Τι είδαμε στην IFA 2014

Προϊόντα και τεχνολογίες χωρίς τελειωμό!
11 Σεπτεμβρίου 2014 22:06
Τι είδαμε στην IFA 2014

Η IFA 2014 στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε και οι εταιρίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα νέα τους προϊόντα. Οι Unboxholics σάς μετέφεραν όλες τις νέες κυκλοφορίες και παρουσιάσεις μέσω της στήλης των tech news, στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε για να βρείτε αυτό που σας ενδιέφερε περισσότερο από την έκθεση. Μεγάλος κερδισμένος λοιπόν αυτής της έκθεσης για φέτος ήταν τα wearables. Το πιο αναμενόμενο smartwatch όλων, πιστεύω πως ήταν το Moto 360 και υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για την κυκλοφορία του, καθώς είναι το πρώτο Android Wear που θυμίζει πραγματικά ρολόι, με την LG και το LG G Watch R να είναι από τις πρώτες που ακολουθούν το στρογγυλό σχεδιασμό της Motorola.

Προτάσεις ήρθαν και από τη Sony με τα SmartWatch 3 και SmartBand Talk, καθώς και από την ASUS με το ZenWatch. Η Samsung παρουσίασε και αυτή το Gear S, το οποίο είναι το πρώτο smartwatch με δυνατότητα 3G συνδεσιμότητας, εξαλείφοντας την ανάγκη να κουβαλάμε το smartphone μαζί μας. Βάση δόθηκε και στον όμορφο σχεδιασμό αλλά και στα γούστα του γυναικείου πληθυσμού, αφού το Gear S έχει και έκδοση με κρύσταλλα Swarovski. Στο ίδιο high fashion μοτίβο κινήθηκε και η Intel με το MICA, ένα smart bracelet με εξωτικά υλικά που θυμίζει περισσότερο κόσμημα.

Από πλευράς εταιριών, νομίζω πως η Samsung ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με την παρουσίαση του Galaxy Note 4, ενός πραγματικού "θηρίου". Ικανοποίησε τις απαιτήσεις των περισσότερων στο hardware, ενώ στο software πήγε ένα βήμα παραπάνω, τόσο με τη λειτουργικότητα του S Pen, όσο και με το prestige του stylus, αφού συνεργάστηκε στενά με την περίφημη Mont Blanc. Αίσθηση προκάλεσε και με την αποκάλυψη του Gear VR, ένα εντυπωσιακό προϊόν τεχνολογίας που δημιούργησε σε στενή συνεργασία με την Oculus. Το πιο εντυπωσιακό από τις παρουσιάσεις της, όμως, θεωρώ πως είναι το Galaxy Note Edge, το οποίο αν και θα αργήσουμε λίγο να το δούμε στα ράφια των καταστημάτων, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Η χρησιμότητα της Edge οθόνης μένει να φανεί, αλλά στο συγκεκριμένο smartphone, η Samsung επέδειξε πραγματική πρωτοτυπία, η έλλειψη της οποίας της είχε στοιχίσει πολλά αρνητικά σχόλια στο Galaxy S5.

Η Sony δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και παρουσίασε τη νέα σειρά Xperia Z3, η οποία αποτελείται από τη ναυαρχίδα της Sony Xperia Z3, το μικρό αδερφό του Xperia Z3 Compact και από το πολύ ισχυρό και ελκυστικό Xperia Z3 Tablet Compact. Υπήρξε βέβαια μια μικρή γκρίνια για την πολύ μικρή αναβάθμιση από το Xperia Z2, προσωπικά, όμως, δεν περίμενα περισσότερα, αφού η νέα ναυαρχίδα έρχεται μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης και όπως και να το δούμε, παραμένει ένα ισχυρότατο, κομψό smartphone.

Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής IFA ήταν η Motorola, κάτι που τιμάει και τη Lenovo καθώς μετά την απόκτησή της, δε φαίνεται να αλλάζει στρατηγική και αφήνει τη Motorola να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να δημιουργεί τα καλύτερα value for money προϊόντα. Στην παρουσίαση της είδαμε το νέο Moto X (2014), ένα πραγματικά ισχυρό και όμορφο smartphone το οποίο ελπίζουμε αυτή τη φορά να καταφέρει να έρθει Ελλάδα και το διάδοχο του άκρως πετυχημένου Moto G, το Moto G (2014), με σημαντικές αναβαθμίσεις αλλά πάντα χαμηλή τιμή. Για αυτό το λόγο αναμένεται να είναι πάλι η πρώτη επιλογή σε smartphone κάτω των €200.

Οι υπόλοιπες εταιρίες κράτησαν χαμηλό προφίλ, με την HTC να παρουσιάζει το πρώτο οκταπύρηνο 64-bit smartphone με την ονομασία Desire 820, ενώ η Microsoft αρκέστηκε στην παρουσίαση των low-end μοντέλων Lumia 730 και 735, καθώς και της “προσιτής ναυαρχίδας” όπως την ονομάζει, το Lumia 830. Ενδιαφέρον, όμως, προκάλεσε στο κοινό των Windows Phone η ανακοίνωση του Denim Update. Στον τομέα των smartphones είχαμε και το Ascend G7 της Huawei, ένα mid-range smartphone με build quality ναυαρχίδας. Στα των tablet, πέρα από το Xperia Z3 Tablet Compact, ξεχώρισε το Tab S8 της Lenovo με τα δυνατά χαρακτηριστικά του. Άξια αναφοράς είναι ακόμα το σκληροτράχηλο Galaxy Tab Active της Samsung για επαγγελματίες, τα τρία νέα tablet της Acer με Android ή Windows Phone λειτουργικό, για αγορά κάτω των €200 και το πολύ φθηνό Windows tablet της Toshiba, το Encore Mini.

Στα laptop πρωταγωνιστής ήταν το Y70 Touch gaming laptop της Lenovo και στα ultrabook, το Zenbook UX305 της ASUS κατασκευασμένο από αλουμίνιο και με ενσωματωμένο το νέο Intel Core M επεξεργαστή που βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική της Intel, ονόματι Broadwell. Τέλος, στον τομέα των τηλεοράσεων, ενδιαφέρον είχε η Afterglow τεχνολογία της Philips, η οποία επιτρέπει την προβολή εικόνας πέρα από το πλαίσιο της τηλεόρασης. Η Samsung παρουσίασε την UHD τηλεόραση 105 ιντσών, με την οποία η τηλεόραση δεν είναι απλά κυρτή, αλλά λυγίζει, και με τη σειρά της η LG, έκανε επίδειξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, δείχνοντας το δρόμο για την εξέλιξη των τηλεοράσεων με τη Super Hi-Vision τηλεόραση της, ανάλυσης 8K!

Λοιπόν; Πως σας φάνηκε η IFA 2014; Ποιο προϊόν σας εντυπωσίασε πιο πολύ; Ποιο σας απογοήτευσε; Είδατε πράγματα που δεν περιμένατε ή περιμένατε πράγματα που δεν είδατε; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια.

Tags: