Lara Croft, η διασημότερη ηρωίδα βιντεοπαιχνιδιών

Μια σύντομη ματιά στην αγαπημένη Lara
13 Σεπτεμβρίου 2018 10:15
Lara Croft, η διασημότερη ηρωίδα βιντεοπαιχνιδιών

Η Lara Croft είναι αναμφίβολα η διασημότερη ηρωίδα που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Η σειρά Tomb Raider έχει πουλήσει πάνω από 58 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς την στα best sellers της βιομηχανίας. Ακόμα και σήμερα, ύστερα από 22 χρόνια μετά το λανσάρισμα του πρώτου Tomb Raider το 1996, έχει φανατικό κοινό και για αρκετό κόσμο αποτελεί τον αγαπημένο του εικονικό χαρακτήρα. Η σειρά πέρασε από πολλά κύματα και διφορούμενες απόψεις, κατηγορήθηκε για διάφορα θέματα από σεξιστικά έως ότι αντιγράφει άλλα διάσημα franchises, όμως πάντα καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο και να προκαλεί το ενδιαφέρων των gamers. Με το Shadow of the Tomb Raider που κυκλοφορεί σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η σειρά φτάνει αισίως στο 12ο επίσημο παιχνίδι και το ίντερνετ έχει βομβαρδιστεί από τρέιλερ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο παιχνίδι της σειράς. Πριν όμως έρθει στα χέρια μας ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην αγαπημένη Lara.

Όταν ο Toby Gard δημιούργησε στα μέσα των 90’s μια ηρωίδα για ένα action-adventure game έχοντας στο μυαλό του να αντικρούσει τα στερεότυπα που ήθελαν τους γυναικείους χαρακτήρες ευάλωτους ή πλανεύτρες με σκοτεινή ατζέντα, δεν περίμενε ποτέ ότι το αποτέλεσμα θα ήταν να δημιουργήσει τον πιο αξιομνημόνευτο και αγαπημένο video game character όλων των εποχών. Ωστόσο τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά απ’ ότι τα γνωρίζουμε. Σχεδιάστηκε όπως ξέρουμε ως μια ανεξάρτητη, σκληροτράχηλη και έξυπνη χαρακτήρας, όμως το όνομά της δεν ήταν ούτε Lara Croft, ούτε η καταγωγή της ήταν Βρετανική. Αρχικά, ο Toby Gard την είχε ονομάσει Laura Cruz και η καταγωγή της ήταν Νοτιοαμερικανική. Το Βρετανικό όμως στούντιο Core Design, ήθελε η χαρακτήρας να έχει Ευρωπαϊκή καταγωγή εφόσον θα απευθύνεται περισσότερο σε αυτό το κοινό. Ο Gard εμπνευσμένος από τον δυναμικό χαρακτήρα της δημοφιλούς τραγουδίστριας που κυριαρχούσε στα Βρετανικά charts Neneh Cherry, καθώς και από το διάσημο (και αμφιλεγόμενο) βρετανικό comic book Tank Girl, την άλλαξε σε Lara Croft κι’ έτσι γεννήθηκε η χαρακτήρας που όλοι γνωρίσαμε.

Όντας η πρώτη διαφορετική γυναίκα χαρακτήρας σε βιντεοπαιχνίδι, το στούντιο προκειμένου να προσελκύσει τους gamers που ως επί το πλείστων -ειδικά εκείνη την εποχή- ήταν άντρες, έδωσε τεράστια σημασία στην εμφάνισή της. Η εμφάνιση της Lara Croft δημιουργήθηκε με γνώμονα τις τέλειες αναλογίες του γυναικείου σώματος που κυριαρχούσε στις φαντασιώσεις, ώστε να φτιάξει το τέλειο γυναικείο μοντέλο. Κάτι που σίγουρα έπιασε το στόχο του. Φαντάζομαι όλοι θα θυμόσαστε τη Lara και όλα τα παράγωγα που τελείωναν σε -άρα! Βέβαια, οι "social justice warriors" και τα φεμινιστικά κινήματα χτύπησαν ανελέητα το παιχνίδι, κατηγορώντας το πως προωθεί μη ρεαλιστικά ιδεώδη για το γυναικείο σώμα, ότι αποτελεί φθηνή ενσάρκωση των αρσενικών φαντασιώσεων και ότι διδάσκει τους gamers (ειδικά τα παιδιά) να μη σέβονται τη γυναίκα και να την αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο του σεξ.

Ευτυχώς, οι κατηγορίες αυτές δε στάθηκαν εμπόδιο στην επιτυχία. Το Tomb Raider μάλιστα ήταν και από τα πρώτα 3D παιχνίδια (κυρίως στις κονσόλες). Ο κόσμος φυσικά το αγκάλιασε και οι κριτικοί έγραψαν πως πρόκειται για το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι που έγινε ποτέ. Στη πορεία μάλιστα γνώρισε τέτοια επιτυχία και αναγνώριση που κέρδισε 6 βραβεία Guinness, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες, ενώ το μοντέλο της πρωταγωνίστριας κόσμησε πάνω από 1000 εξώφυλλα περιοδικών. 

Το Tomb Raider ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή, είχε αυτή τη πρόκληση, που έφερνε νέο κόσμο στο προσκήνιο και τους σφυρηλατούσε ως μελλοντικούς gamers. Βλέπετε παλιά δεν υπήρχαν ούτε χάρτες, ούτε βελάκια κατεύθυνσης, ούτε φωτιζόμενα σημεία. Δεν υπήρχε YouTube, ούτε walkthroughs με μπάρες αναζήτησης για να σε πάνε ακριβώς εκεί που «κόλλησες». Κι' αυτό όσο κι' αν σε νεαρότερους μπορεί να φανεί περίεργο, ήταν η ομορφιά της εποχής και της γενιάς εκείνης. Η αναζήτηση της σωστής διαδρομής ή η επίλυση ενός γρίφου που μας «κόλλησε» γινόταν στα διαλείμματα του σχολείου ή σε συγκεντρώσεις με φίλους σε σπίτια. Ίσως γι' αυτό ακούτε σήμερα old school gamers να παραπονιούνται πως τα σύγχρονα παιχνίδια έχουν χάσει την αίγλη και την πρόκληση που είχαν κάποτε. Γιατί ή πρόκληση του τότε σε σχέση με το σήμερα, βρίσκονταν στο να καταφέρει κάποιος να δει τίτλους τέλους και να μοιραστεί με φίλους την εμπειρία του.

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου Tomb Raider ο «πατέρας» της διάσημης ηρωίδας αποχώρησε από το studio λόγω έλλειψης δημιουργικής ελευθερίας. Για τα επόμενα 4 χρόνια η σειρά κυκλοφόρησε κάθε χρόνο από ένα τίτλο, ξεπερνώντας κάθε φορά τον εαυτό του και αυξάνοντας στα χρόνια αυτά τη δημοτικότητά του. To 2001 κυκλοφόρησε και η πρώτη ταινία με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, που ναι μεν κατακρίθηκε για το κενό σενάριό της, αλλά αποθεώθηκε για την ενσάρκωση της ηθοποιού στο ρόλο της. Δυο χρόνια μετά το The Cradle of Life βγήκε στις αίθουσες και παρόλο που σημείωσε τις μισές σχεδόν εισπράξεις απ’ ότι η πρώτη ταινία, αποτέλεσε εν τέλει εισπρακτική επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για μια μελλοντική τρίτη ταινία.

Κάτι που ωστόσο δεν έγινε, καθώς η Jolie αρνήθηκε να συμμετάσχει. Το 2018 όμως η Lara Croft επέστρεψε στις αίθουσες με την βραβευμένη Alicia Vikander να αναλαμβάνει το ρόλο. Το 2003, με την κυκλοφορία του παιχνιδιού Tomb Raider: Angel of Darkness, η σειρά έλαβε τη μεγαλύτερη αρνητική αποδοχή από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της. Η Core Design θέλησε να ανταγωνιστεί τα action παιχνίδια άλλων εταιριών και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της νέας τότε γενιάς κονσολών. Εκτός ότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε με τρομερά bugs και προβλήματα στο χειρισμό, Fans και κριτικοί έκαναν  λόγο για μεγαλειώδη απομάκρυνση από τις ρίζες για τις οποίες έγινε γνωστό και αγαπήθηκε, που δε θύμιζε σε τίποτα Tomb Raider.

Αν και το παιχνίδι δεν αποτέλεσε οικονομική αποτυχία, η ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι να συνεχίσει η Core Design (στα πλαίσια μιας τριλογίας) με ακόμα δυο παιχνίδια, απορρίφθηκε. Η σειρά μπήκε στο ψυγείο για 3 χρόνια και το 2006 η Eidos τη δίνει στο άλλο της studio την Crystal Dynamics, για να κάνει το πρώτο reboot με το Tomb Raider: Legend. Η Crystal Dynamics δεν ήταν τυχαία βέβαια επιλογή. Το studio είχε ήδη μεγάλη εμπειρία στο ενεργητικό του τόσο στα platform με τα Gex, όσο και στα action-adventure με τη σειρά Legacy of Kain. Οι fans αντιμετώπισαν ως σωτήρια για τη σειρά τη κίνηση αυτή της Eidos, που για πολλούς μαζί με τα Tomb Raider: Anniversary και Tomb Raider: Underworld που κυκλοφόρησαν διαδοχικά αργότερα, τη θεωρούν ως τη χρυσή εποχή της Lara Croft.

Μετά το Tomb Raider: Underworld το 2008, δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ή πρόθεση εκ μέρους της Eidos για συνέχιση. Ωστόσο το 2009 μετά την ενσωμάτωση της Eidos και την πώληση των εκδοτικών δικαιωμάτων στην Square Enix, το πλάνο άλλαξε και η σειρά Tomb Raider για ακόμη μια φορά θα περάσει -ξανά υπό την αιγίδα της Crystal Dynamics- σε reboot. Αυτή τη φορά όμως η ιστορία θα καταπιαστεί με τις origin ρίζες της Lara Croft και το πώς αυτή εξελίχθηκε στη σκληροτράχηλη τυμβωρύχο. Για πρώτη φορά βλέπαμε τη Lara ως ένα ευάλωτο, φοβισμένο κορίτσι με ηθικούς φραγμούς.

Το studio γι’ αυτό του το τολμηρό εγχείρημα, επιστράτευσε την σεναριογράφο Rihanna Pratchett, η οποία ήταν ήδη γνωστή και βραβευμένη για τη δουλειά της πάνω στο σενάριο και τη σκιαγράφηση χαρακτήρων στα Heavenly Sword, Overlord και Mirror’s Edge. Το reboot γίνεται πραγματικότητα το 2013 και σε μεγάλο μέρος του κοινού φάνηκε να αρέσει αρκετά αυτή η αλλαγή, γιατί είδαν μια πιο ανθρώπινη και συναισθηματική Lara. Ωστόσο αρκετοί ήταν κι’ εκείνοι (κυρίως παλαιότεροι fans) που κατηγόρησαν το παιχνίδι ότι αντιγράφει το Uncharted και έχει πάρει εντελώς action μονοπάτια, στερώντας από τον παίκτη τη χαρά της εξερεύνησης και επίλυσης γρίφων που είχαν συνηθίσει στα παλιά.

Η αλήθεια πιστεύω βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσοι μεγάλωσαν με τη σειρά αυτή, Tomb Raider σήμαινε 3 πράγματα. Εξερεύνηση, μυστικά και δύσκολοι γρίφοι. Το shooting κομμάτι μπορεί να ήταν μέρος του παιχνιδιού αλλά ερχόταν πολύ μετά σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του. Τα Tomb Raider ήταν μοναδικά στο είδος τους γι’ αυτό και αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τους gamers. Άλλοι αντέγραφαν τα Tomb Raider (και μάλιστα χωρίς επιτυχία) όχι το αντίθετο. Επειδή όμως η συνταγή αυτή είχε κουράσει και η απλοποίηση στα παιχνίδια είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε παντού, η σειρά εν έτη 2013 έπρεπε να αλλάξει.

Πιστεύω ότι ο κόσμος είτε ανήκει στους παλιούς fans είτε στους καινούργιους δεν θα είχε την υπομονή που είχε τότε, γιατί οι μεν μεγαλώσανε και οι δε (που είναι και περισσότεροι) έχουν μάθει αλλιώς. Φυσικά δε συμφωνώ καθόλου με αυτή τη τοποθέτηση! Ναι σίγουρα έπρεπε να αλλάξει και να έρθει πιο κοντά στο σήμερα αλλά θα μπορούσε να το κάνει με άλλο τρόπο. Η επιρροή από το Uncharted είναι πασιφανής.

Δεν είναι κακό να δανείζεσαι στοιχεία απ’ τον καλύτερο και να βάζεις τη δική σου υπογραφή. Μακάρι να γινόταν σε όλα τα παιχνίδια έτσι. Επίσης κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα νέα Tomb Raider δεν είναι καλά παιχνίδια. Πως όμως μπορεί ένα παιχνίδι να κρατήσει την παλιά του ταυτότητα και να έρθει πιο κοντά στο σήμερα; Η απάντηση είναι απλή. God of War, Resident Evil 7, The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Παρόλα αυτά το δεύτερο reboot του 2013 στέφθηκε με επιτυχία, δίνοντας το έναυσμα να ακολουθήσει το 2015 το Rise of the Tomb Raider. Συνεχίζοντας την ιστορία από τις τρομερές δοκιμασίες στο Yamatai island, η Lara αυτή τη φορά θα βρεθεί στη Σιβηρία προς αναζήτηση της θρυλικής πόλης Kitezh, στην οποία φημολογείται ότι κρύβεται το μυστικό της αθανασίας. Το παιχνίδι αν και αρκετοί είπαν ότι δεν παίρνει ρίσκα, τα πήγε αρκετά καλά στις πωλήσεις κι’ έτσι το Shadow of the Tomb Raider βρήκε το δρόμο της ανάπτυξης.

Το παιχνίδι αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας και όπως το studio έχει πει, θα είναι η καθοριστική στιγμή που η αγαπημένη ηρωίδα, θα μεταμορφωθεί σε αυτό που ο κόσμος την έμαθε. Στη θρυλική τυμβωρύχο Tomb Raider. Ένα 24ωρο έμεινε για την κυκλοφορία. Σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά. Μέχρι τότε, πείτε μας στα σχόλια ποια από τις τρεις περιόδους του Tomb Raider είναι η αγαπημένη σας; Προτιμάτε τη Lara σκληροτράχηλη, ή πιο ανθρώπινη; Σας βρίσκει σύμφωνους η αλλαγή που με τα χρόνια έχει υποστεί η σειρά ή θέλετε ένα παιχνίδι πιο κοντά στις ρίζες του; Σας λείπει το παλιό gameplay ή θεωρείται ότι δεν έχει θέση στις μέρες μας;