Gaming Facts

Μικρές και "θαυματουργές" αλήθειες!
20 Μαΐου 2015 22:17
Gaming Facts

Με το καλοκαιράκι να βρίσκεται προ των πυλών, πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να μπαίνουν στη ζωή μας και μερικά ανάλαφρα, δροσιστικά άρθρα. Ένα από αυτά είναι το άρθρο που διαβάζετε, στο οποίο συλλέξαμε μερικά περίεργα, παράξενα και αστεία facts της gaming βιομηχανίας, φυσικά κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο. Κάποια ενδέχεται να τα γνωρίζετε, κάποια μπορεί όχι.

Το PS2 σχεδιάστηκε από την ATARI στις αρχές του '90

Όσο περίεργο και να σας ακούγεται αυτό, η Atari σχεδίαζε στις αρχές του '90 μια νέα κονσόλα ως διάδοχο του Atari Falcon030, με τίτλο “Microbox”. Η Sony, λοιπόν, αγόρασε την πατέντα και αργότερα κυκλοφόρησε το PlayStation 2. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς.

Το κατά λάθος.... στήθος της Lara Croft

Κατά τη δημιουργία του παιχνιδιού, ο σχεδιαστής Toby Gard, κατά λάθος (λέμε τώρα...) αύξησε το επίμαχο σημείο της πρωταγωνίστριας στο 150%. Οι δημιουργοί αστειεύτηκαν, έκαναν την πλάκα τους και ύστερα του είπαν να το γυρίσει στην αρχική του κατάσταση. Γρήγορα κατάλαβαν πως χωρίς αυτά, το παιχνίδι ήταν “μικρότερο” από κάθε άποψη, οπότε αποφάσισαν να τολμήσουν να επιβεβαιώσουν το πόσο ρηχά αντιμετωπίζουμε το θηλυκό γένος.

Όταν η Samus άλλαξε τα δεδομένα...

Πριν τη Lara Croft είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες σε πρωταγωνιστικούς action ρόλους. Για τον λόγο αυτό, οι προγραμματιστές του Metroid αποφάσισαν πως θα ήταν αστείο στο τέλος του παιχνιδιού να τους αποκάλυπταν πως ο πρωταγωνιστής ήταν... πρωταγωνίστρια. Η Samus Aran έχει καθιερωθεί πια στο χώρο των ηρωίδων και δεν μας ενοχλεί καθόλου, μα καθόλου!

Mario δολοφόνος ή ήρωας;

Στο manual του Super Mario Bros. το 1985 αναγράφεται πως οι κάτοικοι της μανιταρούπολης μεταμορφώθηκαν σε τούβλα, πέτρες και φυτά. Τελικά όλα εκείνα τα τούβλα που έσπαγε ο Μario ήταν οι κάτοικοι της πόλης; Περίεργο αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι τα περισσότερα τουβλάκια της πίστας σε εκείνο το παιχνίδι περιείχαν νομίσματα. Ίσως τα λεφτά που είχαν στις τσέπες τους;

Πόκεμον ή πεταλούδες;

Καμιά φορά η φύση και το περιβάλλον γύρω μας μπορεί να μας δώσει τις μεγαλύτερες ιδέες. Όπως για παράδειγμα το σχήμα του PacMan που προήλθε από την πίτσα που έτρωγε ο σχεδιαστής, στην οποία έλειπε ένα μόνο κομμάτι. Ο Satoshi Tajiri τώρα, εμπνεύστηκε την δημιουργία των Pokemon, απλά παρατηρώντας κάμπιες να μεταμορφώνονται σε πεταλούδες. Αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν πως μέσα από το κουκούλι (μπάλα) δεν ήξερε τι πρωτότυπος σχεδιασμός φτερών θα βγει!

Πίτερ...Link

Δεν είναι μυστικό πως η μορφή, η στολή καθώς και ο 'συνοδός' του Link, του πρωταγωνιστή της σειράς Zelda είναι μια 'αντιγραφή' ή έμπνευση από το γνωστό Peter Pan. Αυτό έχει δώσει και το έναυσμα στους οπαδούς να πιστεύουν πως αυτός είναι ο λόγος που ο Link δεν γερνάει ποτέ.

Final Fantasy ή τίποτα

Καμιά φορά πρέπει να είσαι έτοιμος να αποτύχεις. Στην περίπτωση της Squaresoft το Final Fantasy θα ήταν ο τελευταίος της τίτλος. Η εταιρία ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, και αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια. Από εκεί πηγάζει και ο τίτλος του παιχνιδιού που έμελλε να σώσει την εταιρία και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο.

Τέτρις τετράκις εκατομμύρια

Το όνομα Tetris είναι γνωστό σε όλους. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικότερα franchises στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που καθένας οφείλει να διαβάσει για το πως ένα δημιούργημα κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Σοβιετικής ένωσης και να χτίσει πρακτικά μια βιομηχανία, αυτή των κονσολών χειρός. Ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας αφορά και τον δημιουργό. Μόλις το 1996 κατάφερε να πάρει τις πρώτες του εισπράξεις από το παιχνίδι του, καθώς οποιοδήποτε προϊόν δημιουργούταν στη Σοβιετική ένωση, το εκμεταλλευόταν η κυβέρνηση και όχι ο δημιουργός.

Ούτε μια σκάλα;

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως σε ολόκληρο το σύμπαν των παιχνιδιών Fallout και Elder scrolls δεν υπάρχει ούτε μια σκάλα που να μπορεί ο χαρακτήρας μας να ανέβει.

Gordon, εσύ είσαι;

Όταν οι σχεδιαστές της Valve δημιουργούσαν τον κεντρικό τους ήρωα, είχαν καταλήξει σε ένα μοντέλο ενός άντρα με πυκνή γενειάδα και στολή σαν μηχανόβιου. Έτσι, το όνομα του μέχρι τότε ήταν Ivan the Space Biker. Γιατί το άλλαξαν;

Metal Gear Mono

Η 'διαστροφή' με την καλή έννοια του Hideo Κojima είναι γνωστή. Ένα ακόμη παράδειγμα των περίεργων λεπτομερειών που του αρέσει να εισάγει, είναι το εξής. Στο πρώτο Metal Gear Solid, φτάνοντας στην αποστολή με το ελικόπτερο, ο ήρωάς μάς φαίνεται να συνομιλεί με την ομάδα του. Σε εκείνο το σημείο, αν η τηλεόραση μας ήταν μονοφωνική, η ομάδα μας ενημερώνει πως δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε στερεοφωνική τηλεόραση. Η δουλειά θα γίνει και έτσι!

Σύνδρομο... Στοκχόλμης

Και ενώ στη χώρα μας έχουμε ψηφίσει παλιότερα μέχρι και νόμο απαγόρευσης βιντεοπαιχνιδιών στα ίντερνετ καφέ, στη Στοκχόλμη μέρος της σχολικής δραστηριότητας αποτελεί το παιχνίδι Minecraft. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως αναπτύσσεται η δημιουργικότητα του παιδιού και του δίνεται η κατάλληλη ελευθερία και τα εργαλεία να ξεκλειδώσει το μυαλό του. Βέβαια, μιλάμε για μια χώρα με πολύ προοδευτικό σύστημα (αν δεν κάνω λάθος ακόμα και οι φυλακές τους μοιάζουν με ξενοδοχεία).

Resident Evil 4. Ή μήπως όχι;

Το Resident Evil 4 ξεκίνησε από...ατύχημα. Η εταιρία ανάπτυξης είχε προχωρήσει αρκετά όταν συνειδητοποίησε πως δεν ταιριάζει στο ύφος της σειράς το δημιούργημα τους. Οπότε, αποφάσισαν να το μετονομάσουν σε Devil May Cry.

Της φυλακής τα σίδερα

Κι ενώ στη Στοκχόλμη οι φυλακές μοιάζουν με ξενοδοχεία, στην Κίνα οι φυλακισμένοι είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν χρυσό στο Word of Warcraft. Η διοίκηση της εκάστοτε φυλακής πουλάει ύστερα το χρυσό από το παιχνίδι και τον χρησιμοποιεί ή τον μοιράζει στους φύλακες και το προσωπικό.

Sims

Πάντα το είχα απορία, και τελικά μου λύθηκε. Η γλώσσα των Sims είναι μια μίξη 9 πραγματικών γλωσσών. Μεταξύ άλλων, μπλέκονται τα Ουκρανικά με τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Φιλανδικά, τα Ισλανδικά και τα Βελγικά.

Golden Eye multiplayer

Το Goldeneye είναι ένα παιχνίδι σταθμός. Ένα first person shooter που άφησε το στίγμα του στη βιομηχανία. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως το 'πειραματικό' multiplayer κομμάτι του σχεδιάστηκε μέσα σε μόνο έξι εβδομάδες. Οι δημιουργοί δεν πίστευαν πως πρέπει να του δώσουν τη δέουσα σημασία, γιατί μέχρι τότε δεν ήταν διαδεδομένος αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. Φυσικά και έκανε θραύση, κυρίως για την απροβλημάτιστη λειτουργία του και τις αμέτρητες ώρες διασκέδασης.

Αν έχετε κι εσείς κάτι κατά νου, μη διστάσετε να το αναφέρετε στα σχόλια!

Tags: