Τι ξέρουμε για το Quantum Break

Η Remedy σε κάτι εντελώς νέο...
31 Αυγούστου 2014 21:10
Τι ξέρουμε για το Quantum Break

Η Remedy Entertainment ήταν ένα από τα studios της Microsoft που βοήθησαν να χτιστεί ένα από τα σημαντικότερα franchises του Xbox και ολόκληρης της περασμένης γενιάς. Σαφώς και αναφέρομαι στο cult φαινόμενο του Alan Wake που με μάγεψε και έπαιξε με το μυαλό μου –και εκατομμυρίων ακόμη παικτών ανά την υφήλιο- το 2010. Τρία χρόνια μετά, η φινλανδική εταιρία ανάπτυξης ήταν καλεσμένη στο ειδικό event της ανακοίνωσης του Xbox One για να παρουσιάσει τον επόμενό της τίτλο που θα συνόδευε τη νεοανακοινωθείσα κονσόλα. Όλοι περιμέναν το sequel του Alan Wake μιας και οι φήμες οργίαζαν εκείνο τον καιρό.

Κι όμως, οι Φινλανδοί εξέπληξαν τον κόσμο, όταν ο Phil Spencer επάνω στη σκηνή, αντί να "ξεστομίσει" το πολυπόθητο "and here is Alan Wake 2" είπε "…this is Quantum Break” και τότε είναι που πάγωσα γεμάτος απορία με αυτό που είδα μετά το σύντομο teaser που προβλήθηκε. Ήταν σειρά; Ήταν παιχνίδι; Ήταν και τα δύο; Μέχρι τη φετινή Gamescom οι πληροφορίες για το Quantum Break ήταν ελάχιστες. Ο Sam Lake σε σχετικό του video στο πλαίσιο της Ε3, είχε ανακοινώσει πως το τοπίο θα ξεκαθάριζε στη Gamescom 2014. Έτσι και έγινε κατά ένα μεγάλο βαθμό. Γι' αυτό και συλλέξαμε όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το time-bending αποκλειστικό παιχνίδι του Xbox One.

Η ιστορία ξεκινά να ξεδιπλώνεται στη βορειοανατολική πόλη των ΗΠΑ, το Riverport, και πιο συγκεκριμένα στο Riverport University, όπου συνέβη μια μεγάλη έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός πειράματος σχετικά με ταξίδια στο χρόνο. Τριών εκ των παρευρισκομένων  είναι οι πρωταγωνιστές του τίτλου, ο Jack Joyce, η Beth Wilder και ο Paul Serene, τους οποίους θα ελέγχουμε πλήρως στο παιχνίδι και μετά το ατύχημα απέκτησαν τις λεγόμενες time-manipulating δυνάμεις. Βλέπετε πως η Remedy παίζει με τα ονόματα των πρωταγωνιστών της και με τα θέματα που θίγει; Οι Jack και Beth έχουν μπει στο στόχαστρο του Serene, αυτός είναι ο νέμεσης –πρώην φίλος- του Jack και ο μεγάλος κακός του παιχνιδιού που βγήκε ο πιο κερδισμένος μετά το ατύχημα αποκτώντας τις πιο καταστροφικές δυνάμεις διαχείρισης του χρόνου, με αποτέλεσμα να βλέπει το ψήγματα του μέλλοντος και να διαχειρίζεται κατά βούληση τη συνέχειά του. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης της "σατανικής" εταιρίας ονόματι Monarch Solutions, υπεύθυνη για τα δεινά που συμβαίνουν στο Riverport.

Όλη η πλοκή του Quantum Break βασίζεται στο γεγονός ότι ο χρόνος συνεχώς λυγίζει, σταματά και προχωρά ανεξέλεγκτα, έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου διαστάσεις μπλέκονται μεταξύ τους και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στα όσα λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Ο Jack Joyce καλείται να σταματήσει το χρόνο από το να «ξεχειλώσει» εντελώς και να επέλθει το τέλος, μόνο που στο δρόμο του μπαίνει εμπόδιο η Monarch. Ο ήρωάς μας, ο Jack Joyce, έχει και αυτός αποκτήσει δυνάμεις διαχείρισης του χρόνου και μπορεί να σταματά, να προχωρά ή να αντιστρέφει τη συνέχεια του χρόνου. Κάτι που το είδαμε στην πράξη στο άκρως εντυπωσιακό demo της Gamescom 2014. Οι time-manipulating δυνάμεις, φυσικά, εξαντλούνται και αναπληρώνονται κάθε φορά που ο χρόνος λυγίζει.

Ένα πολύ ενδιαφέρον gameplay video προβλήθηκε στη σκηνή της Gamescom, που μας έδωσε μια πρώτη γεύση στο μεγάλο αυτό εγχείρημα των Φινλανδών. Όσο και να θέλει να το κρύψει, το Quantum Break, έχει εμφανέστατες επιρροές από τα δυο προηγούμενα παιχνίδια της Remedy, τα Max Payne και Alan Wake. Το third person shooting κομμάτι μοιάζει εξαιρετικά με αυτό του Max Payne, το οποίο έχει επηρεάσει καταλυτικά την…γκαρνταρόμπα του Joyce αλλά και τα εφέ του time manipulation στο gameplay. Η χειραγώγηση του χρόνου ξέρουμε ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή του Alan Wake και πιο κοντά στη συνταγή του Max Payne, με τη διαφορά ότι θα έχει…περισσότερα slow motion σκηνικά, ελέω του "time amplifying" gameplay, όπως το χαρακτηρίζει η Remedy.

Όμως, όπως ανέφερα και παραπάνω το Quantum Break δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, είναι και μια live action σειρά που θα συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα του τίτλου. Βάση των λεγόμενων του Sam Lake, στο τέλος του κάθε act του παιχνιδιού ο παίκτης συναντά τον Serene. Εκεί είναι που αλλάζει ο έλεγχος από τον ήρωα (Jack Joyce), στον κακό (Paul Serene) και ανοίγει το λεγόμενο “junction”, μια διασταύρωση στο χρόνο που προκαλείται από τα ψήγματα του μέλλοντος που μπορεί να βλέπει ο Serene και δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να επιλέξει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει. Εν συνεχεία, αυτό παρουσιάζεται με τις ανάλογες επιπτώσεις στη σειρά, όπου παρακολουθούμε εκ των έσω τις δράσεις της Monarch Solutions και του Paul Serene. Τα όσα συμβαίνουν εκεί, μεταφέρονται έπειτα στο επόμενο act, χτίζοντας έτσι τη δομή του τίτλου αλλά και της σειράς, σύμφωνα με τις επιλογές του παίκτη.

Τέλος, θα αναφερθώ στις πληροφορίες για τον τεχνικό τομέα του Quantum Break, τον οποίο κρίνοντας από αυτά που μας έδειξε πριν λίγες εβδομάδες η Remedy, τον βρήκα εξαιρετικά προσεγμένο και άξιο κουβαλητή του "next-gen" χαρακτηρισμού. Αδιαμφησβήτητα η εταιρία εργάστηκε σκληρά για να αναπτύξει τη νέα Northlight Engine, η οποία της πήρε τέσσερα χρόνια, μιας και ξεκίνησε τη δημιουργία της ακριβώς μετά το την κυκλοφορία του Alan Wake. Η νέα μηχανή γραφικών βασίζει την ιπποδύναμή της, κυρίως, στις εκφράσεις του προσώπου, καθώς σκοπός της είναι να ενσαρκώσει τα πιο αληθοφανή ψηφιακά πρόσωπα και να υπάρχει μια αλληλουχία όταν η δράση θα εναλλάσσεται μεταξύ in-game και live action σειράς. Αυτό, αντίθετα, δεν την εμποδίζει από τα να παρουσιάζει κάποια εξαιρετικά πολύπλοκα εφέ φωτισμού, που έχουν εξελιχθεί από την εποχή του Alan Wake.

Η ομάδα του Sam Lake θέλει να αποδώσει κάθε έκφραση του προσώπου των χαρακτήρων –ακόμη και τα tick τους- με σκοπό να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο δράμα στη μικρή οθόνη. «Δράμα» είναι η λέξη κλειδί που δίνει κίνηση στους χαρακτήρες του Quantum Break και ο Lake έχει στρέψει πλήρως το βλέμμα του έμψυχου δυναμικού της Remedy προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα ευχάριστο μου φάνηκε όταν έμαθα ότι ο Petri Alanko θα βρίσκεται πίσω από τη μουσική του Quantum Break, όταν τα υπέροχα δείγματά του σε Max Payne και Alan Wake έχουν αφήσει το δικό τους μοναδικό στίγμα στη βιομηχανία.

Όσο θα περνά ο καιρός και θα ζυγώνουμε προς την κυκλοφορία του θα μάθουμε πολλά περισσότερα για το Quantum Break, το οποίο αναμένουμε προς το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Από την άλλη το Xbox One, και κατ’ επέκταση η Microsoft, θα πρέπει να χαμογελούν που θα έχουν ένα τέτοιο παιχνίδι στη φαρέτρα, μιας όλα δείχνουν πως πρόκειται για κάτι που μπορεί να ανταπεξέλθει στις υψηλότερες προσδοκίες.

Ποιο παιχνίδι θα θέλατε να δείτε στη νέα στήλη του Unboxholics.com; Πείτε μας στα σχόλια!

Tags: