5+1 Facts που δεν γνωρίζατε για την πρώτη σεζόν του True Detective

Εσείς μπορείτε να μυρίσετε την ψυχόσφαιρα;
21 Οκτωβρίου 2020 14:11
5+1 Facts που δεν γνωρίζατε για την πρώτη σεζόν του True Detective

Το True Detective, είναι μια αστυνομική σειρά μυστηρίου και έκανε πρεμιέρα στο συνδρομητικό κανάλι HBO στις 12 Ιανουαρίου του 2014. Η κάθε σεζόν αποτελείται από οχτώ επεισόδια, διάρκειας περίπου 60 λεπτών, και το καστ που συμμετέχει είναι πάντα διαφορετικό. Ο Cary Joji Fukunaga σκηνοθέτησε και τα οχτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον Nic Pizzolatto και πρωταγωνιστούν οι: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts και Torry Kitties. Η σειρά λατρεύτηκε τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό, βραβεύτηκε με πέντε ΕΜΜΥ και ήταν υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, γίνεται αντιληπτό ότι, δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη αστυνομική σειρά, παρά το γεγονός πως οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες της, είναι ένα αταίριαστο αστυνομικό δίδυμο. Το σταδιακό χτίσιμο ενός κόσμου, τόσο σάπιου και σκοτεινού, τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις, το ψυχογράφημα που γίνεται σε όλους τους χαρακτήρες αλλά κυρίως στους δύο πρωταγωνιστές, τα ζητήματα που θίγει σχετικά με την ανθρώπινη φύση και την πάλη μεταξύ φως και σκοταδιού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους υπέροχους διαλόγους και την επιβλητική σκηνοθεσία, συνθέτουν ένα παζλ που όμοιο του δύσκολο θα συναντήσουμε ξανά.

Για πάμε όμως παρέα να μάθουμε μερικά περίεργα facts από το μυστηριώδες σύμπαν της πολυβραβευμένης σειράς. Προσοχή σε όσους δεν την έχουν δει διότι υπάρχουν ελαφρώς spoilers.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS! ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ


Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη ελαφρώς, από το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών, από τους σατανιστές της εκκλησίας, Hosanna. Στην μικρή πόλη της Ponchatoula της Louisiana, μια ομάδα πιστών χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εκκλησιάς για μια σειρά εγκλημάτων εναντίον παιδιών αλλά και ζώων, με αρχηγό τον πρώην πάστορα της, Louis David Lamonica. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί στην ομολογία του ότι τα φρικιαστικά τελετουργικά, με θύματα ανήλικα παιδιά και ζώα, υπηρετούσαν τη σατανική λατρεία.

 

Ο Alejandro Gonzalez Inarritu ήταν έτοιμος να σκηνοθετήσει την πρώτη σεζόν

Ο Nick Pizzolatto, είχε προσεγγίσει τον Alejandro Inarritu για να σκηνοθετήσει τα 8 επεισόδια της πρώτης σεζόν. Η ιδέα αυτή, φάνηκε εξαιρετική στον Inarritu και ήταν σχεδόν έτοιμος να απαντήσει θετικά στον συγγραφέα, απέρριψε όμως το πρότζεκτ διότι στο μυαλό του είχε να ολοκληρώσει ένα δικό του όραμα, αυτό του «Birdman». Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόπο που θα μπορούσε μια καταπληκτική σειρά σαν το «True Detective» να βελτιωθεί από έναν διαφορετικό σκηνοθέτη, αλλά στην περίπτωση του Inarritu, σίγουρα θα βλέπαμε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

Ο ρόλος του Marty, είχε προταθεί στον Matthew McConaughey

Το αρχικό σενάριο που έφτασε στα χέρια του Mathew McConaughey, ήταν προορισμένο να διαβαστεί από τον ίδιο ως, Marty Hart.  Ο McConaughey όμως ήταν τόσο ενθουσιασμένος από τον χαρακτήρα του Rusty Cohle, που όταν τελείωσε να διαβάζει το σενάριο, πρότεινε από τους παραγωγούς της σειράς ο ρόλος του Rusty να δοθεί στον ίδιο και πως ο ρόλος του Marty θα ταίριαζε καλύτερα στον φίλο του, Woody Harrelson. Ευτυχώς για εμάς η πρόταση του έγινε δεκτή και κάπως έτσι απολαύσαμε έναν από τους πιο ιδιαίτερους χαρακτήρες της τηλεόρασης.

 

Η επιρροή του Nic Pizzolatto από τις ιστορίες του “Βασιλιά με τα Κίτρινα”

Οι ιστορίες του «The King in Yellow», του Αμερικανού συγγραφέα Robert W. Chambers, που γράφτηκαν το μακρινό 1895, άσκησαν σημαντική επιρροή στη συγγραφή του σεναρίου για τον Nick Pizzolatto. Από τα υπαρξιακά ζητήματα που θίγει η σειρά, μέχρι την Carcosa, το κρυφό μέρος δηλαδή που ο σαδιστής δολοφόνος κακοποιούσε τα ανήλικα θύματα του και εκτελούσε τις φρικιαστικές τελετουργίες του, οι αναφορές στο βιβλίο είναι συνεχείς. 

 

Για ποιο λόγο έπινε μπύρες στην σκηνή ανάκρισης ο Rusty Cohle;

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως ο τρόπος που έπινε ο Rust τις μπύρες Lone Star στην σειρά, μας έκανε και εμάς να λαχταράμε για μια γουλιά. Ο λόγος όμως που ζήτησε να πιεί μια εξάδα από αυτές κατά την διάρκεια της ανάκρισης του από τους Papania και Gilbough, είναι επειδή, με αυτή την κίνηση του, κατάφερε να ακυρώσει όλη την διαδικασία. Η κάθε του λέξη του θα μπορούσε να θεωρηθεί αβάσιμη εξαιτίας της πνευματικής του κατάστασης.

 

Το εναλλακτικό τέλος που είχε στο μυαλό του ο Nick Pizzolatto

Ο Pizzolatto ήθελε το φινάλε για την πρώτη σεζόν να είναι μυστήριο και να αφήσει τον θεατή γεμάτο ερωτηματικά. Είχε σκεφτεί ακόμα και να προσθέσει υπερφυσικά φαινόμενα στον τρόπο που θα έκλεινε η ιστορία για τους δυο ντετέκτιβ. Συγκεκριμένα, είχε σκοπό να τους αφήσει στον λαβύρινθο της Carcosa με τα ίχνη τους να χάνονται μυστηριωδώς για πάντα. Κάτι τέτοιο όμως θα ακύρωνε τον ρεαλισμό που υπήρχε κατά την διάρκεια της σειράς οπότε και το απέρριψε.