Η ιστορία πίσω από την “chestburster” σκηνή του Alien που φρίκαρε τους ηθοποιούς

Φρίκαραν, κυριολεκτικά
14 Νοεμβρίου 2021 13:05
Η ιστορία πίσω από την “chestburster” σκηνή του Alien που φρίκαρε τους ηθοποιούς

Χωρίς αμφιβολία το Alien του 1979 παραμένει ακόμα και σήμερα από τις πιο τρομακτικές και συγκλονιστείς ταινίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου. Το sci-fi θρίλερ του Ridley Scott μετράει πλέον πάνω από 40 χρόνια από την κυκλοφορία του και ακόμη και σήμερα το franchise είναι ενεργό, αφού γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το FX ετοιμάζει μία τηλεοπτική σειρά, με δημιουργό τον Noah Hawley του Fargo, που μάλλον θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2023. Ωστόσο, υπάρχει μία backstage ιστορία που πιστεύω πως αν σας άρεσε το Alien αξίζει να διαβάσετε παρακάτω.

Όλα ξεκινούν από την εμβληματική σκηνή που βλέπουμε για πρώτη φορά τον εξωγήινο που θα ταλαιπωρήσει όλο το πλήρωμα. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας σε αυτήν την σκηνή δείχνουν να είναι καλά και να τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι, ωστόσο λίγο λεπτά αργότερα, ο Kane που τον υποδύεται ο John Hurt, θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά «μέσα του», αρχίζει να μη νιώθει καθόλου καλά, τρέμει και όλο το πλήρωμα τον βάζει πάνω στο τραπέζι για να τον βοηθήσει. Λίγα λεπτά μετά, βλέπουμε να τρυπάει το στήθος του και από μέσα να βγαίνει το μικρό Alien. Αίματα παντού, οι χαρακτήρες τα έχουν χάσει και το Alien φεύγει τρέχοντας από το πλάνο. Όπως όλα δείχνουν, δεν ήξερε κανείς τι θα συμβεί σε αυτή τη σκηνή, διότι ο Ridley Scott ήθελε να είναι όσο πιο αυθεντική γίνεται.

Συνήθως, σε τέτοιες σκηνές, το cast γνωρίζει τι θα συμβεί. Ωστόσο, εδώ, οι ηθοποιοί γνώριζαν ελάχιστα πράγματα, αφού όπως είπε η Veronica Cartwright, που έπαιξε την Lambert, το συνεργείο τούς έδειξε ένα μικρό “mockup” και τίποτα άλλο. Σύμφωνα με τη Sigourney Weaver, η οποία υποδύθηκε την "Ellen Ripley", το μόνο που έλεγε το σενάριο ήταν “ότι αυτό το πλάσμα πρόκειται να γεννηθεί”. Έτσι, οι ηθοποιοί ήξεραν γενικά μόνο αυτό και όχι αυτό που έγινε τελικά. Κανένας από τους ηθοποιούς δεν περίμενε να γεμίσει με αίματα όταν εμφανίστηκε το Alien. Όλοι ήταν σε σοκ.

Γι’ αυτή τη σκηνή χρησιμοποιήθηκε ένα ψεύτικο στήθος που φόρεσε ο Hurt, το οποίο συνδεόταν στον λαιμό του, ενώ η παραγωγή αγόρασε αληθινά όργανα από ένα κρεοπωλείο για να το γεμίσει και να δείχνει πειστικό. Μάλιστα, όλο αυτό συνδεόταν και με κάτι σωλήνες (που είχαν αίμα χοίρου) που βοηθούσαν να πεταχτεί το αίμα στους ηθοποιούς και στους τοίχους.

Λίγο πριν γυριστεί αυτή η σκηνή, οι πρωταγωνιστές της ταινίας βρίσκονταν στον επάνω όροφο, όσο η παραγωγή θα έστηνε το σκηνικό. Όταν τους κάλεσαν να κατέβουν, είδαν τα πάντα να έχουν καλυφθεί με πλαστικές σακούλες, ενώ όπως είπε η Cartwright υπήρχαν τριγύρω τεράστιοι κουβάδες και ήταν όλοι ντυμένοι με αδιάβροχα. Επίσης, η Weaver είπε ότι ο χώρος εκεί μύριζε απαίσια που προκαλούσε στο cast αηδία. Το cast δε γνώριζε τι πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα, ο Yaphet Kotto που έπαιξε τον Parker, είχε δηλώσει ότι όλοι αναρωτιόντουσαν τι διάολο συνέβαινε. Όλοι τούς κοίταζαν παράξενα.

Τέσσερις κάμερες βρίσκονταν σε αυτή τη σκηνή, ενώ δύο τεχνικοί ήταν κάτω από το τραπέζι και διαχειρίζονταν τους σωλήνες που πετούσαν το αίμα στο χώρο και στους ηθοποιούς. Μάλιστα, υπήρχε και ένα ευτράπελο εκεί, αφού η μαριονέτα που ήταν να βγει από το στήθος του Hurt δεν έβγαινε, με αποτέλεσμα ο Ridley Scott να σταματήσει τα γυρίσματα. Αφού έκοψαν λίγο την μπλούζα του Hurt, τα γυρίσματα συνεχίστηκαν. Λίγο πριν βγει το Alien από το στήθος του Hurt, βλέπουμε να γεμίζει ο χώρος και τα πρόσωπα των ηθοποιών με αίμα, όλοι τους ξαφνιάστηκαν, ενώ αυτή που δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί ήταν η Cartwright, αφού λίγα δευτερόλεπτα μετά λιποθύμησε. Μάλιστα μετά από αυτή τη σκηνή δε μιλούσε σε κανέναν.  Έτσι, όταν τελικά οι ηθοποιοί αντίκρισαν το Alien, σοκαρίστηκαν, τρόμαξαν, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, έτρεμαν. Μάλιστα, η Weaver φοβήθηκε τόσο πολύ που το μόνο που σκεφτόταν ήταν ο John Hurt, δεν σκέφτηκε καν ότι γύριζαν ταινία.

Όλα έμοιαζαν τόσο αληθινά που όλοι είχαν φρικάρει κυριολεκτικά. Δεν περίμεναν να γίνει αυτή η σκηνή έτσι. Κανείς δεν τους είχε προετοιμάσει γι’ αυτό που αντίκρισαν. Ο Ridley Scott είχε κάνει εκπληκτική δουλειά σε αυτή τη σκηνή και ακόμη και σήμερα αν την δείτε θα αντικρίσετε τον τρόμο στα πρόσωπα των ηθοποιών.

Πηγές: Independent, The Guardian, cinemablography.