Τα σημαντικότερα smartphones του 2014

Οι συσκευές που ξεχώρισαν μέσα στο έτος
29 Δεκεμβρίου 2014 10:40
Τα σημαντικότερα smartphones του 2014

Το 2014 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά στο χώρο των smartphones, με νέες τεχνολογίες σε hardware, νέα λογισμικά, απογοητεύσεις, εκπλήξεις, αλλά αυτό που θα μπορούσαμε να βάλουμε ως επικεφαλίδα θα ήταν "Η επέλαση των Κινέζων". Η είσοδος των εταιριών της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έφερε σε δύσκολη θέση τα άλλοτε μεγαθήρια του χώρου και αλλάζοντας άρδην την τιμολογιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων. Πάμε να δούμε, λοιπόν μαζί, τα smartphones του 2014 που με την εμφάνιςή τους προξένησαν την έκπληξη ή και την απογοήτευση των καταναλωτών.

Moto G (2014)

Όπως και με το πρώτο Moto G, έτσι και με το νεότερο αδερφάκι του, η Motorola κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στα specs της low budget κατηγορίας, όσο και στην εμπειρία χρήσης μιας τέτοιας συσκευής, καταφέρνοντας να κρατήσει την τιμή στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι. Το Moto G 2014 αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή που έχει κάποιος που θέλει να διαθέσει μέχρι €200 για την αγορά smartphone. Το χαστούκι πέρυσι στις εταιρίες με την κυκλοφορία του Moto G 2013 ήταν μεγάλο, έτσι φέτος είδαμε από πολλές, αλλαγή πλεύσης στη low budget κατηγορία, προσφέροντας αυτή τη φορά πιο ποιοτικές συσκευές για αυτά τα λεφτά. Σε αυτό που εξακολουθεί να ξεχωρίζει όμως και φέτος το Moto G 2014, είναι το ταχύτατο λογισμικό της Motorola, το οποίο είναι πολύ κοντά στο stock Android, κάνοντας το κινητό να "πετάει" και να παρουσιάζει συμπεριφορά κινητού πολύ μεγαλύτερης αξίας. Ας μην ξεχάσουμε βέβαια και τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της Motorola στην υποστήριξη των χρηστών της, μιας και το Android 5.0 Lollipop, πρώτα κυκλοφόρησε στο Moto G και μετά στα Nexus της Google.

OnePlus One

Το απόλυτο χαστούκι στο κατεστημένο της υψηλής τιμολογιακής πολιτικής των ναυαρχίδων των γνωστών εταιριών. Η Κινέζικη αυτή εταιρία ήρθε από το πουθενά, παρουσίασε ένα τηλέφωνο που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε ναυαρχίδα κυκλοφορούσε εκείνο τον καιρό και τα λεφτά που ζητούσε ήταν πολύ λιγότερα από τα μισά που κόστιζαν μέχρι τότε οι ναυαρχίδες. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Με μια καταπληκτική ποιότητα κατασκευής, ποιότητα ακόμα και στη συσκευασία του κινητού, με τη συνεργασία της με τη Cyanogen και τις ταχύτατες αναβαθμίσεις της συσκευής, έδειξε πως σέβεται τον καταναλωτή και έβαλε ένα τέλος στο μύθο των φτηνιάρικων και επικίνδυνων Κινέζικων προϊόντων. Η αδυναμία της ήταν η διάθεση του κινητού, αφού ως νέα εταιρία στο χώρο, δεν είχε τις υποδομές για διάθεση και διανομή σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι οργάνωσε το σύστημα με τα invites, το οποίο εξόργισε πολύ κόσμο. Υπόσχεται όμως πως το OnePlus Two το 2015 θα διατεθεί κανονικά απο το site της, χωρίς invites.

LG G3

Ήταν το πρώτο smartphone που διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά με οθόνη 2K. Η LG πήρε το ρίσκο και λέω ρίσκο επειδή κάθε τεχνολογία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενέχει τον κίνδυνο να εμφανίσει ελαττώματα. Σαν ναυαρχίδα το LG G3 στάθηκε αξιοπρεπέστατα σε specs και λογισμικό και η LG ήταν από τις πρώτες εταιρίες που διέθεσε το Lollipop και το LG G3 ήταν ο δέκτης. Η οθόνη όμως, αν και πανέμορφη, παρουσίαζε προβλήματα υπερθέρμανσης σε υψηλή φωτεινότητα, ενώ η μπαταρία δεν άντεχε όσο θα έπρεπε να αντέχει μια ναυαρχίδα, λόγω της ακόρεστης όρεξης της οθόνης για ενέργεια, ανοίγοντας έτσι μια μεγάλη συζήτηση για το αν χρειαζόμαστε πραγματικά 2K οθόνες στα smartphone μας.

Oppo Find 7

Ήταν ο πρώτος Κινέζος που μπήκε στην παγκόσμια αγορά και ενώ δεν έκανε το "μπαμ" του OnePlus One, τα €479 που απαιτούσε σε μια περίοδο που οι ναυαρχίδες κόστιζαν €650+, έκαναν αρκετά κεφάλια να γυρίσουν. Η τιμή, η 2K οθόνη και η premium ποιότητα κατασκευής ήταν αρκετά για να αρχίσουμε να βλέπουμε με άλλο μάτι τις Κινέζικες προτάσεις, ενώ αποτέλεσαν και αποτελούν ισχυρό μοχλό πίεσης στις υπόλοιπες "αναγνωρισμένες" εταιρίες για να ρίξουν τις τιμές τους. 

HTC One M8 for Windows

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για τα Windows Phone φέτος. Για πρώτη φορά, μια ήδη αναγνωρισμένη και με πολύ καλές κριτικές ναυαρχίδα της Android πλατφόρμας, έγινε διαθέσιμη για την πλατφόρμα της Microsoft. Το τηλέφωνο ήταν ήδη πανίσχυρο ως Android συσκευή και λαμβάνοντας υπόψη την ομαλότητα και ελαφρότητα των Windows Phone, το HTC One M8 for Windows διεκδικεί από τις Lumia συσκευές, τον τίτλο του καλύτερου Windows Phone.

Galaxy S5

Το συγκεκριμένο τηλέφωνο αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για τη Samsung, για τα αρνητικά του υπερβολικού hype. Εδώ συνέβει το εξής παράδοξο. Ενώ πολλοί θα λέγανε πως είναι το καλύτερο smartphone που κυκλοφορούσε εκείνη τη στιγμή, η αναμονή για αυτό ήταν τόσο μεγάλη και οι φήμες που διαδίδονταν τόσο έξαλλες, με αποτέλεσμα να υπάρξει απογοήτευση από το τελικό προϊόν και να "φάει το κράξιμο" της χρονιάς. Σαν συσκευή είναι εντυπωσιακή, απίθανη οθόνη, καταπληκτική κάμερα, πανίσχυρο και αδιάβροχο και με επίσης εντυπωσιακές δυνατότητες λογισμικού, όπως το Ultra Power Saving Mode που επεκτείνει τη διάρκεια της μπαταρίας για μέρες. Αλλά όλοι περίμεναν πως η Samsung θα έκανε την υπέρβαση και θα παρουσίαζε πραγματικά καινοτόμες τεχνολογίες που θα την έβαζαν μια γενιά μπροστά απο τον ανταγωνισμό. Αυτό δε συνέβει και το hype γρήγορα μετατράπηκε σε "κράξιμο", βυθίζοντας τις πωλήσεις της Samsung και σε συνδυασμό με την είσοδο των Κινέζων στην αγορά, ανάγκασε την εταιρία να ανασχεδιάσει όλη τη στρατηγική της, υποσχόμενη ένα δυναμικό comeback το 2015.

Galaxy Note 4

Νομίζω πως δικαίως έχει πάρει τον τίτλο της ναυαρχίδας της Samsung από το Galaxy S5 μιας και το κατατάσσω μαζί με το iPhone 6 Plus ως τα κορυφαία smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Το Note 4 είναι ένα πραγματικό θηρίο που δεν κολλάει πουθενά. Η τεράστια πανέμορφη οθόνη του κάνει το multitasking απόλαυση και μιλάμε για πραγματικό multitasking με πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές στην οθόνη ταυτόχρονα. Η κάμερα του είναι απο τα πιο δυνατά σημεία του, με το Optical Image Stabilization και την καταγραφή 4K video να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το ανανεωμένο S-Pen προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες για τους ήδη εξοικειωμένους, παραμένοντας όμως αρκετά απλό για τους νέους χρήστες (όχι πως είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του τηλεφώνου). Η μπαταρία του υποστηρίζει πλήρως όλη αυτή την ωμή δύναμη, κρατώντας το τηλέφωνο σε λειτουργία παραπάνω από ότι θα ελπίζατε. Εδώ θα μπορούσα να αναφέρω και το Galaxy Note Edge, το οποίο είναι ένα Galaxy Note 4 με μια μικρή κυρτή οθόνη κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του. Μιας και δεν το είδαμε όμως στην πράξη, αφού έχει κυκλοφορήσει σε περιορισμένα τεμάχια στη Νότιο Κορέα, θα το αφήσω για όταν (και αν) κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

iPhone 6 - iPhone 6 Plus

Μαζί με το Galaxy S5, οι συσκευές της Apple έφαγαν το περισσότερο κράξιμο για το 2014. Σε αντίθεση όμως με τη Samsung, το παράδοξο εδώ είναι πως η Apple είδε τις πωλήσεις της να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμα και σε αγορές που εισήχθη για πρώτη φορά, όπως η Ινδία. Η κριτική εναντίον των iPhone ήταν και παραμένει έντονη, τα δεδομένα πωλήσεων όμως λένε μια άλλη ιστορία. Η Apple για πρώτη φορά πήρε το ρίσκο και μπήκε στην αγορά των "μεγάλων" smartphones, ένας τομέας στον οποίο δεν είχε πρότερη τεχνογνωσία. Παρά τα προβλήματα με το sapphire glass και την τελική ακύρωση του, αλλά και το περίφημο #bendgate, κατάφερε να παρουσιάσει δυο προτάσεις οι οποίες γέμισαν και γεμίζουν τα ταμεία της καθημερινά. Κατάφερε ακόμα να προσελκύσει χρήστες Android, Windows Phone, αλλα και τους εταιρικούς πελάτες της BlackBerry, δεδομένης της καθοδικής πορείας της Καναδικής εταιρίας. Απέδειξε περίτρανα πως τα specs δεν είναι τα πάντα και με το πολύ προσεκτικό πάντρεμα του hardware και του νέου iOS 8, τα νέα iPhone έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες. Το iPhone 6 Plus είναι το πιο μεγάλο και πιο ισχυρό μοντέλο της Apple αυτή τη στιγμή. Το gaming στη συσκευή είναι εντυπωσιακά ομαλό ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Η κάμερα του μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του Galaxy Note 4, χωρίς να προκύπτει κάποιος νικητής. Συνολικά, είναι ένα πανίσχυρο smartphone και όπως ανέφερα παραπάνω, μαζί με το Note 4 βρίσκονται στην κορυφή των προτάσεων αγοράς smartphones, ξεχωρίζοντας το ένα από το άλλο, μόνο απο το γούστο του καταναλωτή.

Μερικά smartphones που δεν έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση αλλά ήταν σημαντικές ειδήσεις, ήταν το Lumia 535, όχι για τα specs του αλλά επειδή ήταν το πρώτο Windows Phone της Microsoft που δε χρησιμοποίησε την ονομασία της Nokia, μετά τη σχετική απαγόρευση της Microsoft μέχρι το 2016. Το Aquos Crystal της Sharp, έγινε το πρώτο smartphone χωρίς bezel. Το Xiaomi Mi4 βάζει την εταιρία στην πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών σε έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας μαζί με την Huawei την επέλαση των Κινέζων.

Θα ήθελα πολύ να δω την άποψη σας στα σχόλια σχετικά με τις συσκευές που αναφέρθηκαν. Παρέλειψα κάποια που έκανε πάταγο με την κυκλοφορία της; Τι το ιδιαίτερο είχε; Και κάτι ακόμα. Πως θα χαρακτηρίζατε το 2014 στον τομέα των smartphones;

Tags: