Τα κρυφά μηνύματα του Silent Hills

Αναλύουμε το playable teaser του τίτλου
25 Σεπτεμβρίου 2014 09:54
Τα κρυφά μηνύματα του Silent Hills

Όταν οι περισσότεροι από τους πιστούς οπαδούς της γνωστής survival horror σειράς Silent Hills πίστευαν πως το Downpour είναι η αρχή του τέλους, ο Hideo Kojima ήρθε για να δώσει τις δικές του μοναδικές ιδέες, παραδίδοντάς μας ένα Playable Teaser στις 12 Αυγούστου 2014 που από την αρχή φώναζε «Kojima Productions». Με πάνω από 1.000.000 downloads πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ανακοίνωση του παιχνιδιού ήταν από τις πιο έξυπνες που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του gaming. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του P.T. Demo, το Silent Hills έγινε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια συγκεντρώνοντας πάνω του όλα τα βλέμματα.

Φυσικά αυτό δεν θα γινόταν τόσο εύκολα χωρίς την βοήθεια του Guillermo del Toro, σκηνοθέτης γνωστός για ταινίες όπως Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Blade II, Hellboy και Pacific Rim. Επίσης η ατμόσφαιρα δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το ταλέντο του Akira Yamaoka, συνθέτης ο οποίος συνεργάζεται χρόνια με την Konami δημιουργώντας κομμάτια για αρκετά παιχνίδια Silent Hill. Η ανατριχιαστική Lisa του Silent Hills δεν θα ήταν τόσο τρομακτική αν δεν είχε σχεδιαστεί από τον Masahiro Ito, ζωγράφος που είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα τρομακτικά πλάσματα που έχουμε συναντήσει ανά περιόδους στο Silent Hill. Τέλος, τον πρωταγωνιστή ενσαρκώνει ο Norman Reedus γνωστός για το ρόλο του ως Daryl Dixon στην τηλεοπτική σειρά The Walking Dead.

Ας πάμε όμως σε αυτό που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Τα κρυφά μηνύματα του P.T. Demo. Τι άλλο μπορεί να μας αποκαλύψει για το παιχνίδι; Είναι απλά ένα demo ή μήπως είναι ο πρόλογος του κανονικού παιχνιδιού;

Το πρώτο πράγμα στο demo που αμέσως τράβηξε την προσοχή όλων είναι ο αριθμός που επαναλαμβάνεται στο τηλεφώνημα. Ο αριθμός 204863 ίσως είναι απλά ένας αναγραμματισμός της ημερομηνίας γέννησης του Kojima (24/08/63). Ή ίσως αυτή είναι η πιο επιφανειακή εξήγηση του αριθμού που έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια αυτού που δεν ενδιαφέρεται να ψάξει και πολύ το νόημα του αριθμού. Οι πιο επίμονοι όμως, με μια αναζήτηση στο Google μπορούν να βρουν αυτό. Plant Transcription Factor Database (PT). Είδος: Populus Trichocarpa (PT). Γενετικό μοντέλο: 204863. Ίσως ακούγεται λίγο τραβηγμένο όμως όλοι ξέρετε πως σκέφτεται ο Kojima. Τι πληροφορίες παίρνουμε όμως από αυτήν την έρευνα; Το Populus Trichocarpa είναι ένα δέντρο το οποίο φυτρώνει στη Βορειοδυτική Αμερική. Ίσως αυτό μας δίνει κάποιο στοιχείο για το πού θα εκτυλίσσεται η ιστορία του παιχνιδιού.

Ο Κοjima έδωσε την απάντηση για τον άλλο αριθμό που μας απασχολούσε. Το ψεύτικο studio που επινόησε για να μην καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται το παιχνίδι έχει όνομα “7780s Studio”. Είναι ο αριθμός του τετραγωνικού χιλιομέτρου σε μία περιοχή στην Ιαπωνία με όνομα Shizuoka που μεταφράζεται και ως “Quiet Hills”. Το δεύτερο πράγμα όπου μας κάνει εντύπωση είναι το δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου, που εξιστορεί την ιστορία της οικογένειας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πατέρας ήταν αλκοολικός και αυτό ανάγκασε τη μητέρα της οικογένειας (την Lisa, η ανατριχιαστική γυναίκα που στοιχειώνει το Demo) να βρει δουλειά.

Επειδή, όμως, ήταν μόνο όμορφη και όχι έξυπνη, καταφέρνει να προσληφθεί σε μια δουλειά επειδή άρεσε στο αφεντικό. «Κερατώνει» τον άντρα της με το αφεντικό της και μένει έγκυος, ο άντρας της το μαθαίνει, τρελαίνεται, δολοφονεί όλη την οικογένεια αρχίζοντας από την γυναίκα του και έπειτα αυτοκτονεί. Σκότωσε τη γυναίκα του βγάζοντας το βρέφος από την κοιλιά της ανοίγοντάς την στα δύο. Πιθανότατα να πέταξε το βρέφος στον νεροχύτη και αυτό να εξηγεί γιατί να βλέπουμε το αγέννητο μωρό στον νεροχύτη. Επίσης έτσι εξηγείται και η φράση “Don’t trust the tap water”.

Επίσης παράξενη είναι και η αρχή του Demo όπως και η ματωμένη σακούλα που συναντάμε. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τονίζεται η φράση “The only me is me. Are you sure the only you is you?” Αν συνδέσουμε και τον τίτλο του παιχνιδιού “Silent Hills” καθώς και τις random εμφανίσεις τις Lisa, όπως και το τέλος του demo που δεν προκαλείται με μια ακριβώς συγκεκριμένη στρατηγική, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το παιχνίδι, είτε έχει να κάνει με παράλληλα σύμπαντα, είτε στην αρχική ιδέα του Silent Hill που λέει ότι υπάρχει ένα Silent Hill για όλους. Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι ένας συνδυασμός. Ο Kojima θα κρατήσει το μύθο των αρχικών Silent Hill αλλά θα προσθέσει και κάτι άλλο. Το παιχνίδι πάντως δεν ονομάστηκε Silent Hills τυχαία. Μάλλον πρόκειται για πολλά παράλληλα σύμπαντα ή για ένα loop στο οποίο έχει πέσει ο πρωταγωνιστής.

“The only me is me”, όμως, σημαίνει ότι πάντα παραμένει κάτι σταθερό σε αυτό το σύμπαν, γιατί η φωνή που το λέει αυτό είναι σίγουρη πως δεν υπάρχει ένα alter ego της. Είμαι σχεδόν πεπεισμένη πως αυτήν τη φράση τη λέει το νεκρό μωρό το οποίο θέλει να πάρει εκδίκηση φτιάχνοντας έναν στοιχειωμένο κόσμο, όπως η Alessa Gillespie από το αρχικό Silent Hill. Η ίδια φωνή (πιθανότατα το έμβρυο) μάς εξιστορεί ότι δολοφονήθηκε από τον πατέρα του. Επίσης αναφέρει ότι θα επιστρέψει και ότι θα φέρει και τα καινούργια του παιχνίδια μαζί, τα οποία είναι σίγουρα τα τέρατα που θα συναντήσουμε στο Silent Hills. Επίσης μόνο και μόνο η φράση “new toys” παραπέμπει σε παιδί, επιβεβαιώνοντας όλο και περισσότερο τις υποψίες που αναφέρονται παραπάνω. Στο TGS 2014 Demo όντως βλέπουμε στοιχειωμένα παιχνίδια, όπως η μπάλα που γίνεται ένα κομμένο κεφάλι μικρού αγοριού. Οπότε το “new toys” ίσως να μην χρησιμοποιείται τόσο μεταφορικά. Επίσης η μπάλα μοιάζει με την Rubber Ball που βρίσκουμε στο Elementary στο πρώτο Silent Hill.

Ένα μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν το Silent Hills θα μοιάζει στο gameplay με το P.T. Demo. Προσωπικά θα ήθελα η προοπτική πρώτου προσώπου να διατηρηθεί. Πιθανότατα να συμβεί αυτό διότι και στο P.T, όπως, και στο TGS Teaser βλέπουμε το παιχνίδι μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα. Επίσης έτσι βλέπουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την δύναμη της Fox Engine και την δυνατότητά της να αποδίδει ρεαλιστικά περιβάλλοντα που θυμίζουν τον πραγματικό κόσμο. Όσοι έχετε παίξει το P.T. Demo σίγουρα θα πρέπει να τρομάξατε με την ομοιότητα των διαδρόμων του σπιτιού σας το βράδυ με αυτών του P.T. Demo. Από την άλλη, ίσως το παιχνίδι ακολουθήσει το κλασικό third-person μονοπάτι των Silent Hill και απλά δούμε ένα συνδυασμό με first-person gameplay, όπως γνωρίσαμε στο The Room.

To παιχνίδι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλά κρυμμένα στοιχεία να ερευνήσουμε. Μέχρι την κυκλοφορία εμείς θα προσπαθούμε να σας αναλύουμε όλα τα νέα στοιχεία του Silent Hills. Όσοι έχετε παίξει ή έχετε δει το P.T. Demo πείτε μας κατά πόσο συμφωνείτε με την παραπάνω ανάλυση, ή αν έχετε βρει εσείς κάτι διαφορετικό. Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε και τη δική σας εκδοχή για τον τίτλο που ετοιμάζει ο Hideo Kojima.

Tags: