Σου άρεσε η "6η Αίσθηση"; Αυτές είναι άλλες 5 ταινίες που αξίζει να δεις

Πάρε μερικές προτάσεις να χορτάσεις μυστήριο και plot twists
26 Νοεμβρίου 2020 12:48
Σου άρεσε η "6η Αίσθηση"; Αυτές είναι άλλες 5 ταινίες που αξίζει να δεις

Το «The Sixth Sense» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους τελείως αθόρυβα στις 6 Αυγούστου 1999, αλλά το word of mouth ήταν τόσο ισχυρό που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο της τριήμερο να κατακτήσει την πρώτη θέση στο αμερικανικό box-office.

Το ανατρεπτικό της φινάλε ήταν αυτό που συγκλόνισε κριτικούς και κοινό με αποτέλεσμα να προταθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 6 κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ. Το δημιούργημα του πρωτάρη τότε Ινδοαμερικανού σκηνοθέτη M. Night Shyamalan, πλέον αποτελεί μια ταινία μνημείο για το είδος του μεταφυσικού/ψυχολογικού θρίλερ.

Η σκοτεινή της ατμόσφαιρα, ο αργόσυρτος ρυθμός της και οι στοιχειωμένες μελωδίες του James Newton Howard, είναι μόνο λίγα από τα πολλά θετικά στοιχεία για να θεωρηθεί – κατά την ταπεινή μου άποψη – αριστούργημα.

Στην λίστα που ακολουθεί, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ταινίες παρόμοιες με το ανεπανάληπτο «The Sixth Sense» του M. Night Shyamalan, κυρίως στον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή, αλλά και στην γενικότερη ατμόσφαιρά τους.


Don't Look Now (1973)

Το «Don’t Look Now» πρόκειται για μια ταινία σταθμό στο είδος του μεταφυσικού θρίλερ, με τολμηρές για την εποχή καινοτομίες στο μοντάζ αλλά και στο αφηγηματικό του ύφος. Η υπόθεση εστιάζει στο ζευγάρι Baxter και Laura, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τον άδικο χαμό της μονάκριβης κόρης τους. Βασισμένο στο διήγημα της Daphne du Maurier, την σκηνοθεσία την έχει αναλάβει ο Nicolas Roeg ενώ το σενάριο είναι του Allan Scott, δημιουργού του «The Queen’s Gambit». Πρωταγωνιστούν οι: Donald Sutherland και Julie Christie.


Jacob's Ladder (1990)

Ο Tim Robbins στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Jacob δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Το προσωπικό του δράμα είναι σχεδόν αδύνατο να σε αφήσει ανεπηρέαστο καθώς αρχίζει να βασανίζεται από εφιαλτικές παραισθήσεις, οράματα του νεκρού του γιού αλλά και από τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. To «Jacob’s Ladder» ανήκει σίγουρα στις ταινίες με τα πιο ανατρεπτικά φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου. Σε σκηνοθεσία του  Adrian Lyne και σενάριο του Bruce Joel Rubin, πρωταγωνιστούν οι: Tim Robbins, Elizabeth Peña και Danny Aiello.


The Others (2001)

Βρισκόμαστε στο 1945 σε μια απομονωμένη βικτωριανή έπαυλη οπού γνωρίζουμε την Grace και τα δυο της παιδιά, τα οποία πάσχουν από μια σπάνια ασθένεια. Τα πάντα όμως διαταράσσονται όταν αντιλαμβάνονται ότι η έπαυλη στην οποία κατοικούν είναι στοιχειωμένη. Μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα, με έναν αργόσυρτο ρυθμό η πλοκή ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή με αμείωτο ενδιαφέρον. Η ταινία του Alejandro Amenábar ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της συγκεκριμένης χρονιάς, κυρίως για το ανατρεπτικό της φινάλε. Πρωταγωνιστούν οι: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Elaine Cassidy, Eric Sykes, Alakina Mann και James Bentley.


The Devil's Backbone (2001)

Ακόμα ένα μεταφυσικό δράμα από τον μαέστρο του είδους, Guillermo Del Toro. Η ιστορία εστιάζει στον μικρόκοσμο ενός απομονωμένου ορφανοτροφείου το οποίο στοιχειώνεται από την παρουσία ενός φαντάσματος. Με μια επιβλητική αλλά και απειλητική ατμόσφαιρα, η αρμονική ύπαρξη του μεταφυσικού με το ρεαλιστικό είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει στην ιστορία που μας διηγείται ο Del Toro. Πρωταγωνιστούν μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του ισπανικού κινηματογράφου όπως η Marisa Paredes και ο Federico Luppi.


The Perfection (2018)

 

Το «The Perfection» του Netflix έχει σίγουρα τις αδύναμες στιγμές του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να του ρίξετε μια ματιά. Κυρίως για την σεναριακή αβεβαιότητα που δημιουργείται στον θεατή αλλά και για το γεγονός ότι δεν στοχεύει σε φθηνά κλισέ κολπάκια που συναντάμε σε ταινίες του συγκεκριμένου είδους. Η Alison Williams του «Get Out» βρίσκεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την Logan Browning, ενώ στην σκηνοθετική καρέκλα βρίσκουμε τον Richard Shepard ο οποίος έγραψε και το σενάριο της.


Γράψτε στα σχόλια ποια ή ποιες ταινίες της λίστας σκοπεύετε να δείτε και μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας.