Τα καλύτερα Stand-Up Specials στο ελληνικό Netflix - Vol. 1

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στο ιδιαίτερο είδος της «όρθιας κωμωδίας»
21 Ιουλίου 2021 10:47
Τα καλύτερα Stand-Up Specials στο ελληνικό Netflix - Vol. 1

Από τη δεκαετία του 2000 μέχρι σήμερα, έχει σταθεροποιηθεί η δημοτικότητα του, και κερδίζει συνεχώς, με γρήγορους ρυθμούς, όλο και περισσότερο καινούργιους φίλους, παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει “ταΐσει” με απίστευτα ταλαντούχους καλλιτέχνες την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, προσφέροντας ψυχαγωγία και διασκέδαση στο κοινό για πάμπολλες δεκαετίες.

Όσον αφορά την τηλεόραση, η αρχή πραγματοποιείται το μακρινό ’75, όταν το HBO -στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του- αποφασίζει την δημιουργία της εκπομπής On Location, και εμπιστεύεται τους κωμικούς της εποχής να αναλάβουν την παρουσίαση της με ωριαίες κωμικές παραστάσεις. Θρυλικά ονόματα του είδους όπως οι: George Carlin, Redd Foxx, Rich Little, Buddy Hackett, Robin Williams, Billy Crystal, Phyllis Diller, David Brenner και Pat Cooper, είναι μονάχα λίγοι από αυτούς που πέρασαν από το σόου.

Η απόφαση των ανθρώπων του HBO, να φέρουν αυτό το είδος τέχνης στα σαλόνια των Αμερικανών πολιτών, επηρέασε σημαντικά και την μορφή της τηλεόρασης αλλά και την ίδια την κωμωδία, και πιο συγκεκριμένα, το ίδιο το stand-up. Πάνω λοιπόν στην συγκεκριμένη τακτική φαίνεται να κινείται εδώ και αρκετά χρόνια το Netflix. Στον κατάλογο του θα βρείτε πραγματικά, αμέτρητες επιλογές από comedy specials διαφόρων κωμικών από όλο τον πλανήτη. Στο μικρό αυτό αφιέρωμα που κάνουμε σήμερα, θα σας προτείνουμε μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε εμείς.


Bo Burnham: Inside (2021)

Ας ξεκινήσουμε με ένα αρκετά πρόσφατο special, αυτό του Burnham, το οποίο γυρίστηκε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς κοινό και κυκλοφόρησε στο Netflix, στις 30 Μαΐου 2021. Είναι ένα ιδιαίτερο σόου διότι ασχολείται αποκλειστικά με μία… ιδιαίτερη χρονιά. Με φόντο την καραντίνα και τον Covid-19, παρουσιάζει ένα υλικό γεμάτο αντιθέσεις που καταπιάνεται με την οικονομική ανισότητα, τα ΜΜΕ, τα social media, τον καταναλωτισμό, τον ανθρώπινο πόνο και τα υπαρξιακά αδιέξοδα. Μέσω των στίχων και της μουσικής, εξαπολύει σκληρές αλήθειες στην ίσως, καλύτερη στιγμή της -μέχρι τώρα- καριέρας του.


Bill Burr: Paper Tiger (2019)

Το συγκεκριμένο special έλαβε υποψηφιότητα για το Best Comedy Album, στα 63α ετήσια βραβεία Grammy ενώ το γνωστό περιοδικό Forbes, το σύγκρινε με το special του Dave Chapelle, Stick & Stones. Τα κεντρικά θέματα του Paper Tiger είναι η κουλτούρα της ακύρωσης, η γενικότερη online οργή, τον φεμινισμό, και επικρίνει τον Elvis για πολιτισμική οικειοποίηση. Πάντα αιρετικός και ακραίος στον λόγο του, φλερτάρει συνεχώς με τα όρια της ομοφοβίας και του σεξισμού, ο Bill Burr, παραδίδει μία πραγματικά απολαυστική παράσταση που πετυχαίνει τον στόχο της σε κάθε ατάκα, ακόμα και όταν αυτή, σε ξεβολεύει από την θέση σου λίγο παραπάνω από όσο αντέχεις.


Iliza Shlesinger: Elder Millennial (2018)

Η πρόσφατα αρραβωνιασμένη Iliza Shlesinger, μας λέει ότι γέρασε και βυθίζεται σε αδιαμφισβήτητες αλήθειες για τη ζωή στην ηλικία των 35 ετών, τον παραλογισμό των χρόνων που πέρασαν και γι’ αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν. Η χαρακτηριστική της φωνή σου “μένει” στα αυτιά ενώ η κινησιολογία του σώματος της σου “κρατάει” τα μάτια στην οθόνη, κι αυτά είναι μόνο δυο από τα πολλά φυσικά ταλέντα της συγκεκριμένης κωμικού. Μετά από κάποιες αρκετά χλιαρές εμφανίσεις τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι με το Elder Millennial, κάνει επιτέλους το comeback που τόσο περίμεναν οι φαν της.


Hannah Gadsby: Nanette (2018)

Η Αυστραλιανή κωμικός, συγγραφέας και ηθοποιός, μας παρουσιάζει τη κωμική παράσταση Nanette, η οποία αναθεωρεί τις συμβάσεις που υπάρχουν στο είδος και προσπαθεί να “πειράξει” όσο περισσότερο μπορεί την δομή του κυρίως μέσω του ιδιαίτερου και ανατρεπτικού storytelling. Συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία προσωπικά της βιώματα που αφορούν το φύλο, τις παιδικές αναταραχές και τη σεξουαλικότητα, δημιουργώντας ένα rollercoaster συναισθημάτων που όμοιο του δύσκολα θα βρείτε. Παρόλα αυτά, το σόου της θεωρείται αμφιλεγόμενο κυρίως λόγω της δομής του, οπότε, δεν νομίζω ότι θα εκτιμηθεί το ίδιο από όλους.


Marc Maron: Too Real (2017)

Ο Maron, ανήκει σίγουρα ανάμεσα στους αγαπημένους μου κωμικούς στον χώρο του stand-up. Το χαρακτηριστικό κωμικό του στυλ, καθισμένος σε ένα σκαμπό, “μιλώντας” στο κοινό με χαμηλές εντάσεις, είναι κάτι που μου ταιριάζει αρκετά. Στο Too Real, δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που τον έχουμε συνηθίσει να κάνει. Η θεματολογία του αφορά τον διαλογισμό, τα ντοκιμαντέρ, τις παραξενιές του μοντέρνου κόσμου και μία απολαυστική ιστορία με πρωταγωνιστές τους θρυλικούς, Rolling Stones. Κυνικός και ρομαντικός ταυτόχρονα, μας χαρίζει εξήντα απολαυστικά λεπτά, γεμάτα έξυπνα αστεία και εύστοχες παρατηρήσεις της καθημερινότητας αλλά και γενικότερα της ζωής. Εξαιρετικός, για ακόμη μία φορά.