Οι ηθοποιοί "Χαμαιλέοντες του Σινεμά" - Vol. 1

Αυτοί που είναι ικανοί να παίξουν στα πάντα και μεταμορφώνονται για κάθε ρόλο
03 Σεπτεμβρίου 2021 16:01
Οι ηθοποιοί "Χαμαιλέοντες του Σινεμά" - Vol. 1

Μπορεί να έχετε καταλάβει στο περίπου περί τίνος πρόκειται από τον τίτλο. Οι πιο σινεφίλ ίσως να έχετε ακούσει αυτόν τον slang όρο. Χαμαιλέοντας ηθοποιός είναι αυτός που από ρόλο σε ρόλο μεταμορφώνεται τόσο που είναι σχεδόν αγνώριστος και προσαρμόζεται σε κάθε είδος είτε είναι κωμωδία, δράμα, δράση, θρίλερ κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τρομεροί ηθοποιοί εκεί έξω τα ονόματα των οποίων μπορεί να πετάγονται στο μυαλό σου τώρα αλλά…χαμαιλέοντες δεν είναι.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κάστα ηθοποιού, που δεν χαίρει απαραίτητα ευρείας απόδοχής ή δεν έχει κερδίσει καν ένα Όσκαρ για μια από τις ερμηνείες του. Είναι όμως αυτοί που θα κουβαλήσουν μια ταινία στις πλάτες της, θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς και στο φινάλε θα σου μείνουν χαραγμένοι στο μυαλό, με το πως προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους.

Ας προχωρήσουμε στο ψητό και στο Vol. 1 του αφιερώματος....


Daniel Day Lewis

Σε κανένα σύμπαν δεν θα έλειπε ο ανεπανάληπτος βρετανός θρύλος της υποκριτικής. Ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ Daniel Day Lewis που ίσως να μην τον δούμε ποτέ ξανά σε άλλον ρόλο (αν και έχει αποσυρθεί επανειλημμένα) δεν έχει να αποδείξει τίποτα και εγώ δεν χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω για την εισαγωγή του. Ας μιλήσουν οι σκηνές του!

Tilda Swinton

Προσωπικά τη θεωρώ μακράν τη βασίλισσα του είδους των χαμαιλεόντων, καθώς αντιπροσωπεύει επάξια τον όρο. Σε κάθε ταινία είτε σε μικρό είτε σε βασικό ρόλο κλέβει την παράσταση. Είτε υποδύεται ένα θεϊκό ον σε ταινία της Marvel στο Doctor Strange, είτε μια μάγισσα δασκάλα χορού στο “Suspiria”, είτε μια κυνική, διψασμένη για εξουσία CEO στο “Okja”, είτε ένα αρχαίο βαμπίρ στο Only Lovers Left Alive. Είναι από τους λίγους εκεί έξω -αν όχι η μοναδική- που μπορεί να αλλάξει φύλο στο ρόλο χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Cate Blanchett

Θα μπορούσε να είναι η πριγκίπισσα ή έστω η άξια διάδοχος του θρόνου καθώς η Cate Blanchett έχει μια ιδιαίτερη έμφαση στους εκλεκτικούς βασιλικούς ρόλους που οι περισσότεροι θα τη θυμάστε. Φυσικά και αναφέρομαι στην Galadriel από τις τριλογίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και των Hobbit. Την έχουμε θαυμάσει σε indie παραγωγές όπως την γερμανίδα πράκτορα στο “Hannah”, αλλά και σε superhero ρόλους όπως τη Hela στο Thor: Ragnarok. Θεωρώ όμως τον πιο εμβληματικό ρόλο για την κατηγορία που αναλύουμε εδώ, το γεγονός πως υποδύθηκε τον Bob Dylan στο «I’m Not There” που της χάρισε τη 5η υποψηφιότητα για Χρυσό Αγαλματίδιο.

Johnny Depp

Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσω τους δυο πιο τρανούς χαμαιλέοντες άνδρες ηθοποιούς για το τέλος. Τον Johnny Depp είναι να τον θαυμάζεις για τις ικανότητές του παρά το ότι ποτέ δεν έχει λάβει έστω και ένα Oscar. Στο δια ταύτα δεν το χρειάστηκε και ποτέ. Τον γνωρίσαμε ως «Ψαλιδοχέρη», τον λατρέψαμε ως Κάπτεν Τζακ Σπάροου και λατρέψαμε να τον μισούμε ως Sweeney Todd. Αυτοί είναι όμως μόνο λίγοι από τους ποικίλους εμβληματικούς χαρακτήρες που ενσάρκωσε. 

Christian Bale

Εντελώς τυχαία έμεινε για το Vol. 1 της λίστας αυτής ο Christian Bale. Ο ηθοποιός που ίσως να έχουν γραφτεί οι περισσότεροι τίτλοι ειδήσεων με τη λέξη «αγνώριστος» μέσα. Έχασε 28 κιλά για να παίξει τον κοκκαλιάρη Trevor Reznik στον «Machinist” για να φαίνεται ότι πάσχει εδώ και ένα χρόνο από αϋπνία. Μέσα σε έξι μήνες έφτασε 87 κιλά για τις ανάγκες του “Batman Begins” παίζοντας τον μυώδη Bruce Wayne. Ενώ το 2018 και ανάμεσα σε άλλα ανεβοκατεβάσματα της ζυγαριάς, έφτασε τα 102 κιλά για να υποδυθεί τον Dick Cheney στο «Vice”. Αν αυτό δεν είναι αφοσίωση στη μεταμόρφωση για χάρη ενός ρόλου τότε τι είναι;

 


Θα ακολουθήσει και Vol. 2 να είστε σίγουροι, οπότε μείνετε συντονισμένοι!