Horror Bookshelf του Ηλία Φουντούλη - Ιστορίες με βρικόλακες

Πέντε νέες προτάσεις βιβλιών
03 Απριλίου 2021 14:33
Horror Bookshelf του Ηλία Φουντούλη - Ιστορίες με βρικόλακες

Για όσους διαβάζουν λογοτεχνία τρόμου, οι ιστορίες με υπερφυσικά πλάσματα είναι πάντα αγαπημένες και νομίζω ότι από τα υπερφυσικά πλάσματα, τα πιο αγαπημένα είναι οι βρικόλακες. Εκτός από αυτούς του Twilight.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τα βιβλία που έχτισαν, άλλαξαν και επαναπροσδιόρισαν τον μύθο του βρικόλακα.


Σάλεμς Λοτ | Stephen King – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για εμένα και τον Σάκη, το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η πύλη που άνοιξε και μας οδήγησε στον μαγικό κόσμο του Κινγκ. Ήταν το πρώτο βιβλίο του που διαβάσαμε πολλά χρόνια πριν και ότι και να γίνει παραμένει αξέχαστο και αγαπημένο.

Παρακολουθούμε την ιστορία του Μπεν Μίαρς, ενός διάσημου συγγραφέα, ο οποίος επιστρέφει στο Σάλεμς Λοτ, εκεί που μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια για να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα εκτυλίσσεται εκεί, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τους φόβους που τον στοιχειώνουν απ' την παιδική του ηλικία.

Ταυτόχρονα, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται παράξενα σημάδια. Ένας σκύλος σκοτώνεται με πολύ σκληρό τρόπο, ένα παιδί εξαφανίζεται – σε μια από τις ανατριχιαστικές στιγμές των βιβλίων του – αλλά το χειρότερο είναι ότι κάτι συμβαίνει στο παλιό σπίτι στον λόφο. Εκεί που μικρός είχε γίνει μάρτυρας ενός αποτρόπαιου συμβάντος, γιατί το σπίτι βρίσκεται ακόμα εκεί και ο άντρας που ζει σε αυτό δεν είναι συνηθισμένος!

Μετά από πολλά χρόνια το εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου του Κινγκ επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μια μοναδική έκδοση με σπάνιο υλικό: Περιλαμβάνει εισαγωγή από τον Stephen King, κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση και δύο διηγήματα που αποτελούν prequel και sequel του Σάλεμς Λοτ.


Συνέντευξη με έναν βρικόλακα | Anne Rice – Εκδόσεις Bell

Οι περισσότεροι από εσάς -σίγουρα οι περισσότερες-  θα έχετε δει την υπέροχη ομώνυμη ταινία με τους Brad Pitt και Tom Cruise στα καλύτερά τους. Το βιβλίο της Anne Rice γράφτηκε σε μια σκοτεινή για τη συγγραφέα περίοδο, λίγα χρόνια αφού είχε χάσει την κόρη της από μιας μορφής λευχαιμία.

Είναι μια ιστορία δοσμένη από την οπτική ενός δημοσιογράφου – του αγοριού – που παίρνει συνέντευξη από έναν βρικόλακα και λέει όλη την ιστορία της ζωής του διάρκειας 200 χρόνων. Πώς έγινε βρυκόλακας, πώς τράφηκε με αίμα ζώων γιατί δεν ήθελε να σκοτώνει ανθρώπους, πώς εκπαιδεύτηκε και πώς σταδιακά αποδέχτηκε τη φύση του απέθαντου. Μια ιστορία για το τι συμβαίνει αφού τα δόντια δαγκώσουν τον λαιμό, για το πώς ένας βρικόλακας ζει και εκπαιδεύεται, για το πόσο εύκολα ξεχνάει την ανθρώπινη φύση του και για το πόση μοναξιά έχει η αιώνια ζωή.

Υπνωτικό, σοκαριστικό και ανατριχιαστικά ερωτικό, το μυθιστόρημα της Anne Rice επαναπροσδιόρισε το μύθο του βρικόλακα, με μια συναρπαστική ιστορία για την αγάπη και την απώλεια, το θάνατο και τη ζωή.


Ο κόσμος των Βαμπίρ | Simon Clark – Εκδόσεις Οξύ

Λάτρεψα τoν Simon Clark όταν διάβασα το Δίψα για αίμα (κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Οξύ) και ήθελα πολύ καιρό να διαβάσω και το διάσημο πλέον Vampyrrhic. Tα περισσότερα από τα βιβλία του εκτυλίσσονται σε μικρές Αγγλικές πόλεις κοντά στο Γιορκσάιρ, όπου ζει ο συγγραφέας.

Ο κόσμος των Βαμπίρ, λοιπόν, ξεκινάει στο ήσυχο, απομακρυσμένο και ξεχασμένο από τον Θεό Λέπινγκτον. Ερημιές, βαλτοτόπια και μια ήσυχη φαινομενικά ζωή για τον κόσμο του, αλλά μια περίεργη ασθένεια προσβάλλει τους κατοίκους και τους κάνει να πέσουν σε κώμα από το οποίο μπορούν να ξυπνήσουν μόνο αν δοκιμάσουν ανθρώπινο αίμα. Σταδιακά μετατρέπονται σε τρομακτικά πλάσματα που ζουν και στριφογυρίζουν κάτω από την πόλη με ένα αρχαίο πάθος να τα καθοδηγεί. Ένα μυθιστόρημα που έγινε instant classic της βαμπιρικής παράδοσης όταν κυκλοφόρησε το 1998, αφού έγινε τεράστια επιτυχία και ακολούθησαν αρκετές ακόμα συνέχειες.


Το σπίτι των βρικολάκων | Aleksey Tolstoy – Εκδόσεις Καμπάνα

O μόλις 22 χρονών Αλεξέι Τολστόη έγραψε το 1839 μια από τις πιο κλασσικές ιστορίες βρικολάκων με τίτλο «Η οικογένεια του Βουρδούλακα». Με το πρωτότυπο κείμενο να είναι στα Γαλλικά, μεταφράστηκε στα ρωσικά και δημοσιεύτηκε το 1884. Είναι μάλιστα η μία από τις τρεις ιστορίες στην ταινία Black Sabbath του 1963 που φημολογείται ότι έδωσε και την έμπνευση του ονόματος στο αγαπημένο μας heavy metal συγκρότημα.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού Γάλλου διπλωμάτη που βρίσκεται για δουλειά σε ένα χωριό της Σερβίας και φιλοξενείται σε ένα σπίτι όπου συνέβη ένα παράξενο περιστατικό. Ο πατέρας έφυγε να κυνηγήσει έναν ληστή στα βουνά και είπε στα παιδιά του ότι θα λείψει ακριβώς δέκα μέρες. Αν γυρίσει έστω και ένα λεπτό αργότερα πρέπει να του καρφώσουν ένα παλούκι στην καρδιά. Ο ήρωας μας δε μαθαίνει πώς τελειώνει η ιστορία αλλά επιστρέφει στο χωριό μερικούς μήνες μετά και το βρίσκει έρημο από κόσμο αλλά γεμάτο με πλάσματα της νύχτας. Η Οικογένεια του βρικόλακα θεωρείται το σπουδαιότερο και γνωστότερο διήγημα φαντασίας του Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι κι αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της νεότερης μυθολογίας βρικολάκων.


Λιλίθ | George MacDonald – Εκδόσεις Αίολος

Υπάρχει ένας παλιός εβραϊκός μύθος για την Λίλιθ που υποτίθεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ. Πλάστηκε μαζί του σε ένα ενιαίο ανδρόγυνο πλάσμα και ο διαχωρισμός έγινε για να δοθεί στον Αδάμ μια σύντροφος. Μόνο που το θηλυκό πλάσμα που προήλθε από τον διαχωρισμό, συνευρέθη με το Σατανά με αποτέλεσμα να αποκτήσει διαβολικά χαρακτηριστικά, αυτό και οι απόγονοί του.

To κλασσικό βιβλίο του σκοτσέζου George Mac Donald γράφτηκε το 1895 και περιγράφει την ιστορία ενός άντρα που μέσω ενός καθρέφτη περνάει στον κόσμο των νεκρών για να αναζητήσει τον πατέρα του, αλλά συναντάει τη Λίλιθ, τη σκοτεινή βασίλισσα της νύχτας που περιβάλλεται από τέρατα, φαντάσματα και αλλόκοτα όντα. Βιώνοντας τον εφιάλτη θα έρθει αντιμέτωπος με την Κόλαση και τους αγγέλους της σ’ μια μεγαλειώδη αναμέτρηση του Καλού με το Κακό σ’ ένα μνημειώδες έργο της φανταστικής λογοτεχνίας.

Tags: