Τρόμος στον ωκεανό και στη μεγάλη οθόνη - 5 ταινίες για να μη βουτήξετε ξανά

Τον νου σας! Μην ξεμακραίνετε πολύ από την ακτή…
05 Ιουλίου 2021 10:40
Τρόμος στον ωκεανό και στη μεγάλη οθόνη - 5 ταινίες για να μη βουτήξετε ξανά

Το καλοκαίρι έφτασε και δεδομένου του ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα που πέρασε όχι τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών όσο λόγω της καραντίνας και του γενικότερου περιοριστικού πλαισίου που επικρατούσε, τώρα πια ανοίγει ο δρόμος για αποσυμπίεση, μικρές εξορμήσεις, ευκαιρίες χαλάρωσης και λίγες αναζωογονητικές ανάσες ανάπαυλας!

Πριν ξεχυθείτε λοιπόν, στις παραλίες ξέγνοιαστοι (με τις μάσκες προστασίας και το αντηλιακό σας) για πατητές και μακροβούτια, έχουμε ετοιμάσει κάτι για εσάς! Ειδικά όποιοι είστε φίλοι των horror θεαμάτων και των περιπετειών επιβίωσης, πόσω μάλλον όσων εκτυλίσσονται με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας, σας έχουμε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινηματογραφικές ιδέες να σκεφτείτε όσο πλατσουρίζετε στα ρηχά ακούγοντας τον νωχελικό φλοίσβο ή μπρονζάρετε το κορμί σας με το δροσερό αεράκι να σας χαϊδεύει κάτω από τον καυτό ήλιο!

Καθώς ζεσταίνει περισσότερο ο καιρός, οι ταινίες τρόμου με καρχαρίες είναι πάντα ταιριαστή επιλογή αλλά και ένοχη απόλαυση για βραδινή προβολή. Γι’ αυτό και εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένες από αυτές και σας τις προτείνουμε παρακάτω.

Έτοιμοι να μπείτε στα βαθιά;…


Jaws (1975)

Το πιο χαρακτηριστικό και διάσημο blockbuster του είδους που έκανε απίστευτο πάταγο δίνοντας το έναυσμα και για sequels (Jaws 2, Jaws: The Revenge), είναι φυσικά Τα Σαγόνια του Καρχαρία (1975) και προφανώς δεν είναι απορίας άξιο το γιατί. Με την μοναδική του μαστοριά και μαεστρία ο Steven Spielberg αξιοποιώντας ως πηγή έμπνευσής του το ομώνυμο μυθιστόρημα του Peter Benchley, παρέδωσε στο φιλοθεάμον κοινό τον κυρίαρχο πρόγονο όλων των φιλμ με καρχαρίες!

Ο περίφημος δημιουργός μέσα από την ξεχωριστή του μανιέρα και με χιτσκοκικές πινελιές συστήνει στη μεγάλη οθόνη τον δικό του φόβο και τρόμο των ωκεανών, έναν λευκό καρχαρία που σκορπά τον θάνατο σε κατάμεστες από κόσμο παραλίες, με τον σερίφη ‘Martin Brody’ (Roy Richard Scheider) να προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει το χάος που αφήνει πίσω του αυτό το τρομερό θαλάσσιο θηρίο-δεινός θηρευτής. Κάτω από την επιφάνεια του νερού, εκείνο που δεν βλέπεις είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να φοβάσαι περισσότερο. Το cast περιελάμβανε επίσης τους: Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer, Susan Backlinie, Lee Fierro και τον Peter Benchley.


Deep Blue Sea (1999)

Είναι γνωστό πως ο καρχαρίας συνιστά ένα από τα πιο έξυπνα ψάρια. Τί συμβαίνει ωστόσο, όταν εξαιτίας μίας αναποδιάς σε ένα εργαστήριο, αυτό του το χαρακτηριστικό ενισχύεται ακόμη περισσότερο; Στο Βαθιά Άγρια Θάλασσα (1999) του Renny Harlin, τα εν λόγω όντα οπλίζονται με περισσότερη ευφυία και αυτό τους καθιστά ως την απόλυτη απειλή του ωκεανού. Στο έργο αυτό η Saffron Burrows υποδύεται την ‘Dr. Susan McAlester’, μία ειδικό και επικεφαλής σε ένα τμήμα υποθαλάσσιων ερευνών όπου διεξάγεται ένα φιλόδοξο πείραμα με στόχο την εύρεση θεραπείας για την νευροεκφυλιστική νόσο Alzheimer.

Μέσω του σημαντικού αυτού εγχειρήματος δημιουργούνται γενετικά τροποποιημένοι καρχαρίες με ενισχυμένη νοημοσύνη και βεβαίως τα πράγματα δεν αργούν να εκτροχιαστούν, με τις ελπίδες των επιζώντων να ναυαγούν σταδιακά! Η ύβρις του ανθρώπου προς την σοφία της φύσης και η παραβίαση σε επίπεδο βιοηθικής βρίσκουν μία πολύ άσχημη κατάληξη. Η κρίσιμη πρόκληση κλιμακώνεται συνεχώς, με μία άνευ προηγουμένου κλειστοφοβική και μακάβρια κτηνώδη πολιορκία να έχει αρχίσει από μία ανεξέλεγκτη ομάδα καρχαριών που πλέον ζητούν να ελευθερωθούν στα ανοιχτά, πέρα από τις εγκαταστάσεις που τους περιορίζουν. Παίζουν επιπλέον, οι ηθοποιοί: Thomas Jane, Samuel L. Jackson, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård και ο LL Cool J.


Open Water (2003)

Και εκεί που διακοπάρεις σε ένα πλοίο παρέα με φίλους, και έχεις βουτήξει με τον/την αγαπημένο/η σου στον βυθό για να κάνετε scuba-diving, ξαφνικά με το που αναδύεστε στην επιφάνεια συνειδητοποιείτε ότι οι άλλοι σας έχουν παρατήσει μεσοπέλαγα και την έχουν κάνει με ελαφρά για να πάνε σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη! Α και το καλύτερο ακόμη δεν σας το έχουν πει: σ’ αυτά τα νερά κόβουν βόλτες πεινασμένοι καρχαρίες! Τότε, τί κάνετε; Στην ίδια δυσμενή θέση που αναλογίζεσαι τώρα εσύ, βρέθηκαν ο Daniel Travis και η Blanchard Ryan, οι δύο πρωταγωνιστές του Άγριος Ωκεανός (2003) του Chris Kentis.

Φαντάσου να βρίσκεσαι επί ώρες μέσα στο νερό, να σου καίει το πρόσωπο ο ήλιος κατά τη διάρκεια της μέρας, τη νύχτα να νιώθεις να πέφτει η θερμοκρασία του σώματός σου, να παγώνουν και να μουδιάζουν τα άκρα σου, να έχεις εξουθενωθεί, να φλερτάρεις με το δέλεαρ της παραίτησης, να έχεις παραισθήσεις από την αφυδάτωση και κάθε τόσο να σου επιτίθενται πριονωτά, φονικά δόντια μέσα από τον μαύρο, υγρό χώρο όπου είσαι καταδικασμένος να κολυμπάς. Το ένστικτο της επιβίωσης ξεπηδά με ορμή την ώρα που ο χειρότερος μύχιος φόβος σου παίρνει σάρκα και οστά, καθώς σε περιτριγυρίζει, σε οσμίζεται, σε περιεργάζεται και ετοιμάζεται να σε αρπάξει το πλάσμα που απευχόσουν περισσότερο να συναντήσεις μέσα στο νερό!


The Shallows (2016)

H Blake Lively στο horror φιλμ Σε Ρηχά νερά (2016) του Jaume Collet-Serra, φαίνεται ότι έχει πάθος με το surfing αλλά το κακό συναπάντημά της με τον λεγόμενο “λευκό θάνατο”, έναν λευκό καρχαρία ή αλλιώς Καρχαρόδων, θα την βάλει για λίγο σε δεύτερες σκέψεις. Η παραπάνω σταρ ενσαρκώνει την ‘Nancy’, μία κοπέλα η οποία προσπαθώντας να ξεπεράσει τον πόνο από την αναπάντεχη απώλεια της μητέρας της, ταξιδεύει σε μία απόμερη ακτή στο Μεξικό για να δαμάσει τα κύματα με την σανίδα της. Εντούτοις, το σχέδιό της αυτό δεν βαίνει και πολύ καλά. Την παρασύρουν δυνατά ρεύματα και τραυματίζεται σε έναν ύφαλο. Παρ’ όλο που η ακτογραμμή διακρίνεται ολοκάθαρα όντας σε σχετικά μικρή απόσταση από εκείνη, η ηρωίδα θα βρεθεί προ εκπλήξεως όταν διαπιστώνει πως κάτι άλλο την εμποδίζει να γυρίσει πίσω. Η ίδια βλέπει το τριγωνικό, μυτερό πτερύγιο μίας ανατριχιαστικής σιλουέτας ψαριού να γυροφέρνει τον βράχο όπου έχει βρει προσωρινό καταφύγιο. Σε συνθήκες παλίρροιας και άμπωτης, πλέον καλείται να αντιμετωπίσει έναν ικανότατο εχθρό με εξαιρετικά οξυμένη αντίληψη και αισθητήρια, που βάλλεται να δοκιμάσει τις αντοχές, το πνεύμα και την θέλησή της να επιζήσει.


47 Meters Down (2017)

Στο 47 Μέτρα Βάθος (2017) του Johannes Roberts, η Mandy Moore και η Claire Holt ερμηνεύουν τις ‘Lisa’ και ‘Kate’ αντίστοιχα, δύο αδερφές που προκειμένου να αποσυμπιεστούν από τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητάς τους, ενδίδουν στην παρόρμησή τους να ζήσουν δυνατές συγκινήσεις και να γευτούν γενναίες δόσεις αδρεναλίνης ίσως μάλιστα πιο βαρβάτες από όσο αντέχουν. Επισκέπτονται το Μεξικό και για να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα αποφασίζουν να καταδυθούν μέσα σε ένα κλουβί προστασίας από καρχαρίες, αλλά το τίμημα θα είναι μεγάλο. Δυστυχώς, μέσα στην θαλάσσια σκοτεινή άβυσσο τους περιμένει μία βασανιστική εμπειρία «τα κλειδιά της οποίας κρατάει» ένας καρχαρίας. Και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο να του γλιτώσουν.


Ελπίζουμε να σας άρεσαν τα project της βιομηχανίας του θεάματος που σας παρουσιάσαμε ανωτέρω, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε ανάλογες δικές σας προτάσεις που μπορούν να συνθέσουν και ένα 2ο  part!

Το παρόν κείμενο ουσιαστικά ικανοποιεί το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων της συγκεκριμένης horror κατηγορίας και σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούν, δεν δαιμονοποιούν, δεν προσεγγίζουν με αρνητικά φορτισμένη διάθεση το εν λόγω ζώο.

Κάθε άλλο παρά θέλουμε να ιδωθούν οι καρχαρίες άδικα και μονομερώς, ως ένα αιμοβόρο και “ακραία επικίνδυνο” ον πάνω στον πλανήτη. Αντιθέτως, προς αποκατάσταση της φήμης και προς υπεράσπιση αυτών των παρεξηγημένων πλασμάτων οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στο ότι οι καρχαρίες συνήθως αποφεύγουν να πλησιάσουν τον άνθρωπο και οι περισσότερες περιπτώσεις όπου μπορεί να επιτεθούν είναι επειδή αισθάνονται κίνδυνο ή ελλείψει εύρεσης τροφής. Πολλά καρχαριοειδή απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση και αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο ντοκιμαντέρ Sharkwater Extinction (2018) αφιερωμένο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου οικολόγου, ακτιβιστή και ντοκουμενταρίστα Rob Stewart.

Με αυτό το αφιέρωμα σας ευχόμαστε να έχετε ένα καλό καλοκαίρι! Μείνετε συντονισμένοι για όλα όσα πρόκειται να συμβούν εδώ, στους Unboxholics!