Demon’s Souls, Dark Souls και Bloodborne: Η σύνδεση

Ρίχνουμε μια αναλυτικότερη ματιά στο lore της σειράς Souls
16 Ιανουαρίου 2015 10:27
Demon’s Souls, Dark Souls και Bloodborne: Η σύνδεση

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιχνίδια “Souls” ξεδιπλώνουν την ιστορία τους και δίνουν πληροφορίες στον παίκτη, είναι αριστουργηματικός. Στον κόσμο των παιχνιδιών της FromSoftware, ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά τόσο καλά καμουφλαρισμένα, που ακόμα και κάποιος που έχει παίξει τα παιχνίδια πάνω από μια φορά μπορεί ενδέχεται να μην τα παρατηρήσει. Δεν λέω “στους κόσμους” διότι πρόσφατα επισκέφτηκα ξανά το Demon’s Souls και παρατήρησα κάποιες σημαντικές ομοιότητες. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφωνίες για το αν το Demon’s Souls και τα Dark Souls συσχετίζονται και σε αυτό το άρθρο απλά θα αναφέρω αυτά που παρατήρησα ξαναπαίζοντας τα παιχνίδια. Υπάρχει, όμως, και το Bloodborne, το οποίο άραγε μοιράζετε κάτι με τους προηγούμενους τίτλους; Τέτοια ερωτήματα μου γεννήθηκαν όταν έπιασα στα χέρια μου την Alpha του πολυαναμενόμενου τίτλου.

Σε κάθε παιχνίδι της From Software, παρατηρώ ότι η κεντρική ιστορία παραμένει η ίδια. Είμαστε ο “Chosen Undead” που περιπλανιέται στον κόσμο προσπαθώντας να σώσει με κάποιο τρόπο τη ψυχή του. Έπειτα συναντάμε κάποιον “οδηγό” που μας εξηγεί το πεπρωμένο μας, δηλαδή ότι κρατάμε στα χέρια μας τη σωτηρία του κόσμου, αν φυσικά μπορέσουμε να φέρουμε την αποστολή εις πέρας. Στο Demon’s Souls την θέση αυτή έχει η Maiden in Black, στο Dark Souls ο Crestfallen Warrior, ενώ στο Dark Souls II οι γερόντισσες στην αρχή του παιχνιδιού. Επίσης υπάρχουν δύο διαφορετικά τέλη στο κάθε παιχνίδι, το “καλό” και το “κακό”. Σε όλα τα παιχνίδια μπορούμε να διαλέξουμε να ανεβούμε εμείς στην εξουσία και να συνεχίσει να υφίσταται η κατάρα, ή να σταματήσουμε τον εχθρό και να σώσουμε τον κόσμο.

Οι άνθρωποι του κόσμου και στα τέσσερα παιχνίδια κινδυνεύουν από κάποιου είδους κατάρα. Στο Demon’s Souls από τους δαίμονες που έχουν κατακτήσει την Γη υπό την εξουσία του αθάνατου “The Old One”, στο Dark Souls από το Darksign και τέλος στο Bloodborne από κάποιου είδους κατάρας ή αρρώστιας στο αίμα, που τους μεταμορφώνει σε πλάσματα που μοιάζουν με λυκανθρώπους. Και στις τρεις περιπτώσεις η ψυχή των θυμάτων επηρεάζεται και στο τέλος χάνεται τελείως με αποτέλεσμα να χάνουν τη λογική τους. Η From Software έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως το Dark Souls είναι spiritual successor του Demon’s Souls, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι direct sequel ούτε prequel, αλλά σημαίνει ότι τοποθετείται στον ίδιο κόσμο σε αόριστο μελλοντικό χρόνο. Το Bloodborne είναι εμπνευσμένο από την Βικτωριανή εποχή, που υποδεικνύει ότι εκτυλίσσεται μετά τα Dark Souls που λαμβάνουν χώρα την Μεσαιωνική εποχή.

Στο Demon’s Souls υπάρχουν κανονικά έξι κόσμοι αλλά έχουμε πρόσβαση μόνο στους πέντε, γιατί η πλάκα που οδηγεί στον έκτο κόσμο είναι σπασμένη. Αν ανοίξουμε το menu και κοιτάξουμε στο World Tendency μπορούμε να δούμε ότι αυτή η πλάκα είναι κατάμαυρη. Ίσως αυτό να υποδεικνύει πως πίσω από εκεί υπάρχει ο χαμένος κόσμος του Dark Souls. Eφόσον και η πλάκα είναι κατάμαυρη μπορεί να έσπασε επειδή είχε τόσο πολύ Black tendency που η πλάκα δεν άντεξε. Ίσως από εκεί να βγαίνει και το όνομα “Dark Souls”.

Στο Opening του Dark Souls βλέπουμε την ιστορία του κόσμου από την αρχή. Αν παρατηρήσουμε καλά βλέπουμε πως στην αρχή ο κόσμος ήταν καλυμμένος με ομίχλη και μετά την ανακάλυψη της φωτιάς υπήρχε το φως και το σκοτάδι, πιθανός συσχετισμός του White και Black World tendency. Οπότε  το Demon’s Souls θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα μερικές δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της φωτιάς, καθώς ο Dragon God ζει ακόμα, άρα η μάχη μεταξύ ανθρώπων, δράκων και γιγάντων δεν έχει συμβεί ακόμα, ή συμβαίνει ταυτόχρονα με το Demon’s Souls πίσω από την σπασμένη πλάκα, που είναι κατακτημένη από το σκοτάδι.

Aς επικεντρωθούμε λίγο στην Maiden in Black, που δεν αναφέρει καθόλου την ύπαρξη της έκτης πλάκας στο παιχνίδι. Μιλά μόνο για το χωρισμό των Archdemons στις πέντε πλάκες και αγνοεί πλήρως την έκτη. Επίσης αν ακούσουμε προσεκτικά την προσευχή της στην αρχή παρατηρούμε κάποιες λέξεις που μας παραπέμπουν στο Lordvessel του Dark Souls. “Soul of the lost, withdrawn from its Vessel.” Στο Lord Vessel του Dark Souls βάζουμε τις ψυχές των τεσσάρων Lords για να ανοίξουμε την πόρτα για τον Gwyn. Επίσης η Maiden in Black λέει “Let strength be granted, so the world might be mended.” Δηλαδή “Ας δωθεί δύναμη ώστε ο κόσμος να επιδιορθωθεί.” Το Lordvessel το χρησιμοποιεί ο εκλεκτός στο Dark Souls για να ρίξει τον Gwyn από το θρόνο, δηλαδή να “επιδιορθώσει” αυτά που έκανε ο Gwyn. Bλέπουμε έτσι μια μικρή σύνδεση μεταξύ των δύο κόσμων.

Επίσης το Lordvessel δίνει πρόσβαση σε μερικά σημεία στο Dark Souls τα οποία θυμίζουν αρκετά το πρώτο παιχνίδι. Στην περιοχή The Duke’s Archives συναντάμε τα Pisacas, εχθροί χταπόδια, οι οποίοι μοιάζουν αρκετά με τα χταπόδια στην πρώτη περιοχή του Tower of Latria στο Demon’s Souls. Επίσης η αρχιτεκτονική των Archive’s μοιάζει με τον πύργο της Latria και μάλιστα φιλεξενούν κελιά και οι δύο περιοχές. Τα Demon Ruins είναι βουτηγμένα στη λάβα, ακριβώς όπως και η περιοχή που πολεμάμε τον Dragon God στο Demon’s Souls και στο Tomb of Giants μπορούμε να δούμε την Ash Lake, μια περιοχή η οποία μοιάζει πάρα πολύ με την περιοχή που ζει ο The Old One, o τελικός αρχηγός του Demon’s Souls.

Τέλος για το Bloodborne δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα παρά μόνο ότι η ιστορία των προηγούμενων παιχνιδιών επαναλαμβάνεται. Πάλι ο κόσμος μοιάζει βουτηγμένος στο σκοτάδι και η ομίχλη επιστρέφει στις πόρτες των αρχηγών. Εκτός από τη φωτιά και το σκοτάδι, χαρακτηριστικό των παιχνιδιών της From Software είναι και η ομίχλη καθώς αυτή είναι η πηγή του κακού στο Demon’s Souls και δεν είναι τυχαία η τοποθέτησή της στις πόρτες που οδηγούν στα boss fights.

Προσωπικά περιμένω με αγωνία το πώς το Bloodborne θα συνδέεται με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς Souls. Εκτιμώ πάρα πολύ το βάθος του lore σε μερικά games που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις ο ίδιος, χωρίς να δίνονται πολλές πληροφορίες από τους δημιουργούς, όπως στο Ico και το Shadow of the Colossus. Ο σκελετός της ιστορίας υπάρχει, αλλά οι λεπτομέρειες αφήνονται στη φαντασία του παίκτη, με αποτέλεσμα τα παιχνίδια αυτά να έχουν αυξημένο replay value, καθώς κάθε φορά παρατηρούμε κάποιο επιπλέον στοιχείο.

Tags: