακτήρων, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιου είδους ιστορίες.

 Bone Tomahawk | Σκηνοθεσία: S. Craig Zahler (2015)

Το Bone Tomahawk είναι μάλλον ο βασιλιάς της συγκεκριμένης μίνι-λίστας. Από το πρώτο πλάνο της αντιλαμβάνεσαι ότι θα παρακολουθήσεις κάτι “δυνατό”. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, η απειλητική αίσθηση της μουσικής, οι απόλυτα αφοσιωμένες στον σκοπό του έργου ερμηνείες των ηθοποιών, όλα μαζί, συντελούν σε μία αξιοπρόσεκτή δημιουργία. Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον S. Craig Zahler, και με πρωταγωνιστή των Kurt Russell, η ταινία παίρνει τον χρόνο της ώστε να σε προετοιμάσει για την αιματηρή παράνοια που θα ακολουθήσει στο τρίτο μέρος της.

Tags: