Πως η Microsoft γίνεται ξανά συναρπαστική

Και η Apple το ακριβώς αντίθετο…
22 Ιανουαρίου 2015 06:17
Πως η Microsoft γίνεται ξανά συναρπαστική

Η αρχή του 21ου αιώνα έφερε τεράστιες και ίσως ολοκληρωτικές αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας και στο πως ερχόμαστε σε επαφή με αυτή. Η επανάσταση που έφεραν τα tablets και τα smartphones μάς έχουν οδηγήσει σε ένα πλήρως μεταβαλλόμενο κλίμα, το οποίο προσπαθούν συνεχώς να κυριαρχήσουν διάφορες εταιρίες. Μία από αυτές είναι η Microsoft, η οποία ολοκλήρωσε την παρουσίασή της για τα μελλοντικά προϊόντα της εχθές το βράδυ. Οι ανακοινώσεις της εταιρίας του Redmond μού τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή και με ξάφνιασαν απροσδόκητα. Εκεί που εντυπωσιάστηκα πραγματικά, όμως, ήταν όταν κατάλαβα πως ξαφνικά η Microsoft έγινε ξανά συναρπαστική. Και όταν λέω συναρπαστική, εννοώ πως αξίζει επιτέλους ξανά να παρακολουθήσει κάποιος στενά την εταιρία. Για αυτό το λόγο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου σχετικά με αυτό.

Από το 2000 και μετά, η Apple ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρίες για να παρακολουθήσει κανείς. Τα νερά της μουσικής βιομηχανίας ταρακουνήθηκαν με το iPod και το iTunes Store, η αλλαγή στο design των Macbook επαναπροσδιόρισε τον σχεδιασμό των laptops, τα smartphones έγιναν mainstream με τη κυκλοφορία του iPhone και τα tablets έγιναν mainstream και αυτά με τη βοήθεια του iPad. Από όπου και αν το δει κανείς, η Apple ήταν τρομερά ενεργή μέχρι και το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας. Βέβαια, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια πολλοί έχουν κατηγορήσει την Apple για έλλειψη επαναστατικών χαρακτηριστικών στα προϊόντα της ή ακόμα και για το γεγονός πως αρνούταν να αυξήσει το μέγεθος της οθόνης του iPhone, κάτι το οποίο πλέον διορθώθηκε. Βέβαια, αυτό που όλοι αμφισβητούν ακόμα είναι αν ο Tim Cook θα καταφέρει να γείρει τη ζυγαριά προς το μέρος του μετά το γιγαντιαίο βάρος που άφησε ο θάνατος του Steve Jobs. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της σταδιακής έλλειψης ενδιαφέροντος είναι το Apple Watch, το οποίο παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όντως θα φέρει κάτι επαναστατικό, ήδη δείχνει πως η εταιρία δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της σε αυτό το προϊόν.

Πλέον, πιστεύω πως η Apple γίνεται σιγά-σιγά η Microsoft της δεκαετίας του 2000. Δεν προσπαθεί να καινοτομήσει, τα έσοδά της είναι υγιέστατα και το brand της είναι πιο αναγνωρίσιμο από ποτέ. Φυσικά, η καινοτομία δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η Apple έχει σίγουρα τα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να φέρει ακόμα περισσότερα επαναστατικά προϊόντα στο μέλλον. Το πρόβλημα έγκειται στο πόσο η ίδια θέλει να ρισκάρει και αν τα κορυφαία στελέχη της (Tim Cook, Jonathan Ive κ.α) αποφάσισαν να επαναπαυτούν στις δάφνες τους ή όχι.

Σε αντίθεση με την Apple, η δεκαετία του 2000 βρήκε την Microsoft σε ένα όχι και τόσο ήπιο μονοπάτι προσπαθώντας να διορθώσει αρκετά προβλήματα με τα Windows Vista, τον Internet Explorer και τα Windows Mobile. Εκτός από το Xbox 360 που ήταν το μοναδικό project που σημείωσε πρωτοφανής επιτυχία, όλα τα υπόλοιπα (Ultra-mobile PCs, HailStorm project κ.α) ήταν απόδειξη πως η δεκαετία του 2000 ήταν γεμάτη γκρεμισμένα όνειρα για την Microsoft. Η εταιρία του Redmond είχε ένα φιλόδοξο όραμα αλλά η εκτέλεση του δεν έφτασε ποτέ το ⅓ του μεγέθους αυτού του οράματος.

Από την ημέρα που ο Satya Nadella ανέλαβε καθήκοντα CEO, η Microsoft έχει εισχωρήσει και έχει αναλάβει ενεργό δράση σε ένα απρόσμενα μεγάλο αριθμό από projects. Η συνέντευξη Τύπου της εταιρίας που έλαβε χώρα χθες μας παρουσίασε ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, την μετάβαση στην cloud εποχή, το streaming παιχνιδιών από οποιοδήποτε Windows PC σε tablet, την ενσωμάτωση της Cortana στα Windows 10 και, φυσικά, το Hololens. Τα παραπάνω δείχνουν την όρεξη της Microsoft να δημιουργήσει, με μεγαλύτερο πρωταγωνιστή το Hololens.

Ο τρίτος παίκτης σε όλο αυτό το παιχνίδι της τεχνολογικής καινοτομίας είναι η Google. Η εταιρία των Larry Page και Sergey Brin δεν έχει σταματήσει καθόλου τη συνεχή προσπάθεια της για την κυκλοφορία νέων και συναρπαστικών προϊόντων. Από το Project Ara μέχρι και το Project Loon, η Google βρίσκεται σε ένα αδιάλειπτο κύκλο ενδιαφέρουσων ιδεών. Βέβαια, η Google θα έλεγα πως ακολουθεί ένα δικό της δρόμο αλλά παραμένει ένας τεχνολογικός γίγαντας που επηρεάζει τις κινήσεις, τόσο της Apple, όσο και της Microsoft.

Προσωπικά, πιστεύω πως η νοοτροπία ενός ηγέτη μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως ένα ζωτικής σημασίας προτέρημα και πολλές φορές είναι αυτό που πρέπει να είναι όσο πιο ανοιχτής φιλοσοφίας γίνεται. "Ήθος ανθρώπω δαίμων" έλεγε κάποτε ο Ηράκλειτος και είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει πάντα να επενδύουν οι εταιρίες. Η Microsoft δείχνει πως ίσως να έκανε μία σωστή επιλογή με τον Satya Nadella στο τιμόνι.

Ας ελπίσουμε πως θα δούμε εκπληκτικά πράγματα στο άμεσο μέλλον. Αν χάσατε την παρουσίαση της Microsoft, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις πολλές και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της εταιρίας εδώ.

Πηγή: Engadget

Tags: