Rick and Morty: Το απολαμβάνουμε σαν καλοκαιρινό κοκτέιλ αλλά, τελικά, που το πάει;

Μια ματιά στη 5η σεζόν μέχρι τώρα, όσο πιο spoiler free γίνεται
08 Ιουλίου 2021 09:18
Rick and Morty: Το απολαμβάνουμε σαν καλοκαιρινό κοκτέιλ αλλά, τελικά, που το πάει;

Εντάξει, αυτή τη φορά η ομάδα των Dan Harmon και Justin Roiland δούλεψε…ρολόι και δεν μας άργησε τα νέα επεισόδια του Rick and Morty. Ουτε τα έσπασε σε δύο μέρη όπως στην 4η σεζόν. Η 5η σεζόν έφτασε στην ώρα της και σε αυτό έχουμε να ευχαριστήσουμε εν μέρει την πανδημία, πέραν του ότι έστρωσαν τα οπίσθιά τους κάτω σαν δημιουργικό team, τους έδωσε μεγάλο προβάδισμα όσον αφορά το γράψιμο των επόμενων σεζόν. Έτσι πριν καν παραδώσουν την 5η σεζόν που διανύουμε, ο Harmon και η ομάδα του τελείωναν την 7η σεζόν!

Τουλάχιστον έτσι διασφαλίζεται ότι θα έχουν σίγουρα σταθερό κύκλο κυκλοφοριών τα επεισόδια και δε θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ τους δίνεται και επιπλέον χρόνος να διορθώσουν πράγματα που στην πορεία μπορεί να αναθεωρήσουν. Όλα καλά μέχρι εδώ.

Προς το παρόν έχουν προβληθεί τρία επεισόδια και ναι, δεν μπορούμε να μαντέψουμε πως θα ολοκληρωθεί και αυτή η σεζόν. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ατού του Rick and Morty, ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις με σιγουριά που θα καταλήξει, ποια στροφή θα πάρει και ποια ανατροπή του θα σε ξαφνιάσει.

Λίγο παραπάνω σήριαλ, λίγο λιγότερο χάος

Το στοιχείο αυτό όμως έχει και τα αρνητικά του. Αυτό που εντοπίζω προσωπικά και ιδιαίτερα μετά από αυτά τα πρώτα τρία επεισόδια της 5ης σεζόν είναι πως συνεχώς προσπαθεί να φέρνει το απόλυτο χάος και μέσα από αυτό το χάος να ξεδιπλώνεται αφηγηματικά. Συνεχώς προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Μέχρι πότε όμως; Ήδη δε νιώθετε ότι κάπως κουράζει το τόσο χάος; Τα τόσα easter eggs σε κάθε καρέ του; Μόνο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καθίσει κάπου να…ηρεμήσει, να πάρει μερικές ανάσες και να δει πιο καθαρά το που το πάει;

Το tryhardάρισμα (ας μου επιτρέψετε τον videogame όρο αυτόν) που διακρίνω πλέον είναι εντονότερο και από την 3η σεζόν, που εκεί θεώρησα πως ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Στην 4η κυριολεκτικά το τερμάτισε με τα σχεδόν αυτοτελή του επεισόδια και μάλιστα αυτοσαρκαζόταν με τις συνεχείς περιπέτειες που ο Rick έβαζε τον Morty.

Καλές οι περιπέτειες, αλλά μέχρι πότε;

Για πόσο ακόμα μπορεί το Rick & Morty να πορεύεται με αυτοτελείς ιστορίες, που προάγουν το γενικότερο στόρι με λιλιπούτεια βήματα τη φορά; Αντιλαμβάνομαι πως από πίσω υπάρχει ίσως η πιο ταλαντούχα ομάδα καλλιτεχνών και δημιουργών σε ενήλικο animation εκεί έξω, αλλά κάποτε θα χτυπήσουν τοίχο, έτσι το βλέπω.

Δεν ξέρω αν θα είναι τώρα στη 5η -όπως καταλήξει αυτή τέλος πάντων- στην 6η ή στην 7η ή παραπέρα, απλά ελπίζω λίγο να φρεσκάρει τη φόρμουλα όσον αφορά τη δομή του τουλάχιστον γιατί δε σας κρύβω ότι χάνομαι ώρες-ώρες.

Σαφέστατα, να ξεκαθαρίσω, πως απολαμβάνω και αυτό το φορμάτ αυτοτελών επεισοδίων που εμπνέονται από την ποπ κουλτούρα, διάφορες ταινίες και βιβλία. Έχω την αίσθηση ότι έχει αφήσει πίσω του άλλα μεγάλα plot lines (Evil Morty αγνοείται) και προς το παρόν τραβάει το γενικό του αφηγηματικό τόξο ούτως ώστε να αντλήσει τέτοιες μικρές περιπέτειες. Και δε λέω ήδη στη 5η σεζόν έκανε βήματα προς τα εμπρός ώστε να αναδειχθούν κι άλλοι συνδυασμοί ζευγαριών χαρακτήρων, όπως ότι ο Rick προτιμάει την Summer για συνοδοιπόρο πλέον, αντί για τον γκρινιάρη Morty. 

Ή ότι δικαίωσε τον χαρακτήρα του Jerry και των προβλημάτων του με τη Beth. Ωστόσο, όλες αυτές οι αυτοτελείς περιπέτειες που έχουν κούφια κατάληξη, προκαλούν μια αστάθεια στο character development.

Τρανό παράδειγμα του γεγονός ότι μπορεί να...γλιτώνει με τα πάντα, ήταν το 2ο επεισόδιο της 5ης σεζόν, με τίτλο "Mortyplicity" και πως μέσα σε 20 λεπτά μας έχωσε σαν θεατές βαθιά σε πολλαπλές αφηγηματικές στρώσεις για να ξεδιπλωθεί με τον μοναδικό του τρόπο στο φινάλε. Και θα μου πείτε "μα είναι το Rick & Morty μπορεί να κάνει ό,τι θέλει" και θα έχετε δίκιο. 

Ίσως και να εκτιμήσουμε εν τέλει ότι ο Harmon δεν ακολουθεί το τι θέλουν οι fans αλλά τη διεστραμμένη του φαντασία. Αντικειμενικά, η συνταγή του Rick and Morty περιέχει τόση δημιουργική ελευθερία που δύσκολα τη συναντάς πλέον. Πάντως, παρά τους προβληματισμούς μου, έχω περιέργεια να δω που θα καταλήξει φέτος το γενικότερο στόρι και εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε ξανά είτε γραπτώς είτε μέσω των Framerates.