10 αγαπημένα quotes από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Έγιναν memes, ατάκες του ίντερνετ και ακόμα μας εμπνέουν
08 Δεκεμβρίου 2021 22:18
10 αγαπημένα quotes από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πάνε 20 ολόκληρα χρόνια από τότε που το υπέρτατο κινηματογραφικό έπος του Peter Jackson μας ταξίδεψε στη Μέση Γη και μίλησε βαθιά μες στην καρδιά μας ώστε να την αφήσουμε για πάντα εκεί!

Κι όμως σαν χθες μου φαίνεται που παρακολούθησα το πρώτο μέρος της Τριλογίας στο σινεμά. Φυσικά, ήμουν αρκετά νεαρή τότε για να συλλάβω στην ολότητά τους τα νοήματα και την αξία αυτού του απαράμιλλου μύθου, για τον οποίο και σήμερα με χαρά διαπιστώνω πως υπάρχουν ακόμη κι άλλα μοναδικά στοιχεία του που περιμένουν να τα ανακαλύψεις!

Το σίγουρο είναι πως τέλη του 2001, όταν ξεκίνησε αυτή η υπέροχη περιπέτεια φαντασίας στις αίθουσες,  έκτοτε κάθε Δεκέμβριο για τα επόμενα δύο χρόνια, ανυπομονούσα και εγώ και ο αδερφός μου να δούμε να ξετυλίγεται κι άλλο το κουβάρι της συναρπαστικής αυτής ανθολογίας στο πανί της μεγάλης οθόνης!

Έτσι, μεγαλώνοντας, επιλέγαμε ειδικά κοντά στα Χριστούγεννα, να επιστρέφουμε στα λημέρια αυτού του εκπληκτικού σύμπαντος με έναν επετειακό extended μαραθώνιο ανατρέχοντας με αγάπη και νοσταλγία στον κόσμο που έπλασε πριν πολλά πολλά χρόνια ο Πατέρας του Φανταστικού, John R. R. Tolkien.

Η πιο ξεχωριστή Συντροφιά που ζωντάνεψε ποτέ, μας χάρισε μερικές από τις πιο εμβληματικές ατάκες στον χώρο του θεάματος, οι οποίες εντυπώθηκαν ανεξίτηλα στον νου και στο θυμικό μας για να μας δίνουν αισιοδοξία και κίνητρο σε καταστάσεις που μας ωθούν να αναζητήσουμε μία ακτίνα ελπίδας μέσα στο σκοτάδι.

Αν λοιπόν, διαβάζεις αυτό το aφιέρωμα ενώ απολαμβάνεις το πρωινό ή το δεκατιανό σου είτε οποιοδήποτε άλλο γεύμα, δεν έχεις παρά να προφέρεις το συνθηματικό που μόνο ένας αληθινός φίλος του Lord of the Rings ξέρει. Εμπρός! Κόπιασε στο ζεστό, φιλόξενο καταφύγιο μνήμης και γλυκιάς αναπόλησης όπου φωλιάζουν εμπνευσμένες φράσεις-ορόσημα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!


Λαίδη Galadriel

«Even the smallest person can change the course of the future»

«May it be a light to you in dark places, when all other lights go out»

Δεν γίνεται να ακούσεις την Αρχόντισσα του Lórien να αρθρώνει τα παραπάνω λόγια και να μην αισθανθείς μία ευοίωνη αύρα να σε κατακλύζει. Από την εμψύχωση αυτήν που δίνει στον Frodo, νιώθεις ότι ο καθένας θα μπορούσε να αναθαρρήσει αμέσως. Λίγο αργότερα, η Μάγισσα του Χρυσαφένιου Δάσους του προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο, το άσβεστο, ιερό φως από το άστρο του Eärendil. Η Λευκή Κυρά λιτά και εύστοχα υπενθυμίζει στον Frodo τη σημασία και το ρίσκο της αποστολής του, τον στηρίζει και τον παροτρύνει να συνεχίσει τον δρόμο του μέχρι να καταστρέψει το δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλάει. Μέχρι να νικηθεί το άγρυπνο κακό που βάλλεται εναντίον τους. 

Arwen Undomiel

«Your time will come. You will face the same Evil, and you will defeat it»

«I would rather share one lifetime with you than face all the ages of this world alone»

Η ιστορία αγάπης ανάμεσα στην εκθαμβωτικής ομορφιάς κόρη του Βασιλιά Elrond του Rivendell, Arwen, και στον Φύλακα του Βορρά, Aragorn, συνιστά αναμφίβολα μία από τις πιο ενδεικτικές ιδανικές ρομαντικές αφηγήσεις που συγκινεί και προκαλεί ανεπιτήδευτο θαυμασμό στον δέκτη. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ειδύλλια που έχουν μεταφερθεί ποτέ στο σινεμά. Ο έρωτάς τους αποδίδεται με ιδιαίτερη λεπτότητα και αισθαντικότητα χωρίς υπερβολές, φθηνές συναισθηματικές εξάρσεις, μελοδραματισμούς ή εντυπωσιοθηρικές τολμηρές προσθήκες-παραποιήσεις. Η βαθιά αφοσίωση του ενός προς τον άλλον διακρίνεται αμέσως. Την χαρακτηρίζει κάτι το παραμυθένιο, το άπιαστο, “σαν να ξεστράτισε όντως κάποιος μέσα σε όνειρο”!

Aragorn, ο τελευταίος των Dúnedain

«If by my life or death I can protect you, I will, you have my sword»

«I would have gone with you to the end, into the very fires of Mordor»

Είναι υποδειγματική η πίστη που είχε ο απόγονος του Isildur και νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Gondor, Aragorn, στον ύψιστο σκοπό του κρίσιμου εγχειρήματος που ανέλαβαν οι Εννέα Περιπατητές. Το θάρρος, η ανδρεία, η ταπεινότητα, η καλοσύνη, το αδιάφθορο ήθος, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός του τελευταίου επικεφαλής της γενιάς των Dúnedain, του λεγόμενου και ως Κυνηγού ή Γοργοπόδαρου, οπωσδήποτε τον κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού! Τιμά με ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο την φιλία.

Ορκίζεται να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα με όποιο κόστος. Υπόσχεται στον Frodo πως θα τον προφυλάξει ακόμη και αν χρειαστεί να προβεί σε θυσίες που μπορεί να του κοστίσουν την ίδια του τη ζωή. Δεν υποκύπτει σε ύπουλα τεχνάσματα-δοκιμασίες του εχθρού, που προσπαθεί να τον λυγίσει και να τον βάλει σε πειρασμό μέσα από το δέλεαρ της εξουσίας. 

Gandalf, ο Σοφότερος των Maiar

«All we have to decide is what to do with the time that is given us»

«Death is just another path, one that we all must take»

Ο Gandalf o Γκρίζος/ο Λευκός, ο Υπηρέτης της Μυστικής Φωτιάς είχε δώσει μία ανεκτίμητη συμβουλή κάποτε στον Δαχτυλιδοκουβαλητή. Όσο κουρασμένος ή αποκαρδιωμένος κι αν νιώθει κάποιος, όποια κι αν είναι η σοβαρή πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος κάθε φορά, αυτό που μετράει πραγματικά είναι το άτομο να είναι διατεθειμένο να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο που έχει μπροστά του. Όσο υπάρχει περιθώριο και αντέχει ακόμη κανείς, να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να διεκδικεί μία διέξοδο στη λύση του προβλήματος. Ενώ κατά την πολιορκία της Minas Tirith, ο πολυμήχανος Μάγος στρέφεται προς τον κυριευμένο από φόβο και απαισιοδοξία, Pippin, και του δίνει μία άλλη οπτική για την απώλεια με την οποία πρέπει να είναι απόλυτα συμφιλιωμένη η ανθρώπινη φύση.

Το χόμπιτ που μέχρι πρότινος ήταν πεπεισμένο πως το τέλος τους κοντοζυγώνει, μοιάζει να ανασκουμπώνεται, και το ηθικό του αναπτερώνεται στο άκουσμα ότι το αιώνιο αναπόφευκτο είναι το κατώφλι που εν τέλει όλοι θα διαβούμε αργά ή γρήγορα αλλά τίποτε δεν σταματάει εκεί! Και τίποτε δεν καταλήγει μάταια. Μακριά από τον πόνο του χαμού αρχίζει κάτι καινούργιο που ορθώνεται σαν ολοφώτιστος φάρος αγαλλίασης, παρηγοριάς και ελπίδας για όσους αποβιώνουν.

Samwise Gamgee (Ο Γενναίος)

«There’s some good in this world, Mr. Frodo… and it’s worth fighting for»

«I can’t carry it for you, but I can carry you»

Ο κηπουρός και έπειτα επιστήθιος φίλος του Frodo, Samwise Gangee, πρακτικά υπήρξε ο στυλοβάτης της επικίνδυνης διαδρομής τους μέχρι το Βουνό του Χαμού. Λειτουργούσε ως ηθικό έρεισμα και ασπίδα του απέναντι σε φοβερές και απρόβλεπτες απειλές. Η δέσμευσή του στο καθήκον ήταν αδιαπραγμάτευτη. Τον στήριζε άνευ όρων και του παρείχε αμέριστη συμπαράσταση για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο με το οποίο επιφορτίστηκαν εξ’ αρχής. Παρ’ όλο που ο Frodo, πλανεύτηκε αρκετές φορές από την δόλια επιρροή που του ασκούσε το Δαχτυλίδι του Sauron, αλλά και από το Gollum, ο Sam μεσολαβούσε συνήθως σε καίρια σημεία σαν από μηχανής θεός για να διασφαλίσει ότι δεν θα αποτύχουν πόσο μάλλον σε φάσεις που τα πράγματα βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού. Κινητήριος μοχλός του ήταν η φλόγα της θετικής του σκέψης που δεν έπαψε να σιγοκαίει ενδόμυχά του ακόμη κι αν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους.

Εκείνος πίστευε ακράδαντα πως οι χαλεποί καιροί δεν θα κρατούσαν για πολύ, πως ήταν κάτι παροδικό που νοηματοδοτούνταν ωστόσο από κάτι πολύ σπουδαίο: την επιμονή, την αποφασιστικότητα και την συνειδητή επιλογή να μην εγκαταλείπει κάποιος ακόμη και αν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, και την βεβαιότητα ότι πάντα το καλό θα βρίσκει τρόπο να θριαμβεύσει. Και γι’ αυτό ακριβώς αξίζει να μάχεται κανείς!


Οι παραπάνω φράσεις-σήμα κατατεθέν είναι μονάχα μερικές από το σύνολο των εξαιρετικών λόγων που γέννησε η πένα του Tolkien και που ευτυχώς δόθηκε η ευκαιρία να μεταφερθούν σε ένα μεγαλοπρεπές θέαμα το οποίο δικαίως έγραψε ιστορία στα κινηματογραφικά χρονικά. Με την σειρά μου, θα σου πω ότι ασυναίσθητα μου βγαίνει η εξής παρότρυνση προς εσένα, αγαπητέ αναγνώστη: Aνεξάρτητα από όποια αντιξοότητα κι αν συναντήσεις στο διάβα σου μη λησμονήσεις ποτέ ότι μπορείς κάλλιστα να γυρίσεις όποτε το θελήσεις στο απάνεμο λιμάνι των τόπων, των ιδεών και των εννοιών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!

Να ξαποστάσεις εκεί νοερά έστω και για λίγο, μέχρι να βάλεις ξανά πλώρη για ό,τι λαχταράς ατενίζοντας το ολόλαμπρο φως του ήλιου στον ορίζοντα καθώς σχεδιάζεις την επόμενη πορεία σου πάνω σε καθαρά νερά που στραφταλίζουν, νιώθοντας στο πρόσωπό σου σαν χάδι το δροσερό αεράκι της θάλασσας που ανοίγεται μπροστά σου. Και μην ξεχνάς: «Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν χαθεί όλοι όσοι περιπλανιούνται!»