Ξεσκονίζοντας το backlog: Hollow Knight

Αφιέρωμα στον εξαιρετικό metroidvania τίτλο
13 Νοεμβρίου 2019 11:41
Ξεσκονίζοντας το backlog: Hollow Knight

Έβρισκα πάντα μεγάλη αναγνωστική αξία σε αφιερώματα παιχνιδιών του παρελθόντος, κοντινού ή και μακρινού, γιατί με κάνουν να τα βλέπω από μία διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς το άγχος της κυκλοφορίας, των αυστηρών ημερομηνιών, του όποιου hype μπορεί να κουβαλάει ο τίτλος κλπ. Γράφεις -ή διαβάζεις- πολύ πιο χαλαρά για κάτι που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, έχουν ακουστεί πολλές απόψεις ώστε να υπάρχει ένας υγιής μέσος όρος/δείκτης ποιότητας για το παιχνίδι και φυσικά δίνεις την ευκαιρία να το γνωρίσουν όσοι το έχασαν και να το θυμηθούν όσοι το έχουν παίξει ώστε να ανταλλάξουμε όλοι μαζί εμπειρίες επ’ αυτού.

Σήμερα, λοιπόν, θα θυμηθούμε το εξαιρετικό Hollow Knight, τον metroidvania 2D platform τίτλο της Team Cherry που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017 μέσα από την crowd funding πλατφόρμα του Kickstarter. Να υπενθυμίσω ότι το παρόν άρθρο είναι αφιέρωμα και όχι review, επομένως δεν καλύπτονται εκτενώς όλες οι πτυχές του τίτλου. Αν η ώρα το επιτρέπει, κάντε έναν καφέ, βάλτε αυτό το κομμάτι να παίζει στο background κι ελάτε να ταξιδέψουμε στη χώρα των εντόμων, το αφιλόξενο Hallownest όπου ένας μυστηριώδης ιππότης φτάνει με σκοπό να ανακαλύψει τα σκοτεινά μυστικά της. Το κείμενο ΔΕΝ περιέχει story spoilers για το παιχνίδι.

Το Hollow Knight έχει μία κλασσικότατη metroidvania δομή, ενώ δανείζεται μηχανισμούς από τα Super Metroid, Castlevania: Symphony of the Night, Zelda 2, αλλά και τα παιχνίδια της σειράς Dark Souls. Το backtracking στοιχείο είναι πολύ έντονο και εξυπηρετεί την εξέλιξη της ιστορίας του παιχνιδιού καθώς δένει πολύ όμορφα τις περιοχές μεταξύ τους και δίνει την αίσθηση ενός καλοσχεδιασμένου κόσμου γεμάτου με πράγματα να ανακαλύψεις σε κάθε γωνία.

Ο χάρτης του Hollow Knight είναι τεράστιος, έχει μυστικά περάσματα, NPCs, bosses, lore και power ups κρυμμένα παντού και προκαλεί με ένα μοναδικό και έξυπνο τρόπο τον παίκτη να τα ανακαλύψει. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα σημείο ενδιαφέροντος, το παιχνίδι σας δίνει μέσα από τα περιβάλλοντα και τη μουσική του την ένδειξη ότι εδώ υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε. Θα συναντήσετε ψηλά σημεία ή δηλητηριώδη νερά που εξ’ αρχής δεν μπορείτε να φτάσετε ή αντίστοιχα να κολυμπήσετε αλλά βλέπετε ότι οδηγούν σε νέους δρόμους κι έτσι το παιχνίδι σας προετοιμάζει από νωρίς για το περιεχόμενο που θα ξεκλειδώσετε.

Κάθε περιοχή αποτελείται από μοναδικά περιβάλλοντα και μηχανισμούς που δεν επαναλαμβάνονται πουθενά αλλού και συχνά θα συναντάτε εικαστικές αλλαγές στα περιβάλλοντα που “μαρτυρούν” κοντινά περάσματα σε άλλες περιοχές. Όλες οι περιοχές συνδέονται με άλλες γειτονικές και η ανακάλυψη μιας νέας περιοχής δίνει ένα υπέροχο συναίσθημα ολοκλήρωσης και προόδου στον παίκτη. Ο χάρτης κάθε περιοχής δεν σας δίνεται εξ’ αρχής, αλλά θα πρέπει να τον βρείτε μόνοι σας (δε θέλω να πω περισσότερα πάνω σε αυτό).

Αυτό κάνει την περιήγηση στα αχαρτογράφητα μονοπάτια κάθε περιοχής δύσκολη και ταυτόχρονα προσδίδει ένα συναίσθημα φόβου για το άγνωστο. Στον κόσμο του παιχνιδιού θα συναντήσετε αμέτρητα NPCs, κάθε ένα με τη δική του ιστορία, κάποια από τα οποία μάλιστα ανοίγουν μοναδικά questlines. Όπου δεν υπάρχουν NPCs ο χάρτης γεμίζει με εχθρούς που πρέπει να πολεμήσετε.

Ανάμεσά τους θα βρείτε και περισσότερα από 40 μοναδικά boss fights που θα τεστάρουν τις ικανότητές σας μιας και πρόκειται για μεγάλης δυσκολίας μάχες στο στυλ που γνωρίσαμε μέσα από τη Souls σειρά. Αν πεθάνετε κάπου πρέπει να γυρίσετε στο σημείο εκείνο και να πολεμήσετε τη σκιά σας, ώστε να πάρετε πίσω τα χρήματα που χάσατε. Απαραίτητα για τις μάχες είναι τα charms που είτε αγοράζετε είτε ανακαλύπτετε κρυμμένα σε όλο το χάρτη και σας δίνουν ξεχωριστές ικανότητες. Τα controls, το movement, το jump και οι επιθέσεις είναι όλα καλοδουλεμένα, ακριβή και στιβαρά, με πληθώρα κινήσεων που όμως δεν δίνονται στο πιάτο και θα πρέπει να τις ανακαλύψει ο παίκτης μόνος του.

Τέλος, ο οπτικοακουστικός τομέας, η αισθητική και η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι ασύλληπτης ποιότητας, με τα περιβάλλοντα, τη μουσική και τα ambient να αλλάζουν σταδιακά όσο πλησιάζετε σε άλλη περιοχή. Σε συνδυασμό με τους μοναδικούς εχθρούς και τους ιδιαίτερους μηχανισμούς κάθε περιοχής νιώθετε ότι παίζετε συνέχεια διαφορετικό παιχνίδι που όμως αποτελεί –όπως κι εσείς οι ίδιοι- κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Αν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από το παιχνίδι αυτό καθεαυτό, είναι η ιστορία που θέλει αυτό το αριστούργημα να έχει φτιαχτεί από μία ομάδα τεσσάρων ατόμων που σίγουρα αξίζει και θα πρότεινα να την ψάξετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της Kickstarter καμπάνιας και την κυκλοφορία του παιχνιδιού οι δημιουργοί του αποφάσισαν να δώσουν τέσσερα δωρεάν DLC τα δύο από τα οποία μάλιστα δεν ήταν προγραμματισμένα για κυκλοφορία.

Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε το πλήρες πακέτο του Hollow Knight σε τιμή που για τις 80+ ώρες που προσφέρει (για completionists) είναι να γελάμε και να κλαίμε ταυτόχρονα. Και αν και δεν είναι αυτός ο σκοπός του κειμένου, το προτείνω ανεπιφύλακτα για κάθε συλλογή, κάθε gamer, κάθε ηλικίας.