Η Nvidia στην Ελλάδα

Δοκιμάσαμε τα Nvidia Shield, G-Sync, GRID και άλλα!
20 Νοεμβρίου 2014 13:05
Η Nvidia στην Ελλάδα

Όσο το gaming community της χώρας μεγαλώνει, μαζί του αυξάνεται και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών που μέχρι σήμερα δεν είχαν απολύτως επίσημη παρουσία στην ελληνική αγορά. Μία τέτοια εταιρία είναι η Nvidia, η οποία σε μία προσπάθειά της να γνωρίσει την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και να τη γνωρίσει καλύτερα το κοινό μέσω των μέσων ειδικού Τύπου, πραγματοποίησε μία special παρουσίαση του gaming οικοσυστήματος της στην Αθήνα, την 13η του Νοέμβρη. Οι Unboxholics έλαβαν επίσημη πρόσκληση για το event και εκ μέρους του απεσταλμένου μας, Δημήτρη Τσορβά, θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μας από το event. Ο Luciano Ballerano, PR και Social Media Manager της Nvidia, βρέθηκε με τον Δημήτρη και του μίλησε για πράγματα που ετοιμάζεται να φέρει η εταιρία στην Ελλάδα, ενώ ο άνθρωπός μας δοκίμασε πολλά από αυτά.

Στο χώρο του ξενοδοχείου, στο οποίο έγινε η παρουσίαση, υπήρχε ένα Nvidia Shield Tablet, μια ταμπλέτα βασισμένη στο Android που απευθύνεται κυρίως στους gamers. Με οθόνη 8 ιντσών, Full-HD ανάλυσης, 2GB μνήμης RAM και το ολοκαίνουργιο Nvidia Tegra K1 chipset, το οποίο αποτελείται από τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2.2GHz και GPU Kepler αρχιτεκτονικής των 192 Cuda cores, αντιλαμβάνεστε πως αυτό το μηχάνημα είναι ικανό να τρέξει με ευκολία όχι μόνο τα ήδη υπάρχοντα απαιτητικά παιχνίδια, αλλά και τα απαιτητικά games του μέλλοντος. Το tablet έχει stereo speakers στο μπροστά μέρος, όχι τόσο εκπληκτικών επιδόσεων όπως μου λέει ο Δημήτρης, αλλά η οθόνη είναι όμορφη. Το λανσάρισμα του Shield Tablet, συνοδεύεται και από το Shield controller, το οποίο όμως πωλείται ξεχωριστά έναντι 60 περίπου ευρώ. Όσον αφορά το controller, πρόκειται για ένα κλασσικό χειριστήριο κονσολίστικης –ας μου επιτραπεί η έκφραση- φιλοσοφίας, το οποίο συνδέεται με το tablet μέσω Wi-Fi Direct.

Οι εντυπώσεις του Δημήτρη από το Shield controller είναι καλές, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες, τις οποίες φυσικά θα αναλύσουμε στο review όταν με το καλό έχουμε το επίσημο προϊόν στα χέρια μας. Για την ιστορία, το tablet έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία Wi-Fi έκδοση των 16GB χωρίς την υποστήριξη Sim κάρτας και μία έκδοση των 32GB με 4G LTE υποστήριξη. €299 και €399 αντίστοιχα οι τιμές τους. Η πιο ευχάριστη έκπληξη εδώ είναι το γεγονός ότι τα Half-Life 2, Half-Life 2 Episode One και Portal, θα κυκλοφορήσουν στο Google Play, αλλά αποκλειστικά για τα Nvidia Shields. Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως στο tablet ο Δημήτρης έπαιξε και ορισμένα παιχνίδια μέσω του Nvidia GRID, της ολοκαίνουργιας game streaming υπηρεσίας της εταιρίας, που πρακτικά επιτρέπει στους κατόχους των Shield –για την ώρα- να παίζουν PC games στην οθόνη του tablet τους μέσω streaming. Με απλά λόγια, ο χρήστης συνδέεται σε servers της Αμερικής, που παρεμπιπτόντως ο Ballerano μας ενημέρωσε ότι θε φέρουν servers και στην Ευρώπη- οι οποίοι τρέχουν το παιχνίδι σε πανίσχυρες GTX κάρτες γραφικών και ο παίκτης παίρνει μόνο την εικόνα. Το GRID κάποια στιγμή θα έρθει και στα PCs, χωρίς όμως να ξέρουμε επίσημα το πότε. Τέλος, το Shield Hub είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει τους χρήστες να streamάρουν τα παιχνίδια του υπολογιστή τους, στο shield, είτε μέσω ασύρματης Wi-Fi σύνδεσης, είτε μέσω ενσύρματης επικοινωνίας.

Το δεύτερο κομμάτι της παρουσίασης και κατά την άποψή μου, πολύ ενδιαφέρον, αφορούσε στη G-Sync τεχνολογία της Nvidia η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί σε αρκετά monitors μεγάλων εταιριών. Εκεί, η Nvidia είχε προς επίδειξη το ROG Swift PG278Q μοντέλο της Asus, ένα 27 ιντσών 1440p ανάλυσης μόνιτορ, με 144Hz στο refresh rate και 1ms χρόνο απόκρισης. Η τεχνολογία G-Sync, επί της ουσίας, επιτρέπει την άμεση επικοινωνία της οθόνης και της κάρτας γραφικών, συγχρονίζοντας τα refresh rates των δύο πηγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απουσία του φαινομένου tearing, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό στα games που ακόμη και με το vertical synchronization ενεργοποιημένο, συνεχίζει να υφίσταται πολλές φορές.

Εν ολίγοις, οι οθόνες τεχνολογίας G-Sync παρέχουν μία εξαιρετική ομαλότητα κατά την κίνηση και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφορία της εικόνας, ιδανικό και αναγκαίο για πιο απαιτητικά gaming sessions. Προσωπικά, έχοντας μελετήσει την εν λόγω τεχνολογία, θεωρώ πως είναι το μέλλον όσον αφορά στα gaming monitors. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η άποψη του Δημήτρη, ο οποίος έπαιξε στην εν λόγω οθόνη σε μέγιστη ανάλυση το Lords of the Fallen, το οποίο έτρεχε στην πανίσχυρη Nvidia GeForce GTX 980 και πραγματικά εντυπωσιάστηκε από το πόσο κρυστάλλινη, ομαλή και αδιάκοπη ήταν η απεικόνιση. Η κάρτα γραφικών ήταν μέρος ενός μίνι PC, που φυσικά mini ήταν μόνο στο μάτι γιατί στο εσωτερικό είχε μερικά πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια hardware.

Γενικά, είτε ενδιαφέρεται κάποιος για τα παραπάνω προϊόντα, είτε όχι, το γεγονός ότι η Nvidia κάνει τις πρώτες της επίσημες κινήσεις της στην ελληνική, αν μη τι άλλο είναι ενθαρρυντικό. Γιατί όπως και να το κάνουμε η εταιρία αυτή είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στο «άθλημα» που λέγεται videogames. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία για την πρόσκληση και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενά της βήματα.

Tags: