Τα καλύτερα παιχνίδια της E3 2015

Τα όμορφα της έκθεσης
22 Ιουνίου 2015 09:06
Τα καλύτερα παιχνίδια της E3 2015

Η φετινή E3, όπως έχουμε αναφέρει ήδη πολλές φορές, ήταν σε γενικές γραμμές μία εξαιρετική έκθεση, με μπόλικο ενδιαφέρον και ουσιαστικές παρουσίες. Από τα περίπτερα και τις σκηνές του Los Angeles πέρασαν ατελείωτα καλά παιχνίδια, είτε από γνωστά, είτε από ολοκαίνουργια IPs. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από αυτά και σας τα παραθέτουμε παρακάτω. Προφανώς και δε μπορούμε να καλύψουμε τα γούστα όλων, οπότε σε περίπτωση που νιώσετε ότι το κείμενο είναι ελλιπές, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω λίστα μέσω των σχολίων σας.

Παιχνίδι της έκθεσης - Fallout 4

Αν θα έπρεπε να βγάλουμε έναν μεγάλο νικητή, έτσι για το τυπικό του πράγματος, αυτός θα ήταν το Fallout 4. Ο τίτλος της Bethesda, έκανε, πάντα κατά την άποψή μας, την καλύτερη παρουσία στη φετινή έκθεση. Το post-apocalyptic sequel φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του (Fallout 3), εξελίσσοντας, ωστόσο, πολλούς από τους τομείς του. Είναι όμορφο, είναι αχανές, έχει πολλά νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά (βλ. Creation mode), στην έκθεση ήρθε με σιγουριά και ολοκληρωμένο περιεχόμενο και πάνω απ' όλα δείχνει ένα απίστευτο παιχνίδι. Δε βλέπουμε την ώρα να το πιάσουμε στα χέρια μας το φθινόπωρο.

Last Guardian

Πέραν του μεγέθους της έκπληξης, το The Last Guardian μας ενθουσίασε και με το υλικό που μας έδειξε. Φυσικά, οφείλουμε να παραμείνουμε επιφυλακτικοί ως ένα σημείο, κρίνοντας από το “ένοχο” παρελθόν του αλλά και το γεγονός πως αυτό που είδαμε δεν διέφερε ριζικά σε σχέση με το προ εξαετίας trailer. Παρόλα αυτά, θα προσπεράσουμε τα όποια παράπονα ακούστηκαν περί παρωχημένου τεχνικού τομέα και θα σταθούμε σε αυτά που κατά την γνώμη μας, είναι σημαντικότερα. Στο υπέροχο και γεμάτο μικρές λεπτομέρειες animation που χάριζε “ζωή” στους δυο χαρακτήρες, στην διακριτική, ελεγειακή ατμόσφαιρα των παιχνιδιών του Ueda, στα υπέροχα “σχολιάσματα” της μουσικής, στους ενδιαφέροντες μηχανισμούς, στην αίσθηση της κλίμακας και απομόνωσης και φυσικά στον ίδιο τον τετράποδο σύντροφο που κυριολεκτικά “διαλύει” οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια έχει γίνει στον τομέα, μεταφέροντας ακόμα και σε ένα επτάλεπτο demo περισσότερη προσωπικότητα και συναισθήματα από το 99,9% των χαρακτήρων που συναντάμε συνήθως στα βιντεοπαιχνίδια. Είναι ξεκάθαρο πως το μεγάλο στοίχημα του παιχνιδιού βρίσκεται στην πολύπλοκη τεχνητή νοημοσύνη του. Αν ο Trico είναι πάντα τόσο “πειστικός”, το The Last Guardian θα είναι κάτι πραγματικά μοναδικό.

Star Wars: Battlefront

Ποιος θα περίμενε να συζητιέται ένας Star Wars τίτλος τόσο πολύ ακόμη και από gamers που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το σύμπαν του; Κανείς σας απαντώ διότι η DICE με περίσσια φροντίδα, αγάπη και σεβασμό ως προς το franchise έφτιαξε το reboot του Battelfront που στο πρώτο του gameplay video έριξε σαγόνια και προκάλεσε οργασμικές αντιδράσεις στους fans του Πολέμου των Άστρων. Πως να μην το κάνει άλλωστε όταν -από το video κιόλας- μας δόθηκε η εντύπωση ότι βρεθήκαμε στην μάχη του Hoth. Όταν η εναλλαγή των μαχών από το έδαφος, στον αέρα είναι απίστευτα ομαλή και σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αίσθηση της κλίμακας προσφέρουν την απόλυτη Star Wars εμπειρία. Αυτή για την οποία νομίζαμε ότι βρίσκονταν πολλούς γαλαξίες μακριά...

Halo 5: Guardians

Από την στιγμή της ανακοίνωσης του Halo 5 όλα ήταν διαφορετικά. Όχι γιατί το Halo 4 έχτισε έναν δρόμο στρωμένο με αγκάθια για τη συνέχεια της περιπέτειας του Master Chief αλλά γιατί η 343 Industries θέλει να ταράξει για τα καλά τα νερά του franchise με τη δική της πινελιά. Και το κάνει τοποθετώντας τον Chief στον ρόλο του προδομένου από την πατρίδα του στρατιώτη, με το ΟΝΙ να έχει κηρύξει ανθρωποκυνηγητό σε όλο τον γαλαξία. Βλέποντας την άλλη μεριά του νομίσματος, αυτή της Fireteam Osiris με αρχηγό τον Agent Jameson Locke, το Halo 5 δείχνει να έχει φρεσκαριστεί με μεγαλύτερη έμφαση στο co-op στοιχείο, αλλά και με μια κατακόρυφη αύξηση της κλίμακας των μαχών, διατηρώντας όμως όλα τα ιερά στοιχεία της σειράς. Το δείγμα από το campaign που είδαμε στην Ε3 ήταν άκρως εντυπωσιακό και τρανή απόδειξη ότι η 343 Industries τώρα πατάει γερά το πόδι της στο franchise.

Uncharted 4: A Thief's End

Το Uncharted 4 φαίνεται να ανταποκρίνεται ακριβώς στις προσδοκίες μας. Είναι τεχνικά εντυπωσιακό, διατηρεί το ίδιο ανάλαφρο ποπ στυλ της σειράς, φαίνεται να έχει εμπλουτίσει το shooting κομμάτι του, κάνοντάς το πολύ πιο δυναμικό και “γρήγορο” ενώ, διαθέτει τον ίδιο φρενήρη ρυθμό που καταλήγει σε κλιμακώσεις που σπανίως απογοητεύουν. Πάνω απ’ όλα, όμως, το demo που παρουσιάστηκε επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την απαράμιλλη ικανότητα της Naughty Dog να δημιουργεί ευρηματικά set pieces, “ντυμένα” με πανέμορφες εικόνες και θέαμα που ακόμα και για τα “χορτασμένα” μάτια μας, παραμένει ελκυστικό και ενδιαφέρον. Αφήνοντας πίσω της τον μουντό και “τραχύ” κόσμο του The Last of Us, ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην πολύχρωμη ελαφρότητα του Drake και την λίγο πιο σκοτεινή -για τα δεδομένα της σειράς- ιστορία “κλεισίματος” που φαίνεται πως θέλει να διηγηθεί. Δεν φαντάζει εύκολο αλλά αν κάποιο studio έχει την ικανότητα να τα καταφέρει περίφημα, αυτό είναι σίγουρα το “άτακτο σκυλί” της βιομηχανίας.

Gears 4

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από τώρα: Gears of War χωρίς Bleszinski είναι ένα δύσκολο πράγμα. Η Microsoft προσέλαβε ένα ολόκληρο στούντιο ονόματι The Coalition, γεμάτο με βετεράνους της βιομηχανίας για να μεταχειριστεί το franchise στη νέα εποχή, μετά και το ατόπημα του Judgment. Πράγματι, όχι μόνο ανακοίνωσε το Gears 4 -και όχι Gears of War 4- αλλά το έδειξε με ένα εκτενές gameplay demo στην συνέντευξη Τύπου της. Ο τίτλος της The Coalition φαίνεται να πατά περισσότερο στα χνάρια του πρώτου Gears, με ένα πιο σκοτεινό ύφος και τόνο, περιορισμένη χρωματική παλέτα, πολύ πιο αργό στον ρυθμό του και με αμυδρές horror πινελιές. Μόνο καλό για την σειρά μπορεί να είναι αυτό μιας και η φρεσκάδα του Gears 4 ήταν έκδηλη κατά την παρουσίασή του.

Starfox Zero

Πρόκειται για το παιχνίδι που κράτησε "ζωντανή" την νωχελική παρουσίαση της Nintendo, μιας και από την έκθεση έλλειπε το νέο The Legend of Zelda. Με τον Shigeru Miyamoto να φαίνεται πως έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του τίτλου, το νέο Starfox αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία. Κουβαλώντας όλα όσα ήθελαν οι φίλοι της σειράς και με τις νέες πινελιές που θα βάλει ο θρυλικός δημιουργός, το Starfox Zero είναι, δίχως καμία αμφιβολία, ένα από τα σημαντικότερα επερχόμενα παιχνίδια του πληγωμένου Wii U.

Just Cause 3

Στο Just Cause 3 πρωταγωνιστεί ο Rico προσπαθώντας για άλλη μια φορά να σώσει μια χώρα από έναν καταπιεστικό δικτάτορα, ο οποίος έχει μολύνει την περιοχή με στρατιωτικές βάσεις και φρουρούς. Για όσους έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την σειρά οι συστάσεις δεν είναι απαραίτητες, στο παιχνίδι συμπρωταγωνιστεί η καταστροφή, το χάος και οι εκρήξεις. Βαδίζοντας στα βήματα του προκατόχου του, το Just Cause 3 δείχνει απίστευτα διασκεδαστικό, ενώ έρχεται βελτιωμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς, με πανέμορφα γραφικά, ρεαλιστικά physics, καλύτερους και πιο λειτουργικούς μηχανισμούς, αλλά και με άφθονο περιεχόμενο, κλέβοντας έτσι τις εντυπώσεις.

Deus Ex: Mankind Divided

Μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος Deus Ex εύκολα ενθουσιάζεται κάποιος και αν αναλογιστεί το εξαιρετικό Human Revolution που προηγείται του Mankind Divided. Όσα δείγματα έχουμε μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου και του εκτενές gameplay demo που δημοσιεύθηκε στα πλαίσια της E3, φανερώνουν έναν τίτλο αντάξιο του προκατόχου του που έρχεται με μια πληθώρα σημαντικών βελτιώσεων. Άξιος αναφοράς είναι ο αξιοθαύμαστος τεχνικός τομέας, καθώς και το ιδιαίτερο εικαστικό κομμάτι του τίτλου.

Mirror’s Edge Catalyst

Η Faith επιστρέφει δυναμικά στο sequel του Mirror’s Edge με το Mirror’s Edge Catalyst να μας παρουσιάζει το origin story της ηρωίδας, με όλα τα γεγονότα που προέκυψαν πριν φτάσουμε στην ιστορία του πρώτου Mirror’s Edge. Ένα χαρακτηριστικό που έχει κάνει πολλούς φίλους της σειράς να ανυπομονούν είναι πως οι πρώτου προσώπου μάχες θα είναι αρκετά πιο συχνές, χωρίς να ελαττωθεί το platforming στοιχείο που ήταν ιδιαίτερα αισθητό στο πρώτο παιχνίδι. Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες καθώς και το gameplay demo που προβλήθηκε στην E3 2015 δείχνουν πως η στροφή στο open-world gameplay με την πλήρης απουσία gunplay πρόκειται να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία που θα βιώσουμε σε σύγκριση με το πρώτο Mirror’s Edge. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την ημέρα που ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το σύμπαν του Mirror’s Edge, αλλά ο ενθουσιασμός με βάση φυσικά τα όσα έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής η DICE, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.

Horizon: Zero Dawn

Το Horizon: Zero Dawn ήταν αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Sony. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, το ολόφρεσκο και ιδιαίτερο setting των Ολλανδών, το στιβαρό και σωστά δομημένο gameplay, ο συγκλονιστικός τεχνικός τομέα, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο παιχνίδι που έχει φτιάξει η Guerrilla Games, καθιστούν το Horizon, ως ένα από τα πλέον αναμενόμενα παιχνίδια των επόμενων ετών και σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες της φετινής έκθεσης.

Rise of the Tomb Raider

Το Rise of the Tomb Raider κατάφερε και κέρδισε τις "καρδιές" και τις εντυπώσεις πολλών παικτών φέτος. Αν και το τοπίο, περί αποκλειστικότητας, δυστυχώς δε ξεκαθάρισε, ο τίτλος της Crystal Dynamics έδωσε δυναμικό παρόν, τόσο στη συνέντευξη Τύπου της Microsoft -όντας άλλωστε, για την ώρα, αποκλειστικότητα του Xbox One- όσο και στην έκθεση γενικότερα. Μάλιστα, η επιστροφή των Tombs, αλλά και μερικές σκηνές που έδιναν βάση περισσότερο στην εξερεύνηση, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των παλιών fans, που είχαν απογοητευτεί από το πρώτο Tomb Raider.

Kingdom Hearts III

Μέσα από τα καλύτερα παιχνίδια που είδαμε, δεν θα μπορούσε να λείπει και η δημιουργία του Tetsuya Nomura, το πολυαναμενόμενο Kingdom Hearts III. Χάρει στο διασκεδαστικό του gameplay, τον καρτουνίστικο σχεδιασμό των χαρακτήρων, την χρωματική του παλέτα και τέλος, τη μουσική του επένδυση, είδαμε ένα πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα και θεωρούμε πως ο τίτλος θα μας απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες.

Need for Speed

Αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες στιγμές της συνέντευξης Τύπου της EA, ήταν η παρουσίαση του νέου Νeed for Speed. Το νέο παιχνίδι αποτελεί reboot της σειράς η οποία επιστρέφει στις “Underground” ρίζες της με μία φρέσκια ματιά στην Lifestyle πλευρά της αυτοκίνησης. Για την ανάπτυξη του παιχνιδιού η Ghost Games, το studio που έχει αναλάβει τον τίτλο, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Ken Block και Magnus Walker. Το τελικό αποτέλεσμα έχει επιρροές από προηγούμενα παιχνίδια του franchise όπως τα NFS Underground (1-2) και NFS Carbon με την ημερομηνία κυκλοφορίας του να έχει οριστεί στις 3 Νοεμβρίου για Xbox One, PS4 και PC.

Σάκης Καρπάς - Γιώργος Πρίτσκας - Δημήτρης Σαλαμάρας - Δημήτρης Τσορβάς - Κυριάκος Στεργιάδης - Θέμης Μπολτσής - Χρήστος Παπέλης

Tags: