Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9

Οι πρωταγωνιστές του MWC 2015
02 Μαρτίου 2015 13:31
Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9

Το Mobile World Congress είναι ένα τεράστιο event που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και διαρκεί πέντε ημέρες. Εκεί δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις εταιρίες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, πάντα στον τομέα των mobile. Πρωταγωνιστές στο φετινό MWC είναι η HTC και η Samsung, οι οποίες παρουσίασαν τις νέες ναυαρχίδες τους. Υπήρξε ένα πόλεμος από διαρροές και λεπτομέρειες για τα κινητά, πριν την επίσημη ανακοίνωση τους, αφήνοντας πολύ λίγα κρυφά στον καταναλωτή. Το hype αυξήθηκε κατακόρυφα και για τις δύο συσκευές και από νωρίς φάνηκε πως θα κονταροχτυπηθούν για τα μάτια του καταναλωτή. Η Samsung ήθελε να αλλάξει πραγματικά τη συσκευή με το “Project Zero”, σβήνοντας τα λάθη του Galaxy S5. Η HTC ήθελε να συνεχίσει την ανοδική πορεία της αποφεύγοντας περιττά ρίσκα. Ποια κέρδισε, όμως, τις εντυπώσεις;

Ποιος έκλεψε την παράσταση;

Από πλευράς παρουσίασης, προσωπικά πιστεύω πως η Samsung είναι η κερδισμένη καθώς το event είχε μια δόση glamour που μόνο η Apple μάς έχει συνηθίσει. Η HTC περιορίστηκε σε ένα απλό stage με φτωχό φωτισμό, ενώ η Samsung έκανε οθόνη όλη την περίμετρο των θεατών και στη σκηνή οι CEO και οι διευθυντές τμημάτων, παρέλασαν με το στυλ που είχαμε συνηθίσει με τον αείμνηστο Steve Jobs.

Ποιο είναι πιο δυνατό;

Στους επεξεργαστές η σύγκριση είναι σχεδόν αδύνατη. Επειδή δε θέλω να παραθέσω benchmarks, αλλά θέλω να περιμένω τις αποδόσεις σε πραγματικές συνθήκες χρήσης, θα αναφέρω απλά πως το M9 έρχεται με τον 64-bit οκταπύρηνο Snapdragon 810, ένας πανίσχυρος επεξεργαστής, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν όλες οι φετινές ναυαρχίδες. Στη Samsung πήραν το ρίσκο και ενσωμάτωσαν το δικό τους 64-bit οκταπύρηνο Exynos 7420. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Exynos είναι ο πρώτος mobile επεξεργαστής που δημιουργείται στα 14nm, που θεωρητικά τουλάχιστον θα είναι καλύτερος από τον προκάτοχό του. Και τα δύο τηλέφωνα έρχονται με 3GB RAM, εδώ όμως η Samsung έχει το προβάδισμα καθώς η RAM είναι DDR4, 80% ισχυρότερη από τη DDR3 που έχει το M9. Συνολικά στην ταχύτητα, νομίζω πως το S6 θα έχει ένα μικρό προβάδισμα, μένει όμως να το δούμε στην πράξη, καθώς το software θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας σε αυτό και θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Ποιο είναι πιο όμορφο;

Η HTC δεν πήρε ρίσκα και έτσι το M9 μοιάζει εξαιρετικά με το περσινό M8. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού το M8 είχε τύχει μεγάλης αποδοχής για το σχεδιασμό του από τους καταναλωτές. Το μεταλλικό Unibody στοιχείο φαίνεται πως θέλησε να υιοθετήσει και η Samsung και μετά τη γκρίνια για το design του Galaxy S5, είπε να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Γυαλί και μέταλλο, λοιπόν, για το S6, ενώ το S6 Edge ενσωματώνει και δύο edge οθόνες δεξιά και αριστερά της κεντρικής, δείχνοντας πως η Samsung πιστεύει στην edge τεχνολογία. Η premium αίσθηση ήρθε με μερικές απώλειες όμως, όπως η αποσπώμενη μπαταρία και η microSD κάρτα, χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν πλέον. Η Samsung μάλλον πρέπει να αφαιρέσει τις διαφημίσεις που κορόιδευαν τους “wall-huggersApple χρήστες και αυτές που έδειχναν πόσο εύκολα άλλαζες μπαταρία στα Galaxy. Καλώς ή κακώς ήταν ένα selling point για τη Samsung, το οποίο εγκατέλειψε και σίγουρα θα εισπράξει αρνητική κριτική για αυτό. Τώρα ποιο είναι ποιο όμορφο; Η ομορφιά είναι υποκειμενική, οπότε αφήνω εσάς να το αποφασίσετε.

Ποιο έχει την καλύτερη οθόνη;

Είπαμε, η HTC δεν πήρε ρίσκα και διάλεξε ανάλυση Full HD για την 5 ιντσών οθόνη του M9, βελτιωμένη όμως στην LCD τεχνολογία για πλούσια χρώματα και με μεγαλύτερη αντίθεση. Η Samsung έκανε το επόμενο βήμα και μετά τη FHD του S5 έχουμε 2K οθόνη στις 5.1 ίντσες, τόσο στο S6 όσο και στο S6 Edge, ενώ η φωτεινότητα αγγίζει τα 600nits για πιο άνετη χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Οι οθόνες είναι το δυνατό σημείο της Samsung και οι Super Amoled οθόνες την έχουν βάλει στην κορυφή της βιομηχανίας. Η μόνη ένσταση που έχω, ή μάλλον απορία, είναι η διάρκεια της μπαταρίας με αυτή την υψηλή ανάλυση.

Ποιο έχει την καλύτερη κάμερα;

Εδώ η HTC έμαθε το μάθημά της και παράτησε τα UltraPixel για μια δυνατή 20MP κάμερα, κρατώντας τα UltraPixel μόνο στην εμπρόσθια κάμερα. Τα πρώτα δείγματα φαίνεται πως ικανοποιούν τους χρήστες από πλευράς απόδοσης της φωτογραφικής. Η Samsung ακολούθησε τη λογική πως τα MegaPixels δεν είναι τα πάντα και ενώ έμεινε στα 16MP, φρόντισε να βελτιώσει σε άλλους τομείς την κάμερα. Όπως με μεγάλη περηφάνια επέδειξε κατά την παρουσίαση, το S6 με το φακό του f/1.9 μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πολύ καλύτερα από το iPhone 6 Plus. Η κάμερα του S6 ξεχωρίζει και λόγω του Optical Image Stabilization, σημαντική τεχνολογία που για κάποιο λόγο η HTC αποφάσισε να μη συμπεριλάβει. Επίσης η κάμερα του S6 μπορεί να καταγράψει ενώ είναι κλειδωμένο το τηλέφωνο, σε 0.7secs, πατώντας 2 φορές το home button.

Ποιο έχει την καλύτερη μπαταρία;

Το M9 φαίνεται να έχει το προβάδισμα με 2800mAh, έναντι 2550mAh του S6. Η HTC ανέβηκε από τα 2600mAh του M8, ενώ η Smasung έπεσε από τα 2800mAh του S5. Σίγουρα το λογισμικό έχει τον πρώτο λόγο στην κατανάλωση της μπαταρίας και για να κρίνουμε ποιο είναι καλύτερο πρέπει να περιμένουμε συνθήκες πραγματικής χρήσης. Αλλά κάτι μου λέει πως το S6 με μικρότερη μπαταρία και μεγαλύτερης ανάλυσης οθόνη από το M9, δε θα μπορέσει να το φτάσει στη διάρκεια ζωής. Εξάλλου η Samsung επένδυσε περισσότερο φέτος στο fast charge (10 λεπτά φόρτισης δίνουν 4 ώρες χρήσης, ενώ πλήρης φόρτιση από 0% στο 100% έρχεται στο μισό χρόνο του iPhone 6) και στην ασύρματη φόρτιση.

Ποιο έχει το καλύτερο software;

Και τα δύο βασίζονται στο Android 5.0 Lollipop. Το M9 έρχεται με το ανανεωμένο Sense 7. Κακά τα ψέματα, όποιος είχε ή έχει HTC αναγνωρίζει το Sense ως το κορυφαίο skin σε Android. Από την άλλη η Samsung έχει παράδοση στο “κακό” κατά κοινή ομολογία TouchWiz. Φέτος υπόσχεται μεγάλες αλλαγές με το νέο UI, καθώς θα είναι πολύ πιο ελαφρύ, με λιγότερο bloatware. Θα μου επιτρέψετε να περιμένω να το δω με μάτια μου. Και οι δύο συσκευές πάντως μέχρι τώρα, φαίνονται εξαιρετικά γρήγορες, χωρίς κολλήματα και χωρίς να μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια, τουλάχιστον από τα videos που έχουμε δει.

Άλλα χαρακτηριστικά

Το M9 έρχεται με βελτιωμένα τα ήδη υπέροχα BoomSound ηχεία που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της συσκευής και έχουν δυνατότητα virtual surround 5.1 από την Dolby. To S6 έρχεται με βελτιωμένο fingerprint scanner, το οποίο πλέον δε χρειάζεται swipe και λειτουργεί στα πρότυπα του TouchID.

Τελικά, ποιο είναι καλύτερο;

Νομίζω πως η Samsung κερδίζει στις λεπτομέρειες. Η μόνη εμφανής διαφορά μεταξύ των δύο είναι η οθόνη. Είμαι σίγουρος πως στη χρήση δε θα υπάρχουν εμφανείς διαφορές και δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να μετανιώσει κάποιος την αγορά του μεταξύ των δύο κινητών. Στην τελική αξία τους, μένει να δούμε και την τιμή, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί για καμιά από τις δύο συσκευές. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά, νομίζω πως είναι εύκολο να γείρει η πλάστιγγα προς το φθηνότερο μοντέλο. Θα με ενδιέφερε να διαβάσω τις απόψεις σας στα σχόλια για τις δύο ναυαρχίδες. Σε ποια σημεία επικροτείτε και σε ποια κατακρίνετε τις δύο εταιρίες; Ποιο από τα δύο smartphones θα αγοράζατε;

Tags: