Ξεσκονίζοντας το backlog: Wargroove

Μήνυμα αγάπης προς την Intelligent Systems
05 Δεκεμβρίου 2019 13:30
Ξεσκονίζοντας το backlog: Wargroove

Όταν ανακοινώθηκε το Wargroove ήμουν από αυτούς που νόμιζαν πως η Intelligent Systems ετοίμαζε το επόμενο franchise της στα χνάρια που χάραξε το παιδί της, το οποίο ακούει στο όνομα Advance Wars. Τόσο ίδιο με τον προκάτοχό του, μα και τόσο διαφορετικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά το εικαστικό του, έλεγα. Με έκπληξη λοιπόν αντιλήφθηκα ότι το Wargroove δεν αποτελεί κάποια δημιουργία της πρώτης, μα ένα «γράμμα αγάπης» από την Chucklefish, μια ομάδα ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών από το Λονδίνο, η οποία μας έχει δώσει δήγματα όπως το Starbound που κυκλοφόρησε πίσω στο 2016.

Το εικαστικό που χρησιμοποιεί η εταιρία στις δημιουργίες της είναι κατά βάση η '8-Bit Pixel Art' και βλέποντας κάποιος το Wargroove θα πίστευε ότι πρόκειται για πνευματικό διάδοχο του Advance Wars, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά στο Nintendo GameBoy Advance το 2002 στην Ευρώπη. Και αυτό ακριβώς είναι. Έντεκα χρόνια μετά, λοιπόν, από την τελευταία εμφάνιση του Days of Ruin στο Nintendo DS, έχουμε στα χέρια μας ένα Tactical Turn Based τίτλο, ο οποίος παίρνει την επιτυχημένη συνταγή του πρώτου και πατάει πάνω της, δίνοντας μας ένα δίδυμο αδερφάκι. Είναι όμως αρκετό αυτό;

Όλα ξεκινούν μία βροχερή νύχτα, όπου μέσα από τα μάτια της Sigrid, εισβάλουμε στο κάστρο του Cherrystone με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά. Κατά τη διαδικασία της προσέγγισής μας, μαθαίνουμε ότι ο χαρακτήρας μας πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο vampire της περιοχής Felheim, το οποίο υποκινείτε από τα σχέδια του κυβερνήτη αυτού και necromancer, Valder. Μήνες μετά την εχθροπραξία αυτή και αφού ο πόλεμος μεταξύ των βασιλείων είναι πιο κοντά από ποτέ, γνωρίζουμε το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας. Αυτή δεν είναι άλλη από την κόρη του νεκρού πλέον βασιλιά, την Commander Mercia, νυν βασίλισσα του Cherrystone, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τον απέθαντο στρατό του Felheim.

Η άποψη μου σχετικά με την ιστορία είναι ότι βρίσκετε εκεί απλά για να εξυπηρετεί το σκοπό της, ο οποίος είναι φυσικά το να μας τοποθετήσει για τα καλά στο πεδίο της μάχης. Βέβαια, εκεί που διαφοροποιείτε με αντίστοιχους, μεγαλύτερου βεληνεκούς τίτλους, όπως το alter ego του, είναι το ότι εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον ηρωικής φαντασίας, το οποίο έχει να προσφέρει, όλα όσα περιμένει να δει κάποιος από το είδος, όπως ιππότες, μάγους, δράκους και κάθε λογής μαγικά πλάσματα. Αυτό παράλληλα δεν πρέπει να μας αγχώνει και για το ύφος του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι το Wargroove χρησιμοποιεί 8-Bit αισθητική, προσδίδει ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο σε συνάρτηση με τους διαλόγους και τις πράξεις των χαρακτήρων, δίνει την αίσθηση ότι κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και μονοπάτια. Ο τίτλος, λοιπόν, φαίνεται ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι καταντά γελοίος, καθώς σέβεται πάνω απ‘ όλα το πρωτεύον υλικό.

Η μάχη λοιπόν εξελίσσεται ανάμεσα σε τέσσερα στρατεύματα, όπου το κάθε ένα έχει τις μονάδες του, είτε πρόκειται για απλούς στρατιώτες και ιπτάμενα πλάσματα, όπως δράκους για τις εναέριες επιθέσεις, είτε για πολεμικά σκάφη και χελώνες για τις υποθαλάσσιες αναμετρήσεις.

Κάθε χαρακτήρας και μονάδα έχει σχεδιαστεί με όρεξη και μεράκι. Παρόλο που πέραν των κεντρικών στρατηγών, τα υπόλοιπα μοντέλα εχθρών και συμμάχων δε διαφέρουν ιδιαίτερα οπτικά, προσδίδουν ένα χαρακτήρα μοναδικότητας, όντας «ντυμένα» στα χρώματα και στο είδος της παράταξης που ανήκουν. Για παράδειγμα, το μοντέλο του απλού στρατιώτη από το βασίλειο του Cherrystone, μπορεί να κρατάει τον ίδιο εξοπλισμό με τον στρατιώτη της φυλής Floran ή του Felheim, αλλά διαφέρουν κατά πολύ στο παρουσιαστικό τους, όντας διαφορετικά πλάσματα.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το είδος, θα γνωρίζουν ότι όπως ο στρατός μας, έτσι και του αντιπάλου, τοποθετείτε σε στρατηγικά μέρη μέσα σε ένα χάρτη, ο οποίος ανάλογα με τις περιστάσεις διαφοροποιείτε. Θα δούμε τις αναμετρήσεις μας να λαμβάνουν μέρος λίγο πολύ σε όλες τις εποχές, μέσα από τους χάρτες του τίτλου οι οποίοι θα εναλλάσσονται από καλοκαιρινά δάση και χειμερινά τοπία, μέχρι και σε ξεραμένους από το νερό τόπους και θαλάσσια βασίλεια.

Το σύστημα μάχης δε διαφέρει σε τίποτα πρακτικά με τα υπόλοιπα tactical games της αγοράς. Τοποθετείς τον χαρακτήρα σου σε σημεία μέσα στο χάρτη και ο εχθρός θα πρέπει να είναι εντός του επιθετικού σου πεδίου, για να τον εξαλείψεις. Η μετακίνηση του χαρακτήρα μας πραγματοποιείτε μέσα από ένα συγκεκριμένο μηχανισμό κίνησης, ο οποίος χρησιμοποιεί τα «κουτάκια» ενός σχεδιαστικά «τετραγωνικού» περιβάλλοντος κίνησης. Η κάθε μονάδα μας καλύπτει συγκεκριμένο αριθμό τετραγώνων στην κίνηση και διαφορετικό αριθμό στην επίθεση.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο πάρα πάνω μηχανισμός στους νέους του είδους, θα δώσω ένα παράδειγμα. Όσο έχουμε στην κατοχή μας έναν απλό στρατιώτη, ο «αριθμός των τετραγώνων κίνησης» δε μπορεί να ξεπεράσει για παράδειγμα τα πέντε. Ομοίως, η επίθεση αυτού είναι δυνατό να εκτελεστεί μέσα σε αυτό το εύρος κίνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας τοξότης, μπορεί να έχει εύρος κίνησης πέντε βήματα, αλλά η επίθεση του μπορεί να φτάσει τα επτά, όντας χρήστης τόξου. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και το δικό του είδος επίθεσης. Με έναν εύκολο υπολογισμό, αν αναλογιστούμε ότι οι μονάδες ξεπερνούν τις δεκαεννέα και με τους στρατηγούς να φτάνουν τους δώδεκα, μπορούμε να αντιληφθούμε το βάθος που μπορεί να προσφέρει μία μάχη, σε συνδυασμό με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Πράγματα όπως το σημείο που θα δώσουμε μία μάχη, είναι καθοριστικά για την εξέλιξη αυτής. Η απόφαση μας να επιτεθούμε με το χαρακτήρα μας τοποθετημένο σε ένα δασύλλιο αντί σε έναν ανοικτό χώρο, εκτεθειμένοι από κάθε επίθεση, είναι μια στρατηγική απόφαση η οποία θα μας προσφέρει αυξημένη άμυνα στην περίπτωση επίθεσης του εχθρού.  Εκτός αυτού, κατά την προσέγγισή μας σε μία εχθρική μονάδα, εμφανίζεται το ποσοστό επίθεσης που θα προξενήσουμε στον εχθρό, όπως και το ποσοστό επίθεσης που θα λάβουμε από αυτόν. Αυτό το ποσοστό αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επιθέσεις των λογχοφόρων είναι αποτελεσματικότερες έναντι των στρατιωτών που κραδαίνουν σπαθιά, οπότε και το ποσοστό επίθεσης θα αυξηθεί. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε μονάδα που εμφανίζεται στον τίτλο, οπότε η κάθε κίνηση που κάνουμε μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για τον αντίπαλο, εάν αυτή συνδυαστεί όπως είπα με τις κατάλληλες συνθήκες. Ευχάριστη προσθήκη αποτελούν τα critical hits, τα οποία ενεργοποιούνται όταν οι κινήσεις των χαρακτήρων μας το επιτρέπουν, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των εχθρών, εάν φυσικά αυτό εκμεταλλευτεί σωστά από μέρους μας.

Τέλος, ευχάριστη προσθήκη στο campaign αποτελούν τα δύο επιπλέον modes του τίτλου, το Puzzle και το Arcade. Στην πρώτη περίπτωση, λαμβάνουμε μέρος σε μία μάχη όπου πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα γύρο, με τη νίκη από τη μεριά μας να θεωρείτε δεδομένη. Το Arcade mode από την άλλη μπορεί να γίνει διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κεφαλαίου του campaign. Στην ουσία, τοποθετούμαστε μέσα σε χάρτες όπου επιλέγουμε έναν από τους δώδεκα commanders, με σκοπό την νίκη μας σε πέντε μάχες, για την αναζήτηση ενός μυστηριώδους όπλου.


Συνοψίζοντας...

Το Wargroove αποτελεί ένα γράμμα αγάπης από την Chucklefish προς όλους όσους αγάπησαν το πόνημα της Intelligent Systems. Μας παρουσιάζει μέσα από τη δική της οπτική, ένα επιτυχημένο franchise και μας δείχνει τι μπορεί να κάνει κάποιος, όταν δε μπορεί να περιμένει το επόμενο Advanced Wars. Είναι ένας κλώνος του; Φυσικά. Έχει όμως κάποιες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά το εικαστικό και ορισμένες ιδέες που δίνουν τη φρεσκάδα του νέου! Και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει τόσο όμορφο και συνάμα μοναδικό.

Tags: