Ετοιμαστείτε για τα Χριστούγεννα με αυτές τις 10 ταινίες

Φτιάξτε μια ζεστή σοκολάτα και απολαύστε μια ταινία με φίλους
11 Δεκεμβρίου 2019 11:24
Ετοιμαστείτε για τα Χριστούγεννα με αυτές τις 10 ταινίες

Έφτασε λοιπόν η πιο όμορφη -για πολλούς- εποχή του χρόνου. Ο Δεκέμβριος είναι πλέον στο πρώτο του δεκαήμερο, πολλοί έχουν ήδη στολίσει το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο, το μπαλκόνι τους και γενικά το σπίτι τους. Η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει ήδη να μυρίζει μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Οι πρώτες βροχές πέφτουν (εκτός από την Κρήτη δυστυχώς) και γενικά ο χειμώνας έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί αυτές τις γιορτινές μέρες βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν, άλλοι βέβαια μαζεύονται με φίλους σπίτι τους και παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, videogames ή βλέπουν ταινίες. Εγώ σήμερα αφιερώνω αυτό το άρθρο σε εκείνους που μαζεύονται με την παρέα τους, «χουχουλιάζουν» και απολαμβάνουν ταινίες με τα snacks τους και την ζεστή τους σοκολάτα (ή ποτό αν είστε μεγάλα παιδιά).

Μέσα από το εν λόγω κείμενο θέλω να σας δώσω μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για χριστουγεννιάτικες ταινίες είτε νέες είτε παλιές που πιστεύω ταιριάζουν στην περίοδο που διανύουμε. Πριν ξεκινήσω όμως, να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πρίτσκα που έβαλε το λιθαράκι του για τη δημιουργία της λίστας.


Bad Santa (2003)
Κωμωδία, δράμα

Υποψήφια για ένα Golden Globe, η περιπέτεια κωμωδίας του Terry Zwigoff με σεναριογράφους τους Glenn Ficarra και John Requa μας εξιστορεί τη ληστεία που προσπαθούν να κάνουν σε ένα πολυκατάστημα την Παραμονή των Χριστουγέννων ο Willie ντυμένος “Άγιος Βασίλης”, με παρτενέρ τον Marcus, αλλά η μοίρα τους έχει άλλα σχέδια, καθώς κάνουν για φίλο ένα παιδί.

Το cast μεταξύ άλλων πλαισιώνουν οι Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham, Lauren Tom και Bernie Mac.


Home Alone (1990)
Οικογενειακή κωμωδία

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το “Μόνος στο σπίτι”. Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Προσωπικά, είναι η αγαπημένη μου “Χριστουγεννιάτικη” ταινία. Μεγάλωσα με αυτή. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που μαζί με την αδερφή μου βλέπαμε το πρώτο Home Alone πολλές φορές κατά τη διάρκεια των εορτών. Για την ιστορία, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Chris Columbus και το σενάριο ο John Hughes. Ένας οκτάχρονος άτακτος πιτσιρικάς θα πρέπει πάση θυσία να προστατεύσει το σπίτι του από δύο διαρρήκτες, όταν οι γονείς του φεύγουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον ξεχνούν μόνο του στο σπίτι. Αλήθεια τώρα, υπάρχει κάποιος από εσάς που δεν την έχει δει ακόμη;

Το cast μεταξύ άλλων απαρτίζουν οι Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Roberts Blossom, Catherine O'Hara και Angela Goethals.

Να σας υπενθυμίσω κάπου εδώ πως πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινωθεί επίσημα πως το Home Alone θα επιστρέψει με ένα reboot από την Disney.


It's a Wonderful Life (1946)
Οικογενειακή κωμωδία φαντασίας

Υποψήφιο για πέντε χρυσά αγαλματίδια, το “It’s a Wonderful Life θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια μια κλασσική “must”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ταινία. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Frank Capra, ενώ το σενάριο έχει επιμεληθεί ο ίδιος παρέα με τους  Frances Goodrich και Albert Hackett. Η υπόθεση του φιλμ αφορά έναν άγγελο που έρχεται από τον ουρανό στη Γη για να βοηθήσει έναν απεγνωσμένο επιχειρηματία, δείχνοντάς του πως θα ήταν η ζωή χωρίς αυτόν.

Το cast πλαισιώνουν οι James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi και Frank Faylen.


Scrooged (1988)
Κωμωδία φαντασίας

Το Scrooged ήταν υποψήφιο για ένα Oscar και μας λέει την ιστορία ενός εγωιστή, κυνικού ανθρώπου που στοιχειώνεται από τρία πνεύματα την παραμονή των Χριστουγέννων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Richard Donner, καθώς το σενάριο ανέλαβαν οι: Mitch Glazer και Michael O'Donoghue. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι βασισμένο στη νουβέλα του θρυλικού Charles Dickens.

Το cast μεταξύ άλλων απαρτίζεται από τους Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe, John Glover και Bobcat Goldthwait.


Jingle All the Way (1996)
Οικογενειακή κωμωδία

Στο Jingle All the Way ένας πατέρας δεσμεύεται να κάνει δώρο για τα Χριστούγεννα στο γιο του μια φιγούρα ενός Turbo Man. Ωστόσο, κανένα κατάστημα που πηγαίνουν δεν την έχει διαθέσιμη και θα πρέπει δυστυχώς ή ευτυχώς (είναι να μην τάξεις σε παιδί) να γυρίσει όλη την πόλη και να τα βάλει με άλλους πρόθυμους αγοραστές για να την αποκτήσει. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Brian Levant, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Randy Kornfield.

Πρωταγωνιστούν οι Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Phil Hartman, Rita Wilson, Robert Conrad, Martin Mull και Jake Lloyd.


Die Hard (1988)
Περιπέτεια

Πολλοί θα αναρωτιέστε τι κάνει το Die Hard σε αυτή τη λίστα. Θα σας πω. Το 2017 ο σεναριογράφος της ταινίας Steven E. de Souza, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε πως το εν λόγω φιλμ είναι μια ταινία «Χριστουγέννων». Πολλοί φυσικά πήραν θέση λέγοντας πως δεν είναι Χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά ταινία του Bruce Willis! (ναι ήταν χιούμορ). Εγώ θα τη βάλω στη λίστα, είναι δεν είναι, γιατί πιστεύω αξίζει να τη δείτε την εορταστική περίοδο. Στο Die Hard, λοιπόν, ένας αξιωματούχος του NYPD θα προσπαθήσει να σώσει τη σύζυγό του, μαζί με άλλους ομήρους από Γερμανούς τρομοκράτες κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι στο Λος Άντζελες. Σκηνοθέτης του φιλμ είναι ο John McTiernan και σεναριογράφοι οι Steven E. de Souza και Jeb Stuart.

Το cast απαρτίζεται από τους Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson, Paul Gleason, William Atherton και Hart Bochner.


Elf (2003)
Οικογενειακή κωμωδία φαντασίας

Κλασσική ταινία με πρωταγωνιστή τον πολύ αγαπητό-κωμικό Will Ferrell, ο οποίος μεγάλωσε ως ξωτικό (Elf) στο Βόρειο Πόλο, όμως αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψει πως τελικά είναι άνθρωπος και αποφασίζει να ταξιδέψει έως τη Νέα Υόρκη για να βρει τον πραγματικό του πατέρα. Φυσικά, η ταινία εμπεριέχει πολύ γέλιο, αλλά και περιπέτεια. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα, αφού θα περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Παίζουν οι Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart, Edward Asner, Mary Steenburgen και Zooey Deschanel.


Krampus (2015)
Θρίλερ

Δεν μπορούσε να λείπει και ένα θρίλερ από αυτή τη λίστα για τους πιο… τολμηρούς! Φυσικά υπάρχει και εδώ ένα χριστουγεννιάτικο κλίμα, αφού ένα αγόρι που δεν περνάει καλά στις γιορτές καταλάθος κάνει summon έναν δαίμονα στο σπίτι του. Κατά την Ευρωπαϊκή λαογραφία ο Krampus -όπως ονομάζεται και η ταινία- είναι μια ανθρωπόμορφη φιγούρα που είναι μισή «κατσίκα» και μισή δαίμονας με μεγάλα κέρατα. Σκοπός του είναι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να τιμωρεί παιδιά που δεν έχουν και την καλύτερη συμπεριφορά. Το φιλμ είναι αρκετά “lite” για θρίλερ και μπορείτε να το παρακολουθήσετε άνετα και με τους φοβητσιάρηδες της παρέας σας.

Πρόκειται για ταινία με σκηνοθέτη τον Michael Dougherty, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Todd Casey.

Πρωταγωνιστούν οι Emjay Anthony, Adam Scott, Toni Collette, Stefania LaVie Owen, Krista Stadler, Conchata Ferrell, Allison Tolman και David Koechner.


Klaus (2019)
Περιπέτεια κινουμένων σχεδίων

Το Klaus είναι η ολοκαίνουργια animated ταινία του Netflix και μας λέει την ιστορία του Jesper, ενός ταχυδρόμου που διορίζεται σε ένα παγωμένο νησί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Εκεί ανακαλύπτει τον Klaus, έναν μυστηριώδη ξυλουργό που ζει ολομόναχος σε μια καλύβα γεμάτη παιχνίδια. Δε θα σας πω περισσότερα, αλλά πιστεύω αξίζει να επενδύσετε τον πολύτιμο χρόνο σας. Ειδικά αν είστε γονείς μπορείτε να το δείτε με τα παιδιά σας, καθώς είναι και πλήρως μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά. Η ταινία είναι μια δημιουργία του Carlos Martínez López και του Sergio Pablos, ο οποίος μας έχει χαρίσει το "Εγώ, ο Απαισιότατος". Το σενάριο υπογράφουν οι Zach Lewis, Jim Mahoney και Sergio Pablos.

Στην αγγλική έκδοση χαρίζουν τις φωνές τους οι Rashida Jones, Jason Schwartzman, Joan Cusack, J.K. Simmons, Norm MacDonald και Will Sasso.


Edward Scissorhands (Ο Ψαλιδοχέρης) (1990)
Δράμα φαντασίας

Δε δυσκολεύτηκα και πολύ στο να προτείνω αυτήν την ταινία. Ο Ψαλιδοχέρης είναι ίσως η αγαπημένη μου δουλεια του Tim Burton, με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp. Κλασσική ταινία με μπόλικο δράμα, φαντασία και ρομαντισμό. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που να την είδαν και να μην την αγάπησαν. Έχει φοβερή ατμόσφαιρα και μας εξιστορεί τη ζωή ενός όχι και τόσο συνηθισμένου άντρα, ο οποίος έχει ψαλίδια στα χέρια του, ζώντας μόνος. Μια μέρα, λοιπόν, θα συναντήσει μια γυναίκα, η οποία τον «βάζει στη ζωή της». Σκηνοθεσία αλλά και σενάριο υπογράφει ο Tim Burton, μαζί με την Caroline Thompson. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία ήταν υποψήφια και για ένα Όσκαρ.

Το φιλμ απαρτίζεται από ένα λαμπρό cast όπως ο Johnny Depp, η Winona Ryder, η Dianne Wiest, η Anthony Michael Hall, η Kathy Baker και ο Robert Oliveri.


Περιμένουμε ακόμη περισσότερες προτάσεις από εσάς στα σχόλια παρακάτω!