Τι έχει εξαλείψει το smartphone

Πράγματα που πολλοί θεωρούν δεδομένα
24 Νοεμβρίου 2014 15:00
Τι έχει εξαλείψει το smartphone

Τα smartphones είναι σχετικά νέα τεχνολογία. Σε λίγα χρόνια όμως κατάφεραν να καταστήσουν αχρείαστες πολλές τεχνολογίες και εξαρτήματα που θεωρούσαμε δεδομένα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Πάμε να δούμε μαζί, τι έχει πλέον εξαφανιστεί και τι απειλείται από τη χρήση των smartphones.

Κινητά τηλέφωνα

Μπορεί να είναι οι πρόγονοι των smartphones, αλλά η εξέλιξη είναι αμείλικτη. Μπορεί επίσης να μιλάμε για τεχνολογία μόλις 20 ετών στο εμπόριο αλλά στη Μεγάλη Βρετανία, η εξάλειψη τους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με το 80% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, να έχει στην κατοχή του smartphones. Μπορεί να είναι ακόμα ζωντανά, έχοντας ακόμα και φανατικούς χρήστες, η εξαφάνιση τους όμως είναι απλά θέμα χρόνου.

Καρτοτηλέφωνα

Υπάρχουν ακόμα μερικά, περνάτε δίπλα τους χωρίς να τα παρατηρείτε. Πριν μερικά χρόνια όμως ήταν ένα πολύ διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας, τότε που σύμφερε να μιλήσεις με τηλεκάρτα, αντί για το κινητό σου. Πλέον είτε πετιούνται στα σκουπίδια ή γίνονται μουσειακά κομμάτια. Στη Μεγάλη Βρετανία πάλι, τα μετατρέπουν σε ηλιακούς σταθμούς φόρτισης smartphones. Εγώ πάντως έκανα συλλογή με τηλεκάρτες. Εσείς;

Κάρτες-κλειδιά ξενοδοχείων

Μια από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που αντικαθιστούνται από τα smartphones. Η πασίγνωστη αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton, ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση $550 εκατομμυρίων στην αντικατάσταση των καρτών-κλειδιών με smartphone τεχνολογία.

Η Κάμερα

Τη στιγμή που κυκλοφόρησε εκείνο το Sony Ericsson Τ68i με την αποσπώμενη κάμερα, ήταν η αρχή του τέλους των compact point-and-shoot καμερών. Τα smartphones έχουν πλέον αντικαταστήσει τελείως τις κάμερες (εκτός από τις DSLR) με τεχνολογίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν ανέφικτες. Πλέον η πιο δημοφιλής κάμερα, είναι αυτή που κουβαλάμε πάντα μαζί μας, δηλαδή το smartphone μας. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκάμερες, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο διαδεδομένες, αφού τα σημερινά smartphones μπορούν να καταγράφουν video 4K με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας.

Το Walkman

Δεν ξέρω αν τα προλάβατε, εγώ τουλάχιστον ανήκω στη γενιά που η κατοχή ενός Sony Walkman ήταν τόσο επαναστατική που σε κοιτούσαν στο δρόμο παράξενα. Η ιδέα ότι μπορείς να ακούς μουσική ενώ περπατάς ή τρέχεις ήταν πολύ τρελή, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται τώρα. Απαραίτητο αξεσουάρ φυσικά, ένα στυλό για να μαζεύετε τη μασημένη ταινία της κασέτας. Τόσο το Walkman, όσο και το Discman αργότερα, αλλά ακόμα και το iPod πιο πρόσφατα, έδωσαν τη θέση τους στο πανίσχυρο smartphone.

Μαγνητόφωνα

Ο ξάδερφος του Walkman, βασιζόταν στην ίδια αρχή λειτουργίας, μόνο που είχε τη δυνατότητα καταγραφής ήχου στην κασέτα. Βασικό εργαλείο των δημοσιογράφων, έχει δώσει τη θέση του στα smartphones με τα ευαίσθητα μικρόφωνα τους, τον αποκλεισμό του περιβάλλοντα θορύβου και τις άπειρες εφαρμογές καταγραφής.

Netbooks

Αν και η συγκεκριμένη κατηγορία έχει εξαλειφθεί κυρίως λόγω των tablets, τα smartphones θα τα αποτελειώσουν. Κάθε αναζήτηση πληροφοριών και δικτύωση στα social media γίνεται πλέον με τα smartphones, αφήνοντας τα netbooks και τα φτηνά laptops παροπλισμένα σε κάποια σκονισμένη γωνιά του γραφείου.

Φορητές τηλεοράσεις

Είχαν γίνει πολύ δημοφιλείς πριν καμιά δεκαετία, αλλά τα smartphones επικράτησαν και σε αυτό τον τομέα, μόλις έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα 3G δίκτυα. Σήμερα όλοι και περισσότεροι προτιμούν το streaming από το να παρακολουθήσουν τηλεόραση.

Υπολογιστής τσέπης

Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μαθητή και φοιτητή. Στα smartphones σήμερα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια εφαρμογή, με διάφορες άλλες στα markets να προσφέρουν μέχρι και επιλύσεις διαφορικών εξισώσεων. Η μοναδική χρήση που γίνεται σήμερα από τα “κομπιουτεράκια” είναι μέσα στις σχολικές αίθουσες, μιας και τα smartphones απαγορεύονται.

Ρολόι χειρός

Αντιστέκεται σθεναρά, καθώς έχει φανατικό κοινό, αλλά χάνει όλο και περισσότερο έδαφος απέναντι στα smartphones. Τα smartphones είναι πάντα σωστά στην ώρα τους, δε χρειάζονται ρύθμιση όταν αλλάζει η ώρα και δεν είναι τόσο δύσκολο να το βγάλεις από την τσέπη για να δεις την ώρα. Μοναδική ευκαιρία επιβίωσης των ρολογιών σαν είδος, είναι τα smartwatches, τα οποία σίγουρα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια χειρός, μόλις η μπαταρία τους καταφέρει να κρατάει μερικές μέρες.

Ξυπνητήρι

Οι μέρες που πεταγόσασταν από το κρεβάτι έντρομοι, από τον εκνευριστικό ήχο του ξυπνητηριού σας είναι παρελθόν. Με το smartphone πλέον επιλέγετε να ξυπνήσετε με τη μουσική που σας αρέσει, με τιτιβίσματα πουλιών, με τον ήχο της άρπας… ότι θέλετε. Επιπλέον, με τις σύγχρονες εφαρμογές, μπορείτε να ρυθμίσετε και τον κύκλο του ύπνου σας, αφήνοντας το ξυπνητήρι να σας ξυπνήσει όποτε εκείνο κρίνει πως έχετε συμπληρώσει τις βέλτιστες ώρες ύπνου.

Πλοήγηση GPS

Είχαν κάνει θραύση όταν είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους επαγγελματίες. Ξαφνικά, ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα σε καθοδηγούσε και δεν έχανες το δρόμο σου. Ακόμα και οι γίγαντες του χώρου όμως όπως η TomTom, η Navigon και η Garmin είδαν το μέλλον των smartphones και ανέπτυξαν εφαρμογές για αυτά, καταφέρνοντας έτσι να διατηρηθούν στο εμπόριο, αφού οι συσκευές GPS αυτοκινήτου είναι πλέον παρελθόν. Με δυνατότητες live traffic και εργαλεία όπως το Google Maps, τα smartphones είναι ήδη ο κυρίαρχος του χώρου.

Τι μας επιφυλάσσει όμως το μέλλον; Ποιες συσκευές απειλούνται άμεσα από την επέλαση των smartphones; Μία είναι σίγουρα το τηλεχειριστήριο. Όλο και περισσότερα smartphones έχουν θύρα υπερύθρων για να ελέγχουν την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, το air-condition και πολλές ακόμα συσκευές σπιτιού, με το κατάλληλο app.

Επίσης, με την ανάπτυξη των εφαρμογών υγείας κυρίως αυτή τη χρονιά, βλέπουμε smartphones να αντικαθιστούν ιατρικό εξοπλισμό αν και με όχι τόσο μεγάλη ακρίβεια ακόμα. Βλέπουμε δηλαδή αισθητήρες καρδιακών παλμών ενσωματωμένους στα smartphones, αλλά ακόμα και συσκευές που συνδέονται ασύρματα με αυτά, όπως μετρητές επιπέδων γλυκόζης για τους διαβητικούς, ή χοληστερίνης για αυτούς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κάνοντας ευκολότερη την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Στον τομέα των φορητών παχνιδομηχανών, η επικράτηση των smartphones είναι θέμα χρόνου, καθώς με τα καταπληκτικά πλέον γραφικά τους και τους ευαίσθητους αισθητήρες τους, κάνουν τα Game Boy, PS Vita και 2DS να φαντάζουν προϊόντα της προηγούμενης δεκαετίας.

Ακόμα και η χρήση TAXI έχει ξεκινήσει να αλλάζει, με εταιρίες όπως η Taxibeat στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας το smartphone επιλέγουμε τον οδηγό που θέλουμε, παρακολουθούμε που βρίσκεται και πληρώνουμε με αυτό.

Τέλος, τα smartphones αρχίζουν να αντικαθιστούν ακόμα και τα πορτοφόλια μας. Mobile apps έχουν πλέον οι περισσότερες τράπεζες για να μας διευκολύνουν στις τραπεζικές συναλλαγές και στην πληρωμή λογαριασμών. Άλλες συναλλαγές, πλέον γίνονται από τα smartphones μέσω PayPal και πιστωτικών καρτών, ενώ με την τεχνολογία NFC και εφαρμογές όπως το Apple Pay και το Google Wallet, οι καθημερινές μικροσυναλλαγές μας, όπως η αγορά εισιτηρίου λεωφορείου, δε θα απαιτούν από εμάς να κουβαλάμε χρήματα πάνω μας.

Η εξέλιξη των smartphones είναι ταχύτατη και δεν παύουν να μας εντυπωσιάζουν κάθε χρονιά. Πείτε μου στα σχόλια αν έχω παραλείψει κάτι. Εσείς ποια από όλα αυτά τα αντικείμενα έχετε αντικαταστήσει με το smartphone σας; Αναπολείτε την εποχή που χρησιμοποιούσαμε αυτές τις συσκευές ή θεωρείτε πιο πρακτικό το smartphone; Ποια νομίζετε πως δε θα μπορέσουν να αντικατασταθούν ποτέ; Τι θα επιζήσει και τι θα χαθεί στην ιστορία από την άνοδο των smartphones;

Tags: