10+1 ταινίες τρόμου για να δείτε το Halloween

Μια λίστα για την 31η του Οκτωβρίου
29 Οκτωβρίου 2021 19:47
10+1 ταινίες τρόμου για να δείτε το Halloween

Halloween… αλλιώς η γιορτή του «τρόμου» που πραγματοποιείται την 31η Οκτωβρίου, που για ένα βράδυ μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό, πηγαίνοντας σε σπίτια και μαζεύοντας γλυκά. Το γνωστό στους περισσότερους με το “trick or threat”. Το Halloween γιορτάζεται κυρίως στην Αμερική εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και στα μέρη μας, αφού γίνονται μέχρι και στην Ελλάδα αρκετές εκδηλώσεις ή πάρτι με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Μέχρι και οι δικές μας Απόκριες έχουν ένα ελαφρύ άρωμα από το Halloween αν το καλοσκεφτείτε, αλλά η δική μας γιορτή κρατάει τρεις εβδομάδες πριν τη Σαρακοστή.

Το Halloween έχει ενταχθεί και στον κινηματογράφο, εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού έχουμε δει αμέτρητες ταινίες τρόμου με την εν λόγω θεματολογία. Ανάμεσά τους το δημοφιλές, “Halloween” που έκανε πρεμιέρα το 1978 και μας αφηγήθηκε την τραγική ιστορία του Michael Myers. Από τότε, έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο «σημαντική» slasher ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αξίζει να αναφέρω, πως οι παρακάτω, δεν είναι οι καλύτερες στο είδος, αλλά ταινίες που αν λατρεύετε τα horror αξίζει να δείτε.


Halloween (1978)

Το Halloween είναι από τις πιο δημοφιλείς slasher ταινίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία απέσπασε $70 εκατομμύρια σε έσοδα με μόλις $325.000 budget. Με σκηνοθέτη τον John Carpenter και πρωταγωνίστρια την Jamie Lee Curtis, «Η Νύχτα με τις Μάσκες» -όπως έφτασε στη χώρα μας-, αφηγείται την τραγική ιστορία του Michael Myers, που δολοφόνησε την αδερφή του, έμεινε σε ίδρυμα για 16 χρόνια και γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για να κλείσει κάποιες ανοιχτές υποθέσεις.

REC (2007)

Η ταινία μάς λέει την ιστορία μιας ρεπόρτερ και ενός cameraman που πηγαίνουν στη βραδινή βάρδια κάποιων πυροσβεστών. Στόχος της εκπομπής τους είναι να καταγράψουν τις συνθήκες εργασίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους. Ωστόσο, ένα βράδυ, οι πυροσβέστες λαμβάνουν μια κλήση για τον απεγκλωβισμό μιας γυναίκας σε ένα κτήριο και εκεί που η επιχείρηση διάσωσης ήταν απλά μια ρουτίνα, θα μετατραπεί σε έναν εφιάλτη.

Gerald’s Game

Το Gerald’s Game του Netflix είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που έρχεται με την υπογραφή του Mike Flanagan και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Bruce Greenwood και Carla Gugino ως Gerald και Jessie αντίστοιχα, ως ένα παντρεμένο ζευγάρι που πηγαίνει σε ένα εξοχικό σπίτι για μερικές μέρες. Θέλοντας να φτιάξουν και πάλι την ερωτική τους ζωή, ο Gerald παθαίνει καρδιακή προσβολή λίγο πριν την ερωτική πράξη, με την Jessie να μένει δεμένη στο κρεβάτι. Η μόνη σωτηρία της είναι να λυθεί, αλλά δεν υπάρχει κανείς τριγύρω για να ακούσει τις φωνές της. Αρχίζει και τα «χάνει», βλέπει οράματα και θυμάται τα πολύ δύσκολα παιδικά της χρόνια.

Paranormal Activity (2007)

Από τις πιο δημοφιλείς ταινίες τρόμου στη χώρα μας, η «Μεταφυσική Δραστηριότητα» αφηγείται την εφιαλτική ιστορία ενός ζευγαριού που μετακομίζει σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο σπίτι, ώσπου ένα βράδυ θα θορυβηθεί από μία δαιμονική παρουσία. Ό,τι πρέπει για το Halloween…

The Strangers

Ο Bryan Bertino γράφει και σκηνοθετεί ένα από τα πιο τρομακτικά φιλμ που έχω δει ποτέ μου. Επειδή δε θέλω να σας πω πολλά για την πλοκή της ταινίας, αυτό που αξίζει να γνωρίζετε, είναι πως ένα ζευγάρι μένει σε ένα απομονωμένο σπίτι, όπου τρεις άγνωστοι με παράξενες μάσκες και ντύσιμο, τους παρακολουθούν. Μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, χωρίς να μιλούν, χωρίς να κάνουν θόρυβο. Ναι, καλά διαβάσατε…

The Others (2001)

Το 2001 κυκλοφορεί το “The Others” του Alejandro Amenábar με πρωταγωνίστρια τη μία και μοναδική Nicole Kidman. Είναι μία ταινία με “φαντάσματα”, αλλά όχι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, αφού ο σκηνοθέτης είχε επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση που σας τρομάζει περισσότερο με όσα δεν βλέπετε. Η ταινία λαμβάνει χώρα το 1945 της γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η ιστορία διηγείται τη ζωή μιας ζει γυναίκας που ζει με τα παιδιά της σε ένα παλιό σπίτι και πείθεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ότι το σπίτι αυτό είναι στοιχειωμένο.

Veronica (2017)

Το Veronica είναι ένα ισπανικό θρίλερ που κυκλοφόρησε στο Netflix πριν μερικά χρόνια σε σκηνοθεσία του Paco Plaza. Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την υπόθεση της Estefanía Gutiérrez Lázaro που πέθανε μυστηριωδώς το 1991 μετά από ένα παιχνίδι που ονομάζεται “Ouija”. Σας θυμίζει κάτι;

Lights Out

Η Rebeca, μεγάλη πλέον, έχει φύγει χρόνια τώρα από το πατρικό της σπίτι, αλλά ακόμη έχουν μείνει στο μυαλό της κάποιες τρομακτικές καταστάσεις όταν έκλειναν τα φώτα και έπεφτε το σκοτάδι. Χρόνια μετά, ο αδερφός της, ο Martin, βιώνει παρόμοια πράγματα. Μια υπερφυσική οντότητα έχει επιστρέψει για να βασανίσει όλη την οικογένεια και όλα αυτά συνδέονται μυστηριωδώς με την μητέρα τους.

Martyrs (2008)

Το Martyrs του 2008 είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που έχω δει. Είναι μια γαλλική ταινία που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε, αλλά δυστυχώς δεν την έχουν παρακολουθήσει πολλοί. Στην υπόθεση βλέπουμε μια γυναίκα που θέλει να πάρει εκδίκηση από τους ανθρώπους που την απήγαγαν και την βασάνισαν ως παιδί. Έτσι μαζί με την φίλη της που είναι επίσης θύμα κακοποίησης, ξεκινούν για ένα τρομακτικό και βασανιστικό ταξίδι σε μια «ζωντανή κόλαση».

The Witch

Αγγλία του 1630. Μια οικογένεια διώχνεται από την κοινωνία και βρίσκεται αντιμέτωπη με μαύρη μαγεία. Έτσι καταλήγει να ζει στην άκρη ενός δάσους που αρχικά μοιάζει σα να βρήκαν έναν επίγειο παράδεισο. Κατά τη διάρκεια του φιλμ, όμως, συμβαίνουν κάποια πολύ παράξενα γεγονότα που θα κλωνίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Βάλτε το The Witch στη λίστα σας και σας υπόσχομαι πως θα σας κρατήσει άφωνους μέχρι το τέλος. Στη σκηνοθεσία, αλλά και στο σενάριο βρίσκεται ο Robert Eggers, ενώ πρωταγωνιστεί εδώ η Anya Taylor-Joy, ο Ralph Ineson, η Kate Dickie και άλλοι.

Friday the 13th

Από τις πιο κλασικές slasher ταινίες τρόμου που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η κεντρική ιστορία επικεντρώνεται στον Clay όταν πηγαίνει στην Crystal Lake για να βρει τη χαμένη αδερφή του. Εκεί, θα συναντήσει ένα γκρουπ ανθρώπων και παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας, βρίσκονται όλοι μαζί μπλεγμένοι σε έναν τρομακτικό εφιάλτη δίχως τέλος. Όλα αυτά, γιατί στην περιοχή κατοικεί ο ανατριχιαστικός δολοφόνος, Jason Voorhees, που με την εμβληματική μάσκα του μπέιζμπολ έχει στοιχειώσει τους κάτοικους της περιοχής.