Halo 5: Guardians Multiplayer beta - Preview

Η μοντερνοποίηση του παλιού καλού Halo
19 Ιανουαρίου 2015 00:22
Halo 5: Guardians Multiplayer beta - Preview

Κάποια παιχνίδια δε μπορούν να κριθούν εξ’ ολοκλήρου από το multiplayer που κουβαλούν, διότι λίγα μπορούν να ισχυριστούν ότι το online τους είναι καλό και ότι κρατάει τον παίκτη μήνες μετά το λανσάρισμα του. Στην περίπτωση του Halo, το multiplayer του ήταν το 50% της εμπειρίας και σαν ένα παλιό και γευστικό κρασί, η γεύση του δε χαλούσε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η βασική φόρμουλα που το Halo στηρίζει το multiplayer του, είναι παλιά, αλλά ευτυχώς ακόμη δουλεύει. Άλλοι θα πουν ότι το παιχνίδι έχει κουράσει στον τομέα του και για να λέμε και την αλήθεια, δεν έχουν και άδικο. Πέραν των αλλαγών που υπέστη στο Halo: Reach και ακόμη περισσότερο στο Halo 4, το online παρέμενε, στη βάση του, ίδιο.

Η περίπτωση του multiplayer του Halo 4 αν και η πιο βελτιωμένη από την τελευταία φορά που η Bungie ασχολήθηκε, δέχθηκε αρκετή κριτική για τις αποφάσεις που πήρε η 343 σχετικά με τα armor abilities. Ενώ μου άρεσε το multiplayer του Halo 4 δε μπορώ να πω ότι με τράβηξε τόσο όσο θα περίμενα. Ίσως γιατί, εν τέλει, δεν εξελίχθηκε τόσο από το Reach, όσο το Reach από το Halo 3. Με τον ερχομό του Halo 5: Guardians, λοιπόν, να φαίνεται στον ορίζοντα, η 343 Industries πήρε μια θαρραλέα απόφαση να εξελίξει τη σειρά. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν ξεκινούσε από τα θεμέλια. Η beta του Halo 5 αντιπροσωπεύει το όραμα της 343 Industries για την νέα γενιά του multiplayer, η οποία συνάδει με τα e-sports. Για αυτό, ο ρυθμός στο Halo 5 ανέβηκε κατακόρυφα, τόσο που ήταν σαν να έπαιζα το Halo 4 σε "x2" ταχύτητα. Δεν το λέω για να τρομάξετε, απλά δείτε το σαν μια προειδοποίηση σε περίπτωση που οι πρώτες 2-3 ώρες στο Halo 5 σας φανούν εντελώς "ξένες". Τουλάχιστον εγώ, χρειάστηκε αρκετή ώρα μέχρι να προσαρμοστώ και δεν έφταιγε μόνο το ότι η αίσθηση του gameplay είναι βελτιωμένη και με τον δικό της νέο χαρακτήρα (πιστός πάντα στο “Halo” του πράγματος), αλλά και το control scheme.

Οι λόγοι που άλλαξε ριζικά το control scheme του Halo 5 είναι γιατί έπρεπε να προσαρμοστεί στην απόφαση της 343 να αφαιρέσει τα armor abilities του Halo 4 και να τα ενσωματώσει στις νέες στολές των Spartans, ώστε να γίνουν βασική προέκταση του gameplay. Οι Spartans πλέον έχουν ενσωματωμένο jetpack, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν χρήση των thrusters ώστε να πραγματοποιούν dodge όπως είδαμε στα Titanfall και CoD: Advanced Warfare, το λεγόμενο Spartan charge, να σκαρφαλώνουν σε ψηλότερα σημεία,  να μένουν για παραπάνω ώρα στον αέρα,  να κάνουν το λεγόμενο ground and pound και, τέλος, να τρέχουν αδιάκοπα. Το τελευταίο είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, εφόσον πετύχει, καθώς σας δίνει one-hit kill αλλά σας αφήνει εκτεθειμένους για αρκετή ώρα στον αέρα.

Ακόμη μια πολύ σημαντική αλλαγή αφορά την πανοπλία και τη φόρτισή της όταν δέχεστε πυρά. Σε περίπτωση που τρέχετε, δηλαδή σχεδόν όλη την ώρα, και η πανοπλία έχει δεχτεί αρκετό damage, θα πρέπει να σταματήσετε για να γεμίσει πάλι, με λίγα δεύτερα καθυστέρηση. Ουσιαστικά, αυτό βοηθά στο να εξισορροπηθούν όλα τα νέα abilities καθώς με αυτά μπορείτε πλέον να γλιτώσετε ευκολότερα από μια σύγκρουση. Αν δηλαδή τρέχετέ σαν τα...κοτόπουλα στην πίστα με την πανοπλία σας στο κόκκινο, το πιο πιθανό είναι να σας εξοντώσουν, οπότε το πιο συνετό πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε κάλυψη περπατώντας. Σίγουρα, ακούγεται παράξενο και στην πράξη αρχικά θα σας φανεί έτσι, όμως μόλις το συνηθίσετε, όπως και όλα όσα εκπροσωπουν τη νέα γενιά του online Halo, θα μπείτε στο κλίμα και δύσκολα θα πατήσετε το "quit".

Έχοντας εξουδετερώσει τα armor abilities, σειρά είχαν τα loadouts. Κάθε match type έχει πλέον το δικό του προκαθορισμένο loadout (συνήθως AR και Magnum) και τα υπόλοιπα όπλα δίνονται, είτε ως power weapons, είτε διασκορπισμένα στο χάρτη. Ο παράγοντας “power weapons” αν και ήδη υπαρκτός, αποκτά πρωταρχικό λόγο στην επικράτηση της ομάδας, καθώς μπορούν να γυρίσουν την πλάστιγγα προς την ομάδα που τα κατέχει. Μου άρεσε πολύ η ιδέα της 343 να προσθέσει ενδοσυνεννόηση μεταξύ των Spartans. Για παράδειγμα αν κάποιος συμπαίκτης πετύχει kill ή πάρει κάποιο power weapon το αναφέρει μέσω του ασυρμάτου. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο ιδιαίτερα όταν οι συμπαίκτες δεν είναι τόσο κοινωνικοί και είναι κάτι που θα ήθελα να το δω να υλοποιείται και σε άλλα shooters.

Αυτό που ξεχώρισα από την ανανεωμένη φόρμουλα της 343 παίζοντας τη beta του Halo 5 είναι δύο πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στο Halo. Πρώτα, το λεγόμενο "verticality" που έχει γίνει μια μόδα στα shooters  η οποία δίνει νέα πνοή γενικώς στο genre. Το Halo 5 ασπάζεται μια τάση των shooters θέλοντας να μοντερνοποιηθεί επιτέλους και η ενσωμάτωση του γλυκαίνει ακόμη πιο πολύ τη Halo φορμουλα. Το  level design με τη σειρά του έχει εξελιχθεί ώστε να υποστηρίζει συγκρούσεις σε πολλαπλά επίπεδα και οι χάρτες που ήταν διαθέσιμοι αντικατόπτριζαν αυτήν την προσπάθεια, με αποκορύφωμα τους Forge όπου εκεί φαίνεται ότι η 343 πειραματίστηκε αρκετά.

Παίζοντας στο χάρτη Truth για παράδειγμα, είχα τόσες διαφορετικές επιλογές στο να εισβάλω στο πεδίο της μάχης, είτε αυτό ήταν για να πλαγιοκοπήσω τους αντιπάλους ή να κάνω έφοδο με την υπόλοιπη ομάδα. Το σκαρφάλωμα και το boost που δίνουν τα thrusters αποτελούν κύριο κομμάτι του verticality και αποτέλεσαν μια πάρα πολύ ευχάριστη προσθήκη. Μιλώντας για ευχάριστες προσθήκες πρέπει να αναφερθώ σε  αυτή που προκάλεσε μεγάλο σάλο ανάμεσα στους "die-hard" φίλους του Halo και δεν είναι άλλη από το ADS (aim down sights) ή Smart Scope όπως βαφτίστηκε. Από τη στιγμή που η 343 θέλει να εξελίξει το ανταγωνιστικό κομμάτι του Halo, το ADS είναι κάτι που έπρεπε να προστεθεί κατά τη γνώμη μου και κακώς που είχε γίνει τόσο καιρό. Μόνο σε καλό μου βγήκε που μπορούσα να στοχεύσω από τη διόπτρα του όπλου παρά κακό, ιδιαίτερα όταν δεν επηρεάζονταν το accuracy. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, το Halo δεν έγινε Call of Duty. Από την άλλη υπήρξαν στιγμές που με το ADS όπλα όπως το Assault Rifle και το BR γινόντουσαν overpowered, όμως θεωρώ ότι είναι θέματα που θα διορθωθούν στην τελική έκδοση.

Συνεχίζοντας στα του verticality, το dodge/ evade που υπάρχει πλέον πατώντας το πλήκτρο Β, όχι μόνο με έσωσε από στιγμές που ήμουν "τελειωμένος", με βοήθησε μάλιστα πάρα πολλές φορές στη μάχη, μέχρι να μάθω όμως να το χρησιμοποιώ σωστά έπρεπε να περάσουν κάμποσες ώρες. Θα πει κάνεις πως αυτές οι νέες κινήσεις των Spartans, που επί της ουσίας είναι ενσωματωμένα armor abilities, δημιουργούν ένα εντελώς άνισο κλίμα, κάτι στο οποίο θα διαφωνήσω κάθετα. Όλα τα παραπάνω ενσωματώθηκαν στο gameplay, μελετημένα με μαθηματική ακρίβεια από την 343 και ήδη από την beta έδειξαν πόσο ισορροπημένα είναι. Στην περίπτωση του Ground and Pound αυτό γίνεται αντιληπτό, καθώς αν και δίνεται η δυνατότητα να πετύχει κάποιος one-hit kill, πρέπει να φορτώσει το charge πρώτα και μετά να στοχεύσει σωστά στο έδαφος και αν τον πετύχει.  Όλη αυτή την ώρα θα πρέπει να είστε στον αέρα και εκτεθειμένοι σε εχθρικά πυρά. Επομένως, η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί σα δίκοπο μαχαίρι αφού θα πρέπει οι συνθήκες να είναι εντελώς ιδανικές για να επιτευχθεί. Αντίθετα, το Spartan charge απαιτεί να έχετε πάρει φόρα τρέχοντας και μπορεί με ένα χτύπημα να πετύχετε και εδώ kill ή σημαντικό damage και δεν απαιτεί τόσο εξειδικευμένες συνθήκες σε σχέση με το ground and pound. 

Το δεύτερο καλύτερο πράγμα που συνέβη στο Halo 5 είναι τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Παίζοντας το Master Chief Collection στα 60fps είναι κάτι που το συνειδητοποίησα, όμως εκεί ο ρυθμός ήταν αισθητά πιο αργός. Το ομολογουμένως ιλιγγιώδες gameplay του Halo 5 λάμπει στα 60fps και πραγματικά είναι όχι μόνο χάρμα οφθαλμών αλλά και.. χεριών αφού ένιωθα ότι είχα πιο σφιχτά τον έλεγχο του σκόπευτρου. Εκτός της σκόπευσης, τα 60fps βοήθησαν στην ομαλότατη αναπαράσταση της φρενήρης δράσης που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια μου. Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, το gameplay του Halo 5 έχει γίνει πιο μεστό από ποτέ. Σχεδόν περιττό να αναφέρω πως η αίσθηση των όπλων έχει γίνει πιο βαριά και κτηνώδης από ποτέ, σε σημείο που νόμιζα ότι δεν βρισκόμουν σε ένα sci-fi shooter αλλά στο Battlefield 4. Αυτό το SMG ειδικά έκανε τα χέρια μου να τρέμουν, ελέω κιόλας των impulse triggers, ενώ οι χειρβομβίδες ήταν πιο βαριές στο πέταγμα και με λιγότερο damage από παλιά. Κάτι που χρήζει εξισορρόπησης είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε grenade indicator και το area of effect των grenades ήταν αρκετά διευρυμένο που άφηνε συνήθως πάνω από δυο Spartans με μειωμένο armor. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο πως το χειριστήριο του Xbox One ξεδιπλώνει όλες του τις αρετές, σαν το Halo 5 να αποτελεί το παιχνίδι που αναδεικνύει όλα του τα σημεία περισσότερο από κάθε άλλο.

Όσο διήρκησε η beta έγιναν διαθέσιμες τρεις playlist και συγκεκριμένα οι Slayer, Breakout και Stronghold. Το Breakout είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του deathmatch όπου νικητής αναδεικνύεται η ομάδα με τις πρώτες 5 νίκες, ενώ το Stronghold αποτελεί παραλλαγή του King of the Hill. Προσωπικά, ερωτεύτηκα το Breakout γιατί ένιωθα πιο έντονη τη «Halo 5» φόρμουλα σε αυτό και είχε την αίσθηση του ξαφνικού θανάτου αφού σε κάθε γύρο είχα από μια ζωή, οπότε έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Όντας beta δε θα μπορούσε να λείπουν τα προβλήματα σύνδεσης στους servers και το μέτριο matchmaking ή το εμφανές lag σε σημεία. Πιο συγκεκριμένα η δεύτερη εβδομάδα ήταν η πιο ενεργή από όλες, με την πρώτη να είναι η πιο προβληματική αφού ακόμη έστρωναν οι servers και η δεύτερη να είναι η πιο πλήρης και με λιγότερα disconnect. Σε γενικές γραμμές δε μπορώ να πω ότι παραπονέθηκα και -πάντα για τα δεδομένα μιας beta- τα πράγματα κύλησαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Κάποια από τα καινούργια στοιχεία που ενστερνίζεται το Halo 5 σαφώς και εξυπηρετούν τους e-sports σκοπούς που έχει η 343 αλλά το μοναδικό e-sports χαρακτηριστικό που δεν χώνεψα ήταν το “bro”, αμερικανικού τύπου χαιρετισμό των Spartans στο τέλος και στην αρχή κάθε match. Φυσικά δεν είμαι ο μόνος που το λέει μιας και διαπίστωσα πως υφίσταται μία γενική κατακραυγή όσων έπαιξα την beta.

Η beta μάς έδωσε, επίσης, μια πρώτη γεύση από τη νέα μηχανή γραφικών του Halo που αναπτύχθηκε με βάση το Xbox One. Παρά το γεγονός ότι μια beta συνήθως παρουσιάζει χαμηλής ανάλυσης textures (βλ. πανοπλίες Spartans) και λιγότερα pixel στην οθόνη (έτρεχε στα 720p@60fps αντί του υποσχόμενου 1080p), το μέχρι στιγμής οπτικό σύνολο του Halo 5 Guardians εντυπωσιάζει. Παντού υπήρχαν αυτές οι next-gen πινελιές με τα volumetric effects, το τυφλωτικό HDR, τις real-time σκιές και τα εντυπωσιακά particle effects να συμπληρώνουν το πανέμορφο σύνολο. Ο ήχος από την άλλη, χωρίς ίχνος υπερβολής, έδινε ρέστα και είναι ακόμη πιο εκκωφαντικός από το εξαιρετικό sound design του Halo 4. Στα του ήχου, ο announcer παραμένει ο ίδιος από το Halo 4, όμως επειδή οι ρυθμοί ανέβασαν επικίνδυνα στροφές, το ίδιο συνέβη και με το ρεπερτόριό του.

Με βάση τις ώρες που ξόδεψα στην beta του Halo 5: Guardians μπορώ να πω ότι η 343 έχει βάλει σε σωστή κατεύθυνση την εξέλιξη του multiplayer της σειράς. Η φρεσκάδα, που η ίδια της αδημονούσε να δώσει, είναι εμφανέστατη σε όλη τη ραχοκοκαλιά του νέου Halo, από τον ακόμη πιο φρενήρη ρυθμό, την έξυπνή ενσωμάτωση των armor abilities στον κεντρικό πυρήνα του gameplay, μέχρι το ADS και την ενδοσυνεννόηση των Spartans. Απλά περίμενε τη νέα γενιά για να υλοποιήσει το όραμά της. Πράγματι πρόκειται για μια ολοκαίνουργια αρχή στον τομέα του multiplayer για τη σειρά Halo και όσοι φοβούνται ότι θα χαθεί η μεθυστική γεύση του παλιού καλού κρασιού που ονομάζεται "Halo", η 343 έδωσε αρκετά και δυνατά σημάδια ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  Ειλικρινά, αναζωπύρωσε μέσα μου την αγάπη που είχα για το Halo και όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα παίζοντας σε party. Νομίζω πως από τη στιγμή που το Halo 5 μού έδωσε αυτό το συναίσθημα, σημαίνει ότι η καρδιά του παιχνιδιού χτυπά ακόμη σε ρυθμούς Halo και αυτό αποτελεί μια απάντηση για το πόσο απολαυστική θα είναι η τελική έκδοση.

Tags: