Stranger Things Season 4 - Η αληθινή ιστορία πίσω από το 2ο επεισόδιο της σειράς

Πώς οι δημιουργοί του D&D κατηγορήθηκαν για σατανισμό και αποκρυφιστικές τελετές
08 Ιουνίου 2022 10:42
Stranger Things Season 4 - Η αληθινή ιστορία πίσω από το 2ο επεισόδιο της σειράς

«Fireball!». Και το ζάρι χάνεται κάτω από τις σκάλες. Η πρώτη σκηνή που γνωρίζουμε τους Mike, Dustin, Lucas και Will είναι αυτή που τους βλέπουμε να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι Dungeons & Dragons, στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας Wheeler. Η συγκεκριμένη σεκάνς τελειώνει με την ατάκα του Will προς τον Mike «The Demogorgon, it got me». Και η περιπέτειά τους μόλις είχε ξεκινήσει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο μικρός Will θα εξαφανιστεί. Ο υπαινιγμός για το τι πρόκειται να ακολουθήσει αργότερα στην ιστορία μέσα από το campaign τους στο D&D, αλλά και την ατάκα του, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής.


Το D&D έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο Stranger Things από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, η παρουσία του είναι τόσο αισθητή, που οι συγγραφείς έχουν δανειστεί ακόμα και ονόματα από τα τέρατα του παιχνιδιού δίνοντάς τα σε πολλούς από τους villain της σειράς όπως το Demogorgon, το Mind Flayer και στην 4η σεζόν, ο Vecna. Πιο συγκεκριμένα, στην 4η σεζόν, το παιχνίδι, ενσωματώνεται με πιο ενεργό τρόπο στην πλοκή (θα περιγράψουμε παρακάτω τον ρόλο του). Πάμε να δούμε μαζί λοιπόν, από ποια αληθινά γεγονότα άντλησαν έμπνευση τα αδέλφια Duffer για το 2ο επεισόδιο, πως οι φονταμενταλιστές συνέδεσαν το D&D με σατανισμό, αυτοκτονίες, δολοφονίες και πως το συγκεκριμένο παιχνίδι πυροδότησε το λεγόμενο «Satanic Panic» την δεκαετία του ’80 στην Αμερικανική κοινωνία.


(Προσοχή καθώς το κείμενο που ακολουθεί περιέχει spoilers)

Στο ‘Chapter Two: Vecna's Curse’ της 4ης σεζόν, μετά και τον βίαιο θάνατο της Chrissy στον φινάλε του προηγούμενου επεισοδίου, βλέπουμε τον Jason, τον αρχηγό της ομάδας μπάσκετ του σχολείου να κατηγορεί για την δολοφονία της τον Eddie Munson. Δεν σταματάει όμως μόνο εκεί. Μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές/συμπαίκτες, δημιουργούν μία θεωρία στην οποία παρουσιάζουν τον D&D σύλλογο ‘Hellfire Club’ ως μία σατανική αίρεση που θυσιάζει ανθρώπους για τον διάβολο. Όταν ο Lucas τούς διακόπτει για να τους εξηγήσει ότι το ‘Hellfire’ είναι απλά μία παρέα παιδιών που παίζουν D&D, αυτοί συνεχίζουν και του λένε ότι το παιχνίδι αυτό είναι σατανικό, ικανό να διαστρεβλώσει το μυαλό των παικτών που το παίζουν με αποτέλεσμα να μπερδέψουν τη φαντασία με την πραγματικότητα, οδηγώντας σε θάνατο αθώους ανθρώπους.
Η αποκορύφωση θα έρθει στο ‘Chapter Six: The Dive’ όταν σε μία συνάντηση των κατοίκων του Hawkins στο δημαρχείο, ο Jason παίρνει το μικρόφωνο από την αρχηγό της αστυνομίας και μέσα από ένα παράλογο λογύδριο, κινητοποιεί τους κατοίκους της πόλης εναντίον της υποτιθέμενης αίρεσης με ηγέτη τον Eddie.


Η σύνδεση λοιπόν του παιχνιδιού Dungeon & Dragons με σατανικές αιρέσεις και αποκρυφιστικές πρακτικές, στις οποίες αναφέρεται ο Jason, δεν είναι απλά προϊόν φαντασίας των Duffer για την εξυπηρέτηση της πλοκής. Την δεκαετία του ’80 στην Αμερική, το D&D αλλά και οι δημιουργοί του Gary Gygax και Dave Arneson, ήρθαν αντιμέτωποι με μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η οποία τους κατηγορούσε ότι μέσα από το παιχνίδι τους διδάσκουν στην νεολαία μαγεία, όπως επίσης, προωθούν τον σατανισμό, τον σοδομισμό, την χρήση ναρκωτικών ουσιών και την βία.


Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1979, 5 χρόνια δηλαδή πριν την πρώτη έκδοση Dungeons & Dragons, όταν ο 16χρόνος φοιτητής του πανεπιστημίου του Michigan, James Dallas Egbert εξαφανίστηκε από τις εστίες όπου διέμενε. Η οικογένεια του νεαρού προσέλαβε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ William Dear για τον εντοπισμό του. Γνωρίζοντας ελάχιστα από τέτοιου είδους παιχνίδια-ρόλων, ο Dear θεώρησε ότι η εξαφάνιση του Egbert σχετιζόταν με την συμμετοχή του στο παιχνίδι D&D, μια εικασία που προωθήθηκε έντονα από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Τελικά, o Egbert βρέθηκε μήνες αργότερα. Η αλήθεια είναι ότι ο νεαρός φοιτητής αντιμετώπιζε αρκετά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία τον οδήγησαν στην αυτοκτονία τον Αύγουστο του 1980.


Δυστυχώς, η υπόθεση του Egbert ήταν μόνο η αρχή από μία σειρά γεγονότων που στάθηκαν η αφορμή μίας ακραίας δυσφήμισης κατά του D&D, των δημιουργών του, αλλά και των παιδιών που έπαιζαν το παιχνίδι. Το 1982, ο μαθητής λυκείου Irving Lee Pulling στρέφει την κάννη του όπλου προς το στήθος του και αυτοκτονεί. Αρχικά η μητέρα του παιδιού, Patricia Pulling, καταθέτει μήνυση εναντίον του διευθυντή του σχολείου, καθώς θεωρούσε ότι κατά την διάρκεια ενός campaign στο οποίο συμμετείχε κι ο ίδιος, χρησιμοποίησε αληθινή κατάρα στον χαρακτήρα του γιού της με αποτέλεσμα τον θάνατο του. Στην συνέχεια η Pulling, ιδρύει το BADD (Bothered About Dungeons & Dragons), όπου μαζί με ομάδα πολιτών ξεκινούν μία εκστρατεία κατά του D&D, ζητώντας την απαγόρευση του παιχνιδιού, καθώς όπως οι ίδιοι υποστήριζαν ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των παιδιών.


Ο πανικός στην αμερικανική κοινωνία για το παιχνίδι εξαπλώνονταν με ταχύτατους ρυθμούς κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής, αλλά και από ακραίες θεωρίες θρησκευτικών οργανώσεων. Τελικά, η φρενίτιδα κατά του D&D άρχισε να ηρεμεί την δεκαετία του ’90, καθώς καμία κατηγορία δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί νομικά. Έτσι, η δημιουργία των Gygax και Arneson, συνέχισε την εμπορική του επιτυχία και πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια ρόλων-φαντασίας της pop κουλτούρας.