Silent Hill Facts

15 παράξενα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε
02 Ιουνίου 2015 07:14
Silent Hill Facts

Με αφορμή την πρόσφατη είδηση πως το Silent Hills του Hideo Kojima -μάλλον- δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά “περίεργα” (δεν θα μπορούσε διαφορετικά) facts γύρω από την αγαπημένη αυτή σειρά. Προσωπικά, δηλώνω απογοητευμένος από τη γενικότερη νοοτροπία του χώρου που θέλει να εξαφανίσει τις 'προσωπικότητες' και να κινηθεί σε ένα πιο απρόσωπο μοντέλο. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις ίδιες τις εταιρίες που δε φαίνεται να καταλαβαίνουν. Μπορεί έως τώρα ένας τίτλος να 'χρεωνόταν' σε κάποιον ως εμπορική επιτυχία, άλλα το ίδιο θα συνέβαινε και σε μια εμπορική αποτυχία. Πλέον, με το απρόσωπο του πράγματος, η ίδια η εταιρία θα επωμιστεί μια τυχόν αποτυχία, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζονται πολύ περισσότεροι από 'απλά ένα πρόσωπο'. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, μπορεί να φέρει στα όρια χρεωκοπίας μια εταιρία. Ας αφήσουμε κατά μέρος, όμως, τις εταιρικές πολιτικές και ας συγκεντρωθούμε σε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που περιβάλλουν την αγαπημένη μας σειρά.

1. Το πρώτο Silent hill demo κυκλοφόρησε μαζί με το Metal Gear Solid. Το περίεργο εδώ είναι πως η πλειοψηφία των πραγμάτων σε αυτό ήταν τελείως διαφορετική από την τελική έκδοση. Καταστήματα στην πόλη είχαν διαφορετικά ονόματα, puzzles είχαν διαφορετική λύση και πολλές λεπτομέρειες έλειπαν ή είχαν αντικατασταθεί. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι άνθρωποι που το δημιούργησαν αξιοποίησαν το feedback της Konami και κάποιων χρηστών, ξέχασαν όμως να ενημερώσουν τον oδηγό (strategy guide). Οπότε, όταν ο οδηγός για το παιχνίδι κυκλοφόρησε, ήταν παντελώς άχρηστος.

2. Η Konami αποφάσισε να δώσει τα 'κλειδιά' του franchise σε διάφορα studios πέραν της Team Silent. Έτσι, κάποια στιγμή δημιουργήθηκε το Silent hill: Downpour. Το αξιοπερίεργο σε αυτό το παιχνίδι είναι πως βρίθει από easter eggs. Μουσικά θέματα των πρώτων δύο τίτλων της σειράς μπορούν να ακουστούν σε διάφορα σημεία, ενώ μπορούμε να βρούμε πίνακες με αναφορές στο Homecoming, το φορτηγάκι από το Origins και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

3. Πόσοι θυμάστε τον Eddie Dombrowski από το Silent Hill 2; Ήταν αυτός που μπορούσαμε να βρούμε στο μπάνιο να κάνει εμετό σκυμμένος πάνω από την τουαλέτα για περίπου μισό λεπτό πριν αρχίσει να μιλάει στο χαρακτήρα μας. Το περίεργο εδώ είναι πως οι δημιουργοί αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν από την αρχή αυτή τη σκηνή γιατί η αρχική ήταν πολύ πιο 'γραφική', σε βαθμό που έκανε όλη την σχεδιαστική ομάδα να αηδιάσει. Μια διακοπή στο ρεύμα 'έκαψε' τον δίσκο στον οποίο ήταν αποθηκευμένο το αρχείο, οπότε αποφάσισαν να σχεδιάσουν από την αρχή τη συγκεκριμένη σκηνή κάνοντας την πιο “light”.

4. Πως θα σας φαινόταν ένα σατυρικό Silent hill; Η Climax studios που είχε 'φορτωθεί' με την δημιουργία του Origins, είχε τη φαεινή ιδέα αρχικά να δημιουργήσει το παιχνίδι ως μαύρη κωμωδία στα πρότυπα της σειράς 'Scrubs'. Ευτυχώς κάποιος αποφάσισε πως κάτι τέτοιο θα αποξένωνε τους οπαδούς της σειράς και τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν...

5. Η Silent Team ήταν 'ατύχημα'. Η εταιρία συγκέντρωσε όλους εκείνους που βρίσκονταν στα πρόθυρα της απόλυσης και τους ανάθεσε ένα έργο. Να δημιουργήσουν κάτι που να είναι ελκυστικό στην Αμερικανική αγορά. Εκείνοι, χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν, και με το ένα πόδι έξω από την εταιρία, πρότειναν ένα horror game 3D (μέχρι τότε η Κonami έφτιαχνε 2D παιχνίδια), και όλοι ξέρουμε τη συνέχεια.

6. Ο Takayoshi Sato είναι ο άνθρωπος που πίστεψε στο παιχνίδι όσο κανένας. Ήταν νέος, δεν είχε τίποτα να χάσει, και έπρεπε να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα. Έτσι, για δυόμισι περίπου χρόνια κοιμόταν στην εταιρία, αξιοποιώντας τους υπολογιστές όταν έφευγαν οι υπόλοιποι. Ξεκίνησε σαν υπεύθυνος της γραμματοσειράς, άλλα κατέληξε να σχεδιάζει όλο το παιχνίδι, τα cutscenes και να μαθαίνει 3D modeling στους παλαιότερους της εταιρίας. Και ύστερα από όλα αυτά, κανείς δεν του έδωσε σημασία ούτε αναγνώριση για την βοήθειά του. Έπρεπε να απειλήσει πως θα εγκατέλειπε για να του προσφέρουν μια αξιοπρεπή εργασία ως 3D modeler.

7. Ένα ενδιαφέρον easter egg που υπάρχει στο Shattered Memories, είναι το εξής. Στο κινητό τηλέφωνο που υπάρχει μέσα στο παιχνίδι, μπορεί κανείς να εισάγει τον πραγματικό αριθμό της Konami. Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι πως όταν το κάνουμε αυτό, μια γυναικεία φωνή θα μας ενημερώσει πως “oύτε καν αυτοί δεν μπορούν να μας βοηθήσουν” (“Υou are beyond even our help”).

8. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά κομμάτια του παιχνιδιού είναι η ομίχλη. Αυτό που εμείς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε όμως, είναι πως η ομίχλη έχει τοποθετηθεί εκεί για να καλύψει τα γραφικά που δεν είχαν φορτώσει ακόμη μπροστά μας ή με πιο απλά λόγια το μέτριο draw distance. Ένα έξυπνο κόλπο που πρόσθεσε πολλά στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού!

9. Το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι βασισμένο στην ιστορία του Ντοστογιέφσκι 'Έγκλημα και τιμωρία'. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πέρα από το ότι αποτελεί μια καταπληκτική μεταφορά των γεγονότων του βιβλίου.

10. Εμμ.... Υπάρχει ένα Arcade game με τίτλο Silent Hill: The Arcade. Σε στυλ House of the Dead. πρέπει να πω κάτι άλλο;

11. Στο παιχνίδι ο James Sunderland βρίσκει ένα όπλο μέσα σε ένα καροτσάκι σούπερ μάρκετ. Αυτό δεν είναι τυχαία τοποθετημένο εκεί. Οι δημιουργοί το έβαλαν ώστε να σατιρίσουν την Αμερικανική νομοθεσία περί όπλων όπου κυριολεκτικά μπορείς να βρεις ένα παντού!

12. Ο Takayoshi Sato, όπως είπαμε ήταν δαιμόνιος νεαρός. Και έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημιουργία 3D χαρακτήρων. Έτσι, μη έχοντας μεγάλη βάση σε πρόσωπα, έχτισε τους χαρακτήρες πάνω σε διάσημους Αμερικάνους ηθοποιούς τους οποίους παρακολουθούσε σε ταινίες. Τα ονόματα πολλά. Από τον Eddie Murphy, μέχρι την Julianne Μoore.

13. To Silent Hills δεν είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που ακυρώνεται. Πριν από αυτό υπήρξε το The Box, ένα παιχνίδι που δεν πρόλαβε να αναπτύξει η Silicon Knights αφού η διαμάχη της με την Epic games την έφερε σε σημείο να ακυρώσει όλους τους μελλοντικούς της τίτλους.

14. Το σχολείο από το πρώτο παιχνίδι είναι βασισμένο στο σχολείο της ταινίας 'Ο μπάτσος του νηπιαγωγείου' με τον γνωστό μας Arnold. Οι δημιουργοί μην έχοντας γνώση ενός Αμερικανικού σχολείου αντέγραψαν σχεδόν τα πάντα από εκείνη την ταινία. Από τις αφίσες, το κτήριο, μέχρι και τις λεπτομέρειες στο σχολικό λεωφορείο!

15. Η όλη ιδέα του Silent Hill είναι βασισμένη, σχεδόν αντιγραφή μιας Αμερικάνικης ταινίας τρόμου, με τίτλο 'Jacob's Ladder'. Η ταινία αφορά έναν απόμαχο του Βιετνάμ και κινείται γύρω από τρομακτικά οράματα που βλέπει με τέρατα. Ήταν η εποχή που οι γιατροί προσπαθούσαν να δώσουν όνομα στα ψυχολογικά κατάλοιπα του πολέμου του Βιετνάμ στις ψυχές των στρατιωτών. Για την ιστορία στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο Tim Robbins.

Η σειρά έχει δεκάδες περίεργα πράγματα που τη συνοδεύουν. Αναφορές σε συγγραφείς, σε ταινίες, σε πραγματικές τοποθεσίες και γεγονότα. Ελπίζω σύντομα να καταφέρουμε να δούμε ένα ακόμη αξιόλογο τίτλο, αν όχι με την υπογραφή του Hideo Kojima, με κάποιου άλλου αντίστοιχα 'διεστραμμένου' οραματιστή.

Tags: