Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το The Last of Us Part II

Μια ανάσα πριν την E3 2018
05 Ιουνίου 2018 10:15
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το The Last of Us Part II

Αναμφισβήτητα έχουμε μπει στον πιο καυτό gaming μήνα της χρόνιας, το μήνα που όλες οι εταιρίες ανεβαίνουν στη σκηνή της Ε3, της έκθεσης στην οποία παραδοσιακά όπως κάθε χρόνο εξηγούν τα σχέδιά τους για το μέλλον, ανακοινώνουν νέα παιχνίδια ή ημερομηνίες κυκλοφορίας ήδη γνωστών παιχνιδιών και μας δείχνουν υλικό από τους επερχόμενους τίτλους τους. Η φετινή Ε3 έχει δικαιολογημένα ανεβάσει την πήχη του hype στα ύψη, με πολλούς σπουδαίους τίτλους να καλούνται να μοιραστούν τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει η κάθε εταιρία για παρουσίαση. Από τους πλέον αναμενόμενους τίτλους είναι φυσικά το The Last of Us Part II, η συνέχεια του αριστουργήματος της Naughty Dog που κυκλοφόρησε το 2013, στα τέλη της προηγούμενης γενιάς και ταρακούνησε τα νερά της gaming βιομηχανίας, καταφέρνοντας να συγκινήσει με το σενάριο και τις ερμηνείες των ηθοποιών του, κριτικούς και gamers.

Πριν λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε δια στόματος Neil Druckmann, director του παιχνιδιού και αντιπροέδρου της Naughty Dog, ότι στην φετινή Ε3 θα δούμε τα πρώτα gameplay πλάνα του παιχνιδιού. Για την καλύτερη προετοιμασία σας λοιπόν γι αυτή την σπουδαία στιγμή, συγκεντρώσαμε κάθε επιβεβαιωμένη πληροφορία ή fan theory που υπάρχει μέχρι στιγμής και σας τα παρουσιάζουμε όλα μαζί οργανωμένα στις γραμμές που ακολουθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ ακολουθούν σημαντικά spoilers για το σενάριο του πρώτου παιχνιδιού αλλά και σημαντικές πτυχές του επερχόμενου, οπότε όσοι θέλετε να μην γνωρίζετε απολύτως τίποτα καλό θα ήταν να σταματήσετε σε αυτό το σημείο.

Ποιο θα είναι το βασικό θέμα του παιχνιδιού;

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που είναι επιβεβαιωμένες από την ίδια την Naughty Dog είναι αρκετά διάσπαρτες αλλά δίνουν μια γενική εικόνα των διαφορών που θα έχει με το πρώτο παιχνίδι και της νέας κατεύθυνσης που ακολουθεί το sequel. Χρονικά βρισκόμαστε 5 χρόνια μετά τα γεγονότα του The Last of Us επομένως η Ellie είναι πλέον 19 χρονών και όπως ανακοινώθηκε θα είναι ο βασικός playable χαρακτήρας στο Part II, με τα mechanics της αλλά και τα όπλα που θα χειρίζεται να προσφέρουν μία αρκετά διαφορετική εμπειρία από το πρώτο. Στα σχετικά με το gameplay, γνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά θα είναι πολύ δυσκολότερο να βρεθούν στον κόσμο και το παιχνίδι θα απαιτεί περισσότερο stealth προσέγγιση με ανανεωμένους μηχανισμούς melee μάχης. Μία ακόμη αντίθεση έρχεται στο σενάριο του παιχνιδιού, το οποίο ο Druckmann επιβεβαίωσε ότι επικεντρώνεται στο μίσος σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι στον πυρήνα του οποίου βρισκόταν η αγάπη και η σχέση πατέρα-κόρης που ανέπτυξαν ο Joel με την Ellie.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι είναι ότι το 2011 κατά την ανακοίνωση του πρώτου παιχνιδιού ο Druckmann είχε χρησιμοποιεί τις ίδιες ακριβώς λέξεις για να περιγράψει το σενάριο, λέγοντας τότε “Βασικό concept του παιχνιδιού θα είναι η αγάπη”. Όπως τότε, έτσι και τώρα δεν είχε διευκρινίσει ανάμεσα σε ποιους χαρακτήρες θα αναπτύσσονταν αυτά τα συναισθήματα, πλέον όμως ξέρουμε ότι τότε αναφερόταν στον Joel και την Ellie, άρα είναι πολύ πιθανό το μοτίβο να επαναλαμβάνεται. Μήπως η Ellie ανακάλυψε το ψέμα που της είπε ο Joel, στράφηκε εναντίον του και το νέο παιχνίδι της σειράς θα βρει τους δύο αγαπημένους μας χαρακτήρες εχθρούς; Το παιχνίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι λαμβάνει χώρα στο Σιάτλ, καθώς και τα δύο trailer επιβεβαιωμένα περιέχουν πληθώρα από γνωστές περιοχές και σημεία κλειδιά της πόλης της Ουάσινγκτον.

Πόσο κράτησε η ανάπτυξη του τίτλου;

Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη του Part II ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου, δηλαδή αναπτύσσεται ήδη 5 χρόνια και είναι πολύ πιθανό το gameplay που θα δούμε φέτος στην Ε3 να προέρχεται απευθείας από το τελικό προϊόν που θα φτάσει στα χέρια μας. Ο Neil Druckmann σχολίασε ότι το motion capture των χαρακτήρων αλλά και τα μοντέλα τους είναι τα ρεαλιστικότερα που έχουμε δει ποτέ σε αποκλειστικό τίτλο της Sony, κάτι το οποίο μας απέδειξε με τα δύο trailers που είδαμε μέχρι τώρα τα οποία δεν είναι CGI αλλά πραγματικά in engine γραφικά. Ανάμεσα σε άλλους, στην ομάδα του The Last of Us Part II, προστέθηκαν και δύο γυναίκες του Hollywood, γνωστές σε εμάς από τη συμμετοχή τους στην τηλεοπτική σειρά Westworld.

Πρόκειται για μία από τις συγγραφείς της σειράς, Hayley Gross, η οποία βοήθησε τον Druckmann στο σενάριο του παιχνιδιού και για την Shannon Woodward που υποδύεται την Elsie και ο ρόλος της στο παιχνίδι παραμένει ακόμα άγνωστος. Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του παιχνιδιού, η Naughty Dog είχε ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας για multiplayer level designers, που με τη σειρά του φανερώνει ότι για ακόμα μία φορά η εταιρία επενδύει στο ήδη πολύ καλό multiplayer του πρώτου παιχνιδιού, το οποίο δυστυχώς δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε. Εδώ τελειώνουν όλα όσα γνωρίζουμε με βεβαιότητα για το παιχνίδι και οτιδήποτε πούμε από αυτό το σημείο και μετά αποτελεί προβλέψεις και τις επικρατέστερες θεωρίες για την ιστορία και τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Ποια είναι η γυναίκα του δεύτερου trailer;

Ενώ το πρώτο trailer επικεντρώθηκε στην ενήλικη πλέον Ellie, το δεύτερο εστίασε αποκλειστικά σε νέους χαρακτήρες και περισσότερο στη γυναίκα την οποία προσπάθησαν να κρεμάσουν από ένα δέντρο αλλά τελικά σώθηκε. Από τις πρώτες προβολές του βίντεο πλανάται ένα μυστήριο (και όχι άδικα) γύρω από το ποια μπορεί να είναι αυτή η γυναίκα. Μετά το δεύτερο trailer η Naughty Dog ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter μία λίστα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα όλων των νέων χαρακτήρων που γνωρίσαμε. Όλων πλην αυτής της γυναίκας. Κάθε γράμμα του ονόματός της ήταν μαυρισμένο κι έτσι μπορέσαμε και μετρήσαμε μόνο το πλήθος των γραμμάτων, τέσσερα στον αριθμό. Όσα και τα γράμματα του ονόματος της μητέρας της Ellie, της Anna.

Από τότε λοιπόν φαίνεται να έχουμε την επικρατέστερη θεωρία, ότι δηλαδή θα γνωρίσουμε σε κάποιο flashback την Anna, για την οποία ήδη ξέρουμε ότι ήταν πολύ καλή φίλη με την αρχηγό των Fireflies, την Marlene, στην οποία είχε αναθέσει την ανατροφή της κόρης της όταν πέθανε. Υπάρχουν γεγονότα που ενισχύουν αυτή τη θεωρία όπως το Easter Egg στο τέλος του Uncharted 4, με το εξώφυλλο ενός comic με τίτλο The Last of Us American Daughters να δείχνει μία έγκυο γυναίκα με μάσκα αερίων στην κορυφή ενός λόφου. Μία πιθανή ερμηνεία του “American Daughters” θα μπορούσε να αναφέρεται στις κόρες της Anna και της Marlene, την Ellie και την Riley (δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ η συγγένεια της Riley με την Marlene), κάτι που θα εξηγούσε όμως και το πως βρέθηκαν και μεγάλωσαν μαζί τα δύο κορίτσια.

Η Naughty Dog ανακοίνωσε ότι γι αυτό το χαρακτήρα, τη φωνή της θα δώσει μία από τις γυναίκες βετεράνους του χώρου, η Laura Bailey, γνωστή σε εμας ως Jaina στα Warcraft, Nadine Ross στο Uncharted 4 και δεκάδες ακόμα χαρακτήρες σε παιχνίδια και anime. Αυτό δείχνει ότι η εταιρία θέλει για αυτή τη γυναίκα την καλύτερη δυνατή ερμηνεία και σίγουρα μιλάμε για πρόσωπο κλειδί στην ιστορία. Η τελευταία και πιο ανατριχιαστική λεπτομέρεια προέρχεται από τη σελίδα της βιογραφίας της Anna στη Wiki του The Last of Us, που αναφέρει ότι η Anna γέννησε την κόρη της στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, πέθανε μία μέρα μετά και την ανατροφή του μωρού ανέλαβε η φίλη της Marlene.

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εμένα αυτό το διάστημα μου φαίνεται πολύ πιθανό να προδίδει την ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού, το οποίο δεν είναι αδύνατο να διαπραγματεύεται τη γέννηση της Ellie κι έτσι οι ημερομηνίες να ταυτίζονται τέλεια. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για ένα μαεστρικά σχεδιασμένο σενάριο από μεριάς της Naughty Dog. Τώρα μένει να δούμε αν η παρουσίαση της Sony στη φετινή Ε3, πέρα από τα gameplay πλάνα θα συνοδεύεται και από την ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού.                                                                               

Είναι ο Joel νεκρός;

Άλλη μια ενδιαφέρουσα θεωρία με κάποιο, έστω και μικρό, υπόβαθρο είναι αυτή που θέλει τον Joel να είναι νεκρός ή έστω να πεθαίνει κατά τη διάρκεια του Part II. Αφορμή για να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις στάθηκε το πρώτο trailer του παιχνιδιού, στο οποίο η Ellie φαίνεται να τα έχει βάλει με δεκάδες εχθρούς ολομόναχη, παίζει την κιθάρα του Joel, ενώ το παρουσιαστικό του ίδιου φαίνεται αρκετά ύποπτο. Εμφανίζεται σαν Άγγελος μέσα από ένα κατάλευκο πλαίσιο τη στιγμή που το ίδιο πλάνο μοιράζονται πολλά πτώματα εχθρών, δε βλέπουμε ούτε για μία στιγμή το πρόσωπό του, μοιάζει πιο νέος από όταν τον αφήσαμε, ενώ οι αλλαγές στο πρόσωπο και το σώμα της Ellie προδίδουν το διάστημα των 5 χρόνων που ξέρουμε ότι έχει περάσει από το τέλος του πρώτου παιχνιδιού.

Τέλος τα ρούχα του είναι πεντακάθαρα συγκριτικά με της Ellie και με δεδομένο τον χαοτικό κόσμο στον οποίο ζουν οι δύο πρωταγωνιστές. Αν ο Joel είναι ήδη νεκρός, θεωρώ λίγο απίθανο η Naughty να το παρουσίαζε μέσα από το πρώτο teaser trailer. Ενδεχομένως όμως να λειτουργεί σαν προοικονομία κάποιων γεγονότων, κάτι που μένει να το ανακαλύψουμε στην πράξη όταν βγει το παιχνίδι.

Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας;

Με όσα έχουμε δει και έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα, και με την Ε3 να πλησιάζει με ταχύς ρυθμούς, δεν θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το ποια θα είναι η ημέρα που θα χαθούμε για δεύτερη φορά στον μαγικό κόσμο του The Last of Us. Προφανώς και η Naughty Dog σε αυτό το θέμα τηρεί σιγή ισχύος αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πρόβλεψη βασισμένοι σε αυτά που σίγουρα ξέρουμε. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2011, ο Neil Druckmann ανέφερε ότι το παιχνίδι είναι κατά 60% ολοκληρωμένο και μάλιστα από τότε είχε ανακοινώσει ότι θα βλέπαμε gameplay στη φετινή Ε3. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι μετά την κυκλοφορία του Uncharted 4, ολόκληρη η ομάδα της Naughty Dog επικεντρώθηκε στο The Last of Us, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η ανάπτυξη επιτάχυνε σημαντικά και αυτό που θα δούμε στην Ε3 θα είναι πολύ κοντά στο τελικό προϊόν.

Αυτό ήταν κάτι που το Δεκέμβριο του 2017 ο Neil Druckmann το γνώριζε και ήταν αρκετά σίγουρος ότι φέτος θα δούμε gameplay όπως και το ότι η κυκλοφορία του παιχνιδιού θα έρθει σύμφωνα με το σχέδιό τους, το οποίο αναλύσαμε πιο πάνω και “κουμπώνει” αριστουργηματικά με το lore του franchise. Φαίνεται λοιπόν ότι η ταλαντούχα ομάδα είναι πλέον αρκετά άνετη στο να αποκαλύψει ότι η ανάπτυξη του παιχνιδιού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 ή έστω αρχές του 2019 κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι και το πραγματικό timeframe της κυκλοφορίας του.

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι εικασίες και τα αναφέρω με απόλυτη επιφύλαξη, βασισμένος αποκλειστικά στα γεγονότα που μας είναι ήδη γνωστά. Το The Last of Us Part II είναι ένα από τα καυτά θέματα της φετινής Ε3 και προσωπικά για μένα το πλέον αναμενόμενο παιχνίδι. Περιμένω να ακούσω τις γνώμες σας για το παιχνίδι κάτω στα σχόλια και να το συζητήσουμε. Τέλος να ευχηθώ να έχουμε και φέτος μία πολύ όμορφη Ε3, να δούμε και να ακούσουμε όλοι για τα αγαπημένα μας παιχνίδια και να ζήσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή του gaming με πολλές συγκινήσεις.


Δείτε επίσης:

E3 2018: Το πρόγραμμα

Framerate: E3 2018 Special

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το The Last of Us Part II

E3 2018: Τα επιβεβαιωμένα παιχνίδια

E3 2018: Τα φημολογούμενα παιχνίδια